קטגוריה:בראשית כה כג
נוסח המקרא
ויאמר יהוה לה שני גיים [גוים] בבטנך ושני לאמים ממעיך יפרדו ולאם מלאם יאמץ ורב יעבד צעיר
וַיֹּאמֶר יְהוָה לָהּ שְׁנֵי גיים [גוֹיִם] בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר.
וַיֹּ֨אמֶר יְהֹוָ֜ה לָ֗הּ שְׁנֵ֤י גיים גוֹיִם֙ בְּבִטְנֵ֔ךְ וּשְׁנֵ֣י לְאֻמִּ֔ים מִמֵּעַ֖יִךְ יִפָּרֵ֑דוּ וּלְאֹם֙ מִלְאֹ֣ם יֶֽאֱמָ֔ץ וְרַ֖ב יַעֲבֹ֥ד צָעִֽיר׃
וַ/יֹּ֨אמֶר יְהוָ֜ה לָ֗/הּ שְׁנֵ֤י גיים [גוֹיִם֙] בְּ/בִטְנֵ֔/ךְ וּ/שְׁנֵ֣י לְאֻמִּ֔ים מִ/מֵּעַ֖יִ/ךְ יִפָּרֵ֑דוּ וּ/לְאֹם֙ מִ/לְאֹ֣ם יֶֽאֱמָ֔ץ וְ/רַ֖ב יַעֲבֹ֥ד צָעִֽיר׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וַאֲמַר יְיָ לַהּ תְּרֵין עַמְמִין בִּמְעַכִי וְתַרְתֵּין מַלְכְוָון מִמְּעַכִי יִתְפָּרְשָׁן וּמַלְכוּ מִמַּלְכוּ תִּתַּקַּף וְרַבָּא יִשְׁתַּעֲבַד לִזְעֵירָא׃ |
ירושלמי (יונתן): | וַאֲמַר יְיָ לָהּ תְּרֵין עַמְמִין בִּמְעַיְיכִי וּתְרֵין מַלְכְּוָן מִמַעַיְיכִי יִתְפַּרְשׁוּן וּמַלְכוּ מִמַלְכוּ יְיהִי אַלִים וְרַבָּא יֶהֱוֵי מִשְׁתַּעֲבֵּיד לִזְעֵירָא אִם בְּנוֹי דִזְעֵירָא נַטְרִין פִּקוּדַיָא דְאוֹרַיְתָא: |
רש"י
"שני גוים בבטנך" - גיים כתיב כמו (המו) גאים אלו אנטונינוס ורבי שלא פסקו מעל שולחנם לא צנון ולא חזרת לא בימות החמה ולא בימות הגשמים (ע"א יא)
"ושני לאמים" - אין לאום אלא מלכות
"ממעיך יפרדו" - מן המעים הם נפרדים זה לרשעו וזה לתומו
"מלאם יאמץ" - לא ישוו בגדולה כשזה קם זה נופל וכה"א אמלאה החרבה (יחזקאל כו) לא נתמלאה צור אלא מחורבנה של ירושלים
[ל] גיים חסר כתיב. לידרוש גאים, שהיו"ד והאל"ף מתחלף זה בזה:
[לא] אנטונינוס ורבי. ונראה לא שהיה זה מרמז על אנטונינוס ורבי בלבד, אלא על כללות שתי האומות מרמז, כי כמה וכמה מלכים עמדו מעשו (ר' להלן לו, לא-לט), ומה בא לומר במלך זה בלבד יותר מכל המלכים, רק כי רבי ואנטונינוס היו ביחד דומה ליעקב ועשו, זה נשיא ישראל וזה מלך אדום (ב"ר עה, ו), והיו בזמן אחד שנראה זה יותר בהם, שהם היו ראש לאומתם, והחשוב שבאומה ראוי להיות נראה חשיבות זה יותר, ובשאר אומה לפי מדריגה כל אחד ואחד נראה בו חשיבות זה. סוף סוף יש בשתי אומות דבר זה שהם מיוחדים בחשיבות. אף על גב דהיו כמה וכמה קסריים באדום שהיו גם כן חשובים, כיון שאמר "שני גוים בבטנך" אם