ביאור:בראשית ד ג

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית ד ג: "וַיְהִי מִקֵּץ יָמִים וַיָּבֵא קַיִן מִפְּרִי הָאֲדָמָה מִנְחָה לַיהוָה."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד ג.


וַיָּבֵא קַיִן מִפְּרִי הָאֲדָמָה מִנְחָה לַיהוָה[עריכה]

וַיָּבֵא קַיִן[עריכה]

כבר נאמר שקין והבל לא עבדו ביחד ככתוב: "וַיְהִי הֶבֶל רֹעֵה צֹאן, וְקַיִן הָיָה עֹבֵד אֲדָמָה" (ביאור:בראשית ד ב). ניתן להבין שקין הבכור בחר לעצמו להיות עובד אדמה, שזאת עבודה קלה יותר, ולא הרשה להבל להצטרף לעבודת האדמה, אלא דחף אותו לצאן, הרחק מהשדות שלו.

"וַיָּבֵא" - ביחיד. קין הביא לבד מנחה לאדוני. הוא לא הזמין את הבל להיות איתו. עשן השרפה עלה לגובה רב שנראה ממרחקים, וריח השרפה התפזר מסביב לימים רבים. רק לאחר שקין העלה באש את מנחתו, נודע להבל מה עשה אחיו הבכור. קין לא שיתף פעולה עם הבל ולא לימד אותו.

אלוהים הבין את רוע ליבו של קין ולכן לא שעה למנחתו (ביאור:בראשית ד ה), אולם קין לא הבין זאת עד שהוא ראה איך אלוהים מגיב למנחתו של הבל.

וַיְהִי מִקֵּץ יָמִים[עריכה]

סביר שאחרי מספר שנות עבודה, בסוף האסיף של תבואת השדה.
זאת לא היתה השנה הראשונה שקין אסף את פרי האדמה, כי קין היה מבוגר מהבל, והתחיל לעבוד בשדה לפני שהבל התבגר והתחיל לגדל את הצאן.
נוצר הרושם שזאת הפעם הראשונה שקין הביא מנחה לאלוהים, אבל זה לא מחייב.

מִנְחָה לַיהוָה[עריכה]

מנחה היא מתנה, שמטרתה הנחת דעת מי שמביאים לו את המנחה. הרשב"ם מפרש שמנחה זה דורון ( מנחה).

  • אדם קיבל הרבה מאוד מאלוהים. הוא קיבל חיים, אישה ודעת, אבל לא נאמר שהוא הודה לאלוהים על כל הטוב שהוא קיבל.
  • יעקב שלח מנחה לרצות את פני עשו (ביאור:בראשית לב יד).
  • יעקב שלח מנחה לרצות את פני השליט המצרי (יוסף) (ביאור:בראשית מג יא).
  • עבד אברהם נתן מתנות למשפחת הכלה, רבקה (ביאור:בראשית כד נג).

יפה מקין שלפתע הוא חשב לתת מתנת-תודה לאלוהים, ולהודות לו שהשנה היתה ברוכה, בזכות אלוהים. אלוהים העניש את בני האדם: "בְּזֵעַת אַפֶּיךָ תֹּאכַל לֶחֶם" (ביאור:בראשית ג יט), ואכן קין עמל וקצר מפרי האדמה, ללא קוצים ודרדרים. ניתן להבין שאלוהים רצה להדגים לאנשים שבזכות עבודה מסורה תבוא ברכה, וללא מאמץ יבאו רק קוצים, דרדרים ורעב.

אולם ייתכן שהיתה לקין סיבה לבקש את עזרת אלוהים לצרכיו שלו. כשם שאלוהים ראה שאדם היה מתוסכל ולא מצא לעצמו "עֵזֶר כְּנֶגְדּוֹ" (ביאור:בראשית ב כ), ואלוהים נתן לו אישה, ייתכן שגם קין היה מתוסכל, חיפש אישה לעצמו, ורצה לרצות את אלוהים לתת לו אישה.

מסיפור קין בספר בראשית ומספר היובלים, ניתן ללמוד שלקין ולהבל היתה רק אחות אחת, ככתוב: "ובשבוע השלישי ליובל השני ילדה את־קין וברביעי ילדה את הבל ובחמישי ילדה את בתה אוֶן" (ספר היובלים ד א). סביר שהיתה תחרות בין האחים מי יקבל את אוֶן לאישה. גם דברי אלוהים לקין מעידים שאלוהים ידע שקין חושב על תשוקה (שלרוב היא מינית), ככתוב: "וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה תִּמְשָׁל בּוֹ [ביצר]". קיימת אפשרות שקין הגיש את המנחה לאלוהים כדי להרשים את אוֶן, וכאשר אלוהים העדיף את מנחתו של הבל, הדבר הכעיס מאוד את קין.

מנחה לאוֶן[עריכה]

מנחה זאת מתנה, דורון.
בספר בראשית נתנו מנחה לעשו, שליט מצרים (יוסף), ולמשפחת הכלה (רבקה).

כאשר מגישים מנחת-קורבן-תודה לאלוהים, חלק מהמנחה נאכל על ידי הכוהן, והשאר למגיש ומשפחתו, ככתוב: "זֶבַח תּוֹדַת שְׁלָמָיו, בְּיוֹם קָרְבָּנוֹ יֵאָכֵל: לֹא יַנִּיחַ מִמֶּנּוּ עַד בֹּקֶר" (ויקרא ז טו).

קין הביא מנחת-תודה מפרי האדמה. סביר שקין התחלק עם אוֶן, אחותו, במנחה לאלוהים, בתקווה לכבוש את ליבה, ולשאת אותה לאישה. כאשר הבל ראה זאת הוא מיהר והביא גם הוא מנחת-תודה לאלוהים מבשר, חלב וגבינה.

לפי סדר הסיפור, קודם קין הביא מנחה, אחר כך הבל הביא, אחר כך, אלוהים שעה למנחת הבל, ורק בסוף, לאחר מנחת הבל, אלוהים לא שעה למנחת קין (ביאור:בראשית ד ה). אם נבין שמדובר בתגובתה של אוֶן, אז ניתן לראות שהיא שמחה למנחת קין, אחר כך שמחה יותר למנחת הבל, ואז קין הבין שהוא הפסיד אותה. קין היה יכול להתחיל לגדל צאן, אולם זה היה לוקח הרבה מדי זמן. לכן קין החליט שכדי שאון תהיה אשתו, הבל חייב למות.