קטגוריה:תהלים ד ה
נוסח המקרא
רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה
רִגְזוּ וְאַל תֶּחֱטָאוּ אִמְרוּ בִלְבַבְכֶם עַל מִשְׁכַּבְכֶם וְדֹמּוּ סֶלָה.
רִגְז֗וּ וְֽאַל־תֶּ֫חֱטָ֥אוּ
אִמְר֣וּ בִ֭לְבַבְכֶם עַֽל־מִשְׁכַּבְכֶ֗ם
וְדֹ֣מּוּ סֶֽלָה׃
רִגְז֗וּ וְֽ/אַל־תֶּ֫חֱטָ֥אוּ אִמְר֣וּ בִ֭/לְבַבְ/כֶם עַֽל־מִשְׁכַּבְ/כֶ֗ם וְ/דֹ֣מּוּ סֶֽלָה׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
אבן עזרא
• לפירוש "אבן עזרא" על כל הפרק •
ויש אומרים: כי חשבתם כזב בלבבכם אל יצא מפיכם וזה איננו נכון.
וכתוב: דובר אמת בלבבו, לב חורש מחשבות און, ודבור הלב הוא העיקר והלשון איננו, רק מליץ בין הלב ובין השומעים, רק הפירוש הוא שתחשבו בלבבכם בלילות על משכבכם, שאין לכם עסק בני אדם ולא תדברו כזב ביום, וזהו: ודומו סלה.רד"ק
ואל תחטאו עוד לרדוף אחרי ולמרוד בי.
אמרו בלבבכם על משכבכם כי האדם על משכבו ימצא לבו יותר פנוי מעסקי העולם ואז תהיה כונתו זכה.
ואמר דוד כנגדם: חשבו בלבבכם.
וכן נקראת מחשבת הלב אמירה, האמרה בלבבה (ישעיהו מז ח).
ואמר: ודמו סלה: רצונו לומר: שתקו וחדלו למרוד בי.
כי הדממה ענין שתיקת הדבור והקול, כמו וידמו למו עצתי (איוב כט כא) ; דממה וקול אשמע (שם ד טז).
ויש שהיא שתיקת המעשה והתנועה, כמו יקם סערה לדממה (תהלים קז כט) ; מעי רתחו ולא דמו (איוב ל כז) ; וידם השמש (יהושע י יג) ; דמו עד הגיענו אליכם (שמואל א יד ט) ; לאבן דומם (חבקוק ב יט), והדומים להם.
ומזה הענין הוא ודמו סלה, כלומר: חדלו לכם ממעשיכם.
והרב מורה צדק רבנו משה בן מימון פרש (מורה הנבוכים א נ נט): שהפסוק הזה מצוה למשכילים החשובים שיכירו האמת ושבח האל בלבם כדי שלא ישיגם שגיאה בדבור; ואין זה מענין המזמור.מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"רגזו" - ענין תנועת הרעדה כמו שמעו עמים ירגזון (שם ט"ז)
"ודמו" - ושתקו כמו וידום אהרן (ויקרא י')
מצודת דוד
"אמרו וגו'" - בהיותכם על משכבכם שהיא עת אשר מחשבות האדם פנוים מן הטרדה אז חשבו בלבבכם אשר הכזב הוא רע בעיני המקום ושתקו לעולם מדבר כזב
"רגזו" - חרדו מה' ואל תחטאו בי לדבר עלי כזבמלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
ביאור המילות
"רגזו", מענין פחד, כמו ורגזו וחלו מפניך:
"על משכבכם". מלת על נגזר מן עָוֶל וְעַוְלָה כמו ישור על אנשים (איוב ל"ג) וכמו שפירשתי שם ומשכב כינוי לתשמיש, כמו למשכב דודים, משכבי אשה, עול שעשיתם במשכב עריות זאת חשבו בלבבכם ודומו:אלשיך
או יאמר אמרו בלבבכם שהוא בכונת הלב מה שעל משכבכם שהוא הקריאת שמע ובזה ודומו סלה מלדבר סרה והוא כי הלא שם יאמרו ואהבת את ה' וכו' ובכל נפשך שהוא אפילו נוטל את נפשך ובכל מאדך בכל ממונך הנה שמצוה על הצדיק לשום נפשו בכפו וממונו מנגד לאהבת ה' ואין יסורין גדולים מאלו ואם כל הסובל יסורין רע בעיני ה' איך מצוה ית' את אוהביו יסבלו אבוד נפש וממון אך ודאי כי אדרבא זה הוא הצדקות והחסידות כי את אשר יאהב ה' יוכיח והזכיר קריאת שמע שעל המשכב לפי שאז היא עת ס' במיתה:
- פרשנות מודרנית:
הצער על החטאים עוזר למנוע חטאים בעתיד
האם אדם צריך לשאוף לחיים של שלוות נפש? לפי ספר תהלים, כנראה שלא:
(תהלים ד ה): "רגזו ואל תחטאו, אמרו בלבבכם על משכבכם ודֹמוּ; סלה"
רוגז = אי שקט , מצב נפשי המשותף לרגשות כגון כעס, צער וחרדה.