כן פירוש הכתוב שני גאים שהיו ביחד, כי כך משמע לשון "שני גאים", וזהו רבי ואנטונינוס שהיו ביחד כמו יעקב ועשו, והיה נראה בהם חשיבות זה יותר, ובשאר - לפי מדריגת כל אחד ואחד. ומרמז על כלל ישראל ואדום שיש להם ענין מיוחד, שהם גיים, ורוצה לומר כי נפש חשוב יש להם, ונוהגים במאכל שלהם בחשיבות, וזהו שאמרו כי 'לא פסקו מעל שלחנם לא צנון ולא חזרת'. ורוצה בזה כי יש אוכל אכילתו כבהמה ואינו מחשיב עצמו, אבל ישראל ועשו אין נוהגין כך, רק מתקנין תקון הראוי לאדם להחשיב עצמו. וכן יש במסכת עבודה זרה (דף ב:) שאמרו אדום הרבה שווקים תקנינו, הרבה מרחצאות תקננו, והכל לעדן את נפשם. וכן אדום נוהגין עד היום במלבושיהם להתכבד מאד יותר משאר אומות, וגם בבניינים נאים, לא כמו ישמעאל שאינם מקפידים על מאכלם ועל מלבושם ועל מרחצאותיהם. וכן היו ישראל נמשכים אחר זה מפני מעלתם וחשיבותם בעצמם. לכך אמר 'שני גאים בבטנך', ורוצה בזה כי אומות חשובות שיש להם חשיבות נפש:
והשתא נראה מה שאמר רבי בשעת פטירתו שלא נהנה מן העולם הזה אפילו באצבע קטנה, זה אין דומה לזה, דצנון וחזרת אין זה הנאה כלל, אלא שהיה בוחר בזה להחשיב את עצמו, והוא דרך החשובים כאשר ראוי לפי חשיבות הנפש שלהם, אבל שיהיה נוטה אחר הנאתו ותאותו - לא נטה. אבל התוס' תרצו בפרק קמא דעבודה זרה (יא. ד"ה צנון) בענין אחר, ולפי הנראה לא קשיא כמו שאמרנו, דזה לא נחשב מן התאוות כלל, רק מן הגאות שמחשב עצמו:
[לב] מן המעיים יהיו נפרדים זה לרשעו וזה לתומו. דאם לא כן 'יצאו' מבעיא ליה, כמו "ומלכים ממך יצאו" (לעיל יז, ו):
[לג] לא ישוו בגדולה. כי פירוש "לאום מלאום" האחד יתחזק מן הלאום האחר, וזה כשזה נופל זה קם. ותימה שרש"י פירש 'כשזה קם זה נופל', וזה אינו כמשמעות הכתוב, ועוד כי הראיה שהביא 'לא נתמלאה צור וכו הוא להפך, כשזה נופל זה קם, ונראה דלגבי ישראל כשזה קם זה נופל, שהרי הקב"ה מקים את ישראל ואדום יפול, אבל גבי אדום שאין הקב"ה מקים - לא שייך לומר 'כשזה קם זה נופל', ולפיכך אמרו 'לא נתמלאה צור וכו:
רש"י מנוקד ומעוצב
• לפירוש "רש"י מנוקד ומעוצב" על כל הפרק •
שְׁנֵי גֹיִים בְּבִטְנֵךְ – "גֵּיִים" כְּתִיב: אֵלּוּ אַנְטוֹנִינוּס וְרַבִּי, שֶׁלֹּא פָסְקוּ מֵעַל שׁוּלְחָנָם לֹא צְנוֹן וְלֹא חֲזֶרֶת, לֹא בִּימוֹת הַחַמָּה וְלֹא בִּימוֹת הַגְּשָׁמִים (עבודה זרה י"א ע"א).
