קטגוריה:קהלת א יג
נוסח המקרא
ונתתי את לבי לדרוש ולתור בחכמה על כל אשר נעשה תחת השמים הוא ענין רע נתן אלהים לבני האדם לענות בו
וְנָתַתִּי אֶת לִבִּי לִדְרוֹשׁ וְלָתוּר בַּחָכְמָה עַל כָּל אֲשֶׁר נַעֲשָׂה תַּחַת הַשָּׁמָיִם הוּא עִנְיַן רָע נָתַן אֱלֹהִים לִבְנֵי הָאָדָם לַעֲנוֹת בּוֹ.
וְנָתַ֣תִּי אֶת־לִבִּ֗י לִדְר֤וֹשׁ וְלָתוּר֙ בַּֽחׇכְמָ֔ה עַ֛ל כׇּל־אֲשֶׁ֥ר נַעֲשָׂ֖ה תַּ֣חַת הַשָּׁמָ֑יִם ה֣וּא ׀ עִנְיַ֣ן רָ֗ע נָתַ֧ן אֱלֹהִ֛ים לִבְנֵ֥י הָאָדָ֖ם לַעֲנ֥וֹת בּֽוֹ׃
וְ/נָתַ֣תִּי אֶת־לִבִּ֗/י לִ/דְר֤וֹשׁ וְ/לָ/תוּר֙ בַּֽ/חָכְמָ֔ה עַ֛ל כָּל־אֲשֶׁ֥ר נַעֲשָׂ֖ה תַּ֣חַת הַ/שָּׁמָ֑יִם ה֣וּא׀ עִנְיַ֣ן רָ֗ע נָתַ֧ן אֱלֹהִ֛ים לִ/בְנֵ֥י הָ/אָדָ֖ם לַ/עֲנ֥וֹת בּֽ/וֹ׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"ענין רע" - מנהג רע להם
"לענות בו" - להתנהג בו ענין יש לפותרו לשון מעון ודירה ויש לפותרו לשון עיון ומחשבה וכן לענות בו
"נתן" - הניח לפניהםאבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
ופירוש "לענות בו" מ"עניין", ויש אומרים שהוא מלשון "עינוי", ויאמר כי כמוהו "אני עניתי מאד", "וענה גאון ישראל". ויותר נכון הוא היות "וענה" מן "לא תענה ברעך", וגם "עניתי" כמו "ויען איוב", ויורה עליו הבא אחריו "אני אמרתי בחפזי", וכן "ישמע אל ויענם" - יענה בם, או ישיב תשובה להם.
וכאשר התעסק לראות שרשי המעשים, מצא שהם "הבל ורעות רוח".
ויהיה פירוש "תחת השמים" כמו תחת השמש, ויתכן שרמז במלת תחת השמים, כמו תחת השמש, לגלגל העליון, ששם כל צבא השמים וחכמת סוד המזלות על שמנה וארבעים צורות הגלגל. ואחר שהסתכל בדרך החכמה לדעת עיקר כל המעשים, שהם נולדים מכח השמים, וראה שהוא עניין רע וקשה בעבור קוצר דעת בני אדם לספור המולידים ואף כל נולדים, ואין מספר לגדודי שמים, ולא יכלו הקדמונים להכיר כי אם אלף ושנים ועשרים. ויורה על זה שאמר "תחת השמים", עת לכל זמן, וכן השני שהוא בפסוק "תרתי בלבי":
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:קהלת א יג.
כל הצרות נובעות מהאפשרות לבחור ברע
(קהלת א יג): "וְנָתַתִּי אֶת לִבִּי לִדְרוֹשׁ וְלָתוּר בַּחָכְמָה עַל כָּל אֲשֶׁר נַעֲשָׂה תַּחַת הַשָּׁמָיִם; הוּא עִנְיַן רָע נָתַן אֱלֹהִים לִבְנֵי הָאָדָם לַעֲנוֹת בּוֹ"
- ונתתי (הקדשתי) את ליבי (מחשבתי) לדרוש ולתור (לחקור) באמצעות ה חכמה שלי, על כל מעשי האדם תחת השמיים; וגיליתי שהכוח השולט על כל אשר נעשה תחת השמים הוא אותו עניין רע אשר נתן אלהים לבני-האדם כאשר נתן להם בחירה החופשית המאפשרת להם לבחור לענות ברע.
