ביאור:מעומד/מקרא/כתובים/משלי/ח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



ראו פרק זה במהדורת הביאור הרגיל

קריאת החכמה

הֲלֹא חָכְמָה תִקְרָא, וּתְבוּנָה תִּתֵּן קוֹלָהּ תקרא בקול רם

להרחבה
.
בְּרֹאשׁ מְרוֹמִים עֲלֵי דָרֶךְ, בֵּית נְתִיבוֹת נִצָּבָה.
לְיַד שְׁעָרִים לְפִי קָרֶת ליד פתח העיר, מְבוֹא במקום שלפני הכניסה. מלשון: ביאה - כניסה פְתָחִים כלומר: ליד הכניסה לעיר או לבתים תָּרֹנָּה ישירו. מלשון רינה ורננה, הצליל המושמע על ידי הלשון בעת זמרה. כלומר: החכמה והתבונה קוראות בלשון שירה ואומרות כך:...:
אֲלֵיכֶם, אִישִׁים אנשים חשובים

להרחבה
, אֶקְרָא! וְקוֹלִי אֶל בְּנֵי אָדָם דרככם יגיעו דבריי גם אל הציבור הרחב!
הָבִינוּ פְתָאיִם עזרו לפתיים להבין - עָרְמָה איך להיזהר מהטעיות, וּכְסִילִים הָבִינוּ לֵב חשבו בהגיון, או: הפעילו את הרגש במה שאתם מתבוננים. !
שִׁמְעוּ! כִּי נְגִידִים מנהיגים. מלשון גיד - שוט העשוי גיד על מנת לכוון את הבהמה. ולפי הפשט הכוונה ל'היגד' תוכיחה ודברי אמת שאינם תמיד נעימים לשומעיהם. ואף זו מאותו מקור לשוני אֲדַבֵּר לפי המסורת: "דבור" הוא לשון קשה, לעומת "אמירה" שהיא לשון רכה, וּמִפְתַּח שְׂפָתַי ומה שעומד אני לומר. מלשון:פתיחת שפתיים, כלומר: פתיחת פה - מֵישָׁרִים דברים שיישרו אתכם. כלומר: תוכיחה.
כִּי אֱמֶת יֶהְגֶּה חִכִּי החך שלי, חלק הפה המשמיע בחיכוך הלשון את האותיות חי"ת יו"ד וכ"ף, וְתוֹעֲבַת שְׂפָתַי והשפתיים שלי שונאות. כלומר: אני מדברת נגד - רֶשַׁע.
בְּצֶדֶק על פי הצדק כָּל אִמְרֵי פִי, אֵין בָּהֶם נִפְתָּל פיתולים וְעִקֵּשׁ עקום.
כֻּלָּם נְכֹחִים תקיפים. מלשון: תוכיחה - מילה שצלילי הכ"ף והחי"ת נשמעים בה בשעת התוכיחה. או: ברורים ונראים. מלשון נוכחים - ואף זו ממקור זה לַמֵּבִין, וִישָׁרִים לְמֹצְאֵי דָעַת.
קְחוּ מוּסָרִי - וְאַל כָּסֶף! וְדַעַת וקחו דעת - ידיעה - מֵחָרוּץ מזהב - הנמצא עקב כבדו ואצילותו בחריצים שבאדמה נִבְחָר מובחר - כלומר: זהב מובחר!
כִּי טוֹבָה חָכְמָה מִפְּנִינִים! וְכָל חֲפָצִים חפץ - בשפה המקראית: רצון. וחז"ל פירשוהו: רצון פנימי עמוק לֹא יִשְׁווּ בָהּ אין להשוות אליה. או: לא יהיו שווים דבר, לעומתה!

