לדלג לתוכן

ביאור:משלי ח כב

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
(הופנה מהדף Tnk1/ktuv/mj/08-22)

משלי ח כב: "ה' קָנָנִי רֵאשִׁית דַּרְכּוֹ, קֶדֶם מִפְעָלָיו מֵאָז;"

תרגום מצודות: ה' ברא אותי להיות קנויה לו בראשית דרכו (בתחילת הבריאה), קודם מעשיו מאז (מכבר, מזמן רב).

תרגום ויקיטקסט: אומרת החכמה: "ה' קנה (ברא) אותי כבר בראשית דרכו כבורא העולם; עוד קודם שהתחיל לבצע את מפעליו מימי הבריאה, מאז ועד היום."


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי ח כב.


דקויות

[עריכה]

ה' קנה חכמה?

[עריכה]

1. לפי הפשט, קנה = ברא, כמו ב(בראשית יד יט): "אֵל עֶלְיוֹן קֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ"*.

2. אולם המשמעות המקובלת של קנה היא השיג תמורת תשלום, כמו (בראשית כה י): "הַשָּׂדֶה אֲשֶׁר קָנָה אַבְרָהָם". לפי זה, הפסוק מלמד דרך ארץ - כביכול, אפילו ה', שהכל שלו, לא יכל להשיג את החכמה בחינם, אלא היה צריך לקנות אותה. קל וחומר שאנחנו, בני האדם, צריכים להשקיע בקניית החכמה - להתאמץ לעמול ולהשקיע כדי שהחכמה תהפוך לנו לקניין (ע"פ גליה). וכן ב(משלי ד ז): "רֵאשִׁית חָכְמָה קְנֵה חָכְמָה, וּבְכָל קִנְיָנְךָ קְנֵה בִינָה"*, (משלי כג כג): "אֱמֶת קְנֵה וְאַל תִּמְכֹּר חָכְמָה וּמוּסָר וּבִינָה"*ועוד.

הקבלות

[עריכה]

בתורה נאמר (בראשית א א): "בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ"*, כלומר ראשית הבריאה היא השמיים והארץ. אולם בפסוקנו נאמר שראשית הבריאה היא החכמה, והיא נבראה עוד לפני השמים והארץ! ולכן תרגמו חז"ל את המילה "בראשית" - "בחוכמתא", באמצעות החכמה שהיא היצירה הראשית (ראו רמב"ן שם בסוף דבריו. ורש"י שם דרש באופן אחר).

חכמת ה' בבריאת העולם מתוארת גם ב(תהלים קד כד): "מָה רַבּוּ מַעֲשֶׂיךָ ה', כֻּלָּם בְּחָכְמָה עָשִׂיתָ, מָלְאָה הָאָרֶץ קִנְיָנֶךָ" וב(תהלים צב ו): "מַה גָּדְלוּ מַעֲשֶׂיךָ ה', מְאֹד עָמְקוּ מַחְשְׁבֹתֶיךָ".




דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mj/08-22