קטגוריה:בראשית כב כא
נוסח המקרא
את עוץ בכרו ואת בוז אחיו ואת קמואל אבי ארם
אֶת עוּץ בְּכֹרוֹ וְאֶת בּוּז אָחִיו וְאֶת קְמוּאֵל אֲבִי אֲרָם.
אֶת־ע֥וּץ בְּכֹר֖וֹ וְאֶת־בּ֣וּז אָחִ֑יו וְאֶת־קְמוּאֵ֖ל אֲבִ֥י אֲרָֽם׃
אֶת־ע֥וּץ בְּכֹר֖/וֹ וְ/אֶת־בּ֣וּז אָחִ֑י/ו וְ/אֶת־קְמוּאֵ֖ל אֲבִ֥י אֲרָֽם׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | יָת עוּץ בּוּכְרֵיהּ וְיָת בּוּז אֲחוּהִי וְיָת קְמוּאֵל אֲבוּהִי דַּאֲרָם׃ |
ירושלמי (יונתן): | יַת עוּץ בּוּכְרֵיהּ וְיַת בּוּז אָחוֹי וְיַת קְמוּאֵל רַב קְסוּמַיָא דְאַרְמָאֵי: |
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
ילקוט שמעוני
• לפירוש "ילקוט שמעוני" על כל הפרק •
את עוץ בכורו. ר' שמעון בן לקיש משום בר קפרא אמר: איוב בימי אברהם היה. ר' אבא בר כהנא אמר: בימי יעקב היה, ודינה אשתו של איוב היתה, שנאמר: "כדבר אחת הנבלות תדברי", וכתיב: "כי נבלה עשה בישראל". ר' לוי אמר: בימי שבטים היה, דכתיב: "אשר חכמים יגידו ולא כחדו מאבותם", זה ראובן ויהודה. מה שכר נטלו? "על כן להם לבדם נתנה הארץ". ר' יוסי בן חלפתא אמר: בירידתן למצרים נולד, ובעלייתן מת. אתה מוצא עיקר שנותיו של איוב ר"י שנה, וישראל היו במצרים ר"י שנה, ובא שטן לקטרג, וגירה אותו באיוב. משל לרועה שהיה עומד ומביט בצאנו, בא זאב ונזדווג לו. אמר להם: תנו לו תיש אחד שיתגרה בו. ר' חמא בר חנינא אמר: משל למלך שהיה יושב בסעודה, בא כלב אחד ונזדווג לו. אמר: תנו לו אבר אחד שיגרה בו. כך בא שטן לקטרג, וגירה אותו באיוב, הוא דאמר איוב: "יסגירני אל אל עויל", זה שטן; "ועל ידי רשעים ירטני", אלו חבריו. רבי יוסי בר' יהודה אמר: בימי שפוט השופטים היה, הדא הוא דכתיב: "הן אתם כלכם חזיתם", חזיתם מעשי ומעשי דורי: מעשי – מצוות ומעשים טובים, ומעשי דורי – שהן מבקשים ליתן שכר לזונות מן הגרנות; הדא הוא דכתיב: "אהבת אתנן על כל גרנות". רבי שמואל בר נחמן אמר: בימי כשדים היה, שנאמר: "כשדים שמו שלשה ראשים". רבי נתן אמר: בימי מלכות שבא היה, שנאמר: "ותפול שבא ותקחם,. רבי יהושע בן קרחה אמר: בימי אחשורוש היה, שנאמר: "יבקשו למלך נערות בתולות" וגו', וכתיב: "ולא נמצא נשים יפות כבנות איוב". ר' שמעון בן לקיש אמר: איוב לא היה ולא עתיד להיות. מחלפא שטתיה דריש לקיש? תמן אמר ריש לקיש בשם בר קפרא: איוב בימי אברהם היה, והכא אמר: לא היה ולא עתיד להיות? אלא תברא; הוא היה, ויסורין לא היו שנכתבו עליו. ולמה נכתבו עליו? אלא לאמר שאם היו באים עליו היה יכול לעמוד בהן. רבי יוחנן אמר: מעולי גולה היה וישראל היה, ולומדין ממנו הלכות אבלים; "ויקם איוב ויקרע את מעילו", מכאן שצריך אדם לקרוע מעומד. רבי חנינא אמר: גוי היה, דתני רבי חייא: צדיק אחד היה לי באומות העולם בעולמי ונתתי לו שכרו ופטרתיו, ואיזה? זה איוב.
ואת קמואל אבי ארם. הוא לבן הוא קמואל; ולמה נקרא שמו קמואל? שקם על אומתו של אל.
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כב כא.