"אני חכמה" - הכרת המציאות ובעזרת הכרה זו התרחקות מרישעה.
"אני בינה" - התבוננות (או הבנת דבר מדבר): התכונה הנכונה לשלטון

אֲ‍נִי - חָכְמָה:
שָׁכַנְתִּי גרתי - מלשון שיכון והשכנה. עָרְמָה במקום של העורמה כלומר אתפוס את הזוממים להרע. ולפי חז"ל: אלמד את האדם איך להערים על הרעים., וְדַעַת מְזִמּוֹת אֶמְצָא ואדע להבחין בזוממים להרע. ולפי חז"ל: אוביל אתכם לפעול בתחכום (ו'מזימה' כאן בהקשר חיובי).
יִרְאַת הפחד מפני (מלשון: ירא - בעקבות הצליל המושמע בעת רעד ופחד) ומשמעותו: הדרך של אדם המקבל על עצמו את שלטון... יְהוָה - שְׂנֹאת רָע היא שניאת הרוע. כלומר: שנאת הרע היא הדרך לְעֲבדֵי ה'. ולפי חז"ל: הדרך היחידה לשונאי רע היא קבלת שלטון הקב"ה על עצמו!
גֵּאָה התנשאות - מלשון גאות מים, וְגָאוֹן השתלטות - אף הוא מלשון גובה וגאות (כמו: 'גאון הירדן'), וְדֶרֶךְ רָע, וּפִי תַהְפֻּכוֹת דיבור הפכפך - שָׂנֵאתִי!
לִי עֵצָה {{{2}}} וְתוּשִׁיָּה הצלה (כמו: ישועה). וכיום פירושו: תכניות מקוריות!

"אני בינה" - שפיטת הצדק תגיע מהתבוננות מדעית או הבנה מדינית

אֲנִי - בִינָה התבוננות. או: הבנת דבר מדבר - הבנה מעמיקה ותובנה:
לִי גְבוּרָה עוצמה. מלשון התגברות. כמו ג'אבר בערבית - הקול המושמע בעת קרב אגרופים (וכמו 'אגרוף'). כלומר: בעזרת הבינה האדם שולט בעוצמה הפיסית!
בִּי - מְלָכִים יִמְלֹכוּ, וְרוֹזְנִים יְחֹקְקוּ יחקקו בסלע, כלומר: יכתבו חוקים צֶדֶק חוקים על פיהם יהיה משפט צודק, לפי האמת.
בִּי - שָׂרִים יָשֹׂרוּ יעשו הישר. כלומר ישלטו באופן הוגן,
וּנְדִיבִים ומרוממים ונכבדים (מלשון: נדבה, במקרא משמעותו: 'יותר' - כָּל שֹׁפְטֵי צֶדֶק בעזרתי ישפטו תמיד (את כל המשפטים) בצדק.

"אני אהביה" - בחכמה יש גם רגש. החכמה 'מחזירה אהבה' ובעלת ערך רב למי שאוחז בה.

אֲנִי - (אהביה):
אֹהֲבַי אֵהָב אני, החכמה, מחזירה אהבה לאוהבים אותי, וּמְשַׁחֲרַי המשכימים עם שחר לחפש אותי יִמְצָאֻנְנִי.
עֹשֶׁר וְכָבוֹד אִתִּי! הוֹן רווח (לפני היות המטבע) עָתֵק יוצא ממקומו. מלשון העתקת מקום. כלומר: שתוכל להשתמש בו להוצאות כרצונך, או: הון רב - מעבר למקובל (כמו: יוצא מן הכלל) וּצְדָקָה ותקבל גם צדק. וחז"ל פירשו: הון עתק וצדקה - הון רב שהושג באופן צודק (ולכן ישאר אתך ויחייה אותך בשמחה)!
טוֹב פִּרְיִי הפירות שלי - התוצאות של לימוד החכמה מֵחָרוּץ זהב הנמצא בחריצי האדמה וּמִפָּז הזהב הנמצא בערוצי נחלים ומקפיצים את המים בכלי (המשמיע צליל זמזום ופיזוז) על מנת למצאו! וּתְבוּאָתִי והתבואה שלי - כלומר תוצאות הקציר והמאמצים שלכם להכיר אותי מִכֶּסֶף יותר מאשר מתכת הכסף נִבְחָר מובחר - כלומר שצרפו אותו והוציאו ממנו את המתכות ה!
בְּאֹרַח צְדָקָה אֲהַלֵּך, בְּתוֹךְ נְתִיבוֹת מִשְׁפָּט.
לְהַנְחִיל אֹהֲבַי יֵשׁ נחלה קיימת וממשית

להרחבה
! וְאֹצְרֹתֵיהֶם - אֲמַלֵּא!

