קטגוריה:בראשית כח א
נוסח המקרא
ויקרא יצחק אל יעקב ויברך אתו ויצוהו ויאמר לו לא תקח אשה מבנות כנען
וַיִּקְרָא יִצְחָק אֶל יַעֲקֹב וַיְבָרֶךְ אֹתוֹ וַיְצַוֵּהוּ וַיֹּאמֶר לוֹ לֹא תִקַּח אִשָּׁה מִבְּנוֹת כְּנָעַן.
וַיִּקְרָ֥א יִצְחָ֛ק אֶֽל־יַעֲקֹ֖ב וַיְבָ֣רֶךְ אֹת֑וֹ וַיְצַוֵּ֙הוּ֙ וַיֹּ֣אמֶר ל֔וֹ לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִבְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃
וַ/יִּקְרָ֥א יִצְחָ֛ק אֶֽל־יַעֲקֹ֖ב וַ/יְבָ֣רֶךְ אֹת֑/וֹ וַ/יְצַוֵּ֙/הוּ֙ וַ/יֹּ֣אמֶר ל֔/וֹ לֹֽא־תִקַּ֥ח אִשָּׁ֖ה מִ/בְּנ֥וֹת כְּנָֽעַן׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וּקְרָא יִצְחָק לְיַעֲקֹב וּבָרֵיךְ יָתֵיהּ וּפַקְּדֵיהּ וַאֲמַר לֵיהּ לָא תִּסַּב אִתְּתָא מִבְּנָת כְּנָעַן׃ |
ירושלמי (יונתן): | וּקְרָא יִצְחָק לְיַעֲקב וּבָרִיךְ יָתֵיהּ וּפַקְדֵיהּ וַאֲמַר לֵיהּ לָא תִסַב אִיתָא מִבְּנַתְהוֹם דִכְנַעֲנָאֵי: |
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
ילקוט שמעוני
• לפירוש "ילקוט שמעוני" על כל הפרק •
ויקרא יצחק אל יעקב וגו'. לפי שהיו הברכות מפוקפקות בידו; והיכן נתאוששו בידו? כאן, ויברך אותו. אמר ר' אלעזר: אין קיום הגט אלא בחותמיו וכו', כדלעיל. אמר ר' ברכיה: לבן מלכים, שהיה חותר לאביו ליטול ליטרא של זהב. אמר לו: למה במטמוניות? בוא וטול בפרהסיא! כך ויקרא יצחק אל יעקב ויברך אותו. ויצוהו, הזהירו על בנות ענר אשכל וממרא.
"אשר המתברך בארץ יתברך באלהי אמן" (ישעיה סה טז). להודיעך, שכל הברכות שברך יצחק את יעקב, ברכו הקב"ה מלמעלה. יצחק אמר: "ויתן לך האלהים מטל השמים", והקב"ה ברכו בטל: "והיה שארית יעקב בקרב עמים רבים כטל מאת ה'". יצחק אמר: "משמני הארץ", והקב"ה ברכו: "ונתן מטר [זרעך] אשר תזרע את האדמה ולחם תבואת [האדמה] והיה דשן ושמן" (ישעיה ל כג). יצחק אמר: "ורב דגן ותירוש", והקב"ה אמר: ["הנני שולח] לכם את הדגן והתירוש" (יואל ב יט). יצחק אמר: "יעבדוך עמים", והקב"ה אמר: "והיו מלכים אומניך" (ישעיה מט כג). יצחק אמר: "הוה גביר לאחיך", והקב"ה אמר: "ולתתך עליון" (דברים כו יט). ואף רבקה אמו ברכתו כנגדו, שנאמר: "יושב בסתר עליון וגו' (תהלים צא א). כי מלאכיו יצוה לך לשמרך בכל דרכיך" (תהלים צא יא). וכי מאחר שברכו הקב"ה ואמו, אביו למה חזר וברכו, שנאמר: ויקרא יצחק אל יעקב? אלא שראה יצחק שעתידין בניו לגלות בין אומות העולם, אמר לו: בוא ואברכך ברכה של גלויות, שיחזור ויקבצך. ומהו ברכות שברכו? "בשש צרות יצילך ובשבע לא יגע בך רע (איוב ה יט). בשוט לשון תחבא ולא תירא משוד כי יבוא (איוב ה כא). לשוד ולכפן תשחק ומחית הארץ אל תירא" (איוב ה כב):
