קטגוריה:שמואל א ח ט
נוסח המקרא
ועתה שמע בקולם אך כי העד תעיד בהם והגדת להם משפט המלך אשר ימלך עליהם
וְעַתָּה שְׁמַע בְּקוֹלָם אַךְ כִּי הָעֵד תָּעִיד בָּהֶם וְהִגַּדְתָּ לָהֶם מִשְׁפַּט הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר יִמְלֹךְ עֲלֵיהֶם.
וְעַתָּ֖ה שְׁמַ֣ע בְּקוֹלָ֑ם אַ֗ךְ כִּֽי־הָעֵ֤ד תָּעִיד֙ בָּהֶ֔ם וְהִגַּדְתָּ֣ לָהֶ֔ם מִשְׁפַּ֣ט הַמֶּ֔לֶךְ אֲשֶׁ֥ר יִמְלֹ֖ךְ עֲלֵיהֶֽם׃
וְ/עַתָּ֖ה שְׁמַ֣ע בְּ/קוֹלָ֑/ם אַ֗ךְ כִּֽי־הָעֵ֤ד תָּעִיד֙ בָּ/הֶ֔ם וְ/הִגַּדְתָּ֣ לָ/הֶ֔ם מִשְׁפַּ֣ט הַ/מֶּ֔לֶךְ אֲשֶׁ֥ר יִמְלֹ֖ךְ עֲלֵי/הֶֽם׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
רלב"ג
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"העד תעיד" - ענין התראה על שם שדרך להתרות בפני עדים למען לא יכחש לאחר זמן כמו (בראשית מג ג) העד העיד בנו
"משפט" - רוצה לומר הנהגה ואם היא שלא כדין וכן (לעיל ב יג) ומשפט הכהנים
מצודת דוד
"והגדת להם" - הנבא ואומר להם משפט המלך העולה על רוחו מה היא וידעו שהיא קשה להם
"אך כי העד" - אמור להם בהתראה שלא טוב להם שלא יהיה המלך נכנע למשפט התורה
"ועתה" - הואיל ולא בך מאסו הזדקק להם ושמע בקולםמלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
צילם מעליהם והנם ככל הגוים להתנהג בדרך הטבע א"כ הם צריכים באמת למלך שישלים הנהגתם בדרך היותר מועיל כפי הסדר הטבעי, וא"כ "שמע בקולם" להמליך להם מלך: "אך כי העד תעיד בהם". ר"ל אחר שרוצים שהמלך לא יכנע אל משפטי ה' רק ימשול וינהג כפי חפצו באין מעצור, תעיד בם מהרעה אשר ימצאם מהנהגה זאת, כי המושל הנכנע אל משפטי התורה לא יתנשא להעביר משפט ולקחת הבלתי מגיע לו מצד הדין, כי גם הוא צריך לשמוע אל התורה והמשפט, וכמ"ש (סנהדרין יט א) מלכי בית דוד דן ודנין אותו דכתיב (ירמיה כא, יא) בית דוד דינו לבקר משפט וכיון דלא דנין אותו איהו הכי דן וכו', אבל המושל הבלתי נכנע אל הדת ימשיך הכל לעצמו בחזקה, כמ"ש (סנהדרין שם) מלכי ישראל לא דן ולא דנין אותו: "והגדת להם משפט המלך אשר ימלוך עליהם". לא אמר פה משפט המלוכה (כמ"ש לקמן י, כה) שזה מורה על הדברים המגיעים אל המלכות מצד הדין והדת, כמ"ש (סנהדרין כב א) אין רוכבין על סוסו ואין משתמשים בשרביטו וכדומה, רק אמר משפט המלך ר"ל המשפט והחק שיקבע לעצמו כפי רצונו שלא כדין, כמ"ש למעלה (ב, יג) וזה משפט הכהנים, שפירושו משפט שקבעו לעצמם דרך אלמות:
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:שמואל א ח ט.
העוזב את ה' משתעבד לבשר ודם
יש תקופות שבהן עם ישראל רוצה להתרחק מה' כדי להיות חופשי, אך מרוב רצון להיות חופשיים, מקבלים על עצמם שלטון הרבה יותר מגביל ומשעבד.