{פ}

קדמתי לבריאת העולם - המשך דברי החכמה: אני ראשונת הפעולות של הקב"ה (החכמה קדמה לעולם ולפי חז"ל: התורה קדמה לעולם).

"יְהוָה קָנָנִי קנה ורכש אותי. כלומר: העמיד או ברא אותי רֵאשִׁית דַּרְכּוֹ! - קֶדֶם מִפְעָלָיו מֵאָז לפני כל פעולותיו בעבר!
מֵעוֹלָם מזמן רחוק מאד בעבר, שתחילתו נעלמת מעינינו נִסַּכְתִּי נוצקתי מלשון 'ניסוך' שפירושו מזיגה. כלומר השתמשו בי. וחז"ל פירשו הייתי חשוב כנסיך (הנקרא כך עקב טקס החניכה הכולל מזיגת שמן או יין על שערו)! מֵרֹאשׁ - מִקַּדְמֵי אָרֶץ!
בְּאֵין תְּהֹמוֹת עוד לפני יצירת ה"תהום" הלבה והקיטור שתחת האדמה המתפרצים ברעשי אדמה חוֹלָלְתִּי נולדתי. , בְּאֵין מַעְיָנוֹת עוד לפני שנוצרו המעיינות - המראות הקדומים נִכְבַּדֵּי מָיִם כבדים, מלאים במים!
בְּטֶרֶם הָרִים הָטְבָּעוּ, לִפְנֵי גְבָעוֹת - חוֹלָלְתִּי הועמדתי ונוצרתי. ומקור המילה בעמוד-סערה המסתובב ב'מחול', אשר 'נעמד' ו'נוצר' באוויר!
עַד לֹא עָשָׂה עוד לפני שהספיק לעשות אֶרֶץ יבשה וְחוּצוֹת איים שנמצאים מחוץ ליבשה (ואולי האוויר שמעל לארץ, וְרֹאשׁ והניח על גבי עָפְרוֹת שכבות האדמה העמוקות תֵּבֵל החלק המיושב של הארץ, או הקליפה הקשה של כדור הארץ!

יש הבדל בין תיאור בריאת העולם כאן לבין התיאור בספר בראשית.. ראו [[ביאור:בריאת העולם בספר משלי



חוקות שמים ים וארץ: שלוש "חקיקות" נזכרות כאן, לגבי שלושת חלקי הבריאה - שמים, ים, ארץ



פלא המים שאינם מכסים את היבשה, מתואר רבות בספרי אמ"ת (איוב משלי ותהלים) ובמקומות רבים אחרים בתנ"ך. כיום מסתבר ש"ישאו נהרות דכים" הוא אכן פלא של הטבע ואחד האיזונים העדינים שבהם תלוי קיומנו. בשנת ה'תשס"ה עיריית הרצליה ניסתה להציב חמישה סלעים בודדים מול סוכת המציל בחוף אפולוניה. הדבר גרם לסחף עצום בעומק הים, ולאכילת החוף כולו. בה'תש"ע הקימו חומה שלמה, וכיום לא ברור כיצד יתמודדו מול הגאות הנמשכת. מדענים ממשיכים להתריע מפני המסת הקרחונים, וגל צונמי עצום החריב חלקים מיפן בה'תשע"א. סערות הנוצרות בים מרשימות מאוד, וגם בשנים האחרונות בהגיען ליבשה, מחריבות ערים שלמות.|בריאת העולם בספר משלי



חוקות שמים ים וארץ: שלוש "חקיקות" נזכרות כאן, לגבי שלושת חלקי הבריאה - שמים, ים, ארץ



פלא המים שאינם מכסים את היבשה, מתואר רבות בספרי אמ"ת (איוב משלי ותהלים) ובמקומות רבים אחרים בתנ"ך. כיום מסתבר ש"ישאו נהרות דכים" הוא אכן פלא של הטבע ואחד האיזונים העדינים שבהם תלוי קיומנו. בשנת ה'תשס"ה עיריית הרצליה ניסתה להציב חמישה סלעים בודדים מול סוכת המציל בחוף אפולוניה. הדבר גרם לסחף עצום בעומק הים, ולאכילת החוף כולו. בה'תש"ע הקימו חומה שלמה, וכיום לא ברור כיצד יתמודדו מול הגאות הנמשכת. מדענים ממשיכים להתריע מפני המסת הקרחונים, וגל צונמי עצום החריב חלקים מיפן בה'תשע"א. סערות הנוצרות בים מרשימות מאוד, וגם בשנים האחרונות בהגיען ליבשה, מחריבות ערים שלמות.]]

