לדלג לתוכן

ביאור:בראשית ד א

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית ד א: "וְהָאָדָם, יָדַע אֶת חַוָּה אִשְׁתּוֹ, וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת קַיִן, וַתֹּאמֶר: קָנִיתִי אִישׁ אֶת יְהוָה."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד א.


הלידה הראשונה

[עריכה]

קין הוא הילד הראשון שנולד לאב ואם, ואמרתה של חוה " קניתי איש את ה' " היא אופיינית לכל לידה. ניתן לפרש אותה בכמה דרכים:

1. קניתי = רכשתי, מלשון קניה ומכירה; את = מאת: " "קניתי גוברא מן קודם ה'" " (אונקלוס) - כל הנשמות שייכות לה'. כדי להוריד נשמה חדשה לעולם, צריך "לקנות" אותה מלפני ה'. האישה קונה נשמה מה' במאמץ שהיא עושה בהריון ובלידה. 

בפרשה הקודמת נאמר לאיש, (בראשית ג יז): "בְּעִצָּבוֹן תֹּאכֲלֶנָּה כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ... בְּזֵעַת אַפֶּיךָ תֹּאכַל לֶחֶם"; האיש זוכה בקניינים בכך שהוא עובד את האדמה בעצב ובמאמץ רב. באותה פרשה נאמר לאשה, (בראשית ג טז): "אֶל הָאִשָּׁה אָמַר הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ, בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים, וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ"; האישה זוכה בקניניים בכך שהיא הרה ויולדת בעצב ובמאמץ רב.

2. קניתי = יצרתי, כמו "קונה שמים וארץ"; את = עִם: " "קין - על שם קניתי. את ה' - כמו עם ה'. כשברא אותי ואת אישי, לבדו בראנו; אבל בזה, שותפים אנו עמו" " ( רש"י ) . כשאיש ואשה יוצרים ילד, הם נעשים שותפים לה' במעשה הבריאה: " "שלושה שותפין הן באדם - הקב"ה ואביו ואמו" " (בבלי נידה לא) . חוה מבטאת מצד אחד שמחה על כך שהיא שותפה לה' ביצירת הוולד, ומצד שני הכרה בכך שה' שותף שלה: " "קניתי איש את ה' : בעזרת ה' ובחסדו" " ( שד"ל ) . " "האישה הראשונה, באושרה על לידת בנה הראשון, מתגאה בכוח היצירה שבה, הנדמה בעיניה קרוב לכוח היצירה של הבורא. ה' יצר את האיש הראשון, ואני יצרתי את האיש השני. קניתי איש את ה': אני עומדת איתו בשורת היוצרים" " (קאסוטו) . יש כאן גם ראיה למעמדה הגבוה של האישה במקרא - כשותפה לה' במעשה היצירה (אמנון שפירא, דמוקרטיה ראשונית במקרא ) .

3. קניתי = הקניתי, הקדשתי; את = אל: " "הבן הזה יהיה לי קנין לה', כי כאשר נמות - יהיה במקומנו לעבוד את בוראו. וכן דעת אונקלוס, שאמר קדם ה' , וכמהו "והראה את הכהן" (ויקרא יג מט), לכהן; "ויגש דוד את העם" (שמואל א ל כא) אל העם. או יהיה את ה' כמו "ויתהלך חנוך את האלהים" (להלן ה כב), "את האלהים התהלך נח" (להלן ו ט)" " ( רמב"ן ) .

בסיפור הבריאה בפרק א נזכר רק שם אלהים , בסיפור גן העדן בפרקים ב-ג נזכר שם ה' אלהים , ובפסוק שלנו מופיע בפעם הראשונה שם הויה בנפרד. לפי חלק מהמפרשים, שם אלהים מייצג את חוקי הטבע, ושם הויה מייצג את ההשגחה הפרטית על האדם. בפרק א מתוארת בריאת חוקי הטבע, בפרקים ב-ג מתוארת התקופה שבה האדם חי בהרמוניה עם הטבע, וכאן - לאחר הגירוש מגן עדן - האדם חי בנפרד מהטבע, והשגחת ה' מתבטאת לראשונה בכוח שה' נותן לאשה ליצור חיים חדשים (ראו גם מלבי"ם, דעת מקרא) . לפי תורת החסידות, שם אלהים מייצג את תכונת הקבלה, ושם הויה מייצג את תכונת ההשפעה. בפרק א מתוארת בריאת העולם הטבעי, שהוא בעיקרו מקבל; בפרקים ב-ג " "ישנו שלב ביניים, בו מידת ההשפעה מעורבת במידת הקבלה, האינסוף בתוך הסוף, ורק עם לידתו של האדם הראשון נפרדת באופן סופי מידת שם הויה ממידת אלהים, והעולם כולו עובר לאופן אחר של הנהגת המציאות. נמצא שבמעשה האנושי הקרוב ביותר לבריאה מנכס האדם לעצמו לראשונה חלקים מן הבריאה..." " (אהרן אריאל לביא, "פנים בפנים", בתוך "על הכלכלה ועל המחיה" עמ' 117-124) .

וִהְיִיתֶם כֵּאלֹהִים, יֹדְעֵי טוֹב וָרָע

[עריכה]

רוב הדברים הטובים והרעים בחיי בני אדם באים מבן/בת זוגם ומשפחתם (שבטם ועמם). את הדעת הזאת אלוהים הכין לאדם ואשתו, ואת זה הם למדו מיד כאשר שניהם אכלו מהעץ וגילו את אהבתם אחד לשני. ואמת טען הנחש: "וִהְיִיתֶם כֵּאלֹהִים, יֹדְעֵי טוֹב וָרָע" (ביאור:בראשית ג ה), ואכן, אחרי האכילה וגילוי האהבה, אדם ואשתו זכו בכוח אלוהי. כאלוהים גם הם יכולים ליצור בני אדם, כפי שאלוהים יצר את האדם (ביאור:בראשית ב ז) ובנה את האישה (ביאור:בראשית ב כב).

