ביאור:משלי כח כח
משלי כח כח: "בְּקוּם רְשָׁעִים יִסָּתֵר אָדָם, וּבְאָבְדָם יִרְבּוּ צַדִּיקִים."
תרגום מצודות: בעת יקומו הרשעים - אז יסתר כל אדם שאינו מהם, כי יפחדו מהם; ובעת יאבדו הרשעים - אז ירבו הצדיקים, כי יתאספו העירה ממקום מחבואם.
תרגום ויקיטקסט: כשהרשעים קמים ועולים לשלטון, כל אדם כשר מסתתר מפניהם כדי שלא יפגעו בו; וכשהרשעים אובדים, אין צורך להסתתר והצדיקים מתרבים בגלוי.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי כח כח.
דקויות
[עריכה]1. ייסתר אדם (פסוק 28), יחופש אדם (פסוק 12) - דגש על "אדם": מי שרוצה להישאר אדם, לשמור על צלם האדם שבו, חייב להסתר או להתחפש מפני הרשעים, כדי שלא ייאלץ לשתף פעולה עמם.
2. "אם יש בפסוק אחד צדיקים ורשעים ואדם, אז האדם הזה בפוטנציאל להיות צדיק. הוא לא רשע, והוא עדיין לא צדיק בפועל, אז אולי הוא הבינוני של התניא. על הבינוני של התניא כתוב "כולי האי ואולי", שאם תעבוד קשה כולי האי ואולי תהיה צדיק. זה גם משהו יפה, אולי זה אפילו אסמכתא לחז"ל שיש שלשה סוגים – צדיקים, רשעים ואדם" .
3. על-דרך הדרש, בקום רשעים ייסתר אדם - "אפשר לומר שכולם עוסקים ב'נסתר'. אין מה לעשות עם נגלה, כי המשפט הוא לא משפט עברי, אז חבל על הזמן, אבל בנסתר תמיד אפשר לעסוק. אולי בזכות זה שעוסקים בנסתר אפשר לסתור את הבנין שהקימו הרשעים, כי בלמוד הנסתר יש גם כח של סתירה. לכן הפסוק הרביעי אומר "בקום רשעים יסתר אדם ובאבדם ירבו צדיקים"" .
הקבלות
[עריכה]לפסוקים נוספים על סובלנות הצדיקים וממשלת הרשעים, ראו בפירוש על (משלי כט טז): "בִּרְבוֹת רְשָׁעִים יִרְבֶּה פָּשַׁע, וְצַדִּיקִים בְּמַפַּלְתָּם יִרְאוּ"*.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/ktuv/mj/28-28