קטגוריה:בראשית לט כ
ויקח אדני יוסף אתו ויתנהו אל בית הסהר מקום אשר
אסורי [אסירי] המלך אסורים ויהי שם בבית הסהר
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק
* * *
וַיִּקַּח אֲדֹנֵי יוֹסֵף אֹתוֹ וַיִּתְּנֵהוּ אֶל בֵּית הַסֹּהַר מְקוֹם אֲשֶׁר
אסורי [אֲסִירֵי] הַמֶּלֶךְ אֲסוּרִים וַיְהִי שָׁם בְּבֵית הַסֹּהַר.
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המנוקדת של הפרק
* * *
וַיִּקַּח֩ אֲדֹנֵ֨י יוֹסֵ֜ף אֹת֗וֹ וַֽיִּתְּנֵ֙הוּ֙ אֶל־בֵּ֣ית הַסֹּ֔הַר מְק֕וֹם אֲשֶׁר־אֲסִירֵ֥י אסורי הַמֶּ֖לֶךְ אֲסוּרִ֑ים וַֽיְהִי־שָׁ֖ם בְּבֵ֥ית הַסֹּֽהַר׃
נוסח הפסוק לפי מקרא על פי המסורה · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המוטעמת של הפרק
עזרה · תרשים של הפסוק מחולק על-פי הטעמים
* * *
וַ/יִּקַּח֩ אֲדֹנֵ֨י יוֹסֵ֜ף אֹת֗/וֹ וַֽ/יִּתְּנֵ֙/הוּ֙ אֶל־בֵּ֣ית הַ/סֹּ֔הַר מְק֕וֹם אֲשֶׁר־ אסורי [אֲסִירֵ֥י] הַ/מֶּ֖לֶךְ אֲסוּרִ֑ים וַֽ/יְהִי־שָׁ֖ם בְּ/בֵ֥ית הַ/סֹּֽהַר׃
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה הדקדוקית של הפרק
* * *
הנוסח בכל מהדורות המקרא בוויקיטקסט הוא על על פי כתב יד לנינגרד (על בסיס מהדורת ווסטמינסטר), חוץ ממהדורת הטעמים, שהיא לפי מקרא על פי המסורה. לפרטים מלאים ראו ויקיטקסט:מקרא.
ביאורים: המפרשים עונים לשאלות • ביאור קצר על כל הפרק • ביאור מפורט על הפסוק
תרגום
אונקלוס: | וּדְבַר רִבּוֹנֵיהּ דְּיוֹסֵף יָתֵיהּ וְיַהְבֵּיהּ בְּבֵית אֲסִירֵי אַתְרָא דַּאֲסִירֵי מַלְכָּא אֲסִירִין וַהֲוָה תַּמָּן בְּבֵית אֲסִירֵי׃ |
ירושלמי (יונתן): | וּנְסִיב עֵטָתָא רִבּוֹנֵיהּ דְיוֹסֵף מִן כּוּמְרָנַיָא דְבַדְקַן דְחֶלְבּוֹנָא הוּא וְלָא קְטַל יָתֵיהּ וְיַהֲבֵיהּ בְּבֵי אֲסִירֵי אָתַר דַאֲסִירֵי מַלְכָּא אֲסִירִין וַהֲוָה תַמָן בְּבֵית אֲסִירֵי: |
ירושלמי (קטעים): | בְּבֵית חֲבוּשָׁה: |
אבן עזרא (כל הפרק)
רמב"ן (כל הפרק)
רבינו בחיי בן אשר (כל הפרק)
ויתנהו אל בית הסוהר. הוא הבור והוא בית בנוי בקרקע שקורין לו שיג"א בלע"ז אשר לו פתח קטן מלמעלה יכניסו בו האסורים וממנו בא להם האורה, והוא מלשון (בראשית ו) צוהר תעשה לתיבה, בחלוף סמ"ך בצד"י. ואחר כך פי' שהוא בית הסוהר המיוחד לגדולי המלכות, זהו שאמר מקום אשר אסירי המלך אסורים. כי שני בית הסוהר היו שם, אחד לגדולי המלכות גדול האורה, ואחד לשאר העם קטן האורה. ומה שהוסיף ואמר ויהי שם בבית הסוהר, כדי להסמיכו אל ויהי ה' את יוסף, ולמד שבתוך בית הסוהר היתה שכינה עמו.
