קטגוריה:אסתר ב יט
ובהקבץ בתולות שנית ומרדכי ישב בשער המלך
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק
* * *
וּבְהִקָּבֵץ בְּתוּלוֹת שֵׁנִית וּמָרְדֳּכַי יֹשֵׁב בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ.
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המנוקדת של הפרק
* * *
וּבְהִקָּבֵ֥ץ בְּתוּל֖וֹת שֵׁנִ֑ית וּמׇרְדֳּכַ֖י יֹשֵׁ֥ב בְּשַֽׁעַר־הַמֶּֽלֶךְ׃
נוסח הפסוק לפי מקרא על פי המסורה · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המוטעמת של הפרק
עזרה · תרשים של הפסוק מחולק על-פי הטעמים
* * *
וּ/בְ/הִקָּבֵ֥ץ בְּתוּל֖וֹת שֵׁנִ֑ית וּ/מָרְדֳּכַ֖י יֹשֵׁ֥ב בְּ/שַֽׁעַר־הַ/מֶּֽלֶךְ׃
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה הדקדוקית של הפרק
* * *
הנוסח בכל מהדורות המקרא בוויקיטקסט הוא על על פי כתב יד לנינגרד (על בסיס מהדורת ווסטמינסטר), חוץ ממהדורת הטעמים, שהיא לפי מקרא על פי המסורה. לפרטים מלאים ראו ויקיטקסט:מקרא.
ביאורים:
• ביאור קצר על כל הפרק • ביאור מפורט על הפסוק
תרגום
תרגום אחד (כל הפרק)
תרגום שני (כל הפרק)
מלבי"ם (כל הפרק)
{יט} השאלות:
- מה היה הקבוץ הזה שנית אחר שכבר המליך את אסתר.
- ומה ענין פה מה שמרדכי יושב בשער המלך :
אלשיך (כל הפרק)
(יט) ובהקבץ. ראוי לדעת מה ענין הקבץ בתולות שנית אל היות מרדכי בשער המלך. ועוד באומרו אין אסתר מגדת מה ענינו פה. ועוד שהרי נזכר לעיל. ועוד אומרו [ואת מאמר] מרדכי אסתר עושה יראה דברי מותר. ועל פי דרכנו נשית לב אל אומרו למעלה לא הגידה אסתר את עמה ואת מולדתה, שהקדים העם למולדתה, ופה היפך ואמר מולדתה ואת עמה. ואם נאמר שעל היות מרדכי בשער המלך על כן אין אסתר מגדת שהוא היה מצוה לה, קשה, שבלעדי זה ראוי לה לא תגיד מחמת המאמר הראשון שצוה עליה אשר לא תגיד. ועוד שאומרו אין אסתר מגדת מורה שמעצמה לא היתה מגדת כי סמכה על המאמר הראשון:
מדרש רבה
תרגום ויקיטקסט: אחשורוש כבר בחר מלכה אולם רצה גם פילגשים, ולכן קיבץ בתולות שנית.
ומרדכי כבר עלה בדרגה, והיה לו מקום לשבת בשער המלך.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:אסתר ב יט.
מדוע קיבצו בתולות שנית לאחר שכבר נמצאה מלכה?
1. התחרות הראשונה דרשה מנגנון ביורוקרטי גדול שכלל הרבה (אסתר ב ג): "פְּקִידִים בְּכָל מְדִינוֹת מַלְכוּתוֹ". וכידוע, הפקידים ממשיכים לעשות את מלאכתם, גם אם אין בה צורך... (נפתלי סלוטקי, 25.03.2005). רעיון זה חוזר פעמים רבות במגילה: הפרסים נאמנים לחוק ולמנגנון, גם אם אין בו כל הגיון (יודעי דת ודין/ ד"ר אודי אברמוביץ).
2. חכמי התלמוד פירשו, שאחשורוש עשה זאת בעצתו של מרדכי: מרדכי העדיף שהמלך יתעסק עם נשים אחרות ולא יחלל את טהרתה של אסתר (בבלי מגילה יג.).
