קטגוריה:שיר השירים ח יא
נוסח המקרא
כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יבא בפריו אלף כסף
כֶּרֶם הָיָה לִשְׁלֹמֹה בְּבַעַל הָמוֹן נָתַן אֶת הַכֶּרֶם לַנֹּטְרִים אִישׁ יָבִא בְּפִרְיוֹ אֶלֶף כָּסֶף.
כֶּ֣רֶם הָיָ֤ה לִשְׁלֹמֹה֙ בְּבַ֣עַל הָמ֔וֹן נָתַ֥ן אֶת־הַכֶּ֖רֶם לַנֹּטְרִ֑ים אִ֛ישׁ יָבִ֥א בְּפִרְי֖וֹ אֶ֥לֶף כָּֽסֶף׃
כֶּ֣רֶם הָיָ֤ה לִ/שְׁלֹמֹה֙ בְּ/בַ֣עַל הָמ֔וֹן נָתַ֥ן אֶת־הַ/כֶּ֖רֶם לַ/נֹּטְרִ֑ים אִ֛ישׁ יָבִ֥א בְּ/פִרְי֖/וֹ אֶ֥לֶף כָּֽסֶף׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"בעל" - לשון מישור כמו (יהושע י"ב) מבעל גד בבקעת הלבנון
"נתן את הכרם לנטרים" - מסרה ליד אדונים קשים בבל מדי יון ואדום במדרש שיר השירים מצאתי מקצת סמך על נוטרים הללו שהם המלכיות
"איש יבא בפריו" - כלומר כל מה שיכלו לגבות מהן גולגליות וארנוניות ואנפרות הכל גבו מהם להביא לתוך ביתםאבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
הפעם השנית
ועתה דודי שימני כחותם על לבך - הדביקני אל לבך כהדבק החותם באצבע כן הדביקני ואני על זרועך:
וענין בוז יבוזו לו - היו בני אדם מלעיגים עליו:
אחות לנו קטנה - אמרה הנערה אחד מבני אמי חשד אותי ואמר לאחיו אחות לנו שמנוה נוטרה את הכרמים והיא היתה באותו הזמן קטנה, מה נעשה לאחותנו ביום שידובר בה להנשא:
אם חומה היא - אם שמרה את עצמה והיא בתולה נבנה עליה טירת כסף והענין כי נשים בנין חשוב על החומה מכסף כדי שיהיה לה כבוד על כל החומות וזה הטעם נקנה לה חלי כתם שהם הקשורים הראוים לכלה:
ואם דלת היא - שכבר נפתחה נצור עליה והענין נביאנה במצור ונסגור עליה שלא תראה הפך טירת כסף שכל הרואה על החומה טירת כסף יבא לראותה, אמרה הנערה אני חומה ושדי גדלו ונכונו והענין אע"פי ששדי נכונו בתולה אני, אז הייתי בעיני החושד אותי כמוצאת שלום כי בתחילה נחרו בי ועתה מצאתי שלום עמהם, ויש אנשים שיתמהו ויאמרו אם שדים כמגדלות הנה הם גדולים ואינו כן אלא מאחר שהיא דומה לחומה יהיו שדיה כמגדלות שהם על החומה הם הקטנים:
כרם היה לשלמה - חזרה להלל נפשה ורוב אהבתה ואמרה כרם היה לשלמה והענין כי הנה שלמה המלך השכיר הכרם שלו בעבור שיביאו לו בפריו הנוטרים ששכרו אותו אלף כסף:
הפעם השלישית
שימני כחותם - אלו דברי כנסת ישראל לשכינה שאהיה דבורה /דבוקה/ בך לעולם, וענין מים רבים הם האומות הנמשלות למים כענין ימשני ממים רבים וכן את מי הנהר הגדולים וכמוהם רבים:
אם יתן איש - כמו המן הרשע ללעג יהיה שלא יוכל לשנות דת ישראל כי המקום הוא שומר תורתו כענין אתה יי' תשמרם שהוא חוזר על הפסוק הראשון שהוא אמרות יי' אמרות טהורות:
אחות לנו קטנה - תאמר כנסת ישראל אחר שתתחבר עוד נשארה לנו אחות מעבר לנהר כוש או הם שני המטות וחצי המטה:
