ביאור:בראשית כו לג

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בראשית כו לג: "וַיִּקְרָא אֹתָהּ שִׁבְעָה עַל כֵּן שֵׁם הָעִיר בְּאֵר שֶׁבַע עַד הַיּוֹם הַזֶּה."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כו לג.

וַיִּקְרָא אֹתָהּ שִׁבְעָה עַל כֵּן שֵׁם הָעִיר בְּאֵר שֶׁבַע עַד הַיּוֹם הַזֶּה[עריכה]

במאהל של אברהם היתה באר שאברהם קרא לה "בְּאֵר שֶׁבַע", ככתוב: "בַּעֲבורּ תִּהְיֶה לִּי לְעֵדָה, כִּי חָפַרְתִּי אֶת הַבְּאֵר הַזֹאּת. עַל כֵּן, קָרָא לַמָּקוֹם הַהואּ, בְּאֵר שָׁבַע: כִּי שָׁם נִשְׁבְּעו שְּׁנֵיהֶם" ([[ביאור:בראשית כא לא). אברהם שתל ליד הבאר עץ אשל החי כמאה שנים.

סביר להניח שכאשר יצחק חזר לבאר שבע, הוא מצא את מיקום הבאר שאברהם חפר בעזרת עץ האשל וחפר אותה מחדש. לאחר מכן, יצחק כנראה היה זקוק למים נוספים ולכן הוא חפר וחיפש באר נוספת.

אלוהים הביא לו ברכה והוקרה על כך שהפסיק לחיות בקרב הפלישתים וחזר לבאר שבע. הברכה התבטאה במציאת באר חדשה עם מים בכמות גדולה ומתחדשת.

וַיִּקְרָא אֹתָהּ שִׁבְעָה[עריכה]

השם "שִׁבְעָה" דומה לשם "שָׁבַע", אך זו לא אותה באר. להפך, השם השונה מעיד שמדובר בבאר אחרת. זאת הברכה שאלוהים העניק ליצחק.

בכתוב אין הסבר לשם הבאר "שִׁבְעָה".

האם השם מסמל את השבועה עם אבימלך, ככתוב: "ויִַּשָּׁבְעו אִּישׁ לְאָחִיו" - מה יש ליצחק להנציח את הבאר החדשה לכבוד אבימלך, הרי אבימלך כבר הלך "מֵאִתּוֹ בְּשָׁלוֹם" (ביאור:בראשית כו לא)?

סביר יותר שיצחק הודה לאלוהים על השבועה שאלוהים נשבע לו: "אָנֹכִי אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אָבִיךָ; אַל תִּירָא, כִּי אִתְּךָ אָנֹכִי, ובֵּרַכְתִּיךָ וְהִרְבֵּיתִי אֶת זַרְעֲךָ, בַּעֲבורּ אַבְרָהָם עַבְדִּי" (ביאור:בראשית כו כד). כלומר, הבאר מסמלת את הביטחון וההצלחה ששבועת אדוני תביא לו ולזרעו.

הניקוד נוסף שנים רבות מאוחר יותר ואינו מחייב. לא ברור עם שם הבאר בא מהמילה: 'שֶׁבַע' (המספר שבע), 'שָׁבַע' (שבועה), או 'שָׂבֵעַ' (אכילה ושתיה מספקת). נראה שיצחק שב מגרר עם צאן רב, גדול יותר מצאנו של אברהם, והיה זקוק לבארות נוספים, אחרת הוא היה סובל מצמא ורעב. מציאת הבאר הבטיחה את קיומו בשובע, וייתכן שמכאן בא השם הזה.

ייתכן שהשיעור הזה הועבר ליוסף, וכך הוא רכש נסיון חיים: שבעתיד יבוא, רעב ואם לא מכינים אוכל לשָׂבֵעַ, אז יהיה אסון גדול.

עַל כֵּן שֵׁם הָעִיר בְּאֵר שֶׁבַע עַד הַיּוֹם הַזֶּה[עריכה]

יצחק חזר לאזור באר שבע והתגורר שם באוהל, ככתוב: "ויִַּבֶן שָׁם מִזְבֵּחַ, ויִַּקְרָא בְּשֵׁם יְהוָה, ויֶַּט שָׁם אָהֳלוֹ" (ביאור:בראשית כו כה). אולם לאחר שיצחק גר בעיר גרר, בבית המוגן מפני הרוח, החול וחום השמש, הוא העדיף להתחיל לבנות עיר. לעיר הזו הוא קרא "בְּאֵר שֶׁבַע", על שמה של הבאר שאביו חפר או הבאר החדשה שהוא מצא.