קטגוריה:דברים כג יז
נוסח המקרא
עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו
עִמְּךָ יֵשֵׁב בְּקִרְבְּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ בַּטּוֹב לוֹ לֹא תּוֹנֶנּוּ.
עִמְּךָ֞ יֵשֵׁ֣ב בְּקִרְבְּךָ֗ בַּמָּק֧וֹם אֲשֶׁר־יִבְחַ֛ר בְּאַחַ֥ד שְׁעָרֶ֖יךָ בַּטּ֣וֹב ל֑וֹ לֹ֖א תּוֹנֶֽנּוּ׃
עִמְּ/ךָ֞ יֵשֵׁ֣ב בְּ/קִרְבְּ/ךָ֗ בַּ/מָּק֧וֹם אֲשֶׁר־יִבְחַ֛ר בְּ/אַחַ֥ד שְׁעָרֶ֖י/ךָ בַּ/טּ֣וֹב ל֑/וֹ לֹ֖א תּוֹנֶֽ/נּוּ׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | עִמָּךְ יִתֵּיב בֵּינָךְ בְּאַתְרָא דְּיִתְרְעֵי בַּחֲדָא מִן קִרְוָךְ בִּדְיִיטַב לֵיהּ לָא תוֹנֵינֵיהּ׃ |
ירושלמי (יונתן): | עִמְכוֹן יָתֵיב וְיִנְטוֹר מִצְוָתָא בֵּינֵיכוֹן אַלִּיפוּ יָתֵיהּ אוֹרַיְיתָא קָבְעוּ לֵיהּ מֶדְרָשָׁא בְּאַתְרָא דְצָבֵי בַּחֲדָא מִן קִרְיֵיכוֹן אִתְעַסְקוּ עִמֵּיהּ בִּדְיוֹטִיב לֵיהּ לָא תוֹנִינֵיהּ בְּמִלִּין: |
מדרש ספרי
• לפירוש "מדרש ספרי" על כל הפרק •
עמך ישב . (ולא) בעיר עצמו.
בקרבך . במקום שפרנסתו יוצאה.
] באחד שעריך ]. בשעריך , ולא בירושלים. כשהוא אומר " באחד שעירך ", שלא יהיה גולה מעיר לעיר.
בטוב לו . מנוה הרע לנוה היפה.
לא תוננו . זו אונאת דברים.
מלבי"ם - התורה והמצוה
קכו.
עמך ישב . אחרי שיאמר שישב במקום אשר יבחר, למה יאמר " עמך ישב "? ולמד בספרי, שלא בעיר בפני עצמו. ופי', שישב יחד עם בנ"י, ולא שיהיה לו עיר מיוחדת לביתו ולעבדיו. וכן " בקרבך " מיותר, ואמר בספרי "ולא בספר", פי' עיר סמוך לגבול. וטעם שניהם, משום חשש שלא ימסרו העיר לאויבים.
במקום אשר יבחר . הבורח כשבא למקום שהוא בטוח ממי שבורח, יתיישב שם. וא"כ הוא יכול לישב בכל ערי ישראל. לכן דריש הספרי מ" אשר יבחר ", מקום שפרנסתו תהיה מצויה, שיהיה לו במה להחיות את נפשו.
באחד שעריך . הוא מיותר. ולכן הייתי אומר, ש" באחד ", פי' כמו " על אחד ההרים "; והמיוחד שבערי ישראל, היא ירושלים. ולפ"ז לא הורשה לו לישב, רק בירושלים; בכדי שילמוד לירא את השם, וגם מפני שהיא עיר מלוכה וישגיחו עליו אם איננו מרגל. אבל לא יתכן לפרש כן, שבסדר ראה, גבי בכור שנאכל בקדושתו, כתיב לפני ה' א-להיך תאכלנו , ופי' בכל ירושלים. וכתיב שם, וכי יהיה בו מום וגו' בשעריך תאכלנו . ופירושו, לרבות כל ערי ישראל! משם נראה, שירושלים יכונה בשם "לפני ה'", ושאר ערי ישראל מכונים בשם "שעריך". וא"כ לא נוכל לפרש " באחד שעריך " שהוא ירושלים! לכן דריש בספרי, שלא יהיה גולה מעיר לעיר. ופי', שלא יאמרו בני העיר שמסיג את גבולם, ודיו שאיחר שם איזה שנים, ואח"כ ילך לעיר אחרת. קמ"ל, דלא יוכלו לומר כן.