ביום שידבר בה - ביום הנחמה כמו דברו על לב ירושלם:
אם חומה היא - אם שמרה עצמה ולא יצאה מהדת נכין לה מקום וטירות מלאות כסף ונלך בשבילה:
ואם דלת היא - שלא שמרה המצות ופתחה לכל נצור עליה ונמנעוה שלא תבא אלינו, ענתה היא ואמרה אני חומה שומרת דתי הייתי תורה שבכתב ושבעל פה היו לו אז יהיו כל ישראל בשלוה:
כרם היה לשלמה - הם ישראל ששלמה היה מלך על כולם וזה הענין בבעל המון שכל ההמון היה שלו והוא סבב לתת הכרם לנוטרים והם מלכי ישראל:
וענין אלף כסף - עשרת השבטים שהיו לנוטרים וכל שבט מאה כסף הפעם השנית ואני לא עשיתי כן אלא כרמי שלי לפני וחזר' מלעגת ואומרת קח אתה שלמה האלף שלך וירויחו הנוטרים השוכרים מאתים, אני אינני רוצה ממון ולא קרן וריוח אלא להיות כרמי שלי לפני שהתחברתי בו עם דודי וזהו יותר תענוג לי מכל ממון, אמר דודה כשאת יושבת בגנים שיש בתוך הכרם אל תרימי קולך כי חברים יש לי והם מקשיבים לקולך ועתה השמיעני ואמרי לי ברח דודי כאילו תחשבי שאני עמהם שלא יחשדוני שאני עמך בכאן כאשר אמרת לי בתחילה סב דמה לך דודי לצבי או לעופר האילים ; נשלם הפירוש מהפעם השנית:
הפעם השלישית
כרמי שלי - אמר שלמה ברוח הקדש זה הכרם כולו שהיה לי עוד יחזור להיותו לפני:
האלף לך שלמה - יאמר למשיח שהוא בנו ויקרא שלמה האלף לך שלמה יחזרו שהיו לנוטרים את פריו גם המאתים שהם יהודה ובנימן, אמרה שכינה היושבת בגנים את כנסת ישראל כמה יתאוו המלאכים לשמוע את שיריך, ענתה כנסת ישראל אם טוב בעיני דודי ברח מהמלאכים ורד אל הרי בשמים הם הררי ציון כי שם צוה יי' את הברכה חיים עד העולםמלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
(יא) והראיה לזה כי "כרם היה לשלמה בבעל המון", והכרם היה גדול כ"כ עד שהנוטרים ששמרוהו הביאו לו כ"א אלף כסף בשכר פירותיו:
מליצה:
(יא) "כרם" הרוח מספרת איך היה לה שלום עם היצה"ר ולא השבית אותו מעבודת ה' כי הנה היה לו לשלמה כרם בבעל המון, כבר בארנו (למעלה ס"א ואו, ז' י"ג) כי הפעולות שיעשה אדם להשיג איזה תכלית נמשלים במליצה לנטיעת כרם, והנה שלמה היה לו כרם גדול ר"ל המון פעולות ומעשים ועסקים שעסק בין בחכמה ודעת בין במצות ומע"ט לכן אמר שהיה הכרם בבעל המון רב כי רבו מעשיו ועניניו ומצותיו, ונתן את הכרם לנוטרים שבני ירושלים שהם כחות גופו כולם נטרו את הכרם ועסקו בעבודתו, כי כחות השכל נטרו גפני העיון והמושכלות וכחות החיים נטרו אשכלות העבודה והמצות וכל איש הרויח בפריו אלף כסף ר"ל שכר הרבה ודברים יקרי הערך הנכספים ונחמדים:מדרש רבה
