קטגוריה:מלכים ב ט יא
נוסח המקרא
ויהוא יצא אל עבדי אדניו ויאמר לו השלום מדוע בא המשגע הזה אליך ויאמר אליהם אתם ידעתם את האיש ואת שיחו
וְיֵהוּא יָצָא אֶל עַבְדֵי אֲדֹנָיו וַיֹּאמֶר לוֹ הֲשָׁלוֹם מַדּוּעַ בָּא הַמְשֻׁגָּע הַזֶּה אֵלֶיךָ וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם אַתֶּם יְדַעְתֶּם אֶת הָאִישׁ וְאֶת שִׂיחוֹ.
וְיֵה֗וּא יָצָא֙ אֶל־עַבְדֵ֣י אֲדֹנָ֔יו וַיֹּ֤אמֶר לוֹ֙ הֲשָׁל֔וֹם מַדּ֛וּעַ בָּֽא־הַמְשֻׁגָּ֥ע הַזֶּ֖ה אֵלֶ֑יךָ וַיֹּ֣אמֶר אֲלֵיהֶ֔ם אַתֶּ֛ם יְדַעְתֶּ֥ם אֶת־הָאִ֖ישׁ וְאֶת־שִׂיחֽוֹ׃
וְ/יֵה֗וּא יָצָא֙ אֶל־עַבְדֵ֣י אֲדֹנָ֔י/ו וַ/יֹּ֤אמֶר ל/וֹ֙ הֲ/שָׁל֔וֹם מַדּ֛וּעַ בָּֽא־הַ/מְשֻׁגָּ֥ע הַ/זֶּ֖ה אֵלֶ֑י/ךָ וַ/יֹּ֣אמֶר אֲלֵי/הֶ֔ם אַתֶּ֛ם יְדַעְתֶּ֥ם אֶת־הָ/אִ֖ישׁ וְ/אֶת־שִׂיחֽ/וֹ׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"שיחו" - דברו כמו (מלכים א יח כז)כי שיח וכי שיג לו
מצודת דוד
"אתם ידעתם" - כאומר הלא אתם מכירים אותו ואת דבריו שהמה של מה בכך לא שלום ולא למלחמה והיה חפץ להעלים הדבר עד עת יראה כי יש לאל ידו
"המשוגע" - כן קראו את הנביא לפי שבעת שהיה מתבודד בנבואה היה נדמה להם כמשתגע על כי לא פנה אז בעניני העולם
"יצא" - מן החדר
"ויאמר" - אחד מהם שאלו השלום רצה לומר אם הנביא ניבא טוב ושלום מדוע אם כן בא אליך לבד ולא אמר לכולנו
- פרשנות מודרנית:
(מלכים ב ט יא): "ויהוא יצא אל עבדי אדוניו. ויאמר לו: השלום? מדוע בא המשוגע הזה אליך?"
בביאורנו לפסוק ה נתבאר, כי אין זה סביר שאיש מן השרים או יתר הנוכחים בחמ"ל הפיקודי הבכיר ברמות גלעד הכיר את הנער השליח של אלישע, שמן הסתם לא הרבה להסתובב בחוגים אלו. מדוע, אם כן, התעורר חשדם עכשיו? מדוע הם חוקרים את השר הבכיר שביניהם? מדוע הם פתאום מכנים את הנער השליח "משוגע"?
התשובה טמונה בהתנהגותו של הנער, המתוארת בפסוק הקודם. הנער אינו מבזבז זמן: מיד עם כניסתו לחדר הפנימי, בו הוא נמצא ביחידות עם יהוא (אמנם הפסוק אינו אומר אלא (מלכים ב ט ו): "ויבוא הביתה", אולם סביר שהפסוק מקצר וסומך עלינו שנבין כי מן הסתם קיים הנער את ציווי אלישע (מלכים ב ט ב): "והביאת אותו חדר בחדר"), הוא שולף בזריזות את פך השמן ומושח את יהוא ללא הקדמות כלשהן, ומוסר לו את דברי הנבואה: "כה אמר ה' אלהי ישראל... ואין קובר", ובלי להמתין אפילו רגע (מלכים ב ט י): "ויפתח הדלת וינוס". בכך קיים הנער את מצוַת אלישע (מלכים ב ט ג): "ואמרת: 'כה אמר ה', משחתיך למלך אל ישראל' ופתחת הדלת ונסתה ולא תחכה". הנביא בפירוש מצווה את נערו לנהוג בחיפזון, לא להתמהמה לרגע.
אין ספק כי אילו לא היה נער הנביא נוהג כך, היה מעוכב ונתפס בידי אחד השומרים ומובא לחקירה צולבת בפני השרים, שהיו חוקרים אותו ולא את יהוא. זה היה מביא לחשיפת ה"קשר" טרם זמנו ולהכשלתו.
אולם, בכך הוברר לכל הנוכחים שראו אותו נמלט על נפשו בבהלה (אולי היה אצן מוכשר, כדוגמת אחימעץ בן צדוק הכהן), כי אין הוא נער שליחויות רגיל, ולא שליחות שגרתית היתה בפיו. מכיוון שאת הנער, שכבר לא היה שם, לא יכלו כבר לחקור, לא היתה להם ברירה אלא לחקור את יהוא בן נמשי עצמו.
הוא ניסה להתחמק ולטעון שהאיש הוא, כדבריהם, "משוגע". אולם הם ראו אותו גם בבואו אל חדר ההתייעצויות. אז הפגין התנהגות שגרתית לחלוטין, שלא ניכרו בה שום סימני שיגעון. לכן סתרו נמרצות את דבריו: "שקר! הגד נא לנו".
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "מלכים ב ט יא"
קטגוריה זו מכילה את 6 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 6 דפים.