וּשְׁנֵי לְאֻמִּים – אֵין "לְאוֹם" אֶלָּא מַלְכוּת (עבודה זרה ב' ע"ב).
מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ – מִן הַמֵּעַיִם הֵם נִפְרָדִים, זֶה לְרִשְׁעוֹ וְזֶה לְתֻמּוֹ.
מִלְאֹם יֶאֱמָץ – לֹא יִשְׁווּ בִּגְדֻלָּה: כְּשֶׁזֶּה קָם זֶה נוֹפֵל. וְכֵן הוּא אוֹמֵר (יחזקאל כו,ב): "אִמָּלְאָה הָחֳרָבָה" – לֹא נִתְמַלְּאָה צוֹר אֶלָּא מֵחֻרְבָּנָהּ שֶׁל יְרוּשָׁלַיִם (מגילה ו' ע"א).
רשב"ם
שני גוים: אל תיראי כי צער העיבור שלך בשביל ששני תאומים יש בבטנך שמרובה צער העיבור של שנים מעיבור אחד:
ושני לאומים: מלכיות כדכתיב מלכי ארץ וכל לאומים, כפל לשון הוא, אבל לאומים הוא עמים, ומתוך שהנביא התחיל לומר לה גמר ופירש לה כל העתידות:
ורב יעבוד צעיר: ולכך אהבה את יעקב שאהבו הקב"ה וכדכתיב ואהב את יעקב:
אבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
רמב"ן
ספורנו
• לפירוש "ספורנו" על כל הפרק •
" ושני לאמים" שיהיו גם כן נבדלים במלכות:
" ממעיך יפרדו" ולא ימות אחד מהם בהתרוצצם:מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
כלי יקר
• לפירוש "כלי יקר" על כל הפרק •
אור החיים
• לפירוש "אור החיים" על כל הפרק •
ואומרו ולאום מלאום וגו', פי' עוד יש להם דבר שיגרום הרחקת הכנת ההתגוררות יחד כי כל אחד מהב' מלכים חזקו ואמצו הוא מלאום שכנגדו על דרך אומרם ז"ל (מגילה דף ו.) לא נתמלאה צור אלא מחורבנה של ירושלים, וכיון שכל אחד מהם רוצה במפלת חבירו כדי שיגדל ממנו זה ירחיק האחוה והתיאום יחד:
ואומרו ורב וגו' רבו בזה הפירושים ואין דבר מספיק באמיתות הכתוב. ולדרכנו יבא על נכון, הכונה בא לומר כי מלבד שיתגדל אחד במפלת חבירו גם צריך הנופל להשתעבד לפני המתגדל ממנו ולא די לו נפילתו וראות טובו ביד אויבו אלא שיכוף כאגמון ראשו לעובדו ובזה תפליג הרחקת האחוה ותעצומת השנאה, ועל זה נאמר (כתובות דף עב.) אין אדם ונחש דרים בכפיפה אחת. וזאת סיבת שינוי ההריון. וכפי דרך זה אומרו ורב יעבוד צעיר אין הכונה באומרו רב וצעיר בייחוד על יעקב או על עשו אלא על אשר יהיה רב בזמנו ועל אשר צעיר בזמנו, כפתור ופרח:ילקוט שמעוני
• לפירוש "ילקוט שמעוני" על כל הפרק •
ויאמר ה' לה. על ידי שם בן נח [ככתוב בפסוק "ותכחש שרה" (ילקוט שמעוני על בראשית יח טו)]:
שני גוים בבטנך. שני גאים בבטנך: אדריינוס באומות, ושלמה בישראל.
שני גוים בבטנך. אמר לה: דומה את לשדה, שזרעה הצליחה ומלאו האוצרות בר והאצטבלאות קש, תהא ברוכה השדה שמלאה האוצרות בר והאצטבלאות קש. אמר הקב"ה לרבקה: יהא שלום בכרס הזה, שהיא עתידה למלאות גן עדן צדיקים וגיהנם רשעים.