[י] כרמי שלי לפני תני ר' חייא: למלך שכעס על בנו ומסרו ביד עבדו. מה עשה? התחיל חובט עליו במקל. אמר לו: אל תשמע לאביך! אמר לו: שוטה שבעולם, כל עצמו של אבא לא מסרני לדידך, אלא על ידי שלא הייתי שומע לו, ואתה אומר לי אל תשמע לאביך?! כך כיון שגרמו העונות וחרב בית המקדש וגלו ישראל לבבל, אמר להם נבוכדנצר: אל תשמעו לתורת אביכם שבשמים, אלא: (דניאל ג') תפלון ותסגדון לצלמא די עבדת. אמרו לו ישראל: שוטה שבעולם, כל עצמנו לא מסרנו הקדוש ברוך הוא לידך, אלא שהיינו משתחוים לצלם, היך מה דאת אמר: (יחזקאל כ"ג) צלמי כשדים חקוקים בששר, ואת אמר לן תפלון ותסגדון לצלמא די עבדת, ווי ליה לההוא גברא! באותה שעה אמר הקב"ה: כרמי שלי לפני. אמר לפניו אותו רשע: אלף היו ונתמעטו כאן ונעשו מאתים איש. אמר לו הקדוש ברוך הוא: אוי לו לאותו רשע לחה סרוח,ה אלף היו ונתרבו כאן, ונעשו מאתים אלף. האלף לך שלמה ר' הילל בריה דר' שמואל בר נחמן: הרב נוטל אלף ותלמיד נוטל שכר מאתים. מה טעם האלף לך שלמה? רבי אלכסנדרי אמר: אין הרב נוטל שכר של תלמודו, עד שישלימנו לאחרים. מה טעם האלף לך שלמה? ר' חייא בריה דרבי אבא דיפו אמר: הלומד תורה בצער נוטל אלף שלא בצער, מאתים נוטל בשכרו. ממי את למד? משבטו של יששכר ומשבטו של נפתלי. שבטו של נפתלי, ע"י שהיו עוסקים ולומדים תורה בצער, נטלו שכר אלף, הדא הוא דכתיב: (ד"ה א' י"ב) ומנפתלי שרים אלף. אבל שבטו של יששכר ע"י שהיו למדין תורה שלא בצער, נטלו שכר מאתים, שנאמר: (שם) ראשיהם מאתים וכל אחיהם על פיהם. ר' יודן בשם ר' בון אמר: הלומד תורה שלא במקומו נוטל שכר אלף, ובמקומו נוטל שכר מאתים. וממי את למד? משבטו של יששכר ומשבטו של נפתלי. שבטו של נפתלי על ידי שהיו למדין תורה שלא במקומן, נטלו שכר אלף, הדא ה"ד: ומנפתלי שרים אלף. אבל שבטו של יששכר ע"י שהיו למדין תורה במקומן, נטלו שכר מאתים, שנאמר: ראשיהם מאתים וכל אחיהם על פיהם:
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:שיר השירים ח יא.
כרם היה לשלמה בבעל המון
(שיר השירים ח יא): "כֶּרֶם הָיָה לִשְׁלֹמֹה בְּבַעַל הָמוֹן, נָתַן אֶת הַכֶּרֶם לַנֹּטְרִים, אִישׁ יָבִא בְּפִרְיוֹ אֶלֶף כָּסֶף"
כרם היה לשלמה במקום שנקרא בעל המון, והוא נתן את הכרם לנוטרים שישגיחו עליו ויטפחו אותו, והם אכן עשו עבודה טובה, פריו של הכרם היה כל-כך משובח עד שהוא נמכר במחיר גבוה, איש יביא בפריו אלף כסף.
דקויות
בעל המון הוא שם של מקום, כמו (יהושע יא יז): "בַּעַל גָּד", (שמואל ב יג כג): "בעל חָצוֹר"ועוד.
נטירה היא נצירה - שמירה פעילה, השגחה וטיפוח . הפועל מתייחס במיוחד לשמירה על כרמים או מטעים, כמו ב (ישעיהו כז ג): "אֲנִי ה' נֹצְרָהּ, לִרְגָעִים אַשְׁקֶנָּה פֶּן יִפְקֹד עָלֶיהָ; לַיְלָה וָיוֹם אֶצֳּרֶנָּה", וב (משלי כז יח): "נֹצֵר תְּאֵנָה יֹאכַל פִּרְיָהּ, וְשֹׁמֵר אֲדֹנָיו יְכֻבָּד"( פירוט ).
