קטגוריה:בראשית לא כג
נוסח המקרא
ויקח את אחיו עמו וירדף אחריו דרך שבעת ימים וידבק אתו בהר הגלעד
וַיִּקַּח אֶת אֶחָיו עִמּוֹ וַיִּרְדֹּף אַחֲרָיו דֶּרֶךְ שִׁבְעַת יָמִים וַיַּדְבֵּק אֹתוֹ בְּהַר הַגִּלְעָד.
וַיִּקַּ֤ח אֶת־אֶחָיו֙ עִמּ֔וֹ וַיִּרְדֹּ֣ף אַחֲרָ֔יו דֶּ֖רֶךְ שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים וַיַּדְבֵּ֥ק אֹת֖וֹ בְּהַ֥ר הַגִּלְעָֽד׃
וַ/יִּקַּ֤ח אֶת־אֶחָי/ו֙ עִמּ֔/וֹ וַ/יִּרְדֹּ֣ף אַחֲרָ֔י/ו דֶּ֖רֶךְ שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים וַ/יַּדְבֵּ֥ק אֹת֖/וֹ בְּ/הַ֥ר הַ/גִּלְעָֽד׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וּדְבַר יָת אֲחוֹהִי עִמֵּיהּ וּרְדַף בָּתְרוֹהִי מַהְלַךְ שִׁבְעָא יוֹמִין וְאַדְבֵּיק יָתֵיהּ בְּטוּרָא דְּגִלְעָד׃ |
ירושלמי (יונתן): | וּדְבַר יַת קְרִיבוֹי עִמֵיהּ וּרְדַף בַּתְרוֹי מַהֲלַךְ שׁוּבְעָא יוֹמִין וַאֲרַע יָתֵיהּ דְשָׁרֵי בְּטַוַור גִלְעָד מוֹדִי וּמַצְלִי קֳדָם אֱלָהֵיהּ: |
רש"י
"דרך שבעת ימים" - כל אותן שלשה ימים שהלך המגיד להגיד ללבן הלך יעקב לדרכו נמצא יעקב רחוק מלבן ששה ימים ובשביעי השיגו לבן למדנו שכל מה שהלך יעקב בשבעה ימים הלך לבן ביום אחד (שנאמר וירדוף אחריו דרך שבעת ימים ולא נאמר וירדוף אחריו ז' ימים)
ויש לפרש גם כן מה שאמר 'מה שהלך יעקב בז' ימים' פירוש אילו היה יעקב במקום שהיה לבן גוזז הצאן היה הולך ז' ימים, וכך פירש הרא"ם. והראשון יותר נראה, כי הליכה דהכא - הריחוק, שכל דבר שיתרחק זה מזה נקרא 'הליכה':
ואם תאמר ומנא ליה דהיה עדר לבן שלשת ימים רחוק לצד אחר, כגון שהלך יעקב לדרום ולבן היה לצד צפון, שמא לא היה לבן רק למזרח, דהשתא לא היה צריך לומר שהיה רודף שבעה ימים ביום אחד, ויש לומר חדא - דלקח אחיו עמו, ואיך מצא את אחיו כאשר גזז את צאנו, אלא שחזר לביתו קודם. ועוד - אם לא היה צאן לבן אל צד אחר לגמרי - מה בא הכתוב (פסוק כב) לומר כי הוגד ללבן ביום השלישי, אם בא לומר הכתוב דכבר הלך יעקב מביתו ג' ימים והיה רחוק ממנו, אכתי לא ידעינן, דאפשר שלא היה לבן ממנו רק יום אחד אם היו הצאן לאותו הצד שהלך יעקב, אלא על כרחך לא היה לבן רק לצד אחר לגמרי של הליכת יעקב, והשתא אתי שפיר "ויוגד ללבן ביום השלישי" (שם), ובאותו זמן היה יעקב רחוק ו' ימים:
רש"י מנוקד ומעוצב
• לפירוש "רש"י מנוקד ומעוצב" על כל הפרק •
דֶּרֶךְ שִׁבְעַת יָמִים – כָּל אוֹתָן שְׁלֹשָה יָמִים שֶׁהָלַךְ הַמַּגִּיד לְהַגִּיד לְלָבָן, הָלַךְ יַעֲקֹב לְדַרְכּוֹ, נִמְצָא יַעֲקֹב רָחוֹק מִלָּבָן שִׁשָּׁה יָמִים, וּבַשְּׁבִיעִי הִשִּׂיגוֹ לָבָן; לָמַדְנוּ שֶׁכָּל מַה שֶּׁהָלַךְ יַעֲקֹב בְּשִׁבְעָה יָמִים, הָלַךְ לָבָן בְּיוֹם אֶחָד [שֶׁנֶּאֱמַר: "וַיִּרְדֹּף אַחֲרָיו דֶּרֶךְ שִׁבְעַת יָמִים", וְלֹא נֶאֱמַר "וַיִּרְדֹּף אַחֲרָיו שִׁבְעַת יָמִים"] (ב"ר עד,ו).
