קטגוריה:בראשית מה ה
נוסח המקרא
ועתה אל תעצבו ואל יחר בעיניכם כי מכרתם אתי הנה כי למחיה שלחני אלהים לפניכם
וְעַתָּה אַל תֵּעָצְבוּ וְאַל יִחַר בְּעֵינֵיכֶם כִּי מְכַרְתֶּם אֹתִי הֵנָּה כִּי לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי אֱלֹהִים לִפְנֵיכֶם.
וְעַתָּ֣ה ׀ אַל־תֵּעָ֣צְב֗וּ וְאַל־יִ֙חַר֙ בְּעֵ֣ינֵיכֶ֔ם כִּֽי־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖י הֵ֑נָּה כִּ֣י לְמִֽחְיָ֔ה שְׁלָחַ֥נִי אֱלֹהִ֖ים לִפְנֵיכֶֽם׃
וְ/עַתָּ֣ה׀ אַל־תֵּעָ֣צְב֗וּ וְ/אַל־יִ֙חַר֙ בְּ/עֵ֣ינֵי/כֶ֔ם כִּֽי־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖/י הֵ֑נָּה כִּ֣י לְ/מִֽחְיָ֔ה שְׁלָחַ֥/נִי אֱלֹהִ֖ים לִ/פְנֵי/כֶֽם׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וּכְעַן לָא תִתְנָסְסוּן וְלָא יִתְקַף בְּעֵינֵיכוֹן אֲרֵי זַבֵּינְתּוּן יָתִי הָלְכָא אֲרֵי לְקַיָּימָא שַׁלְחַנִי יְיָ קֳדָמֵיכוֹן׃ |
ירושלמי (יונתן): | וּכְדוּן לָא תִתְנַסְסוּן וְלָא יִתְקוֹף בְּעֵינֵיכוֹן אֲרוּם זַבִּינְתּוּן יָתִי הַלְכָא אֲרוּם לְקַיְימָא יַתְכוֹן שַׁדְרַנִי יְיָ קֳדָמֵיכוֹן: |
רש"י
רש"י מנוקד ומעוצב
• לפירוש "רש"י מנוקד ומעוצב" על כל הפרק •
רשב"ם
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
למה כפל אל תעצבו ואל יחר בעיניכם, כי למחיה שלחני וגו' ואמר שנית להחיות לכם לפליטה גדולה, תחלה אמר אשר מכרתם אותי ואח"כ אמר לא אתם שלחתם אותי, ומה שצוה שיאמרו אל אביו הוא אריכות דברים: מ"ש והנה עיניכם ראות מה רצה בזה, ומ"ש שנית והגדתם לאבי את כל כבודי במצרים: מ"ש פרעה אמור אל אחיך וגו' ואתה צויתה, משמע שדבר הראשון יאמר יוסף מעצמו ודבר השני נצטוה מפרעה, וכן אמר ויתן להם עגלות על פי פרעה, ומז"ש ויעשו כן בני ישראל מה עשו: "ועתה". לעומת הצד שמתעצבים ומתחרטים על המעשה אמר "אל תעצבו", ונגד הצד שעדיין הם שונאים אותו וחרה בעיניהם על שעלה לגדולה אמר "ואל יחר בעיניכם", ומפרש "אל תעצבו כי מכרתם אותי "שהוא חרטה על גוף המכירה, "ואל יחר בעיניכם כי מכרתם אותי הנה "שהוא החרטה על שמכרו אותו למצרים ששם עלה לגדולה ולא מכרו אותו למקום אחר. [וכבר בא מאמר כזה בפ' וישלח ויתעצבו האנשים ויחר להם מאד עי"ש]. "כי למחיה", פי' תחלה מ"ש אל יחר בעיניכם, ר"ל אם עוד נמצא השנאה הקדומה בלבכם אפשר שיחר בעיניכם משני טעמים. א] שתיראו שאעשה אתכם רעה, עז"א כי למחיה שלחני אלהים לפניכם ולא תיראו רע, ב] יוכל להיות שיחר בעיניכם על
גדולתי ועל שלא נתמלא חפצכם לנקום בי, עז"א,אור החיים
• לפירוש "אור החיים" על כל הפרק •
א', אומרו ״ועתה״ מה בא לשלול.
