קטגוריה:איכה א ה
נוסח המקרא
היו צריה לראש איביה שלו כי יהוה הוגה על רב פשעיה עולליה הלכו שבי לפני צר
הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ אֹיְבֶיהָ שָׁלוּ כִּי יְהוָה הוֹגָהּ עַל רֹב פְּשָׁעֶיהָ עוֹלָלֶיהָ הָלְכוּ שְׁבִי לִפְנֵי צָר.
הָי֨וּ צָרֶ֤יהָ לְרֹאשׁ֙ אֹיְבֶ֣יהָ שָׁל֔וּ כִּֽי־יְהֹוָ֥ה הוֹגָ֖הּ עַ֣ל רֹב־פְּשָׁעֶ֑יהָ עוֹלָלֶ֛יהָ הָלְכ֥וּ שְׁבִ֖י לִפְנֵי־צָֽר׃
הָי֨וּ צָרֶ֤י/הָ לְ/רֹאשׁ֙ אֹיְבֶ֣י/הָ שָׁל֔וּ כִּֽי־יְהוָ֥ה הוֹגָ֖/הּ עַ֣ל רֹב־פְּשָׁעֶ֑י/הָ עוֹלָלֶ֛י/הָ הָלְכ֥וּ שְׁבִ֖י לִ/פְנֵי־צָֽר׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום (כל הפרק)
רש"י
אבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
שלו – מגזרת "שלוה".
הוגה – מן הבנין הכבד הנוסף מיגון, וכן: "תגיון נפשי" (איוב יט, ב).
הלכו שבי – בחסרון בי"ת, כמו "הנמצא בית ה'".
פירוש הטעמים
אויביה – הם בשלווה, והיא לבד בתוגה, ועוללין שאין להם עוון נשבו ברוב פשעיה.
מנחת שי
• לפירוש "מנחת שי" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:איכה א ה.
היו צריה לראש
(איכה א ה): "הָיוּ צָרֶיהָ לְרֹאשׁ, אֹיְבֶיהָ שָׁלוּ, כִּי ה' הוֹגָהּ עַל רֹב פְּשָׁעֶיהָ; עוֹלָלֶיהָ הָלְכוּ שְׁבִי לִפְנֵי צָר"
צריה ואויביה לא נענשו על הצער שגרמו לה, להיפך: צריה עלו במעמדם והיו לראש לכל העמים, ואויביה זכו לשלום ושלוה ; כי הם רק שליחים - ה' הוא שהביא עליה יגון ואבל, על פשעיה הרבים ; והיגון הגדול ביותר הוא שהיא רואה את העוללים (התינוקות) שלה הולכים בשבי לפני הצר (האויב), ההולך אחריהם ומוביל אותם לגלות.
היו צריה לראש, אויביה שלו
שָלוּ - בניין קל מהשורש שלה , שממנו גם המילה שלוה . והעניין: האויבים היו בשלוה.
1. היו צריה לראש מזכיר את הקללה ב (דברים כח מד): "הוּא יַלְוְךָ, וְאַתָּה לֹא תַלְוֶנּוּ; הוּא יִהְיֶה לְרֹאשׁ , וְאַתָּה תִּהְיֶה לְזָנָב". נושא הפסוק שם הוא "הגר אשר בקרבך" - הגויים הגרים בקרבנו בארץ ישראל. כשאנחנו עושים את רצון ה', אנחנו מנהיגים, והם נשמעים לנו והולכים אחרינו; אבל כשאנחנו חוטאים לה', הוא מגלגל את העניינים כך שהשלטון מגיע לידיהם, הם מחזיקים בידם זכות וטו על כל החלטה של הממשלה, ואנחנו צריכים לציית להם:-(.
2. אולם על-פי ההקשר, הפסוק מתייחס לתקופה שאחרי החורבן. ואם כך, ה"צרים" אינם העמים היושבים בינינו, אלא העמים שכבשו והחריבו את ארצנו. האויבים שאנחנו מתפללים עליהם, (ירמיהו י כה): "שְׁפֹךְ חֲמָתְךָ עַל הַגּוֹיִם אֲשֶׁר לֹא יְדָעוּךָ, וְעַל מִשְׁפָּחוֹת אֲשֶׁר בְּשִׁמְךָ לֹא קָרָאוּ; כִּי אָכְלוּ אֶת יַעֲקֹב וַאֲכָלֻהוּ וַיְכַלֻּהוּ, וְאֶת נָוֵהוּ הֵשַׁמּוּ". אבל במציאות קורה ההיפך: האויבים המצרים לנו נהיים לראש , זוכים למעמד גבוה בעולם, ויושבים בשלוה .