רשב"ם
רמב"ן
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
אור החיים
• לפירוש "אור החיים" על כל הפרק •
גם בזה ה' סיבב כמה סיבובין כריתת ברית עמו לבל יזיק שבאמצעות הדבר נתגברו עליו ישראל בימי השופטים כשבא עליהם והוא כושן רשעתים כמאמרם ז"ל. (סנהדרין דף קה.) גם מזה נמשך קבורת רחל במקום ההוא כדי שתהיה לטובה אות בגלות בניה כאומרם ז"ל (ב"ר פ' כ"א) בטעם קבורתה שמה:
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית לא כג.
וַיִּקַּח אֶת אֶחָיו עִמּוֹ
אֶחָיו
בספר בראשית, המילה "אח" לא מוגבלת לאח מאותו אב ואם, או אפילו חצי אח מאותו אב או אם. אח כולל ילדים, נכדים, בני משפחה, בן עם, רע כל שהוא, זר.
עד כה לא שמענו על אחיו של לבן, רבקה קיבלה ברכה רק מלבן, ורבקה שלחה את יעקב רק לאחיה לבן ולא לאחים אחרים. גם לחתונתה של לאה לא באו אחיו של לבן.
לבן היה דודו של יעקב, ובכל זאת הוא אומר שיעקב אינו אחיו שיעבד חינם בשבילו, כפי שלבן אמר ליעקב: "הֲכִי אָחִי אַתָּה, ועֲַבַדְתַּנִי חִנָּם" (ביאור:בראשית כט טו). בנים עובדים חינם לאביהם, וכך הם שותפים לרכושו, עוזרים לו בזקנתו, ויורשים אותו. כך בני יעקב עבדו לאביהם.
ניתן להבין ש"אֶחָיו" של לבן היו בניו, שרעו את צאנו, ולבן יצא לבניו לגז. בני לבן עבדו בצאן, כנאמר: "ויַָּסַר בַּיּוֹם הַהואּ אֶת הַתְּיָשִׁים הָעֲקֻדִּים וְהַטְּלֻאִים, וְאֵת כָּל הָעִזִיּם הַנְּקֻדּוֹת וְהַטְּלֻאֹת, כֹּל אֲשֶׁר לָבָן בּוֹ, וְכָל חוםּ בַּכְּשָׂבִים; וַיִּתֵּן, בְּיַד בָּנָיו" (ביאור:בראשית ל לה), ואחר כך "ויִַּשְׁמַע, אֶת דִּבְרֵי בְנֵי לָבָן לֵאמֹר, לָקַח יַעֲקֹב, אֵת כָּל אֲשֶׁר לְאָבִינו"ּ (ביאור:בראשית לא א).
ואז כאשר "ויַֻּגַּד לְלָבָן, בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי: כִּי בָרַח, יַעֲקֹב" הוא לקח מהצאן "אֶת אֶחָיו עִמּוֹ ויִַּרְדֹּף אַחֲרָיו", כלומר לבן לקח את בניו, האחים של לאה ורחל, נשותיו של יעקב, שהיו עם הצאן בזמן הגז, והתמרמרו על יעקב ועושרו. בהמשך נאמר בפרוש: "וַיִּזְבַּח יַעֲקֹב זֶבַח בָּהָר, וַיִּקְרָא לְאֶחָיו לֶאֱכָל לָחֶם; וַיֹּאכְלוּ לֶחֶם וַיָּלִינוּ בָּהָר" (ביאור:בראשית לא נד), והרי ליעקב לא היו אחים במחנה, מלבד בני לבן שהפכו לאחיו אחרי חתונתו עם רחל ולאה.
אם לבן לא היה לוקח את בניו עימו, הם היו ממשיכים להגיד לו כל חייו מה הוא היה צריך לעשות ולהגיד. כך הם באו איתו, ראו ושמעו מה שלבן אמר ועשה, קיבלו את החלטתו של לבן לחיפוש במחנה, נעשו בני מוות כאשר הם האשימו את יעקב בגנבת תרפים ולא הצליחו להוכיח, ונשבעו בגל-עד יחד עם אביהם להסכם ההפרדה.