שני גוים. שנואי גוים; כל האומות שונאין את ישראל, וכל האומות שונאין את עשו. סנאון דברייך במעיך, שנאמר: "ואת עשו שנאתי".
ושני לאומים ממעיך יפרדו, מכאן שנולד מהול.
ולאם מלאם יאמץ. עד כאן קורין סבתכא ורעמה; מכאן ואילך יקומון יהודאי וארמאי.
ורב יעבד צעיר. אם זכה – יעבוד, ואם לאו – יעבד:
שני גוים בבטנך. אמר רב יהודה אמר רב: אל תקרי גוים אלא גאים, זה אנטונינוס ורבי, שלא פסק משולחנם לא צנון ולא חזרת ולא קשואין, לא בימות החמה ולא בימות הגשמים. דאמר מר: צנון מחתך את המאכל, חזרת מהפך האוכל. קשות מרווחא מעיינא. והתני דבי ר' ישמעאל, למה נקרא שמן קשואין, שהוא קשה לכל גופו של אדם כחרבות? לא קשיא, הא ברברבי הא בזוטרי:
ולאם מלאם יאמץ. אמר ר' נחמן: מתחילה היו מביאין נסכים מיהודה, שלא היה יינם מחמיץ עד שנותנים לתוכו שעורין, והיו קורין אותו חומץ סתם. עכשיו אין יינם של אדום מחמיץ עד שנותנים לתוכה שעורים, וקורין אותו חומץ האדומי, לקיים מה שנאמר: "אמלאה החרבה"; אם מלאה זו חרבה זו. רב נחמן בר יצחק אמר מהכא: ולאם מלאם יאמץ.
קיסרי וירושלים, אם יאמר לך אדם: חרבו שתיהם או ישבו שתיהם – אל תאמין. חרבה קיסרי וישבה ירושלים – האמן, שנאמר: "אמלאה החרבה", וכתיב: ולאם מלאם יאמץ:בעל הטורים
• לפירוש "בעל הטורים" על כל הפרק •
שני גוים בבטנך. בגימטריא זה רבי יהודה ואנטונינוס:
ולאום מלאום יאמץ. יגבר על חבירו ויחריבו והיינו דכתיב אמלאה החרבה:
תומם. חסר יו"ד וא' שחסרה י"א כנגד י"א שבטים שהיתה ראויה להוליד כדאיתא במדרש:רבי עובדיה מברטנורא
• לפירוש "רבי עובדיה מברטנורא" על כל הפרק •
ושני לאומים אין לאום אלא מלכות קשה מנא לו. י"ל שכן מצינו לשון חוזק אצל מלכות שנא' ויתן עוז למלכו וכאן כתי' יאמץ שהוא לשון חוזק:
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כה כג.
יֹּאמֶר יְהוָה לָהּ שְׁנֵי גיים [גוֹיִם] בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים
רבקה שמעה את דבר אלוהים. זאת היתה הבטחה ושבועה.
- לעתיד הרחוק: שני בניך יהיו לעמים גדולים נפרדים שימצאו במאבק ותחרות.
- לעתיד הקרוב: יהיו לך שני בנים, שניהם יחיו ויצליחו, 'הגדול יעבד צעיר'.
דברי אדוני אינם ברורים, ולא בטוח שיצחק הבין מה רבקה אמרה שהיא שמעה: "וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר". מטרת אלוהים היתה להכשיל את יצחק, ולתת הזדמנות ללבן לגמור את חינוכם של יעקב ובניו בחרן. כדי לכוון את עתיד עם ישראל רבקה התקיפה נבחרה על ידי אלוהים להיות אשתו של יצחק, והיא זאת שעיצבה את עמנו ותרבותנו.