רגזו ואל תחטאו = הכניסו את עצמכם למצב נפשי של אי שקט, כדי שלא תחטאו, שהרי שלווה מוגזמת עלולה להביא לחטא (משלי א לב): "כי משובת פתים תהרגם, ושלות כסילים תאבדם"( פירוט ).
רגשות הרוגז , האי-שקט, יכולים להתבטא בכמה דרכים:
1. רוגז = כעס: האדם צריך לעורר בליבו כעס על יצר הרע שלו, כדי להיות במצב של שיפור מתמיד: " "לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר הרע (שיעשה מלחמה עם יצר הרע), שנאמר רִגְזוּ וְאַל תֶּחֱטָאוּ" " (רבי לוי בר חמא בשם ריש לקיש, בבלי ברכות ה א ) .
2. רוגז = יראה, במקרה זה יראת ה'; האדם צריך לעורר בליבו יראה מפני ה', למשל, על-ידי קריאת שמע, כדברי חז"ל.
3. רוגז = צער וחרטה; האדם צריך לעורר בליבו חרטה על עבירות שעשה בעבר: " "התבונן ברעת המתאחר מן התשובה, כי רבה היא; כי לולא התמהמה, כי עתה שב נאנח במרירות לב, ברגזה ובדאגה, ודלפה עינו מתוגה, כי יפגשהו יצרו שנית ויזדמן החטא לידו, יכבוש את יצרו, ויזכור את אשר עבר עליו כוס המרירות, ולא יוסיף לשתותו עוד; כמו שנאמר רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה . ביאורו: רגזו והצטערו על אשר חטאתם, ואל תחטאו עוד; כי הזכיר חטאם למעלה באמרו בני איש עד מה כבודי לכלמה תאהבון ריק תבקשו כזב סלה" " (הרב יונה גירונדי, שערי תשובה א ד ) .
אמרו בלבבכם... ודומו = האי-שקט לא צריך להתבטא כלפי חוץ, בצעקות על אחרים, אלא רק בתוככם פנימה.
על משכבכם, ודומו = הזמן המתאים לעשות עבודת-נפש זו הוא על המיטה, כאשר גופו של האדם רגוע; לפני שישקע בשינה דוממת, עליו להזכיר לעצמו שעדיין יש לו הרבה עבודה לעשות, ועדיין אין הוא יכול להיות רגוע לגמרי. מכאן למדו חז"ל שיש לקרוא קריאת שמע על המיטה, לפני השינה, שכן קריאת שמע מעוררת את האדם ומזכירה לו שיש לעבוד את ה' גם מחר: " "אף על פי שקרא אדם קרית שמע בבית הכנסת - מצוה לקרותו על מטתו..." "רִגְזוּ וְאַל תֶּחֱטָאוּ, אִמְרוּ בִלְבַבְכֶם עַל מִשְׁכַּבְכֶם וְדֹמּוּ סֶלָה" " (רבי יהושע בן לוי, רבי יוסי/אסי/יוסף; בבלי ברכות ד ב ) .