3. על-פי הסוד, הפסוק מתקיים לא רק בעולם החומרי אלא גם בעולם הרוחני: ה' מעלה את אויבי ישראל ל"ראש הקליפה". וכמו שנרמז בחלום נבוכדנאצר מלך בבל, דניאל ב לח: "אנתה[אַנְתְּ] הוּא רֵאשָׁה דִּי דַהֲבָא" (ע"פ רמ"ד ואלי) . כל זה, כדי להראות שהאויבים לא פעלו מרצונם ומדעתם, אלא היו רק שליחים ביד ה' להכות את ירושלים על פשעיה. ובכל זה יש גם צד חיובי: עם ישראל אינו נופל ביד עם שפל ובזוי, אלא ביד העם החשוב והנכבד ביותר - ראש כל העמים (ע"פ רמ"ד ואלי) .
כי ה' הוגה על רוב פשעיה
הוגה - בניין הפעיל מהשורש יגה , שממנו גם המילים יגון , תוגה , נוגות (בפסוק הקודם). והעניין: הביא יגון. וכן (איוב יט ב): "עַד אָנָה תּוֹגְיוּן נַפְשִׁי, וּתְדַכְּאוּנַנִי בְמִלִּים"( אבן עזרא ) .
פשעיה של ירושלים נבעו כנראה מעודף שמחה והוללות, (דברים כח מז): "תַּחַת אֲשֶׁר לֹא עָבַדְתָּ אֶת ה' אֱלֹהֶיךָ בְּשִׂמְחָה וּבְטוּב לֵבָב מֵרֹב כֹּל"( פירוט ); ולכן התיקון הוא להביא עליה יגון .
עולליה הלכו שבי לפני צר
מה הקשר לתחילת הפסוק? נראה שהדבר בא להמחיש את היגון: היגון הגדול ביותר הוא לאבד את הילדים, לראות אותם הולכים בשבי, למקום שממנו כנראה לא יחזרו לעולם.
אגדות
ספר ירמיהו מספר על מגילה שכתב ירמיהו והביא אל יהויקים מלך יהודה. אדם בשם יהודי קרא אותה לפני המלך. (ירמיהו לו כג): "וַיְהִי כִּקְרוֹא יְהוּדִי שָׁלֹשׁ דְּלָתוֹת וְאַרְבָּעָה, יִקְרָעֶהָ בְּתַעַר הַסֹּפֵר, וְהַשְׁלֵךְ אֶל הָאֵשׁ אֲשֶׁר אֶל הָאָח; עַד תֹּם כָּל הַמְּגִלָּה עַל הָאֵשׁ אֲשֶׁר עַל הָאָח". לפי חכמי התלמוד (בבלי מועד קטן כו.) , המגילה הזאת היא מגילת איכה, ואותו יהודי קרא ארבעה פסוקים ועוד שלוש מילים לפני שהמגילה הושלכה לאש. מדוע?
- בפסוק הראשון נאמר " איכה ישבה בדד " - ירושלים מבודדת ועזובה. זה לא ריגש את יהויקים; הוא אמר "אני מלך - אני בטוח".
- בפסוק השני נאמר " בכו תבכה בלילה " - כולם בוכים ועצובים. גם זה לא ריגש את יהויקים; הוא אמר "אני מלך - אני שמח".
- בפסוק השלישי נאמר " גלתה יהודה מעוני " - כולם נוטשים את הארץ בגלל המצב הכלכלי הקשה. גם זה לא ריגש את יהויקים; הוא אמר "אני מלך - אני עשיר".
- בפסוק הרביעי נאמר " דרכי ציון אבלות " - כל הדרכים שוממות אפילו בחגים. גם זה לא ריגש את יהויקים; הוא אמר "אני מלך - אצלי הכל בסדר".
- בפסוק החמישי נאמר " היו צריה לראש " - עכשיו יהויקים התעורר: אם הצרים יהיו לראש, זה אומר שהוא כבר לא יהיה מלך! הוא שאל "מי אמר את זה?" אמרו לו " כי ה' הוגה על רב פשעיה " - ה' יעשה את זה. ובמקום לחזור בתשובה, הוא כעס על ה' ועל הנביא המזהיר אותו, חתך את כל שמות ה' מהמגילה וזרק אותם לאש.
"ירמיהו מתאר עם וארץ בהתפוררותם. מוראל נמוך, מסים גבוהים, בכי וחוסר בטחון בכל מקום. אנשים בוגדים איש ברעהו. יורדים מן הארץ בגלל עוני וקשיי חיים. דרכי ציון אבלות, אין בטחון בדרכים, הכהנים נאנחים על המקדש ששמם. והמלך שומע כל זאת באווירה האינטימית של לשכתו המחוממת, ואינו מזדעזע. לא הדרכים האבלות, לא הירידה לגלות, לא השערים השוממים והכוהנים הנאנחים. גם לא הבתולות הנוגות. אבל כאשר שומע המלך כי השלטון יעבור ממנו לצריה, זאת אין הוא יכול לשאת עוד. והוא מוחק את שם ה', שורף את המגילה, ומסתיר פניו מראות את המציאות המקיפה אותו" (יהודה איינזברג, ההופעה הראשונה של מגילת איכה ) .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2021-07-18.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "איכה א ה"
קטגוריה זו מכילה את 17 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 17 דפים.