גורלם של העם הישראלי והעם האדומי נחזה עוד לפני שנולדו, בנבואה שקיבלה רבקה אמנו כשהיתה בהריון. היא הרגישה שהתינוק מתרוצץ בקרבה באופן מוגזם, הבינה שיש בכך מסר, והלכה לשאול את ה' מהו המסר:
א. שְׁנֵי גיים [גוֹיִם] בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ
המסר הראשון הוא, שיש בבטנך שני תינוקות ולא אחד.
מעבר לכך, כל אחד מהתינוקות מייצג גוי, עם בעל אופי ייחודי. המילה גוים כתובה גיים, מלשון גאוה, כדי לרמוז שלכל אחד משני הגויים תהיה גאוה לאומית (ראו גם רש"י) .
מעבר לכך, יש בבטנך שני לאומים, וממעייך ייפרדו - מרגע שייצאו ממעייך הם ייפרדו וילכו בדרכים שונות (רש"י) , ולכן כבר עכשיו כל אחד "מושך" לכיוון שלו, ולכן את מרגישה התרוצצות מיוחדת. על משמעות המילה "לאום" ראו גם בספר משלי: מונע בר יקבוהו לאום .
רבקה סבלה בזמן ההריון ודאגה, כאשר היא הרגישה התרוצצות בבטנה. רבקה לא ידעה שיהיו לה תאומים ופחדה שהתינוק ימות או שהיא תמות בלידתו. אלוהים הרגיע אותה "שְׁנֵי גיים [גוֹיִם] בְּבִטְנֵךְ".
ניתן לחשוב שאלוהים אמר:
- יש לך תאומים, שניהם יצאו בשלום ויהפכו לעמים גדולים. לא נאמר דבר על כאבים ומוות של רבקה, בכל אופן זה הרגיע את רבקה שילדיה יחיו ויצליחו.
- מבטנך יצאו שני ילדים. הילד הראשון יהיה לגוי גדול, ואחריו תכנסי להריון נוסף ויולד לך בן נוסף, וגם הוא יהיה לגוי גדול. מכאן רבקה הבינה שהיא תלד בשלום בהריון הראשון, ותלד בשלום פעם נוספת. האפשרות הזאת היא הגיונית כי בזמן הלידה נאמר: "וְהִנֵּה תוֹמִם בְּבִטְנָהּ" (ביאור:בראשית כה כד), כאשר המילה "וְהִנֵּה" מראה שזאת היתה הפתעה.
אלוהים לא הזכיר את עתידה של רבקה, ואם היא היתה יודעת שיש לה תאומים מתרוצצים, ואפשרי שהיא תמות בלידה, רבקה לא היתה נרגעת לאחר דברי אלוהים כי תאומים זאת סכנה גדולה, ואכן יעקב יצא בלידת יד מסוכנת לו ולאימו (ביאור:בראשית כה כו).
אולם אחרי לידתה התאומים רבקה הבינה שאלוהים הדגיש את המספר '2' פעמים בדבריו, וכך אלוהים הגביל את רבקה לשני לאומים בלבד. מבטנה וממעייה יצאו רק שני גויים. כך אלוהים רמז לרבקה לא להכנס להריון נוסף ולא לסבך את העניינים ולגרום לתחרות ומאבקים במשפחה,[3] מוות של התינוק הנוסף, מוות של רבקה (שאלוהים היה זקוק לה כדי לעזור ליעקב), או מה לעשות אם תוולד בת.
החלק הזה של ההבטחה לרבקה התקיים ושני עמים חייו אחד בצד השני, עד שיוחנן הורקנס הכריח אותם להצטרף לבני ישראל והם נעלמו.