ב', למה כפל לומר ״אל תעצבו ואל יחר״, ועוד, הם ב' דברים הפכים: העצבון יורה על שברון הלב, וחרון אף יגיד על הגאוה.
עוד צריך לדעת למה דקדק לומר תיבת ״הנה״.
אכן פי' של דברים הוא על זה הדרך: יודע אני כי אתם נעצבים על המכר, וכמו שגילו דעתם באומרם (מ"ב) ״אבל אשמים אנחנו״, גם לפי המדרש (ב"ר פצ"א), שאמרו שירדו לפדותו בדמים יקרים, לזה אמר להם ״ועתה״, פירוש, כיון שמבוקשם מצוי להם, בהודעה זו תסירו העצבון. ונתכוין גם כן בזה לרמוז להם ולהודיעם כי יודע בהם שדעתם קרובה אצלו והם נעצבים עליו עד עתה, ובזה יצדיקו כי לבו נכון עמם.
ואומרו ״אל יחר בעיניכם״, פירוש, לטעם שמכרתם אותי הֵנה, שגרמתם לעצמיכם כל התגלגלות הענינים, ההשתחויות אשר בשבילם נתחכמתם למכור דכתיב (וישב לז): ״ונראה מה יהיו״ וגו', ודבר זה יסובב הכעס כאדם שבא לתקן דבר ונמצא מקלקל ויחר אפו על אשר גרם לעצמו, ונתן טעם לזה, כי אדרבא, מעשיהם גרמו להם טובה גדולה כי ״למחיה שלחני אלהים לפניכם כי זה וגו' לשום לכם שארית וגו׳״, ומעתה לא יחר בעיניכם על הדבר:
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית מה ה.
לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי אֱלֹהִים לִפְנֵיכֶם
אין הוא אומר "טוב עשיתם", אלא זו הבעת בטחון בתכנית על, המוליכה בסופו של דבר אל היעד.
לו עוינותם לא הייתה מגיעה לרמה של מכירת אחיהם, העלילה יכולה היתה להגיע לאותה נקודה בצורה אחרת, יוסף היה יכול להיחטף על ידי אותה ארחת ישמעאלים, לדוגמה, ולא היו צריכים האחים לעבור אותה בושה.
ואם גם הוא לא היה מספר חלומותיו (דבר שלא היה בו כל צורך, יהיה בטחונו בנכונותם אשר יהיה, למה לומר לאדם שהוא עתיד להשתחוות לו?), השמועה על צפנת פענח הייתה יכולה להגיע לפרעה באופן אחר, והיה מוזמן אליו, ולא היה צריך לעבור עבדות ומאסר.
מקורות
על-פי מאמר של דוד אקסלרוד שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2007-08-24.
כִּי לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי
הכל נעשה ברצון אלוהים: מטרת אלוהים היתה להראות את גדולתו ליוסף ולאחיו.
בעיה לוגית - איך יכול להיות שאותו מעשה יהיה גם טוב וגם רע:
- האחים עשו מעשה רע כאשר הם מכרו את אחיהם לעבדות.
- ובסוף מתברר להם שהם עשו מעשה טוב ועשו את רצון אלוהים. אפילו הקנאה והשנאה שלהם נדרשו לעשות את רצון אלוהים.
לכן רבי נחום איש גמזו היה נוהג להגיד על כל דבר "גם זו לטובה". במשמעות, לאלוהים יש דרכים שונות ומשונות לקיים את רצונו במסגרת חופש הבחירה של בני האדם.
מאיפה יוסף יודע שהוא נמכר לעבדות על ידי האחים?
כל מה שיוסף ידע היה שהאחים הפשיטו אותו וזרקו אותו לבור (ביאור:בראשית לז כד).
