קטגוריה:אסתר ה ב
ויהי כראות המלך את אסתר המלכה עמדת בחצר נשאה חן בעיניו ויושט המלך לאסתר את שרביט הזהב אשר בידו ותקרב אסתר ותגע בראש השרביט
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק
* * *
וַיְהִי כִרְאוֹת הַמֶּלֶךְ אֶת אֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה עֹמֶדֶת בֶּחָצֵר נָשְׂאָה חֵן בְּעֵינָיו וַיּוֹשֶׁט הַמֶּלֶךְ לְאֶסְתֵּר אֶת שַׁרְבִיט הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּיָדוֹ וַתִּקְרַב אֶסְתֵּר וַתִּגַּע בְּרֹאשׁ הַשַּׁרְבִיט.
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המנוקדת של הפרק
* * *
וַיְהִי֩ כִרְא֨וֹת הַמֶּ֜לֶךְ אֶת־אֶסְתֵּ֣ר הַמַּלְכָּ֗ה עֹמֶ֙דֶת֙ בֶּֽחָצֵ֔ר נָשְׂאָ֥ה חֵ֖ן בְּעֵינָ֑יו וַיּ֨וֹשֶׁט הַמֶּ֜לֶךְ לְאֶסְתֵּ֗ר אֶת־שַׁרְבִ֤יט הַזָּהָב֙ אֲשֶׁ֣ר בְּיָד֔וֹ וַתִּקְרַ֣ב אֶסְתֵּ֔ר וַתִּגַּ֖ע בְּרֹ֥אשׁ הַשַּׁרְבִֽיט׃
נוסח הפסוק לפי מקרא על פי המסורה · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה המוטעמת של הפרק
עזרה · תרשים של הפסוק מחולק על-פי הטעמים
* * *
וַ/יְהִי֩ כִ/רְא֨וֹת הַ/מֶּ֜לֶךְ אֶת־אֶסְתֵּ֣ר הַ/מַּלְכָּ֗ה עֹמֶ֙דֶת֙ בֶּֽ/חָצֵ֔ר נָשְׂאָ֥ה חֵ֖ן בְּ/עֵינָ֑י/ו וַ/יּ֨וֹשֶׁט הַ/מֶּ֜לֶךְ לְ/אֶסְתֵּ֗ר אֶת־שַׁרְבִ֤יט הַ/זָּהָב֙ אֲשֶׁ֣ר בְּ/יָד֔/וֹ וַ/תִּקְרַ֣ב אֶסְתֵּ֔ר וַ/תִּגַּ֖ע בְּ/רֹ֥אשׁ הַ/שַּׁרְבִֽיט׃
נוסח הפסוק לפי מהדורת וסטמינסטר · ראו פסוק זה בהקשרו במהדורה הדקדוקית של הפרק
* * *
הנוסח בכל מהדורות המקרא בוויקיטקסט הוא על על פי כתב יד לנינגרד (על בסיס מהדורת ווסטמינסטר), חוץ ממהדורת הטעמים, שהיא לפי מקרא על פי המסורה. לפרטים מלאים ראו ויקיטקסט:מקרא.
ביאורים:
• ביאור קצר על כל הפרק • ביאור מפורט על הפסוק
תרגום
תרגום אחד (כל הפרק)
תרגום שני (כל הפרק)
מלבי"ם (כל הפרק)
מדרש רבה
"אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה כְּשֹׁךְ חֲמַת הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ", א"ר איבו בשם רבי יוסי בן זמרא כל מקום שנאמר אחר סמוך אחרי מופלג ורבנן משום ר' יוסי בן זמרא כל מקום שנאמר אחרי סמוך אחר מופלג.
"כְּשֹׁךְ חֲמַת הַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ" בשך אין כתיב כאן אלא כשך שכיכה שאינה שכיכה."זָכַר אֶת וַשְׁתִּי" גזירה זאת שגזר עליה שתכנס לפניו ערומה ולא נכנסה וקצף עליה והרגה מן דקטלה שרי תהי ביה (חוזר בו) למה שעשתה כהוגן "וְאֵת אֲשֶׁר נִגְזַר עָלֶיהָ" שלא כהוגן ולמה עלתה לה כך לפי שלא היתה מנחת לאחשורוש ליתן רשות לבנות בית המקדש ואומרת לו מה שהחריבו אבותי אתה מבקש לבנות "וַיֹּאמְרוּ נַעֲרֵי הַמֶּלֶךְ מְשָׁרְתָיו וְגוֹ'":
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:אסתר ה ב.
