לדלג לתוכן

ביאור:בראשית כה כ

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית כה כ: "וַיְהִי יִצְחָק בֶּן אַרְבָּעִים שָׁנָה בְּקַחְתּוֹ אֶת רִבְקָה בַּת בְּתוּאֵל הָאֲרַמִּי מִפַּדַּן אֲרָם אֲחוֹת לָבָן הָאֲרַמִּי לוֹ לְאִשָּׁה."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כה כ.

וַיְהִי יִצְחָק בֶּן אַרְבָּעִים שָׁנָה בְּקַחְתּוֹ אֶת רִבְקָה ... לְאִשָּׁה

[עריכה]

רבקה נלקחה על ידי עבד אברהם והובאה לכנען כדי להינשא ליצחק. לא ברור אם ליצחק היתה ברירה לאחר שאביו פקד עליו לקחת את רבקה לאישה, אך ידוע שהעבד הבטיח ללבן שרבקה תהיה אשתו הראשונה של בן אדונו.

המילה "בְּקַחְתּוֹ" שמופיעה כאן לא מציינת פעולה בכוח, אלא 'לקיחה בכבוד'.

יִצְחָק בֶּן אַרְבָּעִים שָׁנָה

[עריכה]

יצחק היה כבן 40 ורבקה כבת 20 (ראה: בת כמה היתה רבקה בחתונתה). בכל זאת שניהם שמחו להתחתן ולהיות חלק מברכת אלוהים לזרעו של אברהם.
לא נאמר מתי רבקה נפטרה ומי קבר אותה במערת המכפלה, כדברי יעקב: "שָׁמָּה קָבְרו אֶּת יִצְחָק וְאֵת רִבְקָה אִשְׁתּוֹ; וְשָׁמָּה קָבַרְתִּי אֶת לֵאָה" (בראשית מט לא). עם זאת, יעקב ועשו קברו יחדיו את יצחק, ככתוב: "ויִַּקְבְּרו אֹּתוֹ עֵשָׂו וְיַעֲקֹב בָּנָיו" (ביאור:בראשית לה כט).

רִבְקָה בַּת בְּתוּאֵל הָאֲרַמִּי מִפַּדַּן אֲרָם אֲחוֹת לָבָן הָאֲרַמִּי

[עריכה]

ארם היה בנו של שם, ככתוב: "בְּנֵי שֵׁם, עֵילָם וְאַשּׁורּ, וְאַרְפַּכְשַׁד, וְלודּ וַאֲרָם" (בראשית י כב), אך תרח ובניו הם צאצאים של ארפכשד, ולכן בתואל לא השתייך למשפחת ארם, בנו של שם.

עם זאת, בהמשך יש רשימה שונה שבה צוינו שמת בניו של נחור ממלכה: "אֶת עוץּ בְּכֹרוֹ, וְאֶת בּוזּ אָחִיו, וְאֶת קְמוּאֵל, אֲבִי אֲרָם. וְאֶת כֶּשֶׂד וְאֶת חֲזוֹ, וְאֶת פִּלְדָּשׁ וְאֶת יִדְלָף, וְאֵת, בְּתוּאֵל" (ביאור:בראשית כב כב).

מכאן לא ברור אם לבן היה ארמי בגלל אבותיו או בגלל האזור שבו הוא התגורר, הרי נכתב שעבד אברהם הלך לארם נהרים אל עיר נחור ששם התגורר לבן (ביאור:בראשית כד י). האזור כבר אז נקרא ארם, ולכן השם מציין את האזור "פַּדַּן אֲרָם" שבו גרו ושלטו הארמים.

רש"י מעלה שרבקה נולדה לאחר עקידת יצחק. וכיוון שרש"י טוען ששרה מתה מיד לאחר שהיא שמעה על עקדת יצחק, מזה הוא הסביר שיצחק היה בן 37 בעקדתו, ואז רבקה נולדה, וכך רבקה היתה בת שלוש כאשר היא נישאה ליצחק. סביר יותר שיצחק היה בן 13 בעקדתו, ושרבקה נולדה מספר שנים לאחר העקידה, וכך, כשיצחק היה בן 40, רבקה תהיה עלמה בוגרת שלא מצאה בעל בעיר נחור הקטנה. לכן רבקה רצתה למצוא חן בעיני הזר העשיר בתקווה שהיא תמצא בעל.

לבן אחיה של רבקה לא מוזכר. ניתן להניח שלבן היה אחיה הצעיר של רבקה ועדיין לא נולד. כך בהמשך לבן אהב את אחותו וכיבד אותה. לבן ידע שרבקה קיבלה את הצעת הארוסין שהוגשה לה, נשמע לפקודותיה להזמין את הזר לביתם, ועזר לרבקה להנשא ליצחק.