לדלג לתוכן

ביאור:בראשית יז ד

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

בראשית יז ד: "אֲנִי הִנֵּה בְרִיתִי אִתָּךְ וְהָיִיתָ לְאַב הֲמוֹן גּוֹיִם."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית יז ד.

אֲנִי הִנֵּה בְרִיתִי אִתָּךְ

[עריכה]

ברית - זה חוזה, הסכם, התחייבות, קשר הדוק, יחסי רעות. כל צד מבטיח משהו ומתחייב למשהו.
זאת היתה מטרת אלוהים כאשר הוא בחר את אברהם. אלוהים רצה חוזה עם זרעו של אברהם.

אברהם עכשו בן 99, ועברו 24 שנים מאז שהוא יצא מחרן בפקודת אדוני.

אדוני כבר הבטיח לו:
  • ביציאה מחרן - "וְאֶעֶשְׂךָ, לְגוֹי גָּדוֹל, וַאֲבָרֶכְךָ, וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ; וֶהְיֵה, בְּרָכָה. וַאֲבָרְכָה, מְבָרְכֶיךָ, וּמְקַלֶּלְךָ, אָאֹר; וְנִבְרְכוּ בְךָ, כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה" (בראשית יב ג)
  • בשובו ממצרים - "כִּי אֶת כָּל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה רֹאֶה, לְךָ אֶתְּנֶנָּה, וּלְזַרְעֲךָ, עַד עוֹלָם. וְשַׂמְתִּי אֶת זַרְעֲךָ, כַּעֲפַר הָאָרֶץ: אֲשֶׁר אִם יוּכַל אִישׁ, לִמְנוֹת אֶת עֲפַר הָאָרֶץ גַּם זַרְעֲךָ, יִמָּנֶה" (בראשית יג טז).
  • ברית בין הבתרים - "הַבֶּט נָא הַשָּׁמַיְמָה וּסְפֹר הַכּוֹכָבִים אִם תּוּכַל, לִסְפֹּר אֹתָם; וַיֹּאמֶר לוֹ, כֹּה יִהְיֶה זַרְעֶךָ. אֲנִי יְהוָה, אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאוּר כַּשְׂדִּים לָתֶת לְךָ אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת, לְרִשְׁתָּהּ" (בראשית טו ז).

אברהם כבר שמע את כל זה, והוא כבר קיבל שזרעו יהיה רב ושכנען תהיה לזרעו לעולם.

"אֲנִי הִנֵּה בְרִיתִי אִתָּךְ" ביטוי זה מבטא שבועה של אדוני בשם עצמו, כשם שבהמשך בעקדת יצחק המלאך יאמר: "בִּי נִשְׁבַּעְתִּי נְאֻם יְהוָה" (בראשית כב טז).

"הִנֵּה בְרִיתִי אִתָּךְ" - זוהי פתיחה לתיאור הברית. אחריה יופיעו פרטי ההסכם המפרט את שאלוהים מתחייב כלפי אברהם ואת שאברהם מתחייב בתמורה.

אלוהים חושש

[עריכה]

אלוהים השקיע הרבה באברהם ולכן הוא רוצה לשכנעו לקבל את בריתו.

  • אלוהים חוזר פעמיים על הבטחתו במילים שונות: "וְאַרְבֶּה אוֹתְךָ, בִּמְאֹד מְאֹד", "הָיִיתָ לְאַב הֲמוֹן גּוֹיִם".
  • הוא משנה את שמו של אברהם: "וְלֹא יִקָּרֵא עוֹד אֶת שִׁמְךָ, אַבְרָם; וְהָיָה שִׁמְךָ אַבְרָהָם, כִּי אַב הֲמוֹן גּוֹיִם נְתַתִּיךָ" - ואברהם מסכים להשתמש בשמו החדש (להבדיל מיעקב שהתנגד).
  • הוא חוזר על כל הבטחותיו, ומדגיש: "לִבְרִית עוֹלָם", "לַאֲחֻזַּת עוֹלָם".
  • לבסוף הוא מסביר את אופי הברית - "זֹאת בְּרִיתִי אֲשֶׁר תִּשְׁמְרוּ, בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם, וּבֵין זַרְעֲךָ, אַחֲרֶיךָ: הִמּוֹל לָכֶם, כָּל זָכָר" (בראשית יז י).

אברהם שומע את כל ההבטחות ונעשה שמח. הוא קיבל כל כך הרבה, וכל שעליו לעשות בתמורה זה דבר שפותר הרבה בעיות רפואיות – מילה – הסרת העורלה. [1]

רק בעתיד, אלוהים יסביר ליצחק את פרטי הברית שאברהם הסכים אליה: ו"שָׁמַע אַבְרָהָם בְּקֹלִי; וַיִּשְׁמֹר, מִשְׁמַרְתִּי, מִצְו‍ֹתַי, חֻקּוֹתַי וְתוֹרֹתָי" (בראשית כו ה).

ובעתיד הרחוק יותר, משה יכתוב את החובות שבני ישראל קיבלו עליהם עם הברית

לְאַב הֲמוֹן גּוֹיִם

[עריכה]

כאשר אלוהים מדבר על אנשים הוא אומר "זרעך", אולם כאן הדגש הוא "גּוֹיִם" והכוונה לעמים נפרדים הנשלטים על ידי מלכים שונים, ובהמשך אלוהים אומר: "וּנְתַתִּיךָ לְגוֹיִם; וּמְלָכִים מִמְּךָ יֵצֵאוּ" (ביאור:בראשית יז ו). אלוהים הבטיח לאברם שמבניו ומנכדיו יקומו עמים רבים, ולכל עם יהיה מלך. לא בטוח שברכה כזו היא טובה, כי סביר שהמלכים האלה ילחמו אחד בשני ויביאו סבל וצער לאחרים. חלק מהעמים האלה יקנאו בבניו הנבחרים של אברם, ולא ינתנו להם כבוד אלא שנאה.

אלוהים חזר על ברכה דומה ליעקב: "פְּרֵה וּרְבֵה גּוֹי וּקְהַל גּוֹיִם יִהְיֶה מִמֶּךָּ, וּמְלָכִים מֵחֲלָצֶיךָ יֵצֵאוּ" (ביאור:בראשית לה יא). ואכן בני ישראל התחלקו לשני עמים, ושני מלכים, והעמים האלה נלחמו אחד בשני מספר פעמים.

עד ימינו העם מוצא כל פעם דרך להתפצל לכתות תחת מנהיג ומשפחה תקיפה, ומתנהג בעוינות לכתות האחרות בעם ישראל.


מקורות

[עריכה]

[1] נלקח בחלקו מ- סנדובסקי, אילן .(11/06/2014). ערלה וברית מילה – אבולוציה ותוצאותיה. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. מ:https://www.articles.co.il/article/124909