ודומו = כשתהיו עסוקים בעבודת נפש פנימית, לא יהיה לכם צורך לדבר על חטאיהם של אחרים ולבזות אותם, כמו שעשיתם עד עכשיו (תהלים ד ג): "בני איש! עד מה כבודי לכלמה? תאהבון ריק, תבקשו כזב; סלה".
מקורות ופירושים נוספים
1. פירשנו שהמילים "אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה" מלמדות שהאדם צריך "לרגוז", כלומר לעורר את עצמו לשיפור, בשקט ובעבודה פנימית.
2. אך חז"ל פירשו שהמילים הללו מתארות עצות נוספות שהאדם צריך להשתמש בהן אם לא הצליח לעורר את עצמו בעצמו:
" "לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר הרע (שיעשה מלחמה עם יצר הרע), שנאמר רגזו ואל תחטאו ; אם נצחו – מוטב, ואם לאו - "
- "א. יעסוק בתורה, שנאמר אמרו בלבבכם ; אם נצחו – מוטב, ואם לאו -
- "
- "ב. יקרא קריאת שמע, שנאמר על משכבכם ; אם נצחו – מוטב, ואם לאו -
- "
- "ג. יזכור לו יום המיתה, שנאמר ודומו סלה (יום הדומיה הוא יום המות שהוא דומיה עולמית)." " (רבי לוי בר חמא בשם רבי שמעון בן לקיש, תלמוד בבלי, ברכות ה. ,)
כלומר:
- א. העיסוק בתורה, שנעשה בלב ובמחשבה ובלי צרות חיצוניות, הוא הדרך המועדפת להינצל מהיצר;
- ב. אם זה לא עובד - האדם צריך לזכור את עניין השכר והעונש, ולשם כך יקרא קריאת שמע - "ודיברת בם... בשכבך...", שבה נזכר הגמול על המצוות והעבירות.
- ג. ואם גם זה לא עובד - האדם צריך לחשוב על יום המוות - היום שבו יידום וישבות לנצח מכל מעשיו, ולא יוכל יותר לתקן שום דבר בחייו; מחשבה זו תעזור לו להתמקד, עוד בחייו, במעשים החשובים והטובים יותר.
שלוש הדרכים הללו נרמזות גם במשלי א, ראו שלוש דרכים לחנך את הפתי שבתוכנו .
חז"ל למדו מכאן, שאדם חולה, שאינו יכול להתפלל בעמידה ובקול, יכול להתפלל גם בשכיבה וגם בהרהור: " "כשאתם על משכבכם – אז עולה אמירה גם בהרהור" " ( ערוך השולחן אורח חיים צד )
והרמב"ם למד מכאן, שאדם צריך לדעת את האמת גם אם אינו יכול להגיד אותה: " "ראוי שיהיה האדם מכלל משכילי האמת ומשיגיו, ואף על פי שאינו אומרו בפיו, כמו שנצטוו החסידים ונאמר להם: אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה" " ( מורה נבוכים א נ ) , ויותר מזה, לפעמים דווקא עדיף שלא להגיד: " "לפי שכל דבר שנאמר, וכוונתנו בו לרומם ולהלל, נמצא בו שגיאה כל שהיא כלפיו, יתעלה ונרגיש בו מגרעת מסוימת. ולכן השתיקה טובה יותר, וההסתפקות בהשגות השכל. כמו שצוו השלמים ואמרו: אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה" " ( מורה נבוכים א נט ) .
