ביאור:בראשית ד ו
בראשית ד ו: "וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל קָיִן: לָמָּה חָרָה לָךְ, וְלָמָּה נָפְלוּ פָנֶיךָ."
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד ו.
התוכחה הראשונה
[עריכה]בראשית ד ו: " "ויאמר ה' אל קין:
למה" "חרה לך ולמה נפלו פניך?
הלוא אם תיטיב שאת ואם לא תיטיב לפתח חטאת רבץ ואליך תשוקתו ואתה" "תמשל בו" "
ע"פ דוד אקסלרוד: "זוהי הדוגמה הראשונה של תוכחה בתולדות האנושות. או שה' לא ידע להוכיח, או שהשכנוע הוא לאו דווקא מטרת התוכחה. אם לא שכנוע, אז מה כן? מסתבר שהמטרה היא חידוד הבחירה. את הבחירה סוף כל סוף עושה אדם בעצמו, אבל התוכחה יכולה לחדד לו את הבחירה ולנקותה משיקולים צדדיים, כדי שלא ישלה את עצמו בתירוצים בבחירתו."
וע"פ מירה שטולמן : "כשלקין חרה שה' לא שעה את מנחתו, הקב"ה נותן לו הסברים שלמים על חטא ועונש, טוב ורע ("הלא אם תיטיב- שאת" וכו'). זאת כיוון שקין ~לא~ מבדיל בין טוב ורע, בגלל שהוא לא היה שותף לחטא אדם וחוה. החטא שלו זה שהוא הרג את הבל ~לאחר~ שהוסבר לו על טוב ורע. "
מאמרים נוספים על פסוק זה:
- אם תיטיב שאת = אם תיטיב את מעשיך - תינצל מיצר הרע / ד"ר מנחם צוקר
- ואליך תשוקתו = הוא משתוקק אליך / אתה משתוקק אליו
- חטא קין לעומת חטא אדם
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2007-07-03.
לָמָּה חָרָה לָךְ
[עריכה]נאמר: "וַיִּחַר לְקַיִן מְאֹד, וַיִּפְּלוּ פָּנָיו" (ביאור:בראשית ד ה), ואלוהים שואל את קין למה?
קשה להאמין שבן אדם יכעס בצורה כזאת חמורה כי אלוהים לא שעה למנחתו, במיוחד שאנו לא יודעים באיזה צורה אלוהים 'שעה'.
ייתכן שהיתה לקין סיבה לבקש את עזרת אלוהים לצרכיו שלו, וכאשר אלוהים דחה אותו הוא כעס. קין ציפה שכשם שאלוהים ראה שאדם היה מתוסכל ולא מצא לעצמו "עֵזֶר כְּנֶגְדּוֹ" (ביאור:בראשית ב כ), ואלוהים נתן לו אישה, ייתכן שגם קין היה מתוסכל, חיפש אישה לעצמו, ורצה לרצות את אלוהים במנחה כדי שאלוהים יתן לו אישה.
מסיפור קין בספר בראשית ומספר היובלים, ניתן ללמוד שלקין ולהבל היתה רק אחות אחת, ככתוב: "ובשבוע השלישי ליובל השני ילדה את־קין וברביעי ילדה את הבל ובחמישי ילדה את בתה אוֶן" (ספר היובלים ד א). סביר שהיתה תחרות בין האחים מי יקבל את אוֶן לאישה. גם דברי אלוהים לקין מעידים שאלוהים ידע שקין חושב על תשוקה (שלרוב היא מינית), ככתוב: "וְאֵלֶיךָ תְּשׁוּקָתוֹ, וְאַתָּה תִּמְשָׁל בּוֹ [ביצר]". קיימת אפשרות שקין הגיש מנחת-תודה לאלוהים, שבה הנותן אוכל חלק מהמנחה יחד עם אורחיו, כדי להרשים את אוֶן. קין הביא לחם, עוגות, פירות ואולי יין - ארוחה צמחונית. קין הביא מנחת-תודה מתחרה של בשר, חלב, גבינה. סביר שאון העדיפה, התרשמה, שעתה למנחתו של הבל, וקין ראה בזה סימן שאלוהים העדיף לתת את און להבל, הדבר הכעיס מאוד את קין.
אלוהים שאל שאלה "לָמָּה חָרָה לָךְ"? אבל קין לא ענה. בהמשך קין לא התביש לשקר לאלוהים, אולם כאן ייתכן שלא היתה לו תשובה משביעה, או שהוא העדיף לא להסביר ואז אלוהים יפקוד עליו יותר.
חקירה
[עריכה]אלוהים שאל שתי שאלות:
- "לָמָּה חָרָה לָךְ"
- "וְלָמָּה נָפְלוּ פָנֶיךָ"
אלוהים ידע את התשובות, הן הוא יצר את המתח, כאשר הוא שעה למנחתו של הבל ולא למנחתו של קין.
נסיון?
[עריכה]קין לקח לעצמו את הטוב באדמות, והשאיר להבל להיות רועה צאן בגבעות ובאדמת טרשים. אלוהים אפשר לקין לבחור את דרכו, אבל הגיב בצער וכעס על מעשיו. אלוהים החליט לראות אם מגיע לקין, בכורם של אדם וחוה, להנות מברכת אלוהים.
אלוהים שאל את שאלותיו בתקוה שקין יענה ביושר, יסביר למה הוא כועס, ואז אלוהים יסביר לו את שגיאותיו, ומה הוא צריך לתקן. אלוהים נתן הזדמנות לקין לחזור מדרכו הרעה. אולם קין לא שאל דבר. הוא שמע ושתק. הוא התעלם מאלוהים ולא בקש הסברים. ייתכן שאלוהים התכוון לפתור את בעית הנשים לקין והבל, אבל קין היה חסר סבלנות, ואולי לא סמך על אלוהים.
קין כעס על אלוהים. לאחר שהוא היה הראשון שהביא מנחה לאלוהים, אלוהים העליב אותו, לדעתו. הוא רצה להעניש את אלוהים, להרוס ולפגוע בבריאתו של אלוהים.
קין נכשל בנסיון ולא ענה.
תוכחה
[עריכה]לאחר שקין לא ענה, אלוהים הסביר לו מה הבעיה, ומה הפתרון העדיף.
קין שמע את התוכחה ואת ההמלצות, והחליט לדחות את דברי אלוהים ולהתעלם מהם.
האם קיימת אפשרות שקין לא שמע את דברי אלוהים?
כיון שקין לא הגיב בשום צורה שהיא, קשה לדעת אם דברי אלוהים נכנסו לראשו והוא שקל מה לעשות. המשך הסיפור היה כאילו שקין בכלל לא שמע.
הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:התוכחה הראשונה
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/tora/brejit/br-04-0607