קטגוריה:משלי כג כא
נוסח המקרא
כי סבא וזולל יורש וקרעים תלביש נומה
כִּי סֹבֵא וְזוֹלֵל יִוָּרֵשׁ וּקְרָעִים תַּלְבִּישׁ נוּמָה.
כִּֽי־סֹבֵ֣א וְ֭זוֹלֵל יִוָּרֵ֑שׁ
וּ֝קְרָעִ֗ים תַּלְבִּ֥ישׁ נוּמָֽה׃
כִּי־סֹבֵ֣א וְ֭/זוֹלֵל יִוָּרֵ֑שׁ וּ֝/קְרָעִ֗ים תַּלְבִּ֥ישׁ נוּמָֽה׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
רלב"ג
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"נומה" - מלשון תנומה ושינה.
מצודת דוד
"וקרעים" - התנומה הזאת מלבשת בעליה בגדים קרועים, כי המתמיד בתנומה ייוורש גם הוא ולא ימצא ידו ללבוש בגדים שלמים.
"יורש" - יהיה רש ועני.מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
תרגום מצודות: כי סובא וזולל ייוורש (יהיה רש ועני), והתנומה הזאת מלבשת בעליה בגדים קרועים, כי המתמיד בתנומה ייוורש גם הוא, ולא ימצא ידו ללבוש בגדים שלמים.
תרגום ויקיטקסט: - כי אדם הסובא יין וזולל בשר, בסוף יהיה רש (עני); והתנומה הכבדה, שתיפול עליו אחרי הזלילה והסביאה, תמנע ממנו ללמוד ולהתפרנס ותלביש אותו בבגדים קרועים.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי כג כא.
דקויות
הפסוק הקודם דיבר רק על זלילה וסביאה, והפסוק שלנו בסופו מדבר גם על נומה (שינה) - מה הקשר?
1. על-פי הפשט, הכוונה שכאשר אדם אוכל ושותה יותר מדי, הוא נרדם, לא עובד, ואין לו כסף לקנות בגדים חדשים (דעת מקרא).
2. ויש שפירשו שהאזהרה על נומה היא אזהרה נפרדת: "כי מי שינהג זה המנהג יאבד הונו וישאר עני. והרחיק גם-כן מדת העצלה שתפיל בטבעה תרדמה ונומה, כי היא תלביש האדם בגד קרעים ובלויי סחבות מצד העוני והרש המגיע בסבתו" (רלב"ג, רש"י), "כי המתמיד בתנומה יורש גם הוא, ולא ימצא ידו ללבוש בגדים שלמים" (מצודות).
3. חכמי התלמוד פירשו במשמעות סמלית: "כל הישן בבית המדרש - תורתו נעשית לו קרעים קרעים (משכח למודו ואינו נזכר אלא בסירוגין), שנאמר וקרעים תלביש נומה" (רבי זירא בבלי סנהדרין עא., טור יורה דעה רמו), "וגם בנמשל, שיורש מעושר החכמה, ויהיה ערום ממלבושי המדות המשובחות ובגדי השכל" (מלבי"ם). כשאדם עסוק ברדיפת תענוגות, הוא לא מצליח להתרכז בלימודים, וקולט רק קרעים. "וזה תוכחה נמרצת לאותם האנשים הקבועים בחברת משניות או ש"ס, ונקל להם לדלג איזה יום, שלא יבואו לשיעור, וכמה יירע להם לעתיד לבוא, בראותם שההיכל של חבירו הוא בשלימות, וההיכל שלו איננו שלם, מחמת עצלותו, שהיה עצל בלימודו... כשנבראים עבורו מלבושי הוד מהלימוד ההוא, יש כעין קרע באמצע, דהיינו, שלא נשלם האור במקום ההוא" (החפץ חיים, חומת הדת, פרק שמיני).
ומעניין, ששלושת התענוגות שהקטע מזהיר מפניהם - יין, בשר ושינה - הם המאפיינים העיקריים של מצוות עונג שבת; קדושת השבת כנראה מאפשרת לאדם ליהנות מתענוגות אלה בלי להתמכר.
הקבלות
1. עשו היה זולל וסובא, ולכן איבד את הבכורה ונעשה רש, (בראשית כה לד): "וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים, וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת הַבְּכֹרָה"*.
2. כי סובא וזולל ייוורש - הפסוק שלנו, כמו פסוקים אחרים, מדגיש את האחריות האישית של האדם על מצבו הכלכלי - עוני נובע לא רק מסיבות פוליטיות אלא גם מרדיפת תענוגות. ראו במאמר "מי עשה את העניים?".
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "משלי כג כא"
קטגוריה זו מכילה את 9 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 9 דפים.