הִנֵּה יָלְדָה מִלְכָּה גַם הִוא, בָּנִים לְנָחוֹר אָחִיךָ
להלן רשימה של הבנים שנולדו לנחור, אחי אברהם, מאשתו מלכה ופילגשו ראומה.
- אֶת עוץּ בְּכֹרוֹ וְאֶת בּוזּ אָחִיו וְאֶת קְמואֵּל
- וְאֶת כֶּשֶׂד וְאֶת חֲזוֹ, וְאֶת פִּלְדָּשׁ וְאֶת יִדְלָף, וְאֵת, בְּתואֵּל
- ופִּילַגְשׁוֹ, ושְּׁמָהּ רְאומָּה; ותֵַּלֶד גַּם הִוא אֶת טֶבַח וְאֶת גַּחַם, וְאֶת תַּחַשׁ וְאֶת מַעֲכָה
הרמב"ן מסביר "יתכן שנכתב זה להודיע כל יחוס נחור כי כלם ראויים להדבק בזרעו של אברהם".
רש"י מסביר שכל הרשימה היתה במיוחד בשביל להראות את ייחוסה של רבקה.
רש"י מציין שלנחור היו 8 בנים ממלכה אשתו, ו-4 בנים מפילגשו, בסך הכול 12 בנים. בדומה גם ליעקב היו 8 בנים מנשותיו רחל ולאה, ו-4 בנים מפילגשותיו: בלהה וזלפה.
עוּץ בְּכֹרוֹ
ניתן לראות שיש כאן דגש על הבכורה, וזאת כדי להזכיר לנו שאברהם היה הבכור בבני תרח ושהיתה לו זכות גדולה להיות השליט במשפחתו לאחר מות תרח.
קְמוּאֵל אֲבִי אֲרָם
אי אפשר לדעת אם קְמואֵּל, בנו של תרח, היה אבי ארם, כי כבר נאמר: "בְּנֵי שֵׁם: עֵילָם וְאַשּׁורּ וְאַרְפַּכְשַׁד וְלודּ וַאֲרָם" (בראשית י כב). סביר יותר שמקורו של ארם הוא מבני שם ולא מבני קמואל, כי ארם היה עם גדול שמתאים ברשימה של מעצמות גדולות כמו עילם ואשור.
ייתכן שהמשמעות של -"אֲבִי אֲרָם" היא שלקמואל היה בן בשם ארם, והרמב"ן מסביר שאפשרי ש-"ארם היה נכבד מאביו".
שלטון במשפחה
אברהם היה הבן הבכור ולכן זכותו היא להיות השליט על המשפחה לאחר מות אביו. אולם אברהם עזב את חרן, ולמרות שהוא לא וויתר, הוא לא דרש את זכויותיו. ניתן לראות שאברהם חשב שהוא ראש המשפחה כאשר הוא דרש מעבדו "לקחת" (אפילו בכוח וללא צורך בהסכמת המשפחה) אישה ליצחק בנו, וכך גם חשב העבד שאברהם פקד עליו (ביאור:בראשית כד ה).
במשפחות מלוכה מבוססות ויציבות, הבן הבכור או המבוגר ביותר של השליט מקבל את השליטה לאחר מות האב. אולם קיימת שיטה אחרת שבה נהוג שכל הבנים, לפי התור, יקבלו את השליטה. כך קרה לבניו של מתיתיהו הכהן ובניו. כך קרה בערב הסעודית שבני המלך עבד-אל-עזיז, לפי התור נעשו מלכים בסעודיה (מלך ערב הסעודית). גם בירדן, אחיו של חוסיין, יורש העצר הנסיך חסן בן טלאל חשב שהוא יהיה המלך לאחר מותו של חוסיין, אך הטעו אותו ובסופו של דבר חוסיין, בחייו, מינה את עבדאללה השני, בנו, למלך.
בהנחה שזה היה המקרה גם במשפחתו של נחור, אזי בסופו של דבר בתואל הבן הצעיר ביותר נעשה השליט של משפחת נחור בחרן, וקיים סיכוי טוב שבמות בתואל בנו, לבן, יקבל את השלטון, ולא בנו של הבן הבכור, עוץ. מכאן שייתכן שכאשר עבד אברהם בוא לקחת אישה ליצחק, רבקה היתה הבת בעלת הייחוס הגבוה ביותר במשפחה.
ירושתו של אברהם
אברהם יצא מחרן לפני שתרח מת והוא לא קיבל את חלקו באדמה ובצאן. שליש מכל הרכוש שנשאר בידי נחור היה שייך לאברהם ויורשיו. ורשימת השמות המופיעה בפסוק מציינת את בעלי החוב לאברהם.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "בראשית כב כא"
קטגוריה זו מכילה את 5 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 5 דפים.