קטגוריה:קהלת ז א
נוסח המקרא
טוב שם משמן טוב ויום המות מיום הולדו
טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב וְיוֹם הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ.
ט֥וֹב שֵׁ֖ם מִשֶּׁ֣מֶן ט֑וֹב וְי֣וֹם הַמָּ֔וֶת מִיּ֖וֹם הִוָּלְדֽוֹ׃
ט֥וֹב שֵׁ֖ם מִ/שֶּׁ֣מֶן ט֑וֹב וְ/י֣וֹם הַ/מָּ֔וֶת מִ/יּ֖וֹם הִוָּלְדֽ/וֹ׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
אבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
אלשיך
זולת הכתוב בסמוך יאמר כמו שאמרו ז"ל (הוריות יא ב) כי שמן המשחה שהוא שמן הטוב היורד על זקן אהרן משחו בו משכן וכל כליו וכהנים ומלכים ולא חסר ממנו כלום ועדיין כל שיעורו קיים. ובזה יאמר "טוב שם משמן טוב", כי כל מעלת השמן טוב הוא שהוא קיים ולא יחסר, וזה אדרבה מוסיף תמיד." ויום המות "מתפרסם וגדל "מיום הולדו." והוא, כי בבא הצדיק לעולם הזה מכריזין למעלה כי זרח השמש, ויותר הוא מה ששמו מתפרסם כיום הולדו בשמים ובארץ:
או יאמר מי שהוא בעל "שם" טוב הוא "טוב משמן טוב", כי שמן טוב מושחים בו מתים שיתקיים הגוף ולא יפסד, ושם טוב אין צריך לומר שלא יפסד הגוף, כי אם יהיה בו חיות כישן כרבי אלעזר ברבי שמעון (בבא מציעא פד ב) וכרבי אחאי בר יאשיה (שבת קנב ב). וכן אמרו רבותינו ז"ל (ירושלמי עבודה זרה ג א) אין בין צדיקים מתים לצדיקים חיים אלא הדבור בלבד. ולא עוד אלא שיום המות יש בו חיות "מיום הולדו":
או יאמר "טוב שם" שמאיר לעולם יותר" משמן טוב" הזך ומאיר. והוא מאמר רז"ל (קהלת רבה א ה) כי על הולד הצדיק נאמר וזרח השמש. וזה יאמר "טוב שם" שהוא כשמש המאיר לעולם בזכותו, "משמן טוב" שאינו מאיר רק במקום שהוא בו. ואף על פי שמיתת הצדיק נמשל לביאת השמש כאומרם (שם) על ובא השמש, אין אורו מתמעט במותו, כי "יום המות מיום הולדו", כי משם מאיר למעלה ולמטה כענין זכור לאברהם וכו' (שמות לב יג):
או יאמר "טוב שם "וכו', כי השמן טוב מאיר אך הוא עצמו כלה, אך שם טוב שהוא הכשרון מאיר לאדם ואינו כלה, כי המצות עצמן קיימים וחיים ונעשים אורות ומלאכים סניגורים, ובזה לא יצטער על יום מותו כי "יום המות" הוא טוב לו "מיום הולדו:"
והנה רשב"י במדרש (קהלת רבה ז א) פירש כי "טוב שם משמן" שמושחין בו כהנים ומלכים. יראה כונתו, כי כתר שם טוב גדול מכתר כהונה וכתר מלכות. וראוי לשים לב, למה לא הזכיר גדר כתר תורה. אך הנה ר' (יהודה) [יוחנן] ליישב זה אמר כי בכלל שם טוב הוא באומרו אשרי מי שעמלו בתורה וכו' גדל בשם טוב וכו' ועליו אמר שלמה בחכמתו טוב שם וכו' (ברכות יז א). הנה כי דעתו שאומר טוב שם הוא יום היות עמלו בתורה, ויהיה דעתו שבאומרו טוב שם הוא על ידי תורה שאם לא כן לא עם הארץ חסיד. ולדעתו אחשוב בכונת הכתוב טוב הם הכתרים שקונה האדם על ידי בחירתו מאשר על ידי ירושה, כהונה מאהרן מלוכה מדוד. ומה בין זה לזה, כי אשר על ידי בחירה אין צריך לומר שבמותו לא תסור כתרו ממנו, כי אם גם יתוסף לו אורה וגדולה, מה שאין כן לבעלי שררת מלכות וכהונה גדולה שבמותן אבד כתרם, כי אין שלטון ביום המות (לקמן ח ח) כמו שאמרו ז"ל (קהלת רבה ח ח) שביום סילוק משה רבינו ע"ה הקהיל את ישראל ולא על ידי חצוצרות כי אין שלטון וכו':
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:קהלת ז א.
