משנה בבא בתרא ח ח
זרעים · מועד · נשים · נזיקין · קדשים · טהרות
<< | משנה · סדר נזיקין · מסכת בבא בתרא · פרק ח · משנה ח | >>
הניח בנות גדולות וקטנות, אין הגדולות מתפרנסות על הקטנות ולא הקטנות ניזונות על הגדולות, אלא חולקות בשוה.
נשאו גדולות, ישאו קטנות.
ואם אמרו קטנות: הרי אנו נושאות כדרך שנשאתן אתן, אין שומעין להן.
זה חומר לח בבנות מבבנים, שהבנות ניזונות על הבנים ואין ניזונות על הבנות.
הִנִּיחַ בָּנוֹת גְּדוֹלוֹת וּקְטַנּוֹת,
- אֵין הַגְּדוֹלוֹת מִתְפַּרְנְסוֹת עַל הַקְּטַנּוֹת,
- וְלֹא הַקְּטַנּוֹת נִזּוֹנוֹת עַל הַגְּדוֹלוֹת,
- אֶלָּא חוֹלְקוֹת בְּשָׁוֶה.
- נָשְׂאוּ גְדוֹלוֹת, יִשְׂאוּ קְטַנּוֹת;
- וְאִם אָמְרוּ קְטַנּוֹת:
- הֲרֵי אָנוּ נוֹשְׂאוֹת כְּדֶרֶךְ שֶׁנְּשָׂאתֶן אַתֶּן,
- אֵין שׁוֹמְעִין לָהֶן.
- זֶה חֹמֶר בַּבָּנוֹת מִבַּבָּנִים,
- שֶׁהַבָּנוֹת נִזּוֹנוֹת עַל הַבָּנִים,
- וְאֵין נִזּוֹנוֹת עַל הַבָּנוֹת:
הניח בנות גדולות וקטנות -
- אין הגדולות מתפרנסות על ידי הקטנות,
- ולא הקטנות ניזונות על ידי הגדולות,
- אלא - חולקות בשוה.
- נשאו גדולות - ישאו קטנות.
- זה חומר בבנות - מבבנים,
- שהבנות ניזונות על הבנים - ואינן ניזונות על הבנות.
שהבנות ניזונות על הבנים - אם הניח בנות קטנות ובנים גדולים יאכלו כולם בלא חשבון, ואף על פי שהקטנים מפזרים בעיקר הנכסים ומקלקלין.
ואינו כן כשלא הניח אלא בנות, שאז חולקות הבנות ביניהן בשווה ותאכל כל אחת מהם משלה:
הניח בנות - ולא בנים:
שהבנות ניזונות מן הבנים - בתנאי כתובה. ואין בנות קטנות ניזונות מן הגדולות. דבמקום שאין בנים יורשים אין הבנות אוכלות בתנאי כתובה, אלא חולקות בשוה וכל אחת נזונת משלה:
נשאו גדולות. עיין מ"ש בזה במשנה ב' פ"ה דכתובות:
זה חומר בבנות מבבנים. היכא דבנות יורשות מהיכא דבנים יורשים ואיכא נמי בנות בהדייהו. שהבנות נזונות וכו'. הרשב"ם:
(לח) (על המשנה) זה חומר. היכא דבנות יורשות מהיכא דבנים יורשים ואיכא נמי בנות בהדייהו, שהבנות נזונות כו'. ר"ש:
נשאו גדולות: פי' לבעל ישא קטנות נמי לבעל מממון אביהם המונח עדיין בתפוסת הבית אבל ר' חייא תני נשאו גדולות לבעל ישאו קטנות מבעל פי' מיד הבעל שנשא האחות הגדולה מוציאין מכלל מה שהכניסה לו כל הממון ואפילו חלק הקטנות ושמעינן מינה מדמוציאין מידו דבעל יורש הוי בנכסי אשתו משעה שנשאה דאי לוקח הוי מלוה על פה הוא ולא טריף ממשעבדי. ודחי בגמרא דאין להביא ראי' מדר' חייא דבעל יורש הוי דדילמא שאני הכא דפרנסת הקטנות כמלוה בשטר דמיא דקלא אית לה והלכך טרפא ממשעבדי ומוציאין אפילו מיד הלקוחות ולעולם