ביאור:משלי כג ג
משלי כג ג: "אַל תִּתְאָו לְמַטְעַמּוֹתָיו, וְהוּא לֶחֶם כְּזָבִים."
תרגום מצודות: - אל תתאוה למאכליו המוטעמים וטובים, והוא (מאכלו) כוזב בפעולתו, כי דרך המאכל להבריא גוף האדם, ולא כן הבא מבעל עין הרע.
תרגום ויקיטקסט: - אל תאכל בתאווה את כל המאכלים הטעימים שמגישים לפניך, כי ייתכן שהם לחם כזבים - לא כשרים ולא בריאים.
/ אל תפתח תאוה למאכלים הטעימים שמגישים לפניך על שולחנו של המושל, כי זהו לחם זמני ופוסק כמו נחל אכזב - הקירבה למושל תלויה באינטרסים שלו, ועלולה להסתיים בכל רגע.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי כג ג.
דקויות
[עריכה]כזב הוא הפרת הבטחה, שבירת תקוה, חוסר התמדה. מהו לחם כזבים?
1. לחם כזבים הוא מאכל שאינו מזין. הוא טעים וממלא את הקיבה, וכך גורם לגוף להרגיש מלא ושבע, אולם בסופו של דבר הוא מאכזב את הגוף ואינו נותן לו כל תועלת תזונתית (מצודות).
2. לחם כזבים הוא הנאה שאינה נמשכת לאורך זמן: "אל תתאו למטעמותיו, [גם] אם ישנם ערבים לפניך, כי מזונו הוא לחם כזבים והבלים, שאין בו תועלת והישארות כלל" (רלב"ג).
כשהמושל ישיג את המטרה שלשמה הזמין אותך, הוא יזרוק אותך ולא תוכל יותר לאכול מלחמו: "מצד המטעמים בעצמם אל תתאו למטעמותיו, ומבאר הטעם כי הוא לחם כזבים, כי המושל אינו נותן לך בעבורך לא להנאתך ולכלכלך ולא לכבדך, רק להנאתו, ואינו לחם אמתי, רק היא הכנה אל מה שיגולל עליך ויבקש ממך" (מלבי"ם).
3. לחם כזבים הוא סעודה של איש כזבים, המבטיח ואינו מקיים: "עיצרו תאוותכם למטעמיו של המושל השליט, כי כל מטעמיו, שקר וכזב. זו סעודה של איש כזבים, שאינו עומד בדיבורו, שפיו ולבו אינם שווים וכל מעשיו אינטרסנטיים בלבד." (אברהם גוטליב).
הקבלות
[עריכה]ביטויים דומים לביטוי לחם כזבים נמצאים ב:
- (משלי ט יז): "מַיִם גְּנוּבִים יִמְתָּקוּ, וְלֶחֶם סְתָרִים יִנְעָם"*,
- (משלי כ יז): "עָרֵב לָאִישׁ לֶחֶם שָׁקֶר, וְאַחַר יִמָּלֵא פִיהוּ חָצָץ"*.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/ktuv/mj/23-03