בטוב לו . הוא מיותר. שהרי כבר כתיב " במקום אשר יבחר "! ואמר בספרי, "מנוה הרע לנוה היפה". ופי', כי דרך בנ"א כשיבואו למדינה אחרת, יתיישבו במקום שפרנסתם מצויה, אף שאין המקום טוב למזג גופם. ואחרי שישב במקום שתהיה פרנסתו מצויה, יראו ליישבו במקום שראוי למזג גופו, שיהיה לו טוב באמת. לכן אמר הספרי, "מנוה הרע לנוה היפה".
לא תוננו . אינו מובן מה ענין אזהרת אונאה, למה שאמר לעיל, שישב במקום אשר יבחר! לכן אמר בספרי, "זו אונאת דברים". ופי', אחרי שמי שהיה עבד במדינות אזיע בימים הקדמונים, וברח משם ובא בין בני ישראל, ונתיישב במקום שפרנסתו מצויה; גם החליף את נוהו ליפה, דרך בנ"א לומר, "הראיתם את העבד הזה, האיך מתיהר בנו וכו'". ע"ז אמר, " לא תוננו , אף בדברים".
- פרשנות מודרנית:
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
לארח פליטים בקרבנו
אם נצליח להנהיג במדינת ישראל את חוקי התורה, אחד החוקים הראשונים שנצטרך להכניס לספר החוקים הוא חוק היחס לפליטים. עם ישראל היה מאז ומעולם עם של פליטים - בימי התנ"ך עבדים שברחו ממצרים, ובימינו פליטים שברחו מאירופה וארצות ערב. לכן היחס לפליטים הוא חלק מהותי מהזהות היהודית שלנו.
היחס לפליטים נזכר בתורה, בהמשך למצוה לא להסגיר עבד המעוניין להינצל ממוות :
(דברים כג יז): "עִמְּךָ יֵשֵׁב, בְּקִרְבְּךָ, בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר, בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ, בַּטּוֹב לוֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹֹ, לֹא תּוֹנֶנּוּ!"
עמך יישב, בקרבך = יש לתת לפליט לשבת בתוכנו, בינינו; לא לשלוח אותו ל"מחנה פליטים" מבודד כמו שעושים הגויים. לתת לו תחושה של שייכות, שלא ירגיש זר אלא קרוב ורצוי.
במקום אשר יבחר, באחד שעריך = יש להראות להם את הארץ, לספר להם על הערים והיישובים השונים, ולתת להם לבחור איפה הם רוצים לגור. יש לומר להם, כמו שאמר אבימלך מלך פלשתים לאברהם אבינו, (בראשית כ טו): "הִנֵּה אַרְצִי לְפָנֶיךָ, בַּטּוֹב בְּעֵינֶיךָ שֵׁב!".
הביטוי המקום אשר יבחר נזכר פעמים רבות בספר דברים ביחס לה', למשל (דברים יב ה): "כִּי אִם אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֵיכֶם מִכָּל שִׁבְטֵיכֶם לָשׂוּם אֶת שְׁמוֹ שָׁם לְשִׁכְנוֹ תִדְרְשׁוּ וּבָאֶתָ שָׁמָּה"( פירוט ); ללמדנו, שכמו שה' בוחר את המקום הקדוש לו על-פי רצונו בלבד, כך גם הפליט יכול לבחור את מקום מגוריו לפי רצונו בלבד.
בטוב לו, לא תוננו = יש לעזור לו לבחור את המקום הטוב ביותר עבורו, ולא לנצל אותו לתועלתנו. לדוגמה, לא לנסות לשלוח אותו לאיזור שומם או לאיזור מסוכן.
