קטגוריה:רות א כ
נוסח המקרא
ותאמר אליהן אל תקראנה לי נעמי קראן לי מרא כי המר שדי לי מאד
וַתֹּאמֶר אֲלֵיהֶן אַל תִּקְרֶאנָה לִי נָעֳמִי קְרֶאןָ לִי מָרָא כִּי הֵמַר שַׁדַּי לִי מְאֹד.
וַתֹּ֣אמֶר אֲלֵיהֶ֔ן אַל־תִּקְרֶ֥אנָה לִ֖י נׇעֳמִ֑י קְרֶ֤אןָ לִי֙ מָרָ֔א כִּֽי־הֵמַ֥ר שַׁדַּ֛י לִ֖י מְאֹֽד׃
וַ/תֹּ֣אמֶר אֲלֵי/הֶ֔ן אַל־תִּקְרֶ֥אנָה לִ֖/י נָעֳמִ֑י קְרֶ֤אןָ לִ/י֙ מָרָ֔א כִּי־הֵמַ֥ר שַׁדַּ֛י לִ֖/י מְאֹֽד׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום (כל הפרק)
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
השאלות
(כ – כב) הלא הם קראו לה נעמי על ענינה הקודם שבעת הצלחתה היתה נעמי וא"כ למה אמרה אל תקראנה לי נעמי, שהגם הוא יצדק לומר שבזמן הקודם היה שמה נעמי, ולמה אל תקראנה למה תקראנה, כי המר שדי ושדי הרע לי שכ"ז כפל לשון, ולמה כפל ותשב נעמי שאין כאן מקומו:
(כ) "ותאמר אליהן אל תקראנה לי נעמי", הנה איש שהיה לו עושר גדול שאין כמוהו כעשרו של אחשורוש ואבד כל עשרו ולא נשאר בידו רק אלף זהובים ונאמר עליו שנתדלדל מנכסיו ונעשה עני, לא נוכל לומר זאת רק אם נזכיר ערך עשרו הקודם שלפי העושר הגדול שהיה לו תחלה הוא עתה עני ודל, כי אם לא נזכיר ערך עשרו הקודם הלא איש שיש לו אלף זהובים יקרא בשם עשיר, אבל אם העשיר הגדול הזה אבד כל רכושו עד שלא נשאר בידו אף פרוטה אחת ופת לחם להשקיט רעבונו אז נוכל לכנותו בשם עני ואביון אף שלא נזכיר ערכו הקודם. והנה אנשי העיר בראותם כי באה רגלי היא וכלתה ואין איש אתן לשרת אותן ידעו שאבדו את העושר שהיה להן מקודם, ובכ"ז חשבו שעוד נשאר לה זהב ותכשיטין שאיש אחד מן העם היה שמח בחלקו אם היה לו כן, וע"כ אמרו שסבת המיתם ותמהונם הוא הזאת נעמי, שבזה הזכירו ערכה הקודם, ר"ל שלפי עשרה מקודם הנה ירדה פלאים, ותאמר אליהן הודיעה להם שלא כאשר יחשבו הם שא"א לקראה בשם מרה רק אם יזכירו שמה הקודם שמקדם היתה נקראת נעמי שלפי ערך מה שהיה שמה נעמי ע"ש רוב עשרה ראוי לקראה מרה כי ירדה ממדרגתה, אמרה שא"צ כלל להזכיר מעמדה הקודם כי היא עתה עניה כ"כ עד שלא נשאר בידה מאומה [דהא הוצרכה כלתה ללקט בין העניים] וא"כ תוכלי לקרוא אותי בשם מרה גם אם לא תזכרו כלל מה שמקדם היה שמי נעמי, וז"ש אל תקראנה לי נעמי קראן לי מרה, ר"ל שתכלו לקרוא לי מרה מבלי שתקראו לי נעמי, ר"ל מבלי שתזכירו שמי וערכי הקודם, כי המר שדי לי מאד, כי הגם
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:רות א כ.
אַל תִּקְרֶאנָה לִי נָעֳמִי
וַתֹּאמֶר אֲלֵיהֶן
נעמי שמעה את הנשים שואלות אחת את השניה: "הֲזֹאת נָעֳמִי"? (ביאור:רות א יט), והיא עונה להן למרות שלא שאלו אותה אישית - 'זאת את נעמי?'
הנשים בעצם רוצות לדעת הרבה: איפה בעלך? איפה בניך? מה קרה? למה לא חזרת קודם?
נעמי לא רוצה לענות לשאלות האלה בפומבי, ולכן היא עונה רק את מה שהיא רוצה לגלות להן. נעמי מודעת שמשפחת אלימלך לא באה לקראתה. היא מבינה שהם מנסים להתעלם ממנה. היא החליטה שהיא לא יכולה לכפות עליהם את חובת היבום. היא יודעת איך תמר רימתה את יהודה כשהתחפשה לזונה, ובנות לוט שיכרו את אביהן כדי שהוא יקבל יבום. היא יודעת שיבום מתבצע בביאה וטעות או חוסר ידע אינה משחררת. היא מתחילה בתוכניתה.
אַל תִּקְרֶאנָה לִי נָעֳמִי, קְרֶאןָ לִי מָרָא
"נָעֳמִי" - מהשורש 'נ ע ם', נעים - נותן הרגשה טובה, גורם להנאה, מסביר פנים, עונג, נהנה (מילוג).
"מָרָא" - מהשרש 'מ ר ר' - קשה, עצוב, מעונה, רע, רע גורלי, נורא, רע ומר, משאיר טעם מר, טרגי (מילוג) - וזה ההפך מנועם ומתיקות.
נעמי במילת תאור אחת מסכמת את כל חייה - קשים ומרים.
אבל למעשה היא לא נותנת הסבר - הם עדיין לא יודעים איפה בעלה ובניה, למרות שזה חשוב מאוד כדי לדעת מה גורלה של נחלתו של אבימלך, ומי יהיה הגואל לנחלתו בשנת היובל.
כִּי הֵמַר שַׁדַּי לִי מְאֹד
נעמי מאשימה את אלוהים שהוא גרם לה לסבל ועשה את חייה מרים.
לא כל כך נאה להאשים את אלוהים בצרות שקורות לאדם. צרות קורות, כך מנהג העולם. אלוהים היה יכול להציל אותם, אבל העדיף לא להתערב. אולי היה לאלוהים תוכנית חשובה יותר - לידת דוד המלך, אבל גם זה לא מחייב שאלוהים פגע והרג את אלימלך ובניו רק כדי ליצור את דוד - פשוט כך קרה.
למעשה נעמי מסיתה נגד אלוהים וזאת עבירה חמורה שעונשה סקילה (דברים יג ז-יא), אולם היא לא מסיתה לעבוד לאלים אחרים, וכולם מבינים את סיבלה ויודעים שאין לשפוט אדם בצערו. בעתיד דוד ישתמש בחוק הסקילה הזה כדי להכות בגולית באבן, כסקילה, על שגולית הסית את בני ישראל לעזור אל אלוהים ואת מלכם שאול (שמואל א יז י).
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "רות א כ"
קטגוריה זו מכילה את 6 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 6 דפים.