קטגוריה:דניאל ו ד
נוסח המקרא
אדין דניאל דנה הוא מתנצח על סרכיא ואחשדרפניא כל קבל די רוח יתירא בה ומלכא עשית להקמותה על כל מלכותא
אֱדַיִן דָּנִיֵּאל דְּנָה הֲוָא מִתְנַצַּח עַל סָרְכַיָּא וַאֲחַשְׁדַּרְפְּנַיָּא כָּל קֳבֵל דִּי רוּחַ יַתִּירָא בֵּהּ וּמַלְכָּא עֲשִׁית לַהֲקָמוּתֵהּ עַל כָּל מַלְכוּתָא.
אֱדַ֙יִן֙ דָּנִיֵּ֣אל דְּנָ֔ה הֲוָ֣א מִתְנַצַּ֔ח עַל־סָרְכַיָּ֖א וַאֲחַשְׁדַּרְפְּנַיָּ֑א כׇּל־קֳבֵ֗ל דִּ֣י ר֤וּחַ יַתִּירָא֙ בֵּ֔הּ וּמַלְכָּ֣א עֲשִׁ֔ית לַהֲקָמוּתֵ֖הּ עַל־כׇּל־מַלְכוּתָֽא׃
אֱדַ֙יִן֙ דָּנִיֵּ֣אל דְּנָ֔ה הֲוָ֣א מִתְנַצַּ֔ח עַל־סָרְכַיָּ֖/א וַ/אֲחַשְׁדַּרְפְּנַיָּ֑/א כָּל־קֳבֵ֗ל דִּ֣י ר֤וּחַ יַתִּירָא֙ בֵּ֔/הּ וּ/מַלְכָּ֣/א עֲשִׁ֔ית לַ/הֲקָמוּתֵ֖/הּ עַל־כָּל־מַלְכוּתָֽ/א׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"מתנצח" - מתגבר
"ומלכא עשית" - המלך היה חושב בלבו להקימו על כולםמצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"עשית" - ענין מחשבה כמו אבדו עשתונותיו (תהלים קמו)
מצודת דוד
"אדין" - אז דנייאל זה היה מנצח ומתגבר בכל דבר על חבריו ועל הק"ך שרים אשר תחתיהם
"כל קבל" - בעבור אשר היה בו רוח חכמה יתירה ומרובה והיה משכיל בכל דבר לאמתו
"ומלכא" - והמלך חשב להעמידו למושל על כל המלכות בראותו מרבית שכלו
- פרשנות מודרנית:
תרגום ויקיטקסט: דניאל בתרגום עברי ש. ל. גורדון (של"ג) - אֲזַי דָּנִיֵּאל זֶה הָיָה גּוֹבֵר עַל הַוְּזִירִים וְהָאֲחַשְׁדַּרְפְּנִים, כָּל-עֻמַּת שֶׁרוּחַ יְתֵרָה בּוֹ, וְהַמֶּלֶךְ חָשַׁב לַהֲקִימוֹ עַל כָּל הַמַּלְכוּת.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:דניאל ו ד.
אֲזַי דָּנִיֵּאל זֶה הָיָה גּוֹבֵר עַל הַוְּזִירִים וְהָאֲחַשְׁדַּרְפְּנִים
גּוֹבֵר עַל הַוְּזִירִים וְהָאֲחַשְׁדַּרְפְּנִים
דניאל מונה לאחד משלושת השרים הראשיים שניהלו את 120 האחשדרפנים, נציגי המדינות, שיעצו למושל.
למושל היה חשוב ביותר שהוא "לֹא יִהְיֶה נִזָּק" (ביאור:דניאל ו ג).