באותו פרק, כמה פסוקים לפני כן, נאמר, (דברים כג ד): "לֹא יָבֹא עַמּוֹנִי וּמוֹאָבִי בִּקְהַל ה', גַּם דּוֹר עֲשִׂירִי לֹא יָבֹא לָהֶם בִּקְהַל ה' עַד עוֹלָם. עַל דְּבַר אֲשֶׁר לֹא קִדְּמוּ אֶתְכֶם בַּלֶּחֶם וּבַמַּיִם בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאֶתְכֶם מִמִּצְרָיִם, וַאֲשֶׁר שָׂכַר עָלֶיךָ אֶת בִּלְעָם בֶּן בְּעוֹר מִפְּתוֹר אֲרַם נַהֲרַיִם לְקַלְלֶךָּ": בני ישראל נצטוו להרחיק את העמונים, כי הם לא הביאו לחם ומים לפליטים שיצאו ממצרים ( פירוט ). מכאן, שכאשר עוברים בינינו פליטים, גם אם הם רק עוברים ליד הגבול, קל וחומר אם הם נכנסים לארצנו, אנחנו חייבים לקדם אותם באוכל ובמים, לצאת לקראתם עם אוכל ושתיה, (ישעיהו כא יד): "לִקְרַאת צָמֵא הֵתָיוּ מָיִם, יֹשְׁבֵי אֶרֶץ תֵּימָא בְּלַחְמוֹ קִדְּמוּ נֹדֵד"( פירוט ).
... ובחלומי, "ממשלת ישראל מודיעה, כי אלפי פליטים עומדים ליד הגבול ומבקשים מקלט. כל יישוב המעוניין לארח פליטים מוזמן להתקשר לטלפון...". וכולם מתנדבים! כל קיבוץ, מושב ויישוב קהילתי רוצה לזכות במצוות הכנסת אורחים, "עמך יישב, בקרבך ". כל יישוב מקצה שטח מיוחד, במרכז היישוב, לאירוח הפליטים. הממשלה מחלקת את הפליטים בין היישובים, וכשהפליטים מגיעים, כל תושבי היישוב יוצאים לקראתם עם אוכל ושתיה, ומלוים אותם אל המגורים הזמניים שלהם. וכשמגיע זמנם לעזוב ולחזור לארצם, כל תושבי היישוב מלוים אותם ונפרדים מהם לשלום. האם נזכה להגשים את החלום?
ראו גם תמצית עיקרי המדיניות המוצעת / הועד למאבק ברצח עם .
מקורות ופירושים נוספים
מקראות גדולות:
" קכו . עמך ישב. (ולא) בעיר עצמו. בקרבך. במקום שפרנסתו יוצאה. ] באחד שעריך ]. בשעריך, ולא בירושלים. כשהוא אומר " באחד שעירך ", שלא יהיה גולה מעיר לעיר. בטוב לו. מנוה הרע לנוה היפה. לא תוננו. זו אונאת דברים. " ( ספרי )
מלבי"ם - התורה והמצוה קכו : עמך ישב. אחרי שיאמר שישב במקום אשר יבחר, למה יאמר " עמך ישב "? ולמד בספרי, שלא בעיר בפני עצמו. ופי', שישב יחד עם בנ"י, ולא שיהיה לו עיר מיוחדת לביתו ולעבדיו. וכן " בקרבך " מיותר, ואמר בספרי "ולא בספר", פי' עיר סמוך לגבול. וטעם שניהם, משום חשש שלא ימסרו העיר לאויבים.
במקום אשר יבחר. הבורח כשבא למקום שהוא בטוח ממי שבורח, יתיישב שם. וא"כ הוא יכול לישב בכל ערי ישראל. לכן דריש הספרי מ" אשר יבחר ", מקום שפרנסתו תהיה מצויה, שיהיה לו במה להחיות את נפשו.
באחד שעריך. הוא מיותר. ולכן הייתי אומר, ש" באחד ", פי' כמו " על אחד ההרים "; והמיוחד שבערי ישראל, היא ירושלים. ולפ"ז לא הורשה לו לישב, רק בירושלים; בכדי שילמוד לירא את השם, וגם מפני שהיא עיר מלוכה וישגיחו עליו אם איננו מרגל. אבל לא יתכן לפרש כן, שבסדר ראה, גבי בכור שנאכל בקדושתו, כתיב לפני ה' א-להיך תאכלנו, ופי' בכל ירושלים. וכתיב שם, וכי יהיה בו מום וגו' בשעריך תאכלנו. ופירושו, לרבות כל ערי ישראל! משם נראה, שירושלים יכונה בשם "לפני ה'", ושאר ערי ישראל מכונים בשם "שעריך". וא"כ לא נוכל לפרש " באחד שעריך " שהוא ירושלים! לכן דריש בספרי, שלא יהיה גולה מעיר לעיר. ופי', שלא יאמרו בני העיר שמסיג את גבולם, ודיו שאיחר שם איזה שנים, ואח"כ ילך לעיר אחרת. קמ"ל, דלא יוכלו לומר כן.