דֶּרֶךְ שִׁבְעַת יָמִים
זה נראה ברור, אולם למעשה אנו לא יודעים את מהירות התנועה. האם הדרך היא שבעה ימי הליכה איטית עם צאן, הליכה ברגל, ריצה מהירה, או רכיבה על גמל או סוס. לעורכי התנ"ך הנושא היה ברור כי לקח כשבעה ימים לצבא להגיע מחרן לגלעד, וליעקב עם הצאן לקח כ-13 ימים.
יום הליכה היה מידה מוגדרת ולא תלויה בהולך המסוים. אם מחרן, אחרי שיעקב עבר "אֶת הַנָּהָר" (ביאור:בראשית לא כא), עד הגלעד זה שבעה ימים, אז קשה להבין את גודל אדמתו של לבן כאשר היה "דֶּרֶךְ שְׁלֹשֶׁת יָמִים, בֵּינוֹ ובֵּין יַעֲקֹב" (ביאור:בראשית ל לו) בין צאן יעקב וצאן לבן, כמחצית הדרך מסוריה לכנען. סביר שהיה מרחק של שלושה ימי הליכה איטית של הצאן בין יעקב לצאנו של לבן, ואדמתו של לבן לא היתה כל כך גדולה.
יעקב נהג לבקר את לבן בביתו מדי מספר ימים, ככתוב: "ויַַּרְא יַעֲקֹב אֶת פְּנֵי לָבָן; וְהִנֵּה אֵינֶנּו עִּמּוֹ כִּתְמוֹל שִׁלְשׁוֹם" (ביאור:בראשית לא ב), סביר שהמרחק בין יעקב לביתו של לבן היה מרחק של מספר שעות של רכיבה מהירה ולא מרחק של מספר ימים.
וַיַּדְבֵּק אֹתוֹ בְּהַר הַגִּלְעָד
בדיוק בכניסה לארץ כנען ולפני שיעקב הודיע לעשו על שובו?
יעקב שלח מלאכים לעשו רק לאחר שהוא נפרד מלבן. מה היה קורה אם שלושתם היו נפגשים יחד?
סביר שיעקב זכר את הבטחת אלוהים: "וְהִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ, וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר תֵּלֵךְ, וַהֲשִׁבֹתִיךָ אֶל הָאֲדָמָה הַזֹּאת" (ביאור:בראשית כח טו), ולכן הוא העדיף לחכות ולפגוש את לבן לפני שהוא חוצה את הירדן ונכנס לארץ כנען. ולכן, סביר, שיעקב חיכה ללבן, ורצה לגמור איתו לפני שהוא מודיע לעשו שהוא חזר לכנען עם משפחה גדולה ורכוש רב, כדי להראות שאלוהים ברך אותו והוא עבר בהצלחה את הנסיון שאביו כפה עליו (ביאור:בראשית כח ג).
צבאו של יעקב
יעקב יצא כשישה ימים לפני לבן. ולבן התקדם "דֶּרֶךְ שִׁבְעַת יָמִים" עד שהגיע ליעקב בגלעד. יעקב התכונן לקרב עם עשו וארבע מאות החיילים שלו (ביאור:בראשית לג א). ייתכן שיעקב היה יכול להלחם גם בלבן שרדף עם "אֶחָיו עִמּוֹ". יעקב חיכה ללבן בהר, אבל לא הכין את עצמו למלחמה בלבן.
אפשרי שבדך היו שודדים וגנבים. אולם מעצם העובדה שלבן היה מאחוריו, ליסטים חששו להתערב ולהסתבך עם לבן. כך בעקיפין לבן הגן על יעקב במשך המסע.
בהמשך עשו לוקח את התפקיד ומעניק הגנה ליעקב כאשר הוא חיבק אותו כאח והזמינו לביתו, "ויַָּרָץ עֵשָׂו לִקְרָאתוֹ ויְַחַבְּקֵהו,ּ ויִַּפֹּל עַל צַוָאּרָו ויִַּשָּׁקֵהו;ּ ויִַּבְכּו"ּ (ביאור:בראשית לג ד)
- כל זה מראה את נפלאות אדוני, שכשרשע רודף אחרי צדיק, גם זה לטובת הצדיק.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "בראשית לא כג"
קטגוריה זו מכילה את 11 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 11 דפים.