הדוברים בפסוק זה הם, כנראה, אחיה של הכלה, שאמרו בפסוק ט: "אחות לנו קטנה...". כבר בתחילת הספר, סיפרה הכלה שאחיה מכריחים אותה לנטור את הכרמים, (שיר השירים א ו): "אַל תִּרְאוּנִי שֶׁאֲנִי שְׁחַרְחֹרֶת, שֶׁשֱּׁזָפַתְנִי הַשָּׁמֶשׁ; בְּנֵי אִמִּי נִחֲרוּ בִי, שָׂמֻנִי נֹטֵרָה אֶת הַכְּרָמִים, כַּרְמִי שֶׁלִּי לֹא נָטָרְתִּי"( פירוט ). כאן מסבירים האחים מדוע הם עושים זאת - הם רוצים שאחותם תנטור את הכרמים שלהם, כדי שיוכלו את הפירות שלהם ביוקר, כמו שעשה שלמה.
אולם, הפעם האחות לא מסכימה, והיא עונה לאחיה:
(שיר השירים ח יב): "כַּרְמִי שֶׁלִּי לְפָנָי! הָאֶלֶף לְךָ שְׁלֹמֹה, וּמָאתַיִם לְנֹטְרִים אֶת פִּרְיוֹ"
אני לא רוצה לנטור כרמים של אחרים! כרמי שלי לפניי - אני רוצה לטפח את הכרם הפרטי שלי! אני לא מעוניינת למכור את הפירות באלף כסף - את זה אני משאירה לשלמה - האלף לך שלמה; אני גם לא רוצה לקבל משכורת על טיפוח כרמים של אחרים - את זה אני משאירה לנוטרים מקצועיים - ומאתיים לנוטרים את פריו. "מלעגת ואומרת: קח אתה, שלמה, האלף שלך, וירוויחו הנוטרים השוכרים מאתיים. אני אינני רוצה ממון, ולא קרן ורווח, אלא להיות כרמי שלי לפניי, שהתחברתי בו עם דודי, וזהו יותר תענוג לי מכל ממון" (אבן עזרא) .
בפרק א פירשנו, שהכרם הוא גם משל לגוף: הכלה מתלוננת על כך שאין לה זמן לטפח את גופה, כי אחיה מכריחים אותה לשמור על כרמים בקיץ ( פירוט ). לפי זה אפשר לפרש גם כאן: כרם היה לשלמה הוא משל לאלף נשותיו של שלמה, שהוא נתן לנוטרים כדי שיטפחו את גופן בתמרוקים; אולם אני צנועה, ואינני רוצה לתת את גופי למטפחים, אלא כרמי שלי לפניי, אני מטפחת את גופי בעצמי.
הפסוקים שלנו ממחישים את השינוי שהתחולל בכלה: מנערה קטנה וחלשה, שאחיה מכריחים אותה לעבוד בכרמיהם ולא משאירים לה זמן לעצמה, היא הפכה לאישה אסרטיבית, ערכית, היודעת לטפח את רכושה ואת גופה; כל זה, בזכות סיפור האהבה שבינה לבין החתן.
מקורות ופירושים נוספים
ייתכן שהפסוק ממשיך את הרעיון של (שיר השירים ח ז): "אִם יִתֵּן אִישׁ אֶת כָּל הוֹן בֵּיתוֹ בָּאַהֲבָה, בּוֹז יָבוּזוּ לוֹ"( פירוט ): "אפשר לפרש שמשמעותו של הכרם אינו כרם ענבים אלא משל לנשותיו של שלמה. הרעיה בפסוקים אלו בָּזָה לשלמה, הנותן לשומריו להשגיח על נשותיו. לעומת זאת, הרעיה גאה בכך שכרמה שלה הוא יחידי, והיא משגיחה עליו ולא מוכנה לתתו לאחרים (ואם רוצים, ניתן לפרש שכנסת ישראל מקנאת לקב"ה במשל זה). אם מפרשים את הפסוקים הנ"ל כפי שהצגתי, אפשר שהפסוק " אם יתן וגו' " מביע תמיהה על המצב, ששלמה נותן את כל הון ביתו באהבה (שהרי על הנוטרים נאמר "איש יבא בפריו אלף כסף") ואין בזים לו. פסוק ז' כולו מציג איפוא ניגוד: מצד אחר מים רבים לא יכולים לכבות את האהבה, אבל מצד שני, כשאדם נותן את כל הון ביתו בעבור האהבה, אין בזים לו!" (פלוני בן פלונית, 1.5.2003).