כך היה בימי שמואל. אחרי שבני ישראל ביקשו מלך, ה' אמר להם:
שמואֶל א ח9-7 : " שְׁמַע בְּקוֹל הָעָם לְכֹל אֲשֶׁר יֹאמְרוּ אֵלֶיךָ, כִּי לֹא אֹתְךָ מָאָסוּ, כִּי אֹתִי מָאֲסוּ מִמְּלֹךְ עֲלֵיהֶם. כְּכָל הַמַּעֲשִׂים אֲשֶׁר עָשׂוּ מִיּוֹם הַעֲלֹתִי אוֹתָם מִמִּצְרַיִם וְעַד הַיּוֹם הַזֶּה, וַיַּעַזְבֻנִי וַיַּעַבְדוּ אֱלֹהִים אֲחֵרִים - כֵּן הֵמָּה עֹשִׂים גַּם לָךְ. וְעַתָּה, שְׁמַע בְּקוֹלָם ; אַךְ כִּי הָעֵד תָּעִיד בָּהֶם, וְהִגַּדְתָּ לָהֶם מִשְׁפַּט הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר יִמְלֹךְ עֲלֵיהֶם".
לפי דברי ה' "שמע בקול העם... כי אותי מאסו..." נראה לכאורה, שבני ישראל "הרוויחו" מכך שמאסו את ה' - ה' אמר שיש לשמוע בקולם משום שמאסו אותו!
אלא שמלוכה אינה רווח, להיפך: מלוכה היא שיעבוד . מכיוון שבני ישראל מאסו את ה' ולא רצו לעבוד אותו, העונש שלהם הוא שיהיה להם מלך שישעבד אותם. בני ישראל, ברוב טיפשותם, הביאו את העונש הזה על עצמם.
פירושים נוספים
1. ייתכן שה' מתכוון להגיד לשמואל "זה לא עניינך, הבקשה שלהם לא פוגעת בך ולא נובעת מכך שהם מואסים בך, הבקשה שלהם מכוונת אך ורק נגדי, ואני מוחל על כבודי ומעוניין שתשמע בקולם". כידוע, ה' לא סולח על עבירות שבין אדם לחבירו, עד שהחוטא מפייס את חברו. אילו בקשת המלך היתה פוגעת בשמואל, ה' כביכול לא היה רשאי לקבל את הבקשה, עד ששמואל היה מתפייס ומוחל על כבודו. מכיוון שהבקשה פוגעת רק בה', ה' יכול לצוות על שמואל "שמע בקולם". מכאן ניתן ללמוד, שה' מייחס חשיבות לדעת הקהל גם כאשר היא שלילית ומכוונת נגדו.
- ואולי מכאן למד שאול שיש לשמוע בקול העם - (שמואל א טו כד): "וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל שְׁמוּאֵל...כִּי יָרֵאֶתִי אֶת הָעָם וָאֶשְׁמַע בְּקוֹלָם "( פירוט ).
2. יש שפירשו, שהחידוש העיקרי של פסוק ט הוא בסופו - "אך כי העד תעיד בהם, והגדת להם משפט המלך אשר ימלוך עליהם". ה' הסכים למנות להם מלך, אבל לא כמו שרצו אלא לפי המשפטים שהוא קבע ( כלי יקר על דברים יז טו ) .
3. העובדה שבני ישראל "לא [רק] אותך מאסו כי [גם] אותי מאסו" מלמדת, שבני-ישראל הם כמו ילדים קטנים, שיש להם זיכרון קצר והם שוכחים מהר את מי שהיטיב להם (ראו מי שבוגד בה' יבגוד גם באדם ). זו כמובן תכונה שלילית, אך אין צורך לכעוס עליהם בשל כך, הם אינם רעים אלא רק ילדותיים.
4. ניתן לפרש את הפסוק "שמע בקול העם לכל אשר יאמרו אליך" לא במשמעות "עשה מה שהם אומרים" אלא במשמעות "תקשיב טוב למה שהם אומרים, ומתוכם תבין שהם הטעו אותך - הם לא מאסו אותך ולא את בניך, אלא אותי; המטרה שלהם אינה לתקן את איכות השלטון, אלא להחליף את חוקי התורה בחוקים אנושיים, או להחליף את המלחמות הניסיות במלחמות טבעיות". פירוש דומה ניתן למצוא בדברי הרב מנשה וינר .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-11-03.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "שמואל א ח ט"
קטגוריה זו מכילה את 6 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 6 דפים.