בטוב לו. הוא מיותר. שהרי כבר כתיב " במקום אשר יבחר "! ואמר בספרי, "מנוה הרע לנוה היפה". ופי', כי דרך בנ"א כשיבואו למדינה אחרת, יתיישבו במקום שפרנסתם מצויה, אף שאין המקום טוב למזג גופם. ואחרי שישב במקום שתהיה פרנסתו מצויה, יראו ליישבו במקום שראוי למזג גופו, שיהיה לו טוב באמת. לכן אמר הספרי, "מנוה הרע לנוה היפה".
לא תוננו. אינו מובן מה ענין אזהרת אונאה, למה שאמר לעיל, שישב במקום אשר יבחר! לכן אמר בספרי, "זו אונאת דברים". ופי', אחרי שמי שהיה עבד במדינות אזיע בימים הקדמונים, וברח משם ובא בין בני ישראל, ונתיישב במקום שפרנסתו מצויה; גם החליף את נוהו ליפה, דרך בנ"א לומר, "הראיתם את העבד הזה, האיך מתיהר בנו וכו'". ע"ז אמר, "לא תוננו, אף בדברים".
מאמרים מאתר ויקיטקסט:
מאמרים נוספים - באדיבות גוגל
- זכויות המיעוטים והגבלותיהן לשם בטחון - לאור ההלכה / הרב נתן צבי פרידמן : וביתר בהירות אנו מוצאים ע"ז בספרי על הפסוק (דברים כ"ג י"ז) " עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו לא תוננו". והספרי מבאר זה אשר ממנו יתד וממנו ... ( cache )
- ממה צריך להציל עבד : עמך ישב, בקרבך, במקום אשר יבחר, באחד שעריך, בטוב לו, לא תוננו ". המצוה מתייחסת לעבד שבורח אלינו כדי להינצל, וקובעת שיש לאפשר לו להינצל, ולא להסגיר אותו חזרה ... ( cache )
- דעת הרמב"ם - משרד המשפטים : עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו. לפי פשוטו של מקרא, מדובר בעבד שאינו יהודי10 הבורח מעם אדוניו לארץ אחרת. ... ( cache )
- בס"ד : אין משיבין אותו בספר, ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ... ( cache )
- חוקי העבד בתורה - עמוד הבית : יש הסבורים שאיסור ההסגרה מכוון רק אל עבד עברי שנמלט מעבדות אצל נוכרים; לעומתם, יש מפרשים שהתייחסו לדמיון שבין לשונו של פס' 17: עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר ... ( cache )
- מתקפת מפלצות הנדל"ן נמשכת. והפעם בגרסת צור יצחק - הארץ : 16 נובמבר 2010 ... באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים, כ"ג): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו" (ספרי תצא). ... ( cache )
- נ.צ. לדמוקרטיה - תשובה יהודית הולמת - פרופ' נפתלי רוטנברג : ... ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים כג, יז): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ... ( cache )
- Yeshiva.org.il- דברים פרק כג : ... מאחריך: (טז) לא תסגיר עבד אל אדניו אשר ינצל אליך מעם אדניו: (יז) עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו: (יח) לא תהיה קדשה מבנות ישראל ... ( cache )
- ynet הצעת חוק: "אזרחים סוג ב" - יהדות : 14 אוקטובר 2010 ... ומן הפסוק המפורט, המשופע בזכויות-אזרח: " עמך ישב / בקרבך / במקום אשר יבחר / באחד שעריך / בטוב לו / לא תוננו" (דברים כג,יז). ואף-על-פי-כן, ... ( cache )
- איש בחטאו יומתו - בית המדרש הוירטואלי : עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו" (דברים כ"ג, טז). איסור זה קשור ככל הנראה להגנה על החלשים שבחברה, גם במחיר פגיעה כלכלית באדון ... ( cache )
- ["ה] : לא תסגיר עבד אל אדניו, אשר ינצל אליך מעם אדניו; עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו ג€“ לא תוננו (דברים כ"ג 16-17). 199. אם עין עבד איש ישחת, ... ( cache )