איש יביא בפריו אלף כסף
המפרשים פירשו:
1. שהנוטרים משלמים אלף כסף תמורת הזכות להשתמש בפרי הכרם (אבן עזרא) ; אולם לפי זה היה ראוי לקרוא להם "שוכרים".
2. או שהם מקבלים אלף כסף תמורת הפירות שהם מקבלים כשכר על שמירתם: "היה לו כרם במישור, שמצויים שם המון עם רב, ועל כי חשש מגניבה - מסרו לשומרים מחולפים בזה אחר זה, באופן שכל שומר בזמנו יביא לעצמו אלף כסף, וזהו בעבור חלקו בפרי הכרם בשכר השמירה" (מצודת דוד) ; אולם לפי זה היה ראוי לקרוא להם "שומרים".
3. לענ"ד, השורש נטר, כמו השורש נצר, מציין השגחה וטיפוח; הנוטרים מטפחים את הכרם עד שהפרי שלו שווה אלף כסף.
הנמשל
רש"י פירש על-פי הנמשל: "בבעל המון - בירושלם שהיא רבת עם והמון רב. בעל - לשון מישור כמו (יהושע י"ב) מבעל גד בבקעת הלבנון. נתן את הכרם לנטרים - מסרה ליד אדונים קשים בבל מדי יון ואדום במדרש שיר השירים מצאתי מקצת סמך על נוטרים הללו שהם המלכיות. איש יבא בפריו - כלומר כל מה שיכלו לגבות מהן גולגליות וארנוניות ואנפרות הכל גבו מהם להביא לתוך ביתם. כרמי שלי לפני - ליום הדין יביאם הקב"ה במשפט ויאמר כרמי אף על פי שמסרתיו בידכם שלי הוא ולפני בא כל מה שחטפתם לכם את פריו ולא נכחד ממני מה שגביתם מהם. והם אומרים האלף לך שלמה - אלף הכסף שגבינו מהם הכל נחזיר. ומאתים לנטרים את פריו - ועוד נוסיף הרבה משלנו ונתן להם לראשיהם וחכמיהם כענין שנאמר (ירמיהו ט"ו) תחת הנחשת אביא זהב. לנוטרים את פריו - אלו תלמידי חכמים ואותם תשלומים לתלמידי חכמים כמו שנאמר (ישעיהו כ"ג) כי ליושבים לפני ה' יהיה סחרה ואתננה של צור. ויש לפרש ומאתים לנוטרים את פריו כדין הנהנה מן ההקדש שמשלם קרן וחומש אף אנו נשלם על קדש ישראל לה' על ראשית תבואתו קרן וחומש חמשו של קרן ומאתים הם חומשו של אלף" ( רש"י )
"כל 'שלמה' האמורין בשיר השירים קדש: שיר למי שהשלום שלו, חוץ מזה: כרמי שלי לפני האלף לך שלמה; שלמה – לדידיה, ומאתים לנוטרים את פריו – רבנן (לרבנן הניחם, ויעסקו בתורה אחד מששה שבהם)" ( בבלי שבועות לה: ) .
עוד על המילה המון, ראו המון אנשים והמון קולות .