דקויות
מהו העניין הרע ?
עניין - מהשורש ענה (כמו בניין - מהשורש בנה, מניין - מהשורש מנה).
1. קהלת מחליט לחקור את כל מה שנעשה תחת השמיים, ואז מעיר בסוגריים שעצם המחקר הזה הוא עניין רע - כלומר עבודה קשה הגורמת צער לחוקר, וללא תועלת: "חקר בחכמה... לראות דברי חפץ ועיקרי כל המעשים, אף על פי ש"הוא עניין רע", בעבור שיתעסק האדם בדבר שלא יועיל" ( אבן עזרא ) . כך פירשו רוב התרגומים האנגליים : "It is a hard thing which God has put on the sons of men to do", "It's an unhappy obsession that God has given to human beings", "What a bothersome task God has given humanity to keep us occupied!", "God has given people this miserable task to keep them occupied.", "this grievous occupation hath God given to the children of men to weary themselves therewith.", "It is an unhappy business that God has given to the children of man to be busy with.", "Mortals are weighed down with a terrible burden that God has placed on them". קהלת יודע שהוא מתחיל במשימה קשה וכואבת, ולמרות זאת מרגיש שהוא לא יכול לוותר עליה. הוא לא יכול לוותר על המחקר, כמו שירמיהו לא יכול לוותר על הנבואה, (ירמיהו כ ט): "וְאָמַרְתִּי 'לֹא אֶזְכְּרֶנּוּ וְלֹא אֲדַבֵּר עוֹד בִּשְׁמוֹ', וְהָיָה בְלִבִּי כְּאֵשׁ בֹּעֶרֶת עָצֻר בְּעַצְמֹתָי; וְנִלְאֵיתִי כַּלְכֵל וְלֹא אוּכָל"( פירוט ).
2. יש עוד פסוק בתנ"ך האומר שה' נתן רע לפני בני האדם, (דברים ל טו): "רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב, וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע". שם הכוונה היא, שה' נתן לאדם בחירה חופשית, המאפשרת לו לעשות טוב אבל גם לעשות רע. העניין הרע הזה הוא נושא המחקר של קהלת: הוא יוצא לחקור את כל המעשים שאנשים עושים תחת השמיים בכוח הבחירה החופשית שה' נתן להם לעשות רע. ואולי העניין הרע הוא מסקנת המחקר: אחרי שקהלת חוקר את כל הנעשה תחת השמיים, הוא מגיע למסקנה שכל הצרות נובעות מהבחירה החופשית של האדם - מכך שה' נתן לבני האדם אפשרות לעשות רע. "ונתתי את לבי לדרוש בתורה... ולהתבונן בה על כל המעשה הרע האמור למעלה הנעשה תחת השמש , ובינותי בה שהוא הענין הרע אשר נתן הקדוש ברוך הוא לפני בני האדם "את החיים ואת המות, את הטוב ואת הרע"" ( רש"י ) , "הבנתי שזה הוא דבר רע במה שעזב אלהים והניח כל המעשים לבני האדם בתת להם הבחירה לעשות כחפצם" (מצודות) .
3. העניין הרע הוא הלב שנזכר בתחילת הפסוק ( "לִבִּי" ): "מצאתי שליבי ושכלי המתבונן הוא עניין רע וחסר, שהוא כחיי בלבד, לא שכל בפועל" (ספורנו) .
מה זה לענות בו ?
1. לענות כמו עניין , והכוונה למנהג קבוע: "ענין רע - מנהג רע להם. לענות בו - להתנהג בו. ענין - יש לפותרו לשון מעון ודירה, ויש לפותרו לשון עיון ומחשבה; וכן לענות בו" ( רש"י ) .