מלבי"ם (כל הפרק)
(כ) "ויקח." לקחו בעצמו לא ע"י שוטרי בית הסוהר רק לקחו באהבה מצד שהוא אדוני יוסף, ויכול להפקיד אותו שיעשה עבודתו בבית הסוהר, ויתנהו אל בית הסוהר שיעבוד עבודתו שם, ויען היה מקום בבית הסוהר ששם ישבו הפחותים אומר שנתנו אל צד הזה ששם אסורים אסירי המלך השרים והפרתמים. ומבואר שהוא לא היה אסור רק היה שם חפשי עובד עבודתו, ועז"א ויהי שם בבית הסוהר, כי בית הסוהר היה שייך לבית פוטיפר והיה צריך עבדים גם שם, והיה יכול לתתו שם גם בלי פשע:
בעל הטורים (כל הפרק)
אשר אסורי המלך אסורים. אסורי כתיב ואסירי קרי מלמד שי' שנים היה אסור על שהוציא דבה על י' אחיו ועוד ב' שנים על שאמר לשר המשקים כי אם זכרתני:
אסורים. ג' במסורה ב' גבי יוסף וא' ה' מתיר אסורים. וזהו שאמרו חז"ל שאמרה לו אשתו של פוטיפר אני חובשך כבית האסורים אמר לה ה' מתיר אסורים:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית לט כ.
אֲשֶׁר אסורי [אֲסִירֵי] הַמֶּלֶךְ אֲסוּרִים
בֵּית הַסֹּהַר
סֹּהַר – צֹהַר, חלון, סַהַר - ירח מלא ועגול או הולך וחסר.
הרמב"ן נותן פרוש יפה: "סהר" כיפה עגולה מלשון אגן הסהר (שיר השירים ז ג) ולפי דעתי שהוא הבור (בראשית מא יד) בית בנוי תחת הקרקע ולו פתח קטן מלמעלה יכניסו בו האסורים וממנו להם אורה והוא מלשון סיהרא בארמית כאשר אמר (בראשית ו טז) צהר תעשה לתבה מלשון צהרים ושנו בהם זה לרוב אורו וזה למיעוט."
מְקוֹם אֲשֶׁר אסורי [אֲסִירֵי] הַמֶּלֶךְ אֲסוּרִים
"בֵּית הַסֹּהַר" הזה נמצא ב"בֵּית שַׂר הַטַּבָּחִים אֶל בֵּית הַסֹּהַר" (ביאור:בראשית מ ג), ולשם נשלחו שרי המלך, אסוריו, ככתוב: "וַיִּתֵּן אֹתִי בְּמִשְׁמַר בֵּית שַׂר הַטַּבָּחִים" (בראשית מא י).
- יוסף לא נשלח להיות אסור עם פושעים. הוא לא נשלח לעבוד בשדה או בבנית פירמידות. הוא זכה להיות עם נכבדי המלך הגדולים ביותר. פוטיפר שמר אותו תחת ידו, ותוך זמן קצר "וַיִּתֵּן חִנּוֹ בְּעֵינֵי שַׂר בֵּית הַסֹּהַר" (בראשית לט כא), ויוסף מונה למנהל בית הסוהר, ככתוב: "וַיִּתֵּן שַׂר בֵּית הַסֹּהַר בְּיַד יוֹסֵף, אֵת כָּל הָאֲסִירִם אֲשֶׁר בְּבֵית הַסֹּהַר" (בראשית לט כב).
- למרות שיוסף היה "יְפֵה תֹאַר וִיפֵה מַרְאֶה" לא התעללו ולא היכו בו, הן בבית הסוהר היו רק אנשים מבוגרים ועשירים מאוד, שרי המלך בכבודם ובעצמם.
