ביאור:שמות יב יג

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

שמות יב יג: "וְהָיָה הַדָּם לָכֶם לְאֹת עַל הַבָּתִּים אֲשֶׁר אַתֶּם שָׁם, וְרָאִיתִי אֶת הַדָּם וּפָסַחְתִּי עֲלֵכֶם; וְלֹא יִהְיֶה בָכֶם נֶגֶף לְמַשְׁחִית בְּהַכֹּתִי בְאֶרֶץ מִצְרַיִם."

תרגום ויקיטקסט: הדם ששמתם על המשקוף ועל שתי המזוזות, על הבתים אשר אתם שם, יהיה לכם לאות המסמל את הביטחון שלכם בה'; אני, ה', אראה את הדם ואפסח (אדלג) עליכם כשאכה את הבכורות, ואגן עליכם מנקמת המצרים; ולא יהיה בכם נגף למשחית (מכה של השחתה ונקמה) כשאכה בארץ מצרים.


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:שמות יב יג.


האם ה' צריך לראות דם כדי להציל את בני ישראל מהמשחית?[עריכה]

בתשע מכות מצרים הראשונות, ה' הפלה והבדיל בין המצרים לבין בני ישראל; המצרים סבלו מהמכות ובנ"י לא. כך נאמר למשל במכת הערוב, (שמות ח יח): "וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן, אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ, לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב - לְמַעַן תֵּדַע, כִּי אֲנִי ה' בְּקֶרֶב הָאָרֶץ". בני-ישראל לא נדרשו לעשות שום פעולה כדי להינצל.

אך לפני המכה העשירית - מכת בכורות - נדרשו בני ישראל לשים את דם קרבן הפסח על פתח בתיהם כדי להינצל. כך בפסוקנו בדברי ה', וכך גם בהמשך בדברי משה, (שמות יב כג): "וְעָבַר ה' לִנְגֹּף אֶת מִצְרַיִם, וְרָאָה אֶת הַדָּם עַל הַמַּשְׁקוֹף וְעַל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת; וּפָסַח ה' עַל הַפֶּתַח, וְלֹא יִתֵּן הַמַּשְׁחִית לָבֹא אֶל בָּתֵּיכֶם לִנְגֹּף".

מדוע ה' לא יכל להפלות בין ישראל למצרים גם במכת בכורות, כפי שעשה בכל שאר המכות? מדוע דווקא במכת בכורות היו בני-ישראל צריכים לשים דם על פתחי בתיהם כדי להינצל מהמכה?

ע"פ חז"ל (בהגדה של פסח), הביטוי שנזכר בדברי ה', אני ה' , משמעו "אני ולא מלאך", כלומר - מכת בכורות היתה ע"י ה' לבדו, ללא כל מלאך או כוח אחר. לפי זה, המשחית שנזכר כאן אינו מלאך אלא משחיתים אנושיים - המצריים! (אברבנאל) . המצריים ודאי האשימו את בני ישראל במכת בכורות, ורצו ללכת ולטבוח בהם, כפי שעשו שונאי ישראל בכל העולם, בכל פעם שה' הביא עליהם צרות ומגפות ("המשחית" נזכר גם בשמואל א יג - שם הכוונה ליחידה מיוחדת בצבא הפלשתי שנשלחה להשחית את ארץ ישראל, (שמואל א יג יז): "וַיֵּצֵא הַמַּשְׁחִית מִמַּחֲנֵה פְלִשְׁתִּים שְׁלֹשָׁה רָאשִׁים", (שמואל א יד טו): "וַתְּהִי חֲרָדָה בַמַּחֲנֶה בַשָּׂדֶה וּבְכָל הָעָם הַמַּצָּב וְהַמַּשְׁחִית חָרְדוּ גַּם הֵמָּה..."; גם הפועל נגף נזכר בקשר לפעילות אנושית - למשל בשמואל א ד-ז, ובשמות כא).

בני ישראל בוודאי פחדו, שאם המצרים יראו את הדם על פתחי בתיהם, הם יאשימו אותם בכך ששחטו את השה, שהיה האליל שלהם, וייכנסו אל בתיהם כדי להשחית ולהרוג אותם (כמו ב (שמות ח כב): "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה 'לֹא נָכוֹן לַעֲשׂוֹת כֵּן, כִּי תּוֹעֲבַת מִצְרַיִם נִזְבַּח לה' אֱלֹהֵינוּ; הֵן נִזְבַּח אֶת תּוֹעֲבַת מִצְרַיִם לְעֵינֵיהֶם וְלֹא יִסְקְלֻנוּ?!'").

ה' דאג מראש להרגיע את בני ישראל, והבטיח להם שהמצרים לא יוכלו להזיק להם:

  • "והיה הדם לכם לאות על הבתים אשר אתם שם, וראיתי את הדם ..." (ובדברי משה "ועבר ה' לנגוף את מצרים, וראה את הדם על המשקוף ועל שתי המזוזות") = רק ה' יראה את הדם, המצרים לא יראו אותו כי יהיו עסוקים בבכוריהם שמתו;
  • "ופסחתי עליכם" (ובדברי משה "ופסח ה' על הפתח") = ה' יגן על בני ישראל ( פסח = הגן ).
  • "ולא יהיה בכם נגף למשחית, בהכותי בארץ מצרים" (ובדברי משה "ולא ייתן המשחית לבוא אל בתיכם לנגוף") - ה' לא ייתן למצרים המוכים להיכנס אל בתיהם של בני ישראל ולהשחית אותם.


לסיכום: הדם לא היה תנאי להצלת בני ישראל ממכת הבכורות; מכת הבכורות נעשתה ע"י ה' בעצמו ולא ע"י מלאך משחית; ה' הציל את בני ישראל - לא ממכת הבכורות, אלא מהמצרים, שהיו עלולים להרוג אותם אילו היו רואים את הדם של אליליהם על פתחי הבתים. הדם היה מבחן האמונה של ישראל.

השחיטה של אלילי מצרים בפומבי, והתזת דמם על פתחי הבתים, היתה ניסיון גדול לבטחונם של בני ישראל בה'; ובני ישראל עמדו בו בכבוד.


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:האם ה' צריך לראות דם כדי להציל את בני ישראל מהמשחית

קיצור דרך: tnk1/tora/jmot/jm-12-1323

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-04-26.