- הרב יואל בן נון : עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר, באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו" (דברים, כ"ג, טז--יז). "הדבר אשר היה אל ירמיהו מאת ה', אחרי כרת המלך צדקיהו ברית את כל העם אשר ... ( cache )
- האדם בצלם: לתפישת האדם במקרא ג€“ שיעור 15 : עמך ישב, בקרבך, במקום אשר יבחר. בטוב לו. לא תוננו." אסור לקחת אותו ולהפוך אותו לעבד שלך. כנראה העבד כ"כ סבל שהוא ברח, ולכן אסור להסגיר אותו ולשעבד אותו. ... ( cache )
- לקט מאמרים ורעיונות בנושא איסור מכירת דירות לגויים - תורה ועבודה : נאמר במדרש הלכה: "אין מושיבין אותו בספר, ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים כ"ג): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר ... ( cache )
- ילדי האלוהים בידי השר אלי ישי - מלחמה ושלום וכל מה שביניהם - תפוז... : 2 נובמבר 2009 ... זה דברו יתעלה ` עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו; לא תוננו`. דין זה נקבע באשר לפחות שבבני-אדם, הנמוך ביותר בדרגה, והוא העבד. ... ( cache )
- הספרייה הווירטואלית של מטח - ארץ ישראל ושכנותיה: חוקי חמורבי... : לא תסגיר עבד אל אדניו, אשר ינצל אליך מעם אדניו; עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו ג€“ לא תוננו (דברים כג, טז-יז). ... ( cache )
- היחס לזר : אין משיבין אותו בספר, ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר: עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו". ... ( cache )
- השוואת חוקי העבדות שבתורת משה עם חוקי הבבלים האשורים והחתים: איך... : עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. דבר מעין זה לא נמצא בחוקים של ימי קדם ג€“ כשם שאין בה דבר הדומה לפסוקים הבאים: ... ( cache )
- דף קשר מספר 969 - לא יבוא עמוני ומואבי בקהל ה' (סוף) / אליהו שי : עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו". לדעת הדרשן איסור " בטוב לו לא תוננו" לא נוהג ביחס לעמון ומואב. אם נקבל שקביעה זו של הדרשן אינה ... ( cache )
- דבריו של הרב נפתלי רוטנברג בערב העיון "מכתב הרבנים": ערעור החברה... : 20 ינואר 2011 ... אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים כ"ג): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ... ( cache )
- אנציקלופדיה יהודית דעת - עבד כנעני; : לא תסגיר עבד אל אדוניו אשר ינצל אליך מעם אדוניו, עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו (דברים כ"ג ט"ז-י"ז), ... ( cache )
- פתיחה: חירות : יש הסבורים שאיסור ההסגרה מכוון רק אל עבד עברי שנמלט מעבדות אצל נוכרים; לעומתם, יש מפרשים שהתייחסו לדמיון שבין לשונו של פס' 17: עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר ... ( cache )
- "המקום אשר יבחר ה'" : "אין משיבין אותו בספר, ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו" ... ( cache )
- מעמד הנכרי במדינת ישראל בפסיקת רבני הציונות הדתית - Reshit Shalom... : הרב רוזן סבור שהמקור לדינו של הרמב"ם "שלא יעשו שכונה" הוא בדרשת הספרי על הפסוק " לא תסגיר עבד אל אדניו אשר יִנָּצל אליך מעם אדניו: עמך ישב בקרבך במקום אשר ... ( cache )
- [בשינוי ההלכה האורתודוכסית] : 15 פברואר 2010 ... לא תסגיר עבד אל אדניו, אשר ינצל אליך מעם אדניו; עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו ג€“ לא תוננו (דברים כ"ג 16-17). ... ( cache )