- לפני שיוסף נשלח למשמר, שר בית-הסוהר עצמו עבד עבור יוסף כאשר יוסף ניהל את ביתו של פוטיפר, ככתוב: "וַיַּעֲזֹב כָּל אֲשֶׁר לוֹ בְּיַד יוֹסֵף" (ביאור:בראשית לט ו).
- יוסף היה שם, ככתוב: "וַיְהִי שָׁם בְּבֵית הַסֹּהַר" - לא ברור ששר בית-הסהר הבין שיוסף הוא אסיר, פושע. פשוט העבירו את העבד עליו והעבד המשיך לשרת אותו.
- יוסף היה במשמר בבית-הסוהר, כדי להגן עליו מאשת-פוטיפר או משפחתה, אם הם חשבו לנקום ביוסף שגרם לאשת פוטיפר בושה או יכול לגרום לה צרות בעתיד.
- בתקופה ההיא לא היה נהוג להחזיק אנשים בבית-הסוהר. הפושעים היו מומתים או נשלחים לעבדות עם עבודת פרך.
הכינוי "בֵּית הַסֹּהַר" הוא תאור יותר חיובי מאשר "בּוֹר" (ביאור:בראשית מא יד). בבור סוגרים את האסירים כדברי ישעיהו: "וְאֻסְּפוּ אֲסֵפָה אַסִּיר עַל בּוֹר, וְסֻגְּרוּ עַל מַסְגֵּר; וּמֵרֹב יָמִים יִפָּקֵדוּ" (ישעיהו כד כב). שורש המילה קבר הוא בור: "וְאַתָּה הָשְׁלַכְתָּ מִקִּבְרְךָ, כְּנֵצֶר נִתְעָב לְבֻשׁ הֲרֻגִים מְטֹעֲנֵי חָרֶב; יוֹרְדֵי אֶל אַבְנֵי בוֹר כְּפֶגֶר מוּבָס" (ישעיהו יד יט).
לפחות בית זה מעל הקרקע, ולא בור לח באדמה, ולבית יש אור 'סהר' ולא חושך קבוע.
ד"ר אלכסנדר קליין מביא שעל פי כתובות מצריות עתיקות יתכן שסהר הוא שם של בית כלא שהיה במצרים בזמן ההוא.(מובא באתר הרשמי שלו.)
סַהַר
"סַהַר" זה ירח, לבנה. סהר הוא הצורה המתקבלת מחיתוך עיגול מתוך עיגול אחר, מוזח הצדה. קיימת אפשרות שהמילה סוהר וסהר הם מאותו מקור.
שורש המילה אסיר הוא א-ס-ר. שורש המילה סהר (ירח) הוא ס-ה-ר. אולם ייתכן שהצירוף של המילה 'בית סוהר' מרמז על הקשר לשורש משותף: אסירים נמצאים בבית הסוהר, ונשמרים על ידי סוהר.
בית מעצר פשוט ביותר היה באר או בור, שהיה פתח עגול בראשו, צוהר. כך קרה ליוסף, ככתוב: "וַיַּשְׁלִכוּ אֹתוֹ הַבֹּרָה, וְהַבּוֹר רֵק אֵין בּוֹ מָיִם" (ביאור:בראשית לז כד). ייתכן שבבית המעצר הזה היה פתח בראשו שמשם הוכנס האסיר, או חלון עגול קטן בראשו או בצידו. אור השמש נכנס דרך הפתח העגול, ולפי הזווית, בין השמש לפתח, לקיר או לרצפה, יופיע כתם בהיר על הקיר או הרצפה, והכתם ינוע לפי תנועת השמש על הקירות והרצפה.
הרשימה המלאה של דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לפסוק זה
פסוק זה באתרים אחרים: אתנ"כתא • סנונית • הכתר • על התורה • Sefaria • שיתופתא
דפים בקטגוריה "בראשית לט כ"
קטגוריה זו מכילה את 6 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 6 דפים.