האחים רצו למכור לישמעאלים (ביאור:בראשית לז כז), אבל המדינים עשו זאת, ככתוב: "וַיַּעַבְרוּ אֲנָשִׁים מִדְיָנִים סֹחֲרִים, וַיִּמְשְׁכוּ וַיַּעֲלוּ אֶת יוֹסֵף מִן הַבּוֹר, וַיִּמְכְּרוּ אֶת יוֹסֵף לַיִּשְׁמְעֵאלִים, בְּעֶשְׂרִים כָּסֶף" (ביאור:בראשית לז כח). יוסף שמע כאשר ראובן האשים את אחיו: "הֲלוֹא אָמַרְתִּי אֲלֵיכֶם לֵאמֹר אַל תֶּחֶטְאוּ בַיֶּלֶד וְלֹא שְׁמַעְתֶּם; וְגַם דָּמוֹ הִנֵּה נִדְרָשׁ" (ביאור:בראשית מב כב), אבל ראובן לא הזכיר מכירה לעבדות. ייתכן שהבור היה קרוב לאחים כאשר הם אכלו ויוסף שמע אותם, או שיוסף שמע את דברי המדינים שמכרו אותו והם ציינו שהם עושים זאת לפי פקודת האחים, או שהישמעאלים סיפרו ליוסף איך הם קיבלו בעלות עליו.
לְמִחְיָה
למחיה של מי?
- מחיה של יוסף?
- מחיה של בני יעקב במאכל?
- איחוד האחים לאחר הפשע שהם עשו. אח לא היה יכול לעזוב את השבט כי אז האחים היו מאשימים אותו. בני יעקב לא נפרדו כישמעאל ויצחק, או עשו ויעקב - הם נשארו כולם מאוחדים.
- קייום דבר אדוני לאברם: "יָדֹעַ תֵּדַע כִּי גֵר יִהְיֶה זַרְעֲךָ בְּאֶרֶץ לֹא לָהֶם, וַעֲבָדוּם וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה" (בראשית טו יג)
- איחוד העם ביציאת מצרים, ככתוב: "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל הָעָם, זָכוֹר אֶת הַיּוֹם הַזֶּה אֲשֶׁר יְצָאתֶם מִמִּצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים, כִּי בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיא יְהוָה אֶתְכֶם מִזֶּה" (שמות יג ג).
יוסף לא מזכיר את 13 שנות העבדות שלו: עבדות בבית פוטיפר, ואחר כך שנים רבות בכלא. בדבריו הוא משמיט את העבדות, והוא משאיר את האפשרות שהוא הפך לשליט בבית פרעה מיד כשהגיע למצרים, ולא סבל. ולכן הם לא גרמו לו אסון גדול. האחים לא שאלו פרטים איך השנים עברו עליו, וקיבלו שהוא לא רוצה לנקום בהם, לפחות כל עוד יעקב חי.
לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי אֱלֹהִים לִפְנֵיכֶם
אלוהים רצה שאגיע למצרים, ואתם הייתם הכלי שכפה עלי את רצון אלוהים.
סביר שיהודה שמח שהוא היה הכלי שאלוהים בחר, ושעוונו נמחל.
הוא שמח שאלוהים העניק לו, ולא לאחיו, את הרעיון הזה.
לא בטוח שיוסף ידע שזה היה הרעיון והביצוע של יהודה, ולכן הוא כולל את כל האחים בדבריו. כל אחד מהאחים תרם, במידה מסוימת, לתהליך שהביא אותו למצרים, וכולם היו כלים בידי אלוהים.
חלומות הנבואה של יוסף
- נבואה שאחיו יבואו לפניו לאכול, והוא יציל אותם מרעב.
- נבואה שאלוהים יוציא אותם ממצרים "וּבְכָל אֱלֹהֵי מִצְרַיִם אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים, אֲנִי יְהוָה" (שמות יב יב) - אל השמש (און), הירח, ואחד עשר אלי הכוכבים ישתחוו לאלוהינו.
וכך נוצר עם ישראל - עם ישראל למחיה ולחיים טובים.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "בראשית מה ה"
קטגוריה זו מכילה את 6 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 6 דפים.