- הייד פארק - מרכז פורומים ישראלי | המוסר ביהדות וההלכה היהודית : 15 ינואר 2009 ... 3) דברים (פרק כג, טז): "לא תסגיר עבד אל אדוניו אשר ינצל אליך מעם אדוניו, עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר, באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו" (-אם ... ( cache )
- The Chosen People | The Jewish Nation FAQs : (טז) לא תסגיר עבד אל אדניו אשר ינצל אליך מעם אדניו (יז) עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ספרי: עמך ישב - בעיר עצמו ... ( cache )
- פרשת לך לך : עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו, לא תוננו. מלבד בדינים אלו המיוחדים לו, נידון העבד הכנעני בתורה בדרך אגב בכמה הקשרים. ... ( cache )
- גוויעתה של "יהדות הנביאים" | החברים של ג'ורג' : 21 אוגוסט 2010 ..."עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו" (וגם הסיום, "לא תוננו" הוא לא רע). מאת יונתן: 24 באוגוסט 2010 בשעה 21:35 ... ( cache )
- הרב נפתלי רוטנברג נגד הרבנים הגזעניים : 15 דצמבר 2010 ... אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים כ"ג): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ... ( cache )
- Yeshiva.org.il- פרשת המקלל : ובודאי שלא גרשו אותו מלהסתפח אל שבטם, כמו שאנו מצווים לקרב את הגרים, ואפי' היה גר תושב נאמר (דברים פרק כג) " עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו ... ( cache )
- משפטים התשס"ה - תורה : 30 נובמבר 2004 ... ולא עוד אלא שמוטלת עלינו חובה לדאוג לצרכיו ולהיטיב לו ולא להכאיב ליבו, והוא אמרו יתעלה: " עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך, ... ( cache )
- אנציקלופדיה יהודית דעת - ירושלים; : בספרי אמרו: לא תסגיר עבד אל אדניו וגו', עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך 509, ולא בירושלים510, שאם ברח לירושלים לא יעכבוהו שם511. ... ( cache )
- הרב יואל בן נון : ... אשר ינצל אליך מעם אדוניו, עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר, באחד שעריך," נתפרש הכתוב בהלכה כך, שהעבד הנכרי, שבא מחוץ-לארץ אל קדושת א"י, אין להוציאו ממנה, ... ( cache )
- ספר החוקים והמשפטים / בר טוביה : ... שאם לא כן אי אפשר היה לו לברוח, והוא גוזר: "לא תסגיר עבד אל אדוניו אשר יינצל אליך מעם אדוניו, עמך ישב, בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו, ... ( cache )
- ערעור בחירות מס' 1/88 : שנאמר: (דברים, כ"ג, י"ז): עמך ישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו, לא תוננו' (מסכת גרים, ג, ד, על פי דברים כג, יז). ... ( cache )
- more "עמך ישב בקרבך במקום " :
- ברכת שלום - קהילה רפורמית - פעילות קרן "בכבוד" : זה דברו יתעלה 'עִמך ישב בקרבך [במקום אשר יבחר] באחד שעריך , בטוב לו; לא תוננו'. דין זה נקבע באשר לַפָּחוּת שבבני-אדם, הנמוך ביותר בדרגה, והוא העבד. ... ( cache )
- הייד פארק - מרכז פורומים ישראלי | האם מותר להעביד גויים בפרך? : עימך יישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך --בטוב לו; לא תוננו." כלומר, לפי התורה, ארץ ישראל צריכה להיות ארץ מקלט לעבדים נמלטים. ואם אנו צריכים לעזור לעבדים ... ( cache )
- החירות בתנ"ך - משרד החינוך : יחס התורה לעבדות ג€“ "לא תסגיר עבד אל אדוניו אשר ינצל אליך מעם אדוניו; עמך ישב קרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו". (דברים כ"ג, ט"ז ג€“ י"ז) ... ( cache )