בַּהֲכִינוֹ שָׁמַיִם - שָׁם אָנִי! בְּחֻקוֹ כשה' חקק, עיצב את השמים בצורת- חוּג מעטפת של כדור עַל פְּנֵי תְהוֹם שכבות הלבה והקיטור. מלשון: המיה - הצליל של אזור געשי טרם התפרצות. או: כדור הארץ, שהיה אז מכוסה כולו במים.
בְּאַמְּצוֹ כשה' אימץ וחיזק את ה- שְׁחָקִים מִמָּעַל, בַּעֲזוֹז כשה' נתן עוז, חיזק את- עִינוֹת מקורות המים תְּהוֹם.
בְּשׂוּמוֹ לַיָּם חֻקּוֹ צורתו (מלשון חקיקה בסלע), או הכללים שלפיהם הוא מתנהג (חוקי הטבע) וּמַיִם לֹא יַעַבְרוּ פִיו קבועים במקומם ואינם עוברים את "פי הים", בְּחוּקוֹ כשנתן צורה (מלשון חקיקה בסלע) או: כשקבע חוקים של... מוֹסְדֵי אָרֶץ יסודות הארץ - כפי פשוטם של דברים: העמודים עליהם עומד משטח הארץ. ובימינו פירשו: היבשות, החומר שבמרכז כדור הארץ עליו עומדת קליפת כדור הארץ או: החלקים המוצקים של הלוחות היבשתיים.
וָאֶהְיֶה אֶצְלוֹ אָמוֹן גדלה אצלו כמו ילדה אצל האומן וָאֶהְיֶה שַׁעֲשֻׁעִים ה' היה משתעשע בי יוֹם יוֹם! - מְשַׂחֶקֶת צוחקת - דבר שאינו מותר לפני מלכים בדרך כלל. או: משתעשעת ב"משחקים" שובבים לְפָנָיו בְּכָל עֵת!
מְשַׂחֶקֶת בְּתֵבֵל מסתובבת בעולם משתעשעת - אַרְצוֹ העולם השייך לו, וְשַׁעֲשֻׁעַי אֶת ומשתעשעת עם בְּנֵי אָדָם.

{פ}

ועתה בנים סיכום דברי החכמה

זהו סיכום לכל פרקי "עצת הבנים" ואמרות החכמה והרישעה

וְעַתָּה, בָנִים: שִׁמְעוּ לִי! וְאַשְׁרֵי - דְּרָכַי יִשְׁמֹרוּ:
שִׁמְעוּ מוּסָר את דברי הביקורת והעצות שלי

להרחבה
וַחֲכָמוּ! וְאַל תִּפְרָעוּ תפרקו את עול המוסר והחכמה

להרחבה
!
אַשְׁרֵי אָדָם שֹׁמֵעַ לִי, לִשְׁקֹד עַל דַּלְתֹתַי יוֹם יוֹם, לִשְׁמֹר מְזוּזֹת פְּתָחָי!
כִּי מֹצְאִי (מצאי) - מָצָא חַיִּים!! וַיָּפֶק רָצוֹן מֵיְהוָה להוציא מהקב"ה "ריצוי" כלומר הסכמה לדרכו.
וְחֹטְאִי ומי שחוטא לי, כלומר: מי שפוגע בחכמה, או מפספס אותה (מלשון החטאה) - חֹמֵס מקלקל ומשחית, או שודד ולא נותן הזדמנות נַפְשׁוֹ את חייו. מלשון נשיפה, הצליל הנשמע מהפה בעת הוצאת הנשימה, פעולה המזוהה עם החיים.!
כָּל מְשַׂנְאַי - אָהֲבוּ מָוֶת!

{פ}