חז"ל הסבירו את האופי השונה של שני התינוקות: " "כשהיתה עוברת על פתחי תורה... יעקב רץ ומפרכס לצאת, עוברת על פתחי עבודת אלילים - עשו מפרכס לצאת" " (רש"י על פסוק כב) . לפני שקיבלה את הנבואה, חשבה רבקה שיש לה תינוק אחד שהוא "פוסח על שתי הסעיפים", גם לומד תורה וגם עובד אלילים, וזה ממש זיעזע אותה ולכן הלכה לדרוש את ה'; אבל כששמעה "שני גויים בבטנך" נרגעה - שני גויים עדיפים על יהודי אחד צבוע...
המילה "גויים" כתובה "גיים", ועל-פי המדרש יש לקרוא "שני גאים". ויש קשר בין גוי לבין גאוה, שהרי לכל עם תודעה פרטית, גאוה לאומית, פטריוטיזם, וזהו האגו שלהם. כל המילים האלה מקורן אחד, והצליל הבולט שהם הוא ה- ג ', שמבטא גובה בכלל ( חגי הופר ).
ב. ורב יעבוד צעיר
(אילן סנדובסקי)
שני העמים הללו לא יחיו בשלום, אלא בכל פעם עם אחד יהיה אמיץ וחזק יותר מהעם האחר, וישעבד אותו. ההתרוצצות שאת מרגישה בקרבך נובעת גם מהמאבק שבין שני התינוקות, שמסמל את המאבק בין שני העמים (ע"פ רמב"ן).
"וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר" - באכדית:
- RABU רב - פרושו: גדול; חשוב; רב; עצום; כביר. (סבתא רבה)
- SIHHIRU צעיר - פרושו: קטן, צעיר, זעיר.
כלומר הגדול בגודל יעבד לקטן. זה לא היה משנה מי יהיה הבכור, הגודל היה גודל פיזי, ואלוהים ידע שהאם תאהב את הקטן שיהיה קשור לסינורה באוהל.
למה אלוהים אמר את זה לרבקה ולא ליצחק?
בזמנו רבקה לא הסכימה להנשא ליצחק עד שהיצחק נתן לה את אוהל שרה. המשמעות היתה שיצחק ירש את כל מה שהיה לאברהם כולל ברכת אלוהים, ורבקה ירשה את כל מה שהיה לשרה כולל הפקודה שאברהם ישמע לכל מה ששרה תגיד לו (ביאור:בראשית כא יב). אלוהים הודיע את זה לרבקה כי זאת היתה פקודה: 'זאת חובתך לשמור על הקטן, ולהבטיח שהוא ינצח את הגדול ויזכה לברכת אלוהים.' הפקודות האלה העניקו לרבקה את הבטחון לרמות את יצחק ולהעביר את הברכה ליעקב. זאת היתה חובתה לפי פקודת אלוהים.
אלוהים ידע שהקטן יהיה חלש ויצטרך עזרה מאימו. היה ברור שיווצרו קשרי אהבה בין האם לתינוק הקטן שיהיה באוהלה הרבה שנים. אלוהים רצה שרבקה תשפיע על חינוכו של יעקב, ושהיא תפקוד על יצחק לשלוח את יעקב ללבן אחיה כדי להשלים את חינוכו של יעקב וליצור את משפחת בני ישראל.
- רבקה הבינה את המשפט "וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר": הגדול יעבוד, ישתעבד, לקטן.
- יצחק חשב שרבקה לא דייקה והוא חשב שנאמר: הגדול יעבּד, ישעבּד, את הצעיר
ואלוהים רצה שיווצר וויכוח בין ההורים שיגרום שיעקב ישלח ללבן לקבל את ארבעת נשותיו ורוב בניו.
מכיוון שהמילה 'את' לא מופיעה, ניתן לפרש בשתי דרכים (ראו מושא לפני נושא או להיפך ):
1. הנושא מופיע לפני המושא, והנבואה היא ש"הרב (הבכור) יעבוד את הצעיר";
2. המושא מופיע לפני הנושא, והנבואה היא ש"את הרב יעבוד הצעיר".