- יחסנו המוסרי לעבדים - בית המדרש הוירטואלי : אתך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו". השאלה העולה מקריאת הפסוק היא מדוע לא להסגיר עבד אל אדוניו, כאשר מן הדין הוא שייך לאדון? ... ( cache )
- שנאת זרים? לא בתורה שלי - תורה ועבודה : 15 דצמבר 2010 ... ולא בנווה רע, אלא בנווה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר: 'עִמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו! ... ( cache )
- האם דין "גר תושב" נוהג בימינו? : עימך יישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך , בטוב לו; לא תוננו ". ע"פ הפשט, מדובר כאן רק בעבד שברח מאדוניו הנכריים למדינת ישראל (זהו אחד הפירושים בגמרא, ... ( cache )
- מורה נבוכים - החלק השלישי - פרק ל"ט : זה דברו יתעלה עִמך ישב בקרבך [במקום אשר יבחר] באחד שעריך , בטוב לו; לא תוננו (שם, שם, 17). דין זה נקבע באשר לַפָּחוּת שבבני-אדם, הנמוך ביותר בדרגה, ... ( cache )
- מדינת ישראל : עמך יֵשב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו (דברים כג, טז-יז). האיסור להסגיר עבד נמלט מלמד שהשמירה על חירות האדם גוברת על הסכמים או דינים ... ( cache )
- ארץ ישראל ושכנותיה: חוקי חמורבי - השוואה לחוקי התורה : לא תסגיר עבד אל אדניו, אשר ינצל אליך מעם אדניו; עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו ג€“ לא תוננו (דברים כג, טז-יז). ... ( cache )
- הענקת אזרחות לילדי עובדים זרים שנולדו בארץ - בשבע 403 - ערוץ 7 : 29 יולי 2010 ... עמך יֵשב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו' - "הרי עם היות זה רחמים, יש עוד במצווה זו תועלת גדולה, והיא להקנות לנו המִדה ... ( cache )
- מעמד הנכרי במדינת ישראל בפסיקת רבני הציונות הדתית : בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תונֶנּוג€�)דברים כג, טז-יז(. על. פסוק זה אומר הספרי: לא תסגיר עבד אל אדניו, מיכן אמרו המוכר עבדו לגוים או לחוצה ... ( cache )
- ערבים.נט - מיוחד לאתר ערבים.נט: תשובה יהודית הולמת : 22 מרץ 2008 ... אלא בנוה יפה, באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר (דברים כג, יז): עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו לא תוננו. ... ( cache )
- בלוג המרצים למשפטים באוניברסיטה העברית: נתניהו, כבה את אש הגזענות : 20 דצמבר 2010 ... לכם להתרחק מאותם ערכים שאתם כיהודים אמורים לדגול ג€“ "גר ותושב ג€“ וחי עמך", "עמך יישב בקרבך, במקום אשר יבחר באחד שעריך , בטוב לו, לא תוננו". ... ( cache )
- more "אשר יבחר באחד שעריך " :
- פרשת לך לך : 'וטובתם' - מכלל שנאמר: ' בטוב לו לא תוננו ', יכול אף כאן כן? תלמוד לומר: 'וטובתם'. ... איסור " בטוב לו לא תוננו " שלא נוהג בהם, אף שהוא נוהג ביחס לעמים אחרים. ... ( cache )
- ישיבת ההסדר ירוחם - תנ"ך - לא יבוא עמוני ומואבי בקהל ה' - אליהו שי : "וטובתם" - מכלל שנאמר: " בטוב לו לא תוננו ", יכול אף כאן כן? תלמוד לומר: "וטובתם". "כל ימיך לעולם": ולעולמי עולמים. [רנ"ב]. "לא תתעב אדומי" מפני מה? ... ( cache )
- ויקרא, פרשת בהר-בחקתי ויום ירושלים, תשמ"ט, ד"ר ישראל צבי גילת : 'כתושב' מה תושב ' בטוב לו לא תוננו ' אף זה בטוב לו לא תוננו" (פרק ז, ג, וויס, קט ע "ב). במכילתא דר' ישמעאל נאמר: "מה שכיר אי את רשאי לשנות מאומנותו, אף עבד ... ( cache )