מאמרים נוספים מתוצאות החיפוש ב גוגל
- קדמות שיר השירים / שמואל שביב : בשל חשיבות דבריו נביא כאן את עיקרם: "טור-סיני הצליח, לדעתי, להראות ששיר הכרם בישעיהו ה' מבוסס על השיר החותם את שיר השירים: "כרם היה לשלמה בבעל המון" (שה"ש ח', יא) ... ( cache )
- שיר השירים ח', יא : 29 יוני 2009 ... כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יבא בפריו אלף כסף (ראה פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק) * * * כֶּרֶם הָיָה לִשְׁלֹמֹה בְּבַעַל ... ( cache )
- פירוש על שיר השירים לרבינו שמואל בן מאיר (הרשב"ם) / אהרן יעללינעק : כרם היה לשלמה בבעל המון, ועוד זאת היא מתאוננת על אוהבה אשר התרחק. כרם אחד היה לשלמה באותו מקום הקרוי 'בעל המון', ואותו כרם היה טעון בכל שנה יין שוה אלף כסף, ונתן המלך ... ( cache )
- הסיום של שיר השירים : ואז פונה האחות הקטנה אל המלך שהשלום שלו ואומרת לו: אדוני המלך כרם היה לשלמה בבעל המון", אתה זוכר את הכרם שהיה לך פה? "נתן את הכרם לנוטרים איש יביא בפריו אלף כסף". ( cache )
- קהלת רבה ב, ז : "נטעתי לי כרמים", שנאמר: "כרם היה לשלמה בבעל המון". פירוש המדרש. "הִגְדַּלְתִּי מַעֲשָׂי בָּנִיתִי לִי בָּתִּים נָטַעְתִּי לִי כְּרָמִים". אמר שלמה: "הגדלתי מעשי" ממעשה ... ( cache )
- [http://www.youtube.com/watch?v=yfdFE2gmv-w שיר השירים פרק ח - עדשת-חפץ -עדשת לוויןג€� - YouTube] : 4 מרץ 2012 ... יא כרם היה לשלמה בבעל המון, נתן את-הכרם לנטרים: איש יבא בפריו, אלף כסף. יב כרמי שלי, לפני; האלף לך שלמה, ומאתים לנטרים את-פריו. יג היושבת בגנים, חברים ... ( cache )
- משל הכרם : יש כאן הקבלה - כרם היה לשלמה בבעל המון, מקביל לשירת דודי לכרמו. פסוק זה מופיע בשיר השירים, אך שם נאמר כרם היה לשלמה, וכאן כרם היה לידידי. אך גם בזה יש הקבלה, שמו השני ... ( cache )
- Yeshiva.org.il- שיר השירים פרק ח : ... כמגדלות אז הייתי בעיניו כמוצאת שלום: (יא) כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יבא בפריו אלף כסף: (יב) כרמי שלי לפני האלף לך שלמה ומאתים לנטרים את פריו: (יג) ... ( cache )
- זוהר חדש בראשית פרשת נח - הזוהר היומי : עבר כל יומא צריך למבדק גופיה מה דעבד בההוא יומא ואי צריך יעשה מיד תשובה עליו קודם שיישן: ת"ר מאי דכתיב כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנוטרים איש יביא בפריו אלף ... ( cache )
- כרם מופיע בפרויקט השו"ת המקוון ג€“ מאגר ספרות תורנית ושו"ת 14 | Responsa : סימן יא [ יא ] כרם היה לשלמה בבעל המון. אלו עשרת השבטים שבאו עליהם גוים המונים. שנאמר הוי המון עמים רבים וגו' (ישעיה י"ז י"ב). נתן את הכרם לנוטרים. זה נבוכדנצר שעמד והחריב ... ( cache )
- כסף = רצון, ואמצעי לביטוי כמותי שלו : ... שיר השירים ח ט: "אם חומה היא נבנה עליה טירת כסף ואם דלת היא נצור עליה לוח ארז "; שיר השירים ח יא: "כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יבא בפריו אלף כסף ... ( cache )
- שיר השירים : לפיכך, אפשר לפרש כי כשישעיהו כותב "כרם היה לידידי בקרן בן-שמן" (ישעיה ה' 1) הוא רומז לדברי המשורר " כרם היה לשלמה בבעל המון" (שיר השירים ח' 11), תוך כדי משחק בשמו השני ... ( cache )
- פרשת השבוע : 6 אוגוסט 2010 ..."כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יביא בפריו אלף כסף. כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה ומאתים לנטרים את פריו". ברור שפסוקים אלו מתכתבים ...
