לדלג לתוכן

ביאור:מי הם החסידים של ה'?

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




חסיד הוא אדם העושה חסד - מעבר למה שהוא חייב . אבל בתנ"ך (בפרט בספר תהלים) יש אנשים שנקראים לא סתם "חסידים" אלא "חסידי ה'", כמו ב שמואל א ב ט: "רַגְלֵי חסידו[חֲסִידָיו] יִשְׁמֹר, וּרְשָׁעִים בַּחֹשֶׁךְ יִדָּמּוּ; כִּי לֹא בְכֹחַ יִגְבַּר אִישׁ".

1. לפי (תהלים קמח יד): "וַיָּרֶם קֶרֶן לְעַמּוֹ, תְּהִלָּה לְכָל חֲסִידָיו , לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל עַם קְרֹבוֹ, הַלְלוּ יָהּ", נראה שהכוונה לכל בני ישראל: המושגים עמו , חסידיו ו בני ישראל מקבילים. ומסתבר שעם ישראל נקראו חסידי ה' כי עשו עמו חסד כשהלכו אחריו במדבר, (ירמיהו ב ב): "כֹּה אָמַר ה' זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ , אַהֲבַת כְּלוּלֹתָיִךְ; לֶכְתֵּךְ אַחֲרַי בַּמִּדְבָּר בְּאֶרֶץ לֹא זְרוּעָה"( פירוט ). גם ב תהלים עט ב: " "נָתְנוּ אֶת נִבְלַת עֲבָדֶיךָ מַאֲכָל לְעוֹף הַשָּׁמָיִם," "בְּשַׂר חֲסִידֶיךָ לְחַיְתוֹ אָרֶץ" " מדובר על אויבים שפגעו בכל ישראל; וב (תהלים קמט ט): "לַעֲשׂוֹת בָּהֶם מִשְׁפָּט כָּתוּב, הָדָר הוּא לְכָל חֲסִידָיו , הַלְלוּ יָהּ"( פירוט ), מדובר על כל בני ישראל הלוחמים באויבים ונוקמים בהם בשם ה'.

2. לפי (תהלים קלב ט): "כֹּהֲנֶיךָ יִלְבְּשׁוּ צֶדֶק, וַחֲסִידֶיךָ יְרַנֵּנוּ", נראה שהחסידים הם בני שבט לוי - שבט הכהנים, שאחד מתפקידיהם הוא לשיר ולרנן בזמן שהכהנים מקריבים את הקרבן. וכן גם בברכת משה, (דברים לג ח): "וּלְלֵוִי אָמַר 'תֻּמֶּיךָ וְאוּרֶיךָ לְאִישׁ חֲסִידֶךָ "( פירוט ). גם ב (תהלים ל ה): "זַמְּרוּ לה' חֲסִידָיו , וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ"( פירוט ) הלויים הם המזמרים. גם ב דברי הימים ב ו מא: " "וְעַתָּה קוּמָה ה' אֱלֹהִים לְנוּחֶךָ, אַתָּה וַאֲרוֹן עֻזֶּךָ; כֹּהֲנֶיךָ ה' אֱלֹהִים יִלְבְּשׁוּ תְשׁוּעָה," " וַחֲסִידֶיךָ יִשְׂמְחוּ בַטּוֹב" ", נזכרו כהנים וחסידים יחד.

ב (תהלים נ ה): "אִסְפוּ לִי חֲסִידָי, כֹּרְתֵי בְרִיתִי עֲלֵי זָבַח", שני הפירושים אפשריים: כל בני ישראל, שכרתו ברית עם ה' בהר סיני והקריבו קרבנות (שמות כד); או הכהנים בני לוי, שהם האחראים על הקרבת הקרבנות בפועל.

3. ב (תהלים טז י): "כִּי לֹא תַעֲזֹב נַפְשִׁי לִשְׁאוֹל, לֹא תִתֵּן חֲסִידְךָ לִרְאוֹת שָׁחַת", נראה שהחסיד הוא המשורר עצמו - דוד המלך. וכן ב תהלים ד ד: " "וּדְעוּ כִּי הִפְלָה ה' חָסִיד לוֹ " , "ה' יִשְׁמַע בְּקָרְאִי אֵלָיו" ".

4. ב (תהלים פט כ): "אָז דִּבַּרְתָּ בְחָזוֹן לַחֲסִידֶיךָ , וַתֹּאמֶר 'שִׁוִּיתִי עֵזֶר עַל גִּבּוֹר, הֲרִימוֹתִי בָחוּר מֵעָם'", נראה שהחסידים הם הנביאים, שה' מדבר אליהם בחזון.

פסוקים נוספים

[עריכה]
  • (תהלים לא כד): "אֶהֱבוּ אֶת ה' כָּל חֲסִידָיו , אֱמוּנִים נֹצֵר ה'; וּמְשַׁלֵּם עַל יֶתֶר עֹשֵׂה גַאֲוָה"
  • (תהלים לז כח): "כִּי ה' אֹהֵב מִשְׁפָּט, וְלֹא יַעֲזֹב אֶת חֲסִידָיו , לְעוֹלָם נִשְׁמָרוּ; וְזֶרַע רְשָׁעִים נִכְרָת"
  • (תהלים נב יא): "אוֹדְךָ לְעוֹלָם כִּי עָשִׂיתָ, וַאֲקַוֶּה שִׁמְךָ כִי טוֹב נֶגֶד חֲסִידֶיךָ "
  • (תהלים פה ט): "אֶשְׁמְעָה מַה יְדַבֵּר הָאֵל ה', כִּי יְדַבֵּר שָׁלוֹם אֶל עַמּוֹ וְאֶל חֲסִידָיו , וְאַל יָשׁוּבוּ לְכִסְלָה"
  • (תהלים צז י): "אֹהֲבֵי ה' שִׂנְאוּ רָע, שֹׁמֵר נַפְשׁוֹת חֲסִידָיו , מִיַּד רְשָׁעִים יַצִּילֵם"
  • (תהלים קטז טו): "יָקָר בְּעֵינֵי ה' הַמָּוְתָה לַחֲסִידָיו "
  • (תהלים קמה י): "יוֹדוּךָ ה' כָּל מַעֲשֶׂיךָ, וַחֲסִידֶיךָ יְבָרֲכוּכָה"
  • משלי ב ח: "לִנְצֹר אָרְחוֹת מִשְׁפָּט, וְדֶרֶךְ חסידו[חֲסִידָיו] יִשְׁמֹר" ( פירוט )


תגובות

[עריכה]

תהלים ל ה: "זַמְּרוּ ליהוה חֲסִידָיו וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ"

תהלים צז יב: "שִׂמְחוּ צַדִּיקִים ביהוה וְהוֹדוּ לְזֵכֶר קָדְשׁוֹ"

שִׂמְחוּ צַדִּיקִים ביהוה = זַמְּרוּ ליהוה חֲסִידָיו


שִׂמְחוּ = זַמְּרוּ ----------------


חֲסִידָיו = צַדִּיקִים ---------------

-- DAIAN SHEM, 2024-12-29 15:14:10

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2025-01-01.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/xsid1