- Part 3 - חלק שלישי - Mitzvot Lo Saseh : בטוב לו; לא, תוננו " (דברים כג,יז). רנו.שלא לענות יתום ואלמנה, שנאמר "כל אלמנה ויתום, לא תענון" (שמות כב,כא). רנז.שלא לעבוד בעבד עברי כעבודת עבד, ... ( cache )
- Yeshiva.org.il- צימצום האיסור ב"היתר מכירה" במכירת קרקעות לגר תושב : לומדת בגזרה שוה "טוב" "טוב", שנאמר בעבד עברי:(דברים ט"ו, ט"ז) "כי טוב לו עמך", ונאמר בגר תושב(שם כ"ג, י"ז) " בטוב לו לא תוננו ", שכשם שאין עבד עברי נוהג אלא ... ( cache )
- "לא תחיה כל נשמה" - מוסר המלחמה? 1. תלמוד ירושלמי מסכת שביעית פרק... : ... לפי שנאמר עמך ישב בקרבך בטוב לו לא תוננו יכול עמון ומואב כן, תלמוד לומר וטובתם, ואף על פי שאין שואלים בשלומם אם השלימו מעצמם תחלה מקבלין אותן. ... ( cache )
- "כשכיר כתושב יהיה עמָך": שוויון הזדמנויות ביחסי עבודה : "כתושב" - מה תושב " בטוב לו לא תוננו " (שם, כג יז), אף זה " בטוב לו לא תוננו ". "יהיה עמָך" - עמָך במאכל, עמָך במשתה, עמָך בכסות נקיה (ספרא ז, ג). ... ( cache )
- מדינת ישראל : "כתושב" - מה תושב " בטוב לו לא תוננו " (שם, כג יז), אף זה " בטוב לו לא תוננו ". "יהיה עמָך" - עמָך במאכל, עמָך במשתה, עמָך בכסות נקיה (ספרא ז, ג). ... ( cache )
- וכי יגור אתך גר בארצכם לא תונו אתו / יהושע שופמן : ... התושב] בסְפר ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר: "עִמך יֵשב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו "26. ... ( cache )
- מדינת ישראל : ... התושב] בסְפר ולא בנוה רע, אלא בנוה יפה באמצע ארץ ישראל, במקום שאומנותו יוצאה, שנאמר: "עִמך יֵשב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו "26. ... ( cache )
- רמב"ם הלכות מלכים ומלחמות ו ג€“ ויקיטקסט : 11 מאי 2009 ... תדרוש שלומם וטובתם לפי שנאמר עמך ישב בקרבך בטוב לו לא תוננו יכול עמון ומואב כן תלמוד לומר וטובתם ואע"פשאין שואלים בשלומם אם השלימו מעצמם ... ( cache )
- ויגש : לפי שנאמר: עמך ישב בקרבך בטוב לו לא תוננו , יכול עמון ומואב כן? תלמוד לומר: וטובתם. ואף על פי שאין שואלים בשלומם, אם השלימו מעצמם תחלה מקבלין אותן." ... ( cache )
- בס"ד - תורה : שנאמר 'עמך ישב בקרבך באחד שעריך בטוב לו לא תוננו '... נמצאת למד שהמאנה את הגר הזה עובר בשלשה לאוין, משום 'ולא תונו איש את עמיתו', ומשום 'וגר לא תונה', ... ( cache )
- Perek 6 - פרק ו - Melachim uMilchamot : ... שלומם וטובתם לפי שנאמר עמך ישב בקרבך בטוב לו לא תוננו יכול עמון ומואב כן תלמוד לומר וטובתם ואע"פשאין שואלים בשלומם אם השלימו מעצמם תחלה מקבלין אותן: ... ( cache )
- more "בטוב לו לא תוננו " :
- חוקי העבד בתורה : ... לעומתם, יש מפרשים שהתייחסו לדמיון שבין לשונו של פס' 17: עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך, בטוב לו, לא תוננו ", לבין שאר הפסוקים המדברים בגרים. ... ( cache )
- more "לו לא תוננו / " :
תגובות
כל הכבוד אראל
אתה מדבר על חזון של מדינה יהודית במלא-מובן המילה אך לדאבוני דברי אהבת אלהים שכתבת אינם נמצאים בשלטון מדינתנו
- -- daian moshe, 2011-06-20 08:18:20
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2011-06-20.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "דברים כג יז"
קטגוריה זו מכילה את 9 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 9 דפים.