נשאה חן בעיניו
וַיְהִי בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי
אסתר הופיעה באור היום לבושה מלכות (ביאור:אסתר ה א). המלכה לא רצתה להפריע למלך בתוכניותיו לערב או ללילה.
וַיְהִי כִרְאוֹת הַמֶּלֶךְ אֶת אֶסְתֵּר
אסתר עמדה בחצר הפנימית והמלך מכסא מלכותו, אשר בבית מלכותו, ראה אותה. כידוע למלך היו שומרי סף (דלת), וסביר שהם פתחו את דלת בית מלכותו לכבוד המלכה הבאה. קשה לחשב מה הם הסיכוים שהמלך ישב על כסאו ולא יהיה עסוק בענייני מלכות חשובים בדיוק כשאסתר באה. אסתר הרי דיווחה למרדכי מתי היא תלך למלך (ביאור:אסתר ד טז), וכשם שמרדכי אירגן את הקריאה הלילית בעניין בגתן ותרש, סביר שאנשי מרדכי אירגנו שהמלך ישב על כסאו ולא יהיה עסוק, ואולי הם גם הקריאו לו כיצד אסתר נבחרה למלכה בבית מלכותו.
עֹמֶדֶת
אסתר עמדה לפני המלך והוא ראה את כל גופה לפניו. אסתר נתנה כבוד לעצמה: לא כרעה והתרפסה.
מה חשב המלך
1. אסתר, מלכתו היפה, הזכירה לו את הופעתה הראשונה באהבה (ביאור:אסתר ב יז).
2. אסתר מסכנת את נפשה, הענין חיב להיות חשוב (ביאור:אסתר ד יא).
3. אסתר באה בעצמה ולא שלחה שליח, הנושא חיב להיות אישי.
4. אסתר כבר הצילה אותו פעם אחת, אולי יש נסיון מרד חדש (ביאור:אסתר ב כב).
5. אסתר לא נקראה כבר שלושים יום, אולי היא בהריון עם ילדו (ביאור:אסתר ד יא).
6. אסתר מופיעה בכתר מלכות ובהופעה רשמית (ביאור:אסתר ה א).
7. בפעם הראשונה עברו ארבע שנים עד שהמלך מצא מלכה לטעמו (ביאור:אסתר ב טז). הוא לא רצה להתחיל לחפש מההתחלה (למרות שהוא קיבץ בתולות בשנית (ביאור:אסתר ב יט)).
8. אסתר לא מהוה סכנה למלך, הרי הוא ישן בחיקה כאשר היא מוזמנת.
9. החוק הגביל את המלך לקבל את הבא או להרוג ("אֲשֶׁר לֹא יִקָּרֵא אַחַת דָּתוֹ לְהָמִית" (ביאור:אסתר ד יא)). המלך לא היה יכול פשוט לסרב.
10. החוק "אֲשֶׁר יָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֶל הֶחָצֵר הַפְּנִימִית אֲשֶׁר לֹא יִקָּרֵא אַחַת דָּתוֹ לְהָמִית, לְבַד מֵאֲשֶׁר יוֹשִׁיט לוֹ הַמֶּלֶךְ אֶת שַׁרְבִיט הַזָּהָב, וְחָיָה;" (ביאור:אסתר ד יא) אינו ברור. משך הזמן שהמלך יכול לחשוב אינו מוגדר. כך עמדה אסתר לפניו זמן מה ולא נסוגה, והמלך היה חיב להחליט. כך נוצרה הבעיה של וושתי מחדש: האם מותר לסריסי המלך להתקרב למלכה, בבית המלך, ללא הזמנה ולהורגה ללא פקודה מפורשת מהמלך?
לאור המחשבות האלו האפשרות, שהמלך ימנע ממנה לדבר ויהרגנה, היה קלוש מאוד. מרדכי ידע שהוא לא מסכן את אסתר כאשר הוא פקד עליה ללכת למלך (ביאור:אסתר ד ח).
הרשימה המלאה של דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לפסוק זה
פסוק זה באתרים אחרים: אתנ"כתא • סנונית • הכתר • על התורה • Sefaria • שיתופתא
דפים בקטגוריה "אסתר ה ב"
קטגוריה זו מכילה את 3 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 3 דפים.