לדלג לתוכן

משנה כריתות א ד

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

זרעים · מועד · נשים · נזיקין · קדשים · טהרות
<< | משנה · סדר קדשים · מסכת כריתות · פרק א · משנה ד | >>

אלו מביאות ואינו נאכל:

המפלת ואין ידוע מה הפילה.

וכן שתי נשים שהפילו אחת ממין פטור ואחת ממין חובה.

אמר רבי יוסי, אימתי, בזמן שהלכו זו למזרח וזו למערב. אבל אם היו שתיהן עומדות כאחת, מביאות קרבן ונאכל.

אֵלּוּ מְבִיאוֹת וְאֵינוֹ נֶאֱכָל:

הַמַּפֶּלֶת,
וְאֵין יָדוּעַ מַה הִפִּילָה;
וְכֵן שְׁתֵּי נָשִׁים שֶׁהִפִּילוּ,
אַחַת מִמִּין פְּטוּר,
וְאַחַת מִמִּין חוֹבָה.
אָמַר רַבִּי יוֹסֵי:
אֵימָתַי?
בִּזְמַן שֶׁהָלְכוּ זוֹ לְמִזְרָח וְזוֹ לְמַעֲרָב;
אֲבָל אִם הָיוּ שְׁתֵּיהֶן עוֹמְדוֹת כְּאַחַת,
מְבִיאוֹת קָרְבָּן וְנֶאֱכָל:

אלו מביאות ואינו נאכל -

המפלת - ואין ידוע מה הפילה,
וכן שתי נשים שהפילו - אחת ממין פטור, ואחת ממין חובה.
אמר רבי יוסי: אימתי?
בזמן שהלכו זו למזרח, וזו למערב,
אבל, אם היו שתיהן עומדות כאחת - מביאות קרבן ונאכל.

כבר ידעת שקרבן יולדת עולה וחטאת, ושחטאת יולדת לעולם היא חטאת העוף כמו שנתבאר בתחילת סדר זה. וכבר נתבאר בסוף תמורה שחטאת העוף שבא מן הספק תשרף, וזו היא מכלל הספקות.

ועניין מין פטור ומין חובה - שהאחת הפילה דבר שחייבין עליו קרבן לידה, והשניה דבר שאין חייבין עליו קרבן לידה כגון השפיר מלא מים והדומה לו.

ורבי יוסי אומר, יביא חטאת אחת ויתנו ביניהן, אם אני החייבת היא שלי ואם את החייבת היא שלך, ונאכל אותו חטאת. וזה לפי דעתו מותר במחוסרי כפרה בלבד רוצה לומר שיהיו שתים יביאו חטאת אחת. ואינה הלכה:


ואין ידוע מה הפילה - אם צורת אדם וחייבת, אם דגים וחגבים ופטורה. מביאה קרבן שתי תורים אחד לעולה ואחד לחטאת. על של עולה מתנה ואומרת, אם מין חובה ילדתי, תהא לחובתי, ואם לאו, תהא עולת נדבה. אבל חטאת, לא מציא לאתנויי, דאין חטאת נדבה, ומייתא בספק. ואינו נאכל, דשמא לאו בת קרבן היא, ומליקתה כנבילה בעלמא. ומשום חולין בעזרה, לא אכפת לן, דכיון דאין למזבח אלא דמה לא חשיב אכילה:

וכן שתי נשים שהפילו - במחבוא:

אחת מין פטור - כמין דגים וחגבים:

ואחת מין חובה - סנדל או שליא. ואין ידוע איזו הפילה מין חובה. מביאים כל אחת שתי תורים ואינו נאכל:

אימתי - אינו נאכל:

בזמן שהלכו - שהביאו קניהן לכהן והלכו לדרכן ואין יכולים להתנות. אבל אם שתיהן עומדות כאחת, מביאות חטאת אחת ומתנות ביניהן, אם אני החייבת, הרי הוא שלי [וחלקך מחול לי]. ואם את החייבת, הרי הוא שלך [וחלקי מחול לך], ואותו חטאת קרב ונאכל. דדוקא חטאת שבא על חטא כב אין תנאי מועיל בו, דכתיב (ויקרא ד) או הודע אליו חטאתו, אבל הכא דכי קא מייתין נשים קרבן לאשתרויי באכילת קדשים הוא, מייתין ומתניין. ואין הלכה כר' יוסי:

המפלת ואין ידוע. שנויה בסיפא דמתניתין ו' פ"ג דנדה וע"ש:

אמר רבי יוסי אימתי כו'. אבל בזמן שהיו שתיהם עומדות כו'. כתב הר"ב דדוקא חטאת שבא על חטא כו'. דהכי שמעינן ליה לרבי יוסי במ"ה פ"ה. וכן הלכה. וכן נמי באשם תלוי שם במ"ה פ"ה. לפי שבא במקום חטאת:

(כב) (על הברטנורא) דהכי שמעינן ליה לרבי יוסי במ"ה פ"ה וכן הלכה וכן נמי באשם תלוי שם במ"ד לפי שבא במקום חטאת:

אלו מביאות ואינו נאכל וכו':    ביד פ"א דהלכות מחוסרי כפרה סימן ז':

מין פיטור:    כהללו דתנן לקמן בסמוך שפיר מלא מים וכו'. בפירוש רעז"ל דדוקא חטאת שבאה על חטאת. אמר המלקט נראה שהיה צ"ל דדוקא חטאת שבאה על חטא אית ליה לר' יוסי לקמן בפ' דם שחיטה דאין תנאי וכו'. ופי' הרא"ש ז"ל דר' יוסי לפרש דברי ת"ק אתא. ומייתו תרוייהו חטאת העוף על הספק ומתנין וכל אחת מביאה עולה ומתנה בנדבה או בחובה והה"נ דמצו לאתויי חדא עולה ומתנו אלא דהכי עדיפא טפי כיון דעולה באה נדבה אבל חטאת אחת מביאות בין שתיהן דבטורח התירו להביאה משום ספק חולין בעזרה אלא דגלי קרא בפ"ק דנזיר עכ"ל ז"ל:

עומדות כאחת:    הרי"א ז"ל מחק מלת כאחת:

יכין

המפלת ואין ידוע מה הפילה:    אם מין שחייבת עליו קרבן, או מין פטור:

ואחת ממין חובה:    מיהו בכה"ג מביאת כל אחת התור או היונה של עולה ומתנת עליו, אם מין חובה ילדתי, הר"ז לחובתי, ואם לאו תהא נדבה, אבל בתור או היונה של החטאת שמביאה כל אחת, לא מצו להתנות, דהרי אין חטאת בא בנדבה. ואפ"ה מביאתו מדאורייתא מספק, ורק מדרבנן אינו נאכל. [ועי' תמורה פ"ז סי' ל"ח. ותמוהים דברי תוס' חדשים כאן, שנתקשה על הר"ב שכתב דלא הוה חולין בעזרה, והקשה מנזיר [דכ"ט] דאמרינן דהוה חולין בעזרה. ולפע"ד פשוט דכוונת הר"ב דרק מדאורייתא לא הוה חולין בעזרה, וכן מפורש שם בש"ס ע"ב]:

אמר רבי יוסי אימתי בזמן שהלכו זו למזרח וזו למערב:    רצה לומר שהביאו קניהן והלכו להן, שאינן יכולים להתנות:

מביאות קרבן ונאכל:    דאז מביאות חטאת א' בשותפות, ומתנות יחד שאותה שחייבת חטאת מלידתה, תהיה זאת החטאת שלה. דדוקא חטאת או אשם שבאין על חטא לא מהני תנאי [כלקמן ד"ה מ"ה], דכתיב או הודע אליו חטאתו. אבל הנך מצו מייתי ומתנו:

בועז

פירושים נוספים