טוב שם משמן טוב, ויום המוות מיום היוולדו
קהלת ז א : "טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב, וְיוֹם הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ"
טוב יותר לשפוט אנשים לפי השם שלהם, מאשר לפי כמות השמן הטוב (העושר) שיש להם; ולפי השם שהם מקבלים ביום המוות שלהם (על-פי מעשיהם והמוניטין שצברו במשך חייהם), מאשר לפי השם שניתן להם על-ידי הוריהם ביום שנולדו.
טוב שם משמן טוב
שֶמֶן מסמל עושר ושפע חומרי; שֵם מציין את מעמדו תדמיתו של האדם בעיני הבריות, שהם נכסים שאינם חומריים. מדוע שם טוב עדיף על שמן טוב?
- שמן טוב עולה למעלה על המים, אבל אם מכסים אותו בחול ועפר - הוא נספג ושוקע. לעומת זאת, שם טוב נשאר גם אחרי מותו של האדם - אחרי שמכסים את גופו בחול ועפר (שמעתי בשבעה של סבתי, אליס בת אברהם אמוזיג ושמחה אמר ז"ל. ו' טבת ה'תרפ"ח - י"ז בשבט ה'תשפ"ב) .
- "שמן טוב יורד למטה, שנאמר ( תהלים קלג ) כשמן הטוב היורד על הזקן. שם טוב עולה למעלה, שנאמר ( בראשית יב ) ואגדלה שמך" ( רש"י ) .
- "שמן טוב לשעה, ושם טוב לעולם, שנאמר ( תהלים עב ) יהי שמו לעולם" ( רש"י ) .
- "שמן טוב הולך מקיתון לטרקלין ולא יותר, ושם טוב לסוף העולם" ( רש"י ) .
- "מצינו בעלי שמן טוב נכנסו למקום החיים ויצאו שרופים, והם נדב ואביהוא שנמשחו בשמן המשחה; ומצינו בעלי שם טוב שנכנסו למקום המיתה ויצאו חיים, חנניה מישאל ועזריה שיצאו מכבשן האש" (רש"י בשם ר' יהודה בר' סימון) .
ובימינו, החוק בישראל (ובמדינות רבות נוספות) מכיר בחשיבותו של שם טוב, וקובע פיצוי חומרי לאדם שפגעו בשמו הטוב שלא בצדק, גם אם לא גרמו לו כל נזק חומרי.
ויום המוות מיום היוולדו
המשפט מתייחס לאותו שֵם שנזכר בתחילת הפסוק: שמו של האדם ביום מותו, טוב יותר משמו של האדם ביום היוולדו.
- כשהאדם נולד, הוריו נותנים לו שם פרטי ושם משפחה. אבל השמות הללו מציינים רק את התקוות והשאיפות של ההורים, וכן את הפוטנציאל הגלום בילד כבן למשפחה מסוימת. עדיין לא ברור אם ואיך הפוטנציאל הזה יתממש.
- מעשיו והישגיו של האדם במהלך חייו מתבטאים בשם אחר, הניתן לו ע"י הבריות - המוניטין שהוא צובר. השם הזה מגיע לשיאו כשהאדם נפטר, כאשר מסכמים את מעשיו והישגיו בעולם הזה. שם זה חשוב ומשמעותי הרבה יותר מהשמות שקיבל כשנולד.
"נולדה מרים - אין הכל יודעין מה היא; מתה - נסתלקה הבאר. וכן אהרן בעמוד ענן. וכן משה במן." (רש"י) .
הקבלות
בספר משלי יש פסוקים המביעים רעיון דומה, משלי כב א : " נִבְחָר שֵׁם מֵעֹשֶׁר רָב, מִכֶּסֶף וּמִזָּהָב חֵן טוֹב" ( פירוט ), משלי יא טז : "אֵשֶׁת חֵן תִּתְמֹךְ כָּבוֹד, וְעָרִיצִים יִתְמְכוּ עֹשֶׁר" ( פירוט ).
ובשיר השירים, הכלה משבחת את החתן גם על שמניו וגם על שמו הטוב, שיר השירים א ג : "לְרֵיחַ שְׁמָנֶיךָ טוֹבִים, שֶׁמֶן תּוּרַק שְׁמֶךָ; עַל כֵּן עֲלָמוֹת אֲהֵבוּךָ" ( פירוט ).
בספר קהלת ישנם פסוקים נוספים בצורה דומה: טוב א מ-ב .
שיעור פרטי מהדלקת נרות חנוכה בשמן : כדי שהנר יפיץ אור - צריך שמן טוב וטהור; כדי שהמצוות שאנחנו מקיימים יפיצו את אור התורה - צריך שיהיה לנו שֵם טוב.
תגובות
קהלת ז א: " טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב וְיוֹם הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ "
כשהרוחניות טובה מן החומריות אז טוב יום הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ כי בעת המות רק שמו הטוב של האדם נשאר
- -- DAIAN SHEM, 2022-01-28 22:30:26
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2022-01-28.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "קהלת ז א"
קטגוריה זו מכילה את 17 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 17 דפים.