(תנא דבי אליהו): זרעו של עשו, כל זמן שהיה יצחק קיים, קיימו עליהם את המילה; וכיון שמת, בטלו את המילה. משלו משל, למה הדבר דומה? למלך שנתן כתרו לאוהבו, אמר לו: זה יהא מונח בראשך ובראש בניך לעולם. הניחו אוהבו בראשו עד שעה שנכנס לבית עולמו; וכיון שנכנס לבית עולמו, אמר המלך: אלך ואראה בן אוהבי, מה אם יהיה מונח כתר אביו בראשו. הלך ומצאו שהוא מושלך באשפה, הלך לאחוריו בקצף גדול, שנאמר: "ה' בצאתך משעיר" וגו' (שופטים ה ד). "הרים נזלו מפני ה'" (שופטים ה ה). למה נדמה עשו הרשע, ואליפז ועמלק בנו, וירבעם ונבוכדנצר, והמן האגגי? לאחד שמצא כסות בדרך, תפשה בידו והכניסה לתוך העיר, והיה מכריז ואומר: אבידה זו של מי? נתקבצו כל בני העיר ויצאו לקראתו. אמרו: ראיתם איש פלוני כמה צדיק הוא, כמה חסיד הוא? מיד עמדו ועשאוהו ראש וקצין עליהם, שנה, בשתי שנים, ובשלש שנים, בד', בה', עד שהחריב את כל העיר כולה. לכך נדמו הרשעים. לא בשכר שלש דמעות שהוריד עשו לפני אביו נתנו לו את הר שעיר, שאין גשמי ברכה פוסקין ממנו לעולם? לא בשכר ירבעם שהשיב דבר לפני המלך נתנו לו י' שבטים? לא בשכר מרודך שנהג כבוד באבינו שבשמים, יצא ממנו נבוכדנאצר? לא בשכר אגג, שהיה בוכה ומתאנח בשעה שהיה חבוש בבית האסורין, ואמר: אוי לו שמא יאבד זרעו, יצא ממנו המן?
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כח א.
לֹא תִקַּח אִשָּׁה מִבְּנוֹת כְּנָעַן
מדוע פקד יצחק על יעקב לא לשאת אישה מבנות כנען?
- יצחק זכר את פקודת אברהם אביו לעבדו: "לֹא תִקַּח אִשָּׁה לִבְנִי מִבְּנוֹת הַכְּנַעֲנִי, אֲשֶׁר אָנֹכִי יוֹשֵׁב בְּקִרְבּוֹ" (ביאור:בראשית כד ג), ולכן הוא חשב שכך גם עליו לעשות.
- יצחק אהב מאוד את אמו ואת אשתו שבאו מחרן, ככתוב: "ויֶַּאֱהָבֶהָ, ויִַּנָּחֵם יִצְחָק אַחֲרֵי אִמּוֹ" (ביאור:בראשית כד סז), ולכן הוא חשב שבנות חרן הן נשים טובות.
- רבקה פקדה על יצחק ואיימה בהתאבדות: "קַצְתִּי בְחַיַּי מִפְּנֵי בְּנוֹת חֵת" וכנען (ביאור:בראשית כז מו) עכשיו שהוא עיוור, ועשו כועס עליו, יצחק פחד שרבקה באמת תתאבד אם יעקב יישא אישה כנענית.
- יצחק לא היה מרוצה מהנשים שעשו נשא: "ותִַּהְיֶין מֹרַת רוחַּ לְיִצְחָק ולְּרִבְקָה" (ביאור:בראשית כו לה).
- ייתכן שיצחק רצה לנסות את יעקב ולשלוח אותו לחרן בחוסר כל כדי לוודא שאלוהים בחר בו ויעזור לו, ואם יעקב יכשל, אז עניין הבכורה ייפתר לטובת עשו.