- גלגל המזלות,מזלות,, תפילה לזיווג : כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים. איש יבא בפריו אלף כסף. כרמי שלי לפני. האלף לך שלמה ומאתים לנטרים את פריו. היושבת בגנים חברים מקשיבים לקולך השמיעני ... ( cache )
- מדרש רבה - קהלת : ... (מלכים א' י') ויעש המלך כסא שן גדול וגו' בניתי לי בתים הה"ד (שם ט') ויהי מקץ עשרים שנה אשר בנה שלמה את שני הבתים נטעתי לי כרמים שנא' (שיר ח') כרם היה לשלמה בבעל המון: ... ( cache )
- מדרש רבה מגילת קהלת - פרשה ב : בניתי לי בתים. הדא הוא דכתיב: (שם ט') ויהי מקץ עשרים שנה אשר בנה שלמה את שני הבתים. נטעתי לי כרמים. שנאמר: (שיר ח') כרם היה לשלמה בבעל המון: א. [ה] עשיתי לי גנות ופרדסים ... ( cache )
- שיר השירים : יא כרם היה לשלמה בבעל המון, נתן את-הכרם לנוטרים: איש יביא בפרייו, אלף כסף. יב כרמי שלי, לפניי; האלף לך שלמה, ומאתיים לנוטרים את-פרייו. יג היושבת בגנים, חברים מקשיבים ... ( cache )
- אנציקלופדיה יהודית דעת - קהלת רבה; : "נטעתי לי כרמים" - שנאמר כרם היה לשלמה בבעל המון (שה"ש ח) וכו'. "קניתי עבדים ושפחות" - וכתיב כל הנתינים ובני עבדי שלמה (נחמיה ז). "ובני בית היה לי" - שנאמר וכלכלו הניצבים ... ( cache )
- more "כרם היה לשלמה בבעל " :
- שיר השירים פרק ח (כתיב מסורה) ג€“ ויקיטקסט : 8 מאי 2007 ... אני חומה ושדי כמגדלות אז הייתי בעיניו כמוצאת שלום. {ס}. כרם היה לשלמה בבעל המון נתן את הכרם לנטרים איש יבא בפריו אלף כסף. כרמי שלי לפני האלף לך שלמה ... ( cache )
- more "המון נתן את הכרם " :
- more "לנטרים איש יבא בפריו " :
- Shir Hshirim Song of Shlomo / Song of Solomon Chapter 8 : 8:11כרם היה לשׁלמה בבעל המון נתן את־הכרם לנטרים אישׁ יבא בפריו אלף כסף ׃. Kerem hayah liShlomoh bevaal hamon natan et-hakerem lanotrim ish yavi befiryo elef ... ( cache )
- כסף לא יכול לקנות אהבה : ... הפסוקים הנ"ל כפי שהצגתי, אפשר שהפסוק " אם יתן וגו' " מביע תמיהה על המצב, ששלמה נותן את כל הון ביתו באהבה (שהרי על הנוטרים נאמר "איש יבא בפריו אלף כסף ") ואין בזים לו. ( cache )
- more "יבא בפריו אלף כסף " :
- שיר השירים ח יב : 29 יוני 2009 ... כרמי שלי לפני האלף לך שלמה ומאתים לנטרים את פריו (ראה פסוק זה בהקשרו במהדורת הכתיב של הפרק) * * * כַּרְמִי שֶׁלִּי לְפָנָי הָאֶלֶף לְךָ שְׁלֹמֹה ... ( cache )
- Shabbat Shalom The weekly parsha commentary : המתח בין גישת "ש-ל-מ" ובין גישת הזוג מגיע לשיאו בסוף השיר: אחד מבני הזוג מעיר: "כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה" משתקפות כאן התחרות ודחייה, ורבים מזמן הצביעו על הרמז לאלף ... ( cache )
- הרב אלעזר גולדשטיין : אלא הא דאמר שמואל: מלכותא דקטלא חד משיתא בעלמא לא מיענשא, שנאמר: "כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה" - למלכותא דרקיעא, "ומאתים לנוטרים את פריו" - למלכותא דארעא.
