לדלג לתוכן

קידמה ועוני ט

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

חוק המשכורת

[עריכה]

הגענו לחוק המשכורת המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת. בדרך ההיסק, אבל כדי לוודא שההיסק נכון ננסה להגיע לחוק הזה מנקודת מוצא בלתי תלויה.

משכורת המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת., הכוללת את כל התמורה על עבודה, משתנה לא רק בהתאם לכישורים השונים של יחידים, אלא, כאשר מבנה החברה נעשה מפורט ומורכב יותר, בין מקצועות שונים. אולם, ישנו יחס כללי כלשהו בין כל המשכורות, כך שהאמירה שהמשכורות "גבוהות יותר" או "נמוכות יותר", בזמן ומקום מסויימים, מאשר בזמן ומקום אחרים, היא אמירה ברורה וחד-משמעית. בכל הרמות שלהם, משכורות עולות ויורדות תוך ציות לחוק משותף. מהו החוק הזה?

העיקרון היסודי של פעילות אנושית - החוק שהוא יסודי לכלכלה המדינית כמו שחוק הכבידה הוא יסודי לפיסיקה - הוא שכל אדם שואף לממש את תאוותיו במאמץ הקטן ביותר האפשרי. עיקרון זה, דרך התחרות שהוא יוצר, מביא בבירור לשיוויון בין התגמול המתקבל ע"י מאמצים שווים בתנאים שווים. כאשר אנשים עובדים עבור עצמם, השיוויון הזה יתבצע ע"י מנגנון המחירים; ובין אלה שעובדים עבור עצמם לאלה שעובדים עבור אחרים, תפעל אותה נטיה לשיוויון.

תחת עיקרון זה, מה, במצב של חופש, יהיו התנאים שבהם אדם אחד יוכל לשכור אנשים אחרים לעבוד בשבילו? בבירור, התנאים הללו ייקבעו על-ידי מה שאותם אנשים יכולים להשיג, כאשר הם עובדים בשביל עצמם. העיקרון שימנע אותו מלתת להם יותר מזה, מעבר למעט הדרוש כדי לגרום להם לשנות את מצבם, הוא גם העיקרון שימנע מהם לעבוד בשביל פחות מזה. אילו היו דורשים יותר, התחרות מצד עובדים אחרים היתה מונעת מהם לקבל את העבודה; אילו הוא היה מציע פחות, אף אחד לא היה מקבל את התנאים, כי כולם היו יכולים להשיג תוצאות טובות יותר ע"י עבודה עבור עצמם. לכן, למרות שהמעסיק רוצה לשלם כמה שפחות, והעובד רוצה לקבל כמה שיותר, המשכורות ייקבעו ע"י הערך של העבודה לעובדים. אם המשכורות באופן זמני עולות מעל הקו הזה או יורדות מתחתיו, מייד תיווצר נטיה להחזיר אותן למקומן.

...

קביעת המשכורת

[עריכה]

...

שולי הייצור

[עריכה]

...

משכורת בעיסוקים מסוגים שונים

[עריכה]

...

ביקוש והיצע של עבודה

[עריכה]

...

שינויים במשכורת תלויים זה בזה

[עריכה]

...

משכורת כחלק מהתוצר

[עריכה]

...

אי אפשר לקרוא את העבודות של הכלכלנים, אשר מאז ימיו של סמית השתדלו לבנות ולהאיר את מדע הכלכלה המדינית, בלי לראות איך, פעם אחר פעם, הם נתקלים בחוק המשכורת המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת., אך אף פעם אינם מזהים אותו. אולם "אילו החוק הזה היה כלב, הוא היה נושך אותם!..." אכן, קשה להתנגד לרושם, שחלק מהם באמת ראו את החוק הזה של המשכורת המונח wage הוא אותו חלק מהתוצר אשר ניתן תמורת ה-labor (=העבודה). זה כולל משכורת שהמעסיק משלם לעובד, אבל גם רווח שהאדם עצמו מרוויח מעבודתו, לדוגמה, אדם הקוטף תפוחים במטע של עצמו - התפוחים הם wage כי הם תוצאה של עבודה. המושג המדוייק בעברית הוא תמורת-עבודה, אולם זה מושג שקשה להטות אותו, ולכן נשתמש במושג המקובל יותר משכורת., אולם, מתוך פחד מהמסקנות המעשיות שהחוק הזה יוביל אליהן, העדיפו להתעלם ולכסות אותו, במקום להשתמש בו כמפתח לבעיות, אשר בלעדיו הן כה מבלבלות. אמת גדולה, לדור אשר דחה אותה ודרס אותה, היא לא מילה של שלום, כי אם חרב!