חווה מודעת ליכולת האלוהית שהיא קיבלה, ולכן היא אומרת: "קָנִיתִי אִישׁ אֶת יְהוָה", יצרתי איש כמו אלוהים (הסבר 2 לע"ל).


מקורות ופירושים נוספים

[עריכה]

ידיעת איש ואישה

קין = קנה של נשק / חגי הופר

" "וְאָדָם יְדַע יַת חַוָה אִיתְּתֵיהּ דַהֲוָה חֲמֵידַת לְמַלְאָכָא וְאַעֲדִיאַת וִילֵידַת יַת קַיִן וַאֲמָרַת קָנִיתִי לְגַבְרָא יַת מַלְאָכָא דַיְיָ:" " (תרגום יונתן)

" ""והאדם ידע" - כבר קודם הענין של מעלה קודם שחטא ונטרד מגן עדן וכן ההריון והלידה שאם כתוב וידע אדם נשמע שלאחר שנטרד היו לו בנים" " ( רש"י )

 " "ותהר ותלד את קין - ענינו ותלד בן ותקרא את שמו קין, כי אמרה קניתי איש את ה'; וכן "ותלד את חנוך" (להלן ד יז), ורבים בפרשה ובמקומות אחרים. ... וקראה האחד בשם קנין והשני הבל כי קנין האדם להבל דמה ולא רצתה לפרש זה על כן לא נכתב טעם בשם השני והסוד המקובל בענין הבל גדול מאד" " ( רמב"ן )

מאמרים מאתר ויקיטקסט:

מאמרים נוספים מתוצאות החיפוש ב גוגל

[עריכה]
  1. המשפחה במקרא : התורה משתמשת בלשון 'ידע' לחיי אישות: " והאדם ידע את חוה אשתו", "וידע קין את אשתו". מלבד שהיא לשון נקיה, כנראה יש בכך גם מלשון ידידות ואהבה, מעין מודע: "ומדע לבינה תקרא" ... ( cache )
  2. חוה אימנו - נשים מן המקרא - תפוז בלוגים : 20 אוקטובר 2011 ..."והאדם ידע את חוה אשתו" - מתי זה התרחש? רש"י מציין בעיה דקדוקית בפסוק זה. שכן בעברית מקראית היה צריך להיות כתוב: "וידע האדם את חוה אשתו", כפי שמופיע ... ( cache )
  3. סיפור קין והבל : והאדם ידע9 את חוה אשתו ותהר ותלד את קין; ותאמר: קניתי איש את ה'. ותסף ללדת את אחיו את הבל. ויהיה הבל רעה צאן וקין היה עבד אדמה. סיפור המעשה גופו מתחיל בביטוי: "ויהי מקץ ... ( cache )
  4. אדם וחוה בגן עדן במסורות דתיות שונות : אחריתו של קין מבטאת אף היא את עמידתו בסטנדרטים החינוכיים שקבע הקב"ה: "וידע קין את אשתו ותהר ותלד את חנוך, ויהי בֹּנה עיר ויקרא שם העיר כשם בנו חנוך" (פס' יז). קין בוחר ... ( cache )
  5. ' בנו דבר וישמע ה ',וםג, קניתי איש את ה : והאדם ידע את חוה אשתו ותהר ותלד את קין ותאמר קניתי איש את ה. "' (. בראשית ד.).א,. מפרשי המקרא ללא יוצא מן הכלל.,. התקשו בפירוש הפסוק הנידון. וכבר הכריז רבי. יהושע בן לוי ... ( cache )
  6. דמותו של קין בעיני רש"י ורמב"ן / ד"ר מאיר רפלד : שם ד,א-ב: והאדם ידע את חוה אשתו ותהר ותלד את קין, ותאמר קניתי איש את ה'. רש"י שם, ד"ה קין: "על שם קניתי איש, את ה' עם ה', כשברא אותי ואת אישי, בלבדו בראני, אבל בזה אנו ... ( cache )
  7. HebrewBooks.org Sefer Detail: קניתי איש את ה' וגם בנו דבר וישמע ה... : Over 40000 Seforim/Hebrew books for Free in PDF Format. Rambam, Shas, Meforshim in text format. ( cache )
  8. שלושת בני האדם / בר טוביה : ואם הבנים הכירה בבינה יתירה שבאשה מה יהיה משפט הילד, ותקרא למראהו בגאון ובשמחה: קניתי איש את ה '! כלומר: אכן איש ג€“. Ecce homo. - הוא זה, ואותו קניתי, עשיתי גם יצרתי, יחד ... ( cache )
  9. לידת קין והבל ומקצועותיהם - מדרשים : קין ותאומתו והבל ושתי תאומותיו. חמת לה הא איתתא בנין; אמרה הא קנין בעלי בידי (ראתה ותאמר קניתי איש את ה '. אותה אישה בנים; אמרה הנה קנין בעלי בידי). ... ( cache )
  10. טבע עברי - קין והקניין-עשיו ועכשיו : ובכן, כאשר הבן הבכור נולד, חוה קוראת לבנה קין " קניתי איש את ה '" (בראשית ד,א). מה משמעות השם קין? את מי היא קנתה? את אישה (= אדם)? קנתה את זכותה בעולם כאם לקין? ... ( cache )


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:הלידה הראשונה


מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2011-11-20.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/tora/brejit/br-04-01