בעל לוקח הוי אבל מזונות לעולם אימא לך דלא ישאו קטנות מבעל האחות מזונות לצורך נישואין היכא שהגדולות הביאו עמהם כל הנכסים לבעליהם ואין הנכסים עכשיו בעין אלא שאכלו אותם דה"ל מלוה דאילו כשהם בעין גזלה קיימת היא וכל היכא דאיתא הדרא לדברי הכל ע"כ עם פי' מנמקי יוסף. ועיין בסוף פ' יש בכור במה שכתבתי שם. [הגהה נלע"ד דגרסינן נישאו וכדכתיבנא בכתובות בפ' אע"פ סימן ב' וה"נ נראה דגרסינן הכא בסיפא גבי נקבות כדרך שנשאתם הנו"ן בנקודת חירק אע"ג דלא קתני גבייהו הרי אנו נישאות כדרך שנשאתם וכו'. וכן הר"ר יהוסף ז"ל כתב נשאו הגדולות ישאו קטנות ואם אמרו קטנות הרי אנו נושאות כדרך שנשאתם אתם אין שומעין להם כל זה ל"ג בכל הספרים ע"כ]. וכתוב עוד בנמקי יוסף וז"ל זה חומר בבנים שחייבין לפרנס הבנות שהבנות מוטלות עליהם ליזון בנכסים מתנאי כתובה ואין הבנים ניזונים על הבנים היכא שנתן כל נכסיו לאחד מן הבנים אין הבנים האחרים אפילו יהיו קטנים ניזונין עליו ולא הבנות קטנות ניזונות על הגדולות היכא שירש כל נכסיו לגדולות לא יזונו הקטנות עמהם דתנאי כתובה דבנן נוקבן אינו מוטל על הנקבות אי נמי חומר בבנות דאם הנכסים מועטין כדלקמן בפירקין דבסמוך הבנות נזונות והבנים ישאלו על הפתחים אבל לא אמרינן הקטנות יזונו והגדולות ישאלו על הפתחים אלא חולקות בשוה משום זילותא דאיתתא ע"כ. וז"ל הרי"ף ז"ל זה חומר פי' אם הבנות קטנות והבנים גדולים נזונות הבנות הקטנות עם הבנים בלי חשבון אע"ג שהקטן צריך היצאה במזונותיו יותר מן הגדול אבל בנים עם הבנים אין הקטנים נזונין על הגדולים בלי חשבון אלא חולקים את הנכסים בשוה וניזונין אלו לפי צרכן ואלו לפי צרכן ובנות עם הבנות נמי אין ניזונין כל אחד ואחד לפי צרכה בלי חשבון אלא חולקות את הנכסים בשוה וכל אחת נזונת משלה לפי צרכה ע"כ. וביד ספי"ט דהלכות אישות ובפ' עשרים סי' ח'. ובטור אבן העזר סימן קי"ב וסימן קי"ג:
יכין
הניח בנות גדולות וקטנות: [ונ"ל דקמ"ל בנים במ"ז לרבותא דפרנסה, דאע"ג דקשוטי הגדולים אינו כ"כ הרבה כקישוטי בנות גדולות במשנה ח', אפ"ה אין מתפרנסים על הקטנים, וקמ"ל בנות במ"ח לרבותא דמזונות, דאע"ג דבנות נזונות מתנאי כתוכה, היינו על הבנים ולא על אחיות גדולות]:
שהבנות נזונות על הבנים: דכשיורשים הבנים, הבנות נזונות בתנאי כתובה:
ואין נזונות על הבנות: דכשאין שם בנים רק בנות. אין נזונות מהאמצע, רק חולקות בשוה [שם]:
בועז
פירושים נוספים
- כתבי יד סרוקים של המשנה ב"אוצר כתבי יד תלמודיים" של הספרייה הלאומית
- דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים למשנה זו
- מהדורת ויקיטקסט המבוארת