3. מתוך ההקשר, נראה שיש קשר בין תחרות הבתולות השניה לבין העובדה ש"אֵין אֶסְתֵּר מַגֶּדֶת מוֹלַדְתָּהּ וְאֶת עַמָּהּ" (בפסוק הבא):
- כיוון שאחשורוש לא ידע את מוצאה של אסתר, הוא לא רצה לשכב איתה כדי שלא תהרה ותלד לו בן לא-מיוחס, "ולכן קיבץ בתולות שניות למשכב דודים לנשים ופילגשים" (מגילת סתרים).
- בין אם אחשורוש שאל אותה על מוצאה והיא סירבה לענות, ובין אם אנשים אחרים שאלו והיא סירבה - אסתר גילתה כאן נחישות ואופי עצמאי, ואחשורוש התחיל לחשוש. הרי כל הכעס של אחשורוש על ושתי היה בגלל הסרבנות שלה. והנה, עד שסוף-סוף נמצאה מחליפה, לאחר ארבע שנים של בחינות, מתברר שהיא סרבנית כמו קודמתה! בינתיים לא נגרם כל נזק, אולם אחשורוש החליט שכדאי, ליתר ביטחון, למצוא מחליפה למחליפה - משנָה למלכּה. בנוסף, עצם העובדה שיש תחרות נוספת, מחלישה את המעמד של אסתר ומערערת את הביטחון שלה - היא כבר לא היחידה, המלך משאיר לו את כל האפשרויות פתוחות (קובי, תל אביב 24.03.2005).
4. מטרת התחרות הראשונה הייתה למצוא אישה שתכבד את המלך ותחזיר לו את כבודו האבוד. ואכן, אסתר נבחרה בגלל הופעתה והכבוד שהיא העניקה למלך (ראו ביאור:אסתר ב יז). אולם, לאחר ארבע שנים של בחינת נערות, המלך הרגיש שהוא מאד נהנה מהתהליך, ורצה להמשיך אותו למרות שהתפקיד כבר היה תפוס. אחשורוש אהב נשים, אסתר לא סיפקה את תאוותו ולא משום כך היא נבחרה - היא נבחרה כי הביאה לו כבוד (אילן סנדובסקי).
5. המילה בהקבץ אין משמעה שמישהו קיבץ אותן, אלא שהן התקבצו מעצמן. ברגע שאסתר נכנסה, הופסקו החיפושים. לכן הבתולות, אלו שעדיין לא נכנסו אצל אחשורוש, ביקשו הזדמנות חוזרת. נראה כמו הפגנה מהסוג שהיתה ליד משרדי ערוץ 2 לאחר כוכב נולד 2... (צחור, 28.03.2005).
מה עשה מרדכי בשער המלך?
ישיבה בשער מציינת תפקיד נכבד, כמו (משלי לא כג): "נוֹדָע בַּשְּׁעָרִים בַּעְלָהּ בְּשִׁבְתּוֹ עִם זִקְנֵי אָרֶץ". ייתכן שמרדכי זכה בתפקיד נכבד בזכות אסתר.
אמנם, המלך לא ידע על הקשר בין אסתר למרדכי, אולם ייתכן שהיה מישהו אחר - אולי ראש היהודים בזמנו, עבד המלך שישב בשער המלך, שידע אודות המלכת אסתר וזיהה אותה בחתונתה. כתוצאה מכך, גדולתו של מרדכי הוכרה בין היהודים, ומנהיג היהודים היושב בשער המלך (אולי משבט יהודה למשפחת דוד המלך) מינה את מרדכי (משבט בנימין למשפחת שאול המלך) לתפקידו כראש היהודים.
מקורות
נלקח מ- מגילת אסתר - מגילת ההיפוכים. אילן סנדובסקי, אופיר בכורים, יהוד מונוסון, 2014. וכן מ: אתר הניווט בתנ"ך.
הרשימה המלאה של דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לפסוק זה
פסוק זה באתרים אחרים: אתנ"כתא • סנונית • הכתר • על התורה • Sefaria • שיתופתא
דפים בקטגוריה "אסתר ב יט"
קטגוריה זו מכילה את 3 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 3 דפים.