- ידיעון 2675 פר' שלח לך > Beerot Yitzchak > בארות יצחק - ידיעון : נתן את הכרם לנוטרים איש יביא בפריו אלף כסף; כרמי שלי לפני האלף לך שלמה ומאתיים לנוטרים את פריו" (שם, יא-יב). אם כן, שני מקורות בפנינו, המדגימים שימוש שונה בתכלית בצמח ... ( cache )
- ינואר : 30 ינואר 2012 ... הדבר בא לידי ביטוי בכל מיני פסוקים, הן בהתחלה (כרמי שלי לא נטרתי); והן לקראת הסוף, כאשר האהוב פודה אותה (" כרמי שלי לפני ג€“ האלף לך שלמה...). העלילה ... ( cache )
- שיר האהובה לאהובהּ / איתי אליצור ֲ« מוסף "שבת" ג€“ לתורה, הגות ספרות ואמנות : 6 אפריל 2011 ... וכנגד זה היא אומרת לשלמה בסוף המגילה, בפסוקי הסיכום שלה: "כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה". נמצא, שהמסגרת של המגילה עוסקת בשלמה בעוד שהמגילה כולה ... ( cache )
- דף קשר מספר 886 - על אחריות המדינה לגורל אזרחיה / יצחק ברט : "מלכותא דקטלא חד משיתא בעלמא ג€“ לא מיענשא, שנאמר ' כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה' ג€“ למלכותא דרקיעא, 'ומאתיים לנוטרים את פריו' ג€“ למלכותא דארעא" (שבועות לה:). ( cache )
- ביאור:בבלי שבועות דף לה ג€“ ויקיטקסט : 2 יוני 2009 ... כל 'שלמה' האמורין בשיר השירים קדש: שיר למי שהשלום שלו, חוץ מזה (שיר השירים ח יב) כרמי שלי לפני האלף לך שלמה [ומאתים לנוטרים את פריו]; שלמה ג€“ לדידיה, ... ( cache )
- כתב לשום מלכות שאינה הוגנת - הרב דוד ביגמן : ... ולא הדר ביה",(9) "דאמר שמואל: מלכותא דקטלא חד משיתא בעלמא לא מיענשא, שנאמר: 'כרמי שלי לפני האלף לך שלמה' למלכותא דרקיעא, 'ומאתים לנוטרים את פריו' למלכותא דארעא". ( cache )
- דינא דמלכותא דינא : ... עיין שם [מלכותא דקטלא חד משיתא בעלמא לא מיענשא, שנאמר (שיר השירים ח, יב): 'כרמי שלי לפני, האלף לך שלמה' - למלכותא דרקיעא, 'ומאתים לנוטרים את פריו' - למלכותא דארעא], ... ( cache )
- לחימה בשבת לאור המקורות / הרב שלמה גורן : "מלכותא דקטלא חד משיתא בעלמא לא מיענשא, שנאמר " כרמי שלי לפני האלף לך שלמה" - למלכותא דרקיע, "ומאתים לנוטרים את פריו" - למלכותא דארעא". ( cache )
- more "כרמי שלי לפני האלף " :
- נושא בחירה- חיי הפרט והכלל בראי השירה : "האלף לך שלמה ומאתים לנטרים את פריו" = שלמה הרוויח אלף שקל כסף מכל שומר, וכל שומר זכה למאתיים, כלומר חמישית מהסכום, כמשכורת על עבודתו. לסיכום ג€“ נראה שהדוד לועג כאן ... ( cache )
- more "לך שלמה ומאתים לנטרים " :
- more "ומאתים לנטרים את פריו " :
תגובות
יפה מאוד על קיבוץ המידע.
האם יש פה מאמר אקדמי?
- -- aner ben ya'acov, 2020-01-27 16:32:56
המאמר לא התפרסם בכתב-עת אקדמי.
- -- Erel Segal-Halevi, 2020-01-30 13:14:55
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2012-07-08.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "שיר השירים ח יא"
קטגוריה זו מכילה את 8 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 8 דפים.