הנשים מכנען יהיו קשורות למשפחתן בכנען וכך תרבות האלילים של כנען תוטבע בנכדיו. גם בחרן הילדים של יצחק יגדלו בתרבות אלילית עם התרפים של לבן, אבל הם ינותקו מחרן ויחזרו לכנען עוד בעודם ילדים רכים. למעשה, יצחק לא פקד על יעקב להישאר בחרן זמן מה. ייתכן שיצחק חשב שיעקב יחזור מיד.
בשלב הזה, כאשר כל עם ישראל היה תלוי לפחות באב אחד ואם אחת, היה מאוד חשוב שניניו של אברהם יתייחסו לברכת אדוני במלוא הרצינות, ושהילדים ישמעו את סיפורי האבות ויאמינו באלוהי אברהם ויצחק. ואכן, כל האימהות: שרה, רבקה ולאה היו מחרן וכיבדו את אלוהי אברהם, יצחק ויעקב, וזכו להיות קבורות במערת המכפלה.
הבאת נשים מחרן
יצחק שלח את יעקב לשאת אישה מחרן, מולדתם של אברהם, שרה ורבקה. לאחר שיעקב נשא את רחל ולאה המנהג הזה חדל. חשיבותן של נשים מחרן ירדה, ויעקב לא שלח את בניו לשאת נשים מחרן. אפילו רחל שמרה על תרפיו של אביה, וכנראה גם היא המשיכה להאמין באלוהי אביה, ולא נקברה במערת המכפלה.[1]
בני יעקב נשאו נשים כנעניות כרצונם ויוסף נשא אישה מצרית. לא נאמר שנישואי התערובת האלה גרמו נזק לעם ישראל. הנה תמר עשתה מאמץ עליון, וסיכנה את נפשה, כדי להביא בנים שיהיו חלק מעם ישראל וברכתו. אולם במשך הדורות, נשואי תערובת הביאו נזק מסוים לברכת אדוני ולעם ישראל, אך עם זאת העם היהודי שרד.
פרידה
בעקדת יצחק אמר המלאך לאברהם: "וְאַל תַּעַשׂ לוֹ מְאוּמָה" (ביאור:בראשית כב יב), והכוונה היתה, 'מהיום והלאה אל תעשה מאומה בעניין יצחק. אלוהים ביקש שתעלה את יצחק עליו, עשיתי זאת, אלוהים הציל את חייו, והוא שייך לאלוהים בלבד. אתה גמרת את תפקידך. אתה משוחרר ואל תתערב בחייו.' ואכן אברהם לא מדבר ולא מתערב יותר בחייו של יצחק. כאשר אברהם החליט להביא אישה, הוא העביר את התפקיד לעבדו, זקן ביתו, וביקש שמלאך אלוהים יעזור לעבד למצוא אישה (ביאור:בראשית כד ז).
כאן יצחק נפרד מיעקב. הוא מעביר לאלוהים את האחריות ליעקב ומנער את חוצנו ממנו, ככתוב: "וְאֵל שַׁדַּי יְבָרֵךְ אֹתְךָ, וְיַפְרְךָ וְיַרְבֶּךָ" (ביאור:בראשית כח ג). יצחק לא נתן ליעקב מתנה לדרך. יעקב מתחיל בחוסר כל. כל שנשאר ליעקב זה רק הצוואה שיצחק העניק לו ומילות הברכה בפרידה. יעקב יחונך על ידי לבן ויודרך על ידי ואלוהים מכאן והלאה. יעקב ישתהה בדרכו חזרה ליצחק, ולא ברור כמה זמן הוא היה איתו עד מותו של יצחק. בכל אופן, לא נאמר שיצחק דיבר או התערב בחייו של יעקב ובניו.
לאחר הברכה הזאת יצחק לא יעשה מאומה ליעקב. הוא גמר.
הערות שוליים
- ^ "וְיָרָבְעָם בֶּן נְבָט אֶפְרָתִי" (מלכים א יא כו) פילג את העם ובנה עגלים בבית-אל ודן, כנראה בגלל חולשת אמונת צאצאיה של רחל באלוהי ישראל.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "בראשית כח א"
קטגוריה זו מכילה את 8 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 8 דפים.