אם כך, הנבואה לא מגלה מי ישלוט במי, אלא רק שבתקופות מסוימות אחד משני העמים יעבוד את העם השני; אך אף פעם לא יהיה ביניהם שיוויון: " "לא ישוו בגדולה; כשזה קם זה נופל. וכך הוא אומר אמלאה החרבה (יחזקאל כו ב) לא נתמלאה צור אלא מחורבנה של ירושלים." " (רש"י) .
המאבק הנצחי בין יעקב לעשו הוא גם משל למאבק הנצחי שבכל אדם ואדם - בין חומר לרוח, בין יצר טוב ליצר רע, בין נפש אלהית לנפש בהמית: " "אך הנה כתיב ולאום מלאום יאמץ, כי... כמו ששני מלכים נלחמים על עיר אחת, שכל אחד רוצה לכבשה ולמלוך עליה, דהיינו להנהיג יושביה כרצונו ושיהיו סרים למשמעתו בכל אשר יגזור עליהם, כך שתי הנפשות, האלהית והחיונית הבהמית שמהקליפה, נלחמות זו עם זו על הגוף וכל איבריו" " ( תניא חלק א ט ) , " "נפש האלוהית מתאמצת ומתגברת על נפש הבהמית במקור הגבורות, שהיא בינה להתבונן בגדולת ה' אין סוף ברוך הוא, ולהוליד אהבה עזה לה' כרשפי אש... ואז אתכפיא סטרא אחרא... אבל לא נתבטל לגמרי בבינוני..." " ( תניא חלק א יג ) .ראו גם: עיר קטנה כמשל .
ג. רבקה זכתה שאלוהים ידבר איתה
אלוהים גילה לרבקה את העתיד "וַיֹּאמֶר יְהוָה לָהּ", ולא רק את העתיד הקרוב - לידה - אלא לדורות.
רבקה סיפרה את זה ליצחק: (1) "וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ", (2) "וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ" - הם ילחמו, (3) "וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר".
אלוהים בכוונה לא היה מדויק כדי להכשיל את יצחק, ולגרום שיעקב ישלח לחרן.
אלוהים היה יכול להגיד:
- 'ורב (גדול) יעבּד (ישעבד) את הצעיר' - ואז היה ברור שהגדול זכה בברכת אלוהים.
- 'ורב (הגדול) יעבוד לצעיר' - ואז היה ברור שהקטן זכה בברכת אלוהים, ואחיו הגדול יהיה עבדו.
אלוהים היה יכול להסביר את משמעות המילים: "וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ".
- האם תהיה תחרות כלכלית, תרבותית, מספרית בין העמים?
- האם הם ילחמו אחד בשני, או ישתפו פעולה ויתחזקו ביחד?
- האם תהינה תקופות בהם האדומים ינצחו את בני ישראל?
נראה שאלוהים הודיע לרבקה שהמאבקים בין העמים ימשכו לעד, וכך גם בני עשו ימשיכו לעד ביחד עם בני ישראל. כאשר יצחק ברך את עשו הוא רצה לצמצם את הנבואה הזאת והעניק לעשו רשות למרוד באחיו, והבטיח לו הצלחה מושלמת (ביאור:בראשית כז מ).
אנחנו יודעים מה קרה, ושאלוהים ברך את יעקב בבית אל, אבל אסור לנו לחשוב שלרבקה וליצחק הבחירה היתה ברורה.
ובאמת, בסוף הפרוש שיצחק ורבקה הבינו - שתהיה מלחמה תמידית בין העמים ובני יעקב ישעבדו את בני עשו, הפך לאמונה השלטת בעם ישראל, ומלכי ישראל היכו באדומים ביד קשה, עד שיוחנן הורקנוס כבש את האדומים וגייר אותם בכוח, וכך הם הפכו לחלק מעם ישראל המאוחד לצמיתות.