2. לענות מלשון עינוי וייסורים (אבן עזרא פירוש שני, מצודת ציון) או מלשון ענוה והשפלה: "להיכנע לפניו בהכירו את חסרונו, ולא יתגאה בבחירתו, שיחשוב היותו בפועל דומה ליוצרו" (ספורנו) .
3. לענות בו נזכר גם ב (דברים יט טז): "כִּי יָקוּם עֵד חָמָס בְּאִישׁ לַעֲנוֹת בּוֹ סָרָה". ייתכן שהכינוי בו רומז אל אלהים עצמו: הוא נתן לבני-האדם את הבחירה החופשית, ואותה בחירה חופשית מאפשרת להם גם לפעול נגדו - לענות בו סרה ולדבר עליו דברים רעים.
מקורות ופירושים נוספים
תגובות
נראה הגיוני שעניין הוא מלשון עיון, ועיון - מלשון עין, שימת עין.
- -- hagai hoffer, 2020-10-09 23:39:27
מבחינה דקדוקית, עניין - מהשורש ענה, כמו בניין - מהשורש בנה, מניין - מהשורש מנה.
- -- Erel Segal-Halevi, 2020-10-11 03:08:59
מלשון ענה-השיב, או ענה התענה? ומה הקשר ל'עניין'?
- -- hagai hoffer, 2020-10-11 05:08:09
[קהלת ג יג: "וְגַם כָּל הָאָדָם שֶׁיֹּאכַל וְשָׁתָה וְרָאָה טוֹב בְּכָל עֲמָלוֹ מַתַּת אֱלֹהִים הִיא"]
קהלת ה יח: "גַּם כָּל הָאָדָם אֲשֶׁר נָתַן לוֹ הָאֱלֹהִים עֹשֶׁר וּנְכָסִים וְהִשְׁלִיטוֹ לֶאֱכֹל מִמֶּנּוּ וְלָשֵׂאת אֶת חֶלְקוֹ וְלִשְׂמֹחַ בַּעֲמָלוֹ זֹה מַתַּת אֱלֹהִים הִיא"
קהלת ה יט: "כִּי לֹא הַרְבֵּה יִזְכֹּר אֶת יְמֵי חַיָּיו כִּי הָאֱלֹהִים מַעֲנֶה בְּשִׂמְחַת לִבּוֹ"
הָאֱלֹהִים מַעֲנֶה בְּשִׂמְחַת לִבּוֹ..........
1. כשאדם מתחתן כחתונת שלמה המלך וחתונה שמחת לב היא שמחת אדם
שיר השירים ג יא: "צְאֶינָה וּרְאֶינָה בְּנוֹת צִיּוֹן בַּמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה בָּעֲטָרָה שֶׁעִטְּרָה לּוֹ אִמּוֹ בְּיוֹם חֲתֻנָּתוֹ וּבְיוֹם שִׂמְחַת לִבּוֹ"
2.ושימו לבבכם כי כאשר זוכים לשמוע דברי אלהים חיים זה להתענג בנפש לאמור שמחת אלהים
ירמיהו טו טז: "נִמְצְאוּ דבריך[דְבָרְךָ] וָאֹכְלֵם וַיְהִי דְבָרֶיךָ לִי לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחַת לְבָבִי כִּי נִקְרָא שִׁמְךָ עָלַי יהוה אֱלֹהֵי צְבָאוֹת"
- -- DAIAN SHEM, 2020-10-11 14:38:27
אולי כמו "דבר" - מלשון דיבור,
כך "עניין" - מלשון מַעֲנֶה.
ושניהם מתורגמים לאנגלית כ thing.
- -- Erel Segal-Halevi, 2020-10-19 22:18:19
יפה!
- -- hagai hoffer, 2020-10-21 03:32:36
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2020-10-08.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "קהלת א יג"
קטגוריה זו מכילה את 12 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 12 דפים.