לדלג לתוכן

ביאור:בראשית א יד

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית א יד: "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים 'יְהִי מְאֹרֹת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם, לְהַבְדִּיל בֵּין הַיּוֹם וּבֵין הַלָּיְלָה; וְהָיוּ לְאֹתֹת וּלְמוֹעֲדִים וּלְיָמִים וְשָׁנִים'."

תרגום ויקיטקסט: ואלהים אמר (ציווה) שיהיו גופים המפיצים אור דרך רקיע השמים (האטמוספירה), כדי להקל על בני-האדם להבדיל בין היום ובין הלילה; המאורות יהיו לאותות (סימנים מוחשיים) הממחישים לאדם את התחלפות המועדים (זמנים), הימים והשנים.


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית א יד.

יְהִי מְאֹרֹת - מדוע צריך מאורות אם כבר יש אור?

[עריכה]

כדי לענות לשאלה יש להיזכר בסדר הבריאה.

  • בתחילה הייתה הארץ מוצפת מים, וחושך היה (וגם רוח א-להים הייתה) על פני המים.
  • ביום הראשון נוסף האור, אך הוא חלק את מקומו עם החושך – על פני המים.
  • ביום השני נברא רקיע שהבדיל בין המים התחתונים לעליונים, והאור נותר למעלה – מעל המים העליונים!
  • כאשר נראתה היבשה ביום השלישי, היא הייתה חשוכה, מפני שהאור נותר – יחד עם רוח אלוקים – מעל פני המים העליונים! עניין זה, כך נראה, הוא פשוטם של דברי חז"ל, על כך שהאור שנברא ביום הראשון נגנז לצדיקים לעתיד לבוא. האור נגנז במרומים, והארץ נותרה חשוכה.

בדיוק לשם כך נבראו המאורות. המאורות נתלו ברקיע, משום שהוא נמצא מתחת למים העליונים, ולכן יכולים המאורות "להאיר על הארץ". בנוסף, אנשי הארץ לא יוכלו לדעת מתי האור משמש ומתי החושך משמש, מכיוון שהמים העליונים מסתירים זאת. זו עוד סיבה לבריאת המאורות: להבדיל בין היום ובין הלילה, בין האור ובין החושך. עתה נוכל לדעת: כשרואים שמש – שם למעלה יש אור. כשרואים ירח וכוכבים – האור והחושך חזרו להיות מעורבים זה בזה (נריה קליין, "עלי תבל שם מאורו - היום הרביעי", כפית של נח"ת ניסן ה'תשס"ח).

בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם - איפה בדיוק נמצאים המאורות?

[עריכה]

ראו בפסוק הבא.