ביאור:בראשית יב ג
בראשית יב ג: "וַאֲבָרֲכָה מְבָרְכֶיךָ וּמְקַלֶּלְךָ אָאֹר וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה."
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית יב ג.
וַאֲבָרֲכָה מְבָרְכֶיךָ וּמְקַלֶּלְךָ אָאֹר[עריכה]
זוהי ברכה אדירה, במיוחד כשהיא מגיעה מאלוהים שיכול להוציא את הברכה והקללה לפועל.
אבן עזרא מצין ש"מְבָרְכֶיךָ" מופיע ברבים, "וּמְקַלֶּלְךָ" מופיע ביחיד.
גם יצחק אמר בברכתו לבנו: "אֹרְרֶיךָ אָרוּר, וּמְבָרְכֶיךָ בָּרוּךְ" (ביאור:בראשית כז כט), אולם כאן אלו רק מילים יפות שאומר יצחק, כך שלמעשה הוא מבקש מאדוני לקיים אותן. אדוני כמובן לא מתחייב לקיים את ברכת יצחק, הרי בסופו של דבר הוא פועל לפי שיקולי דעתו. לדוגמא, בני יעקב שיקרו ליעקב ונתנו לו לסבול כ-22 שנים על אובדן יוסף, ואלוהים לא העניש אותם בצורה חמורה מדי.
גם בלעם מברך את בני ישראל השבים ממצרים לפני כיבוש הארץ: "כָּרַע שָׁכַב כַּאֲרִי וּכְלָבִיא מִי יְקִימֶנּוּ מְבָרֲכֶיךָ בָרוּךְ וְאֹרְרֶיךָ אָרוּר" (במדבר כד ט). אפשרי שהברכה הזו, בצורותיה, היתה ברכה ידועה ומקובלת.
וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה[עריכה]
מי הם "מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה"? סביר להניח שלא מדובר בחי ובצומח, אלא רק בבני אדם.
- הדגש הוא על המשפחה הגרעינית והמשפחה המורחבת, אולם לא 'עם' או 'גוי'. כלומר, המשפחה היא אחראית לקבלת ברכה או קללה, ולא כל העם. כל משפחה תבורך לפי התנהגותה, כפי שאלוהים הבטיח לאחר המבול: "וְלֹא אֹסִף עוֹד לְהַכּוֹת אֶת כָּל חַי, כַּאֲשֶׁר עָשִׂיתִי" (בראשית ח כא).
- הדגש הוא על ברכה, ולא עונש. הברכה מתחלקת לקבוצה גדולה, והעונש לקבוצה קטנה ומוגבלת, ככתוב: "פֹּקֵד עֲוֹן אָבוֹת עַל בָּנִים וְעַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים, לְשֹׂנְאָי. וְעֹשֶׂה חֶסֶד, לַאֲלָפִים, לְאֹהֲבַי" (דברים ה ט).
- משפחות האדמה גם רומז שחיי אדם מוגבלים: "עַד שׁובְּךָ אֶל הָאֲדָמָה, כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ" (בראשית ג יט). כולם ימותו בסוף, הטובים והרעים, אבל במשך חייהם וחיי משפחתם הטובים יבורכו והרעים לא יזכו בהמשכיות זרעם.
- המילה "כֹּל" מציינת שלכל משפחה בכל העולם יש הזדמנות להצטרף לברכה, לא רק ליהודים.