קטגוריה:קהלת ז ז
נוסח המקרא
כי העשק יהולל חכם ויאבד את לב מתנה
כִּי הָעֹשֶׁק יְהוֹלֵל חָכָם וִיאַבֵּד אֶת לֵב מַתָּנָה.
כִּ֥י הָעֹ֖שֶׁק יְהוֹלֵ֣ל חָכָ֑ם וִֽיאַבֵּ֥ד אֶת־לֵ֖ב מַתָּנָֽה׃
כִּ֥י הָ/עֹ֖שֶׁק יְהוֹלֵ֣ל חָכָ֑ם וִֽ/יאַבֵּ֥ד אֶת־לֵ֖ב מַתָּנָֽה׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"לב מתנה" - לב חכמה שהיא מתנה לאדם שנאמר (משלי ב) כי ה' יתן חכמה
"עושק" - לשון ריב וקנתורין יש פנים אחרים אך מפרידין המקראות זו מזו וכי האמור בראש המקרא מוכיח שמחובר למקרא שלפניואבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
אלשיך
- פרשנות מודרנית:
כי העשק יהולל חכם
קהלת ז ה-ז: "טוֹב לִשְׁמֹעַ גַּעֲרַת חָכָם - מֵאִישׁ שֹׁמֵעַ שִׁיר כְּסִילִים.
כִּי כְקוֹל הַסִּירִים תַּחַת הַסִּיר, כֵּן שְׂחֹק הַכְּסִיל; וְגַם-זֶה הָבֶל.
כִּי הָעֹשֶׁק יְהוֹלֵל חָכָם; וִיאַבֵּד אֶת-לֵב, מַתָּנָה"
פסוקים 5-6 מלמדים, שעדיף לשמוע דברי תוכחה וביקורת מאדם חכם, מאשר להשתעשע בחברתם של הכסילים, שאינם אומרים שום דבר מועיל ומשמעותי ( פירוט ).
פסוק ז מדבר, לכאורה, על עושק ועל מתנות - מה הקשר בינו לבין הפסוקים הקודמים?
1. יש אומרים שאכן אין קשר בין הפסוקים. פסוק ו מסתיים במילים "וגם זה הבל", ובכך מסתיים נושא החכם והכסיל; פסוק ז מתחיל נושא חדש, ומדבר בגנות העושק (=החזקת רכוש הזולת בלי רשותו) וקבלת המתנות (=קבלת רכוש מהזולת ברשותו), כי קבלת רכוש כלשהו מאדם אחר עלולה לבלבל את החכם ולפגוע במחשבותיו הטהורות (וכמו שנאמר בתורה "כי השוחד יעוור עיני חכמים...").
- אולם, המילה "כי", בתחילת פסוק ז, מלמדת שהפסוק קשור לפסוקים הקודמים.
אפשר לפרש את המילה "עשק" במשמעות של "מריבה", כמו בפסוק בראשית כו כ: " "וַיָּרִיבוּ רֹעֵי גְרָר עִם רֹעֵי יִצְחָק לֵאמֹר 'לָנוּ הַמָּיִם!', וַיִּקְרָא שֵׁם הַבְּאֵר 'עֵשֶׂק'" "כִּי הִתְעַשְּׂקוּ עִמּוֹ" ". לפי זה:
2. רש"י פירש, שהמריבה שהחכם רב עם הכסיל (שנזכר בפסוק הקודם) מבלבלת אותו, וגורמת לו לאבד את חכמתו: " "כשהכסיל מקנתר את החכם - מערבב דעתו, וגם הוא נכשל; דתן ואבירם קנתרו את משה לומר (שמות ה)" "ירא ה' עליכם וישפוט..." ", וערבבוהו, ואבדו את לבו, וגרמו לו שהקפיד כנגד הקב"ה ואמר (שם)" "והצל לא הצלת את עמך..." ", ונענש בדבר, שהשיבו" "עתה תראה" "ולא תראה במלחמת 31 מלכים:" "לב מתנה" "- לב חכמה, שהיא מתנה לאדם, שנאמר (משלי ב)" "כי ה' יתן חכמה" "..." "
- אולם, גם לפי פירוש זה קשה להבין את הקשר לפסוקים הקודמים, כי בפסוקים הקודמים הכסיל מתואר כאדם שמתלוצץ ושר, ולא כאדם שמקנתר ורב.
3. לכן נראה לי, שהפסוק בא דווקא להגביל את מה הפסוקים הקודמים - בפסוקים הקודמים נאמר שטוב לשמוע גערה של חכם, ואז נאמר "וגם זה הבל", כלומר, גם הגערות שהאדם שומע מהחכמים מביאות תועלת זמנית וחולפת בלבד, "כי העשק יהולל חכם..." - כי כשהחכם "מתעשק" וגוער יותר מדי, דעתו מתבלבלת וחכמת-ליבו אובדת, ואז הגערות שלו כבר לא-כל-כך חכמות ומועילות.
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2006-11-05.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "קהלת ז ז"
קטגוריה זו מכילה את 10 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 10 דפים.