ביאור:בראשית לה כ

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית לה כ: "וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל קְבֻרָתָהּ הִוא מַצֶּבֶת קְבֻרַת רָחֵל עַד הַיּוֹם."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית לה כ.

וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל קְבֻרָתָהּ[עריכה]

השוואה של קבורות מפורסמות:

יוסף כיבד את אביו קבורה מלכותית. יוסף בכה ונישק את יעקב לאחר מותו, חנטו את גופו של יעקב, בכו 70 יום במצרים, כל המשפחה (למעט הילדים הרכים) ורכב וחילים מחנה כבד ליוו את יעקב לכנען, עשו מספד כבד של שבעה ימים בכניסה לכנען, ובניו קברו אותו בכבוד במערת המכפלה.

מה עשו האבות?
  • אברהם קבר את שרה: "וַיָּבֹא אַבְרָהָם לִסְפֹּד לְשָׂרָה וְלִבְכֹּתָהּ" (ביאור:בראשית כג ב), אברהם השקיע 400 כסף כדי לקנות מערה ושדה כדי לקבור את שרה בכבוד, כדי ליצור מרכז משפחתי, ו"וְאַחֲרֵי כֵן קָבַר אַבְרָהָם אֶת שָׂרָה אִשְׁתּוֹ אֶל מְעָרַת שְׂדֵה הַמַּכְפֵּלָה" (ביאור:בראשית כג יט). את אברהם קברו בניו יצחק וישמעאל.
  • יצחק קבר את רבקה. לא נאמר איך קברו את רבקה: "שָׁמָּה קָבְרוּ אֶת יִצְחָק, וְאֵת רִבְקָה אִשְׁתּוֹ" (ביאור:בראשית מא לא) - לא כתוב איך יצחק התאבל. את יצחק קברו עשו ויעקב, ככתוב: "וַיִּקְבְּרוּ אֹתוֹ, עֵשָׂו וְיַעֲקֹב בָּנָיו" (ביאור:בראשית לה כט). אפשרי שיצחק היה זקן, עיור ומבולבל וקברו בשבילו את רבקה והוא לא ידע, כשם שהוא לא ידע את בני יעקב ולא דיבר איתם.
  • יעקב קבר את לאה. יעקב מציין שהוא קבר את לאה, ככתוב: "וְשָׁמָּה קָבַרְתִּי אֶת לֵאָה" (ביאור:בראשית מא לא). לא הוסיפו שהוא התאבל עליה. היה ליעקב מספיק להתאבל על יוסף "וַיִּקְרַע יַעֲקֹב שִׂמְלֹתָיו וַיָּשֶׂם שַׂק בְּמָתְנָיו; וַיִּתְאַבֵּל עַל בְּנוֹ יָמִים רַבִּים" (ביאור:בראשית לז לד).
  • יעקב קבר את ורחל: "וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל קְבֻרָתָהּ הִוא מַצֶּבֶת קְבֻרַת רָחֵל עַד הַיּוֹם" - לא נאמר שיעקב התאבל. יעקב לא עשה מאמץ להביא אותה למערת המכפלה בחברון, יעקב לא נשאר במקום אלא עבר למקום מעבר למגדל עדר (ביאור:בראשית לה כא). יעקב התרחק ממנה. לא נאמר שיעקב חזר לקברה, הוא לא הורה ליוסף לעבור דרך מצבתה בדרכו לשכם, הוא לא נפרד ממנה כשירד למצרים, הוא לא בקש שיביאו אותה אליו למערת המכפלה. אולם מצד שני יעקב השאיר מצבה לרחל שנשארה יותר מאלף שנים. ויעקב, בברכתו ליוסף יעקב אומר: "וַאֲנִי בְּבֹאִי מִפַּדָּן, מֵתָה עָלַי רָחֵל בְּאֶרֶץ כְּנַעַן בַּדֶּרֶךְ, בְּעוֹד כִּבְרַת אֶרֶץ לָבֹא אֶפְרָתָה; וָאֶקְבְּרֶהָ שָּׁם בְּדֶרֶךְ אֶפְרָת, הִוא בֵּית לָחֶם" (ביאור:בראשית מח ז), ובצורה זאת יעקב קושר את נחלתו של בני יוסף למקום קבורת רחל.

הִוא מַצֶּבֶת קְבֻרַת רָחֵל עַד הַיּוֹם[עריכה]

עד יומו של עורך התורה, או אפילו יותר, עד חתימת התורה.
יש כאן משמעות להצהרה "עד היום הזה" - הן משה לא נכנס לכנען ולא ידע האם מצבת רחל עדיין עומדת, לכן סביר שעשו לסיפור קבורת רחל תיקונים מאוחר יותר.