נראה שנציגי המדינות היועצים היו מושחתים, כמקובל בכל מדינות העולם בכל התקופות, וחלק מהעצות שהם הביאו למושל נועדו להביא רווח אישי לעצמם וקרוביהם. ייתכן שהם עזרו אחד לשני כדי שכולם יהנו מהשחיתות, וכך נוצר רוב שרצה לעשוק את העם ואת המושל. יתרו הסביר למשה "וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל הָעָם אַנְשֵׁי חַיִל יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת שֹׂנְאֵי בָצַע" (ביאור:שמות יח כא), וכנראה שדריווש המדי נכשל ומינה אנשים מושחתים. ייתכן שהם היו אותם אנשים שיעצו לבלשאצר מלך בבל לפניו, כפי שדניאל זכה להמשיך בתפקידו אצל בלשאצר.
למרות שליועצים היה רוב, ואפילו שני השרים הבכירים הביאו עצות מסוימות, דניאל הסביר את הפגמים בעצות, ויעץ למלך דבר שונה. לפי התאור "גּוֹבֵר" נראה שהמושל קיבל את דעתו של דניאל והעדיף אותו על פני כל שאר היועצים ביחד.
אין ספק שהיועצים פחדו מדניאל, שנאו אותו, וכעסו עליו שהוא מונע מהם להנות משוחד ושלמונים. היועצים האמינו שההוראה "לֹא תַחְסֹם שׁוֹר בְּדִישׁוֹ" (ביאור:דברים כה ד), הצדיקה את זכותם להנות ממעמדם הנכבד.
- לא ברור למה לדניאל היה כל כך חשוב לעזור למושל, ולהביא שנאה על עצמו וגם על עמו. כך גם היה מעמדו של יוסף במצרים, אדם זר נאמן למלך, שהפך את כל אנשי מצרים לאריסים לפרעה (ביאור:בראשית מז כ). בתולדות עם ישראל היו מקרים רבים בהם יהודי הפך ליועץ בכיר לשליט, והסיפור הזה חזר ונשנה, ואפילו אם השנאה לא הפילה את היועץ הבכיר, האנטישמיות התגברה.
כָּל-עֻמַּת שֶׁרוּחַ יְתֵרָה בּוֹ
העורך מסביר לנו שדניאל לא הפר את כל עצות היועצים, אלא רק כאשר "רוּחַ יְתֵרָה בּוֹ". ייתכן שהוא נתן ליועצים לעשוק בכמות קטנה, אבל בעניינים חשובים וגדולים הוא מנע מהם.
וְהַמֶּלֶךְ חָשַׁב לַהֲקִימוֹ עַל כָּל הַמַּלְכוּת
המלך הבין שדניאל מציל אותו מעצות רעות. כך גם פרעה חיפש "הֲנִמְצָא כָזֶה אִישׁ [נבון], אֲשֶׁר רוּחַ אֱלֹהִים בּוֹ" (ביאור:בראשית מא לח), ופקד "אַתָּה תִּהְיֶה עַל בֵּיתִי, וְעַל פִּיךָ יִשַּׁק כָּל עַמִּי, רַק הַכִּסֵּא אֶגְדַּל מִמֶּךָּ" (ביאור:בראשית מא מ).
ניתן להבין שהמלך חשב למנות את דניאל למשנה למלך, אולם לא נאמר שהוא חשב לפטר את כל שאר היועצים. המלך היה יכול להורות לדניאל למנות אנשים הגונים כיועצים, אבל נראה שהוא לא היה מסוגל או חשש לעשות זאת. ואפילו דניאל לא הציע לו לעשות זאת.
היחס האוהב של השליט לדניאל היה ברור לכולם, ויתכן שאנשים ריכלו שהשליט חושב למנות את דניאל למשנה לו, מעל שלושת הווזירים ומאה ועשרים האחשדרפנים.
המצב הזה גרם ללחץ לנכבדים, ומרוב פחד ודאגה שדניאל יחסוף את מעשי השחיתות שלהם, הם החליטו שהם חייבים לעשות משהו כדי לסלק את דניאל.
ניתן לראות דבר דומה בסיפור יוסף ואחיו, שרצו להרוג אותו לאחר הכבוד שאביו העניק לו עם כותונת הפסים, וחלומותיו (ביאור:בראשית לז כ).
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "דניאל ו ד"
קטגוריה זו מכילה את 5 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 5 דפים.