ברכתו של יצחק ליעקב ולעשו נוגעת בדיוק בנושא הזה, ובו בלבד, ויצחק החליט שהוא יקבע מה אדוני אמר:
- ברכה לעשו (שבמרמה ניתנה ליעקב): "יַעַבְדוּךָ עַמִּים, וישתחו (וְיִשְׁתַּחֲווּ) לְךָ לְאֻמִּים הֱוֵה גְבִיר לְאַחֶיךָ, וְיִשְׁתַּחֲווּ לְךָ בְּנֵי אִמֶּךָ" (בראשית כז כט) - (רק את זה יעקב היה צריך לשמוע כדי להבין מה אביו הכין לו).
- ברכה לעשו: "וְעַל חַרְבְּךָ תִחְיֶה, וְאֶת אָחִיךָ תַּעֲבֹד; וְהָיָה כַּאֲשֶׁר תָּרִיד, וּפָרַקְתָּ עֻלּוֹ מֵעַל צַוָּארֶךָ" (בראשית כז מ) - לא בדיוק קרה, במיוחד שעמלק היה נכדו של עשו (בראשית לו יב).
- ברכה ליעקב: "וְהָיִיתָ, לִקְהַל עַמִּים. וְיִתֶּן לְךָ אֶת בִּרְכַּת אַבְרָהָם, לְךָ וּלְזַרְעֲךָ אִתָּךְ" (בראשית כח ד).
יצחק נתן גיבוב של מילים, חלק התקיימו כחלק מברכת אלוהים שנתנה לאברהם וחלק לא התקיימו. לסיכום, היה עדיף שיצחק לא היה אומר דבר.
ד. יצחק לא שמח לשמוע שבניו ילחמו
יצחק שהיה איש שלום, לבטח נדהם שכל אחד מהתאומים יהיה ללאום והם ילחמו אחד עם השני: "וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ". ההכרזה הזו גרמה לו לבחור את עשו "וַיֶּאֱהַב יִצְחָק אֶת עֵשָׂו" (בראשית כה כח), אולם לדאבנו "וְרִבְקָה אֹהֶבֶת אֶת יַעֲקֹב". נסיון אחרון הוא עשה בברכתו, בה הוא נתן הכל לבן אחד ועבדות לשני, וכך הוא רצה לחסל לאום אחד ולמנוע מלחמות.
קיימת אפשרות שיצחק הבין את הנבואה "וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר" כהצהרה שהגדול (עשו) יעבוד ויפרנס את הקטן (יעקב). עשו היה איש שדה יודע צייד שהיה יכול להיות מושל לשבט. יעקב היה קטן בגופו. הוא יצא כאשר ידו מושטת קדימה (לידת יד) אבל עבר בצואר הרחם בגלל שהיה קטן. בהמשך בגיל 40 הוא לובש את בגדי הילדות של עשו. ובהתאם לדברי אלוהים לרבקה, וכיוון שיצחק חשש שיעקב לא יוכל להגן ולפרנס את עצמו, הוא התכוון לצוות על עשו "הֱוֵה גְבִיר לְאַחֶיךָ" (ביאור:בראשית כז כט) ועבוד בשבילו.
מקורות
על-פי מאמר של מחברים שונים שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-12-01.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
- ^ כאן הגהנו את ההפניה אל תהלים נג ולא אל (תהלים יד, ג) -- ויקיעורך
- ^ כאן הגהנו את ההפניה אל תהלים נג ולא אל (תהלים יד, ג) -- ויקיעורך
- ^ גם יעקב ברך את שני בניו של יוסף, מנשה ואפרים, והגביל את הברכה לשנים האלה ולא לבנים נוספים, ככתוב: "וּמוֹלַדְתְּךָ אֲשֶׁר הוֹלַדְתָּ אַחֲרֵיהֶם, לְךָ יִהְיוּ, עַל שֵׁם אֲחֵיהֶם יִקָּרְאוּ בְּנַחֲלָתָם" (ביאור:בראשית מח ו).
דפים בקטגוריה "בראשית כה כג"
קטגוריה זו מכילה את 38 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 38 דפים.