ביאור:בראשית ד יב
בראשית ד יב: "כִּי תַעֲבֹד אֶת הָאֲדָמָה, לֹא תֹסֵף תֵּת כֹּחָהּ לָךְ. נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ."
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ד יב.
ראו פסוק יז
נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ
[עריכה]כִּי תַעֲבֹד אֶת הָאֲדָמָה
[עריכה]אלוהים מעניש את קין על הריגת אחיו.
קין היה איש שדה, והבל היה נווד רועה צאן. עכשו קין יאבד את זכותו להנות מפרי האדמה ויהפך לנווד, אולי רועה צאן, אולי איש עיר.
אלוהים לא אוסר על קין לעבד את האדמה. הוא רשאי לחרוש, לזרוע, להשקות.
לֹא תֹסֵף תֵּת כֹּחָהּ לָךְ
[עריכה]אולם אפילו אם קין יעבד את האדמה, היבולים יהיו דלים וחסרי כוח.
אלוהים לא אמר שלא יהיה יבול בכלל. יכול להיות שיהיו צמחים מספיקים רק לצאן לאכילה.
באדמה משתמשים לחקלאות, מחצבים, אזורי בניה, חומר בניה, מאגרי מים. למעשה כל חומר בסיסי בא מהאדמה, ולאחר עיבוד מתאים, משמש את בני האדם למחיתם. קין הוענש בצורה רחבה שכל שימוש באדמה יהיה חסר כוח. העונש הוא אישי לקין. שכנים יעבדו את השדות מסביבו, ורק השדה שלו יהיה אומלל. לאיפה שהוא ילך, הקללה תלך איתו. אולם העונש לא חל על צאצאיו. רק קין יסבול.
בשלב הזה קין עוד לא היה נשוי, כך שקיים סיכוי שהוא לא יוכל לשאת אישה ולפרנס אותה. ניתן לחשוב שאף אישה לא תרצה אותו, למרות שבהמשך רואים שהוא נשא אישה, והיו לו צאצאים מוצלחים ומפורסמים בתעשיה, אומנות, ובעלי מקנה.
כיוון שקין יכול להשכיר את אדמתו לאדם אחר, ואז אדמתו תניב יבולים, אלוהים הבין שהעונש אינו כל כך חמור, ולכן הוא מיד מוסיף: "נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ".
נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ
[עריכה]"נָע וָנָד" - זז ממקום למקום.
לא ברור מה העונש בזה. יש הרבה סוחרים מצליחים ורועי צאן שהם נוודים - עוברים מעיר לעיר. הם מעבירים סחורות וידע ממקום למקום ומקבלים תשלום עבור השרות שהם מעניקים. לא נראה שקין היה מנוע מלשבת בארץ נוד, לקחת אישה, לתת לה בית ואוכל, ללדת ילד, לבנות עיר ולתת לעיר את שם בנו "חֲנוֹךְ" (ביאור:בראשית ד יז). אנשים רבים גרו בעיר של קין, והוא היה שליט העיר. לקין היתה משפחה מפוארת ביותר, ולא ברור אם משפחתו מתה במבול, וכל הידע שלהם אבד.
רק שקין היה חייב להסתובב בארץ וללכת ממקום למקום. לא נאמר שפגעו בו או פצעו אותו בדרכו, עד מותו. אפילו השיר של למך "כִּי אִישׁ הָרַגְתִּי לְפִצְעִי, וְיֶלֶד לְחַבֻּרָתִי. כִּי שִׁבְעָתַיִם יֻקַּם קָיִן, וְלֶמֶךְ שִׁבְעִים וְשִׁבְעָה" (ביאור:בראשית ד כג-כד) לא מעיד שלמך הרג את קין. הוא פשוט הרג איש וילד כאשר הוא נפצע וקיבל חבורות.