מאמרים נוספים - באדיבות גוגל
- דברי יוסף-לקוטי הפרדס- חלק הדרוש והרמז - תהלים : רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה. חכמינו ז"ל הפליגו בחטאו הכועס והרוגז עד שאמרו כאלו עובד עבודה זרה וכדומה. ואיך אמר ויעץ המשורר האלהי רגזו ... ( cache )
- לפרוש מזמור ד' בתהילים / הרב מאיר גרוזמן : רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה. ו. זבחו זבחי צדק ובטחו אל ה'. ז. רבים אומרים מי יראנו טוב, נסה עלינו אור פניך ה'. ... ( cache )
- תהלים ד: בצר הרחבת לי, חונני ושמע תפילתי / יהושע רוזנברג : "אמר רבי יהושע בן לוי, אף על פי שקרא אדם קריאת שמע בבית הכנסת, מצווה לקרותו על מיטתו. אמר ר' יוסי: מאי קרא - ' רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו ... ( cache )
- קריאת שמע על המטה - Jewish-Wap.com : ג"פ רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה: אדון עולם אשר מלך. בטרם כל יציר נברא: לעת נעשה בחפצו כל. אזי מלך שמו נקרא: ואחרי ככלות הכל. ... ( cache )
- דף מאורות לפרשת שופטים : ... ד ע"ב): "אמר ר' יהושע בן לוי אע"פ שקרא אדם ק"ש בבית הכנסת מצווה לקרותו על מיטתו אמר רבי יוסי מאי קרא ' רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה' ". ... ( cache )
- ר' עקיבא אגר / יוסף הלוי זליגר : (הדבר מיֻסד על הכתוב בתהלים " רגזו ואל תחטאו, אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה". וערוך על פי החכם ר' בַחיי בספרו "חובות הלבבות"). כל דרכיו היו גדורות, ... ( cache )
- דף קשר מספר 964 - קריאת שמע על המיטה וברכת המפיל / ישי קיל : ' רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלע'. אמר רב נחמן אם תלמיד חכם הוא אינו צריך. אביי אמר אף תלמיד חכם מיבעי ליה למימר חד פסוקא דרחמי". ... ( cache )
- אנציקלופדיה יהודית דעת - קריאת שמע ; : ' רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה' (תהילים ד'). וא"ר נחמן: אם תלמיד חכם הוא אין צריך (שהתורה מגינה עליו). אמר אביי: אף תלמיד חכם מיבעי ליה ... ( cache )
- מר"ן פסק (סי' רב) שמברכים בורא פרי הגפן על יין מבושל : אולי בגלל שכתוב בו: " רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה" ג€“ פסוק שמתאר את המאבק ביצר הרע שלקראתו יוצאים בששת ימי המעשה. ... ( cache )
- דברי יוסף-לקוטי הפרדס- מפתח מקורות : ד:ה, רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה . ד:ז, רבים אומרים מי יראנו טוב וגוֲ´ נתתי שמחה בלבי מעת דגנם ותירושם רבו ... ( cache )
- ילקוט שמעוני - תהילים : אריב"ל אע"פ שקרא אדם בבהכ"נה ק"ש צריך לקרות על מטתו, אמר ר' יוסי מאי קראה רגזו ואל תחטאו אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה, מאר ר"נ אם ת"ח הוא אינו צריך, ... ( cache )
- wiseman/shulhan - המחלקה למדעי המחשב : ואין אוכלים ושותים ולא מדברים אחר קריאת שמע שעל מיטתו,אלא ישן מיד,שנאמר:"אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה".(תהילים ד.ה.). ועיין לעיל סימן ס"ג אי מותר לקרות ... ( cache )
- מורה נבוכים ב ה : 12 וכבר נאמר אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה 18 כמו שביארנו 14, וזו ראיה תוריית לא יכחישנה כי אם סכל או מתעקש. אבל השקפת חכמים בכך, איני רואה שהיא צריכה ... ( cache )
- דיני קריאת שמע שעל המיטה - yeshiva.org.il - שאל את הרב : וסמכו דבריהם על הפסוק "אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה" (תהילים ד ה). בנוסף לקריאת שמע תיקנו חכמים גם את ברכת המפיל שהיא ברכת הודאה לה' על השינה. ... ( cache )
- ספר אוצר עדן הגנוז : שעל זה נרמז מאמר האומר "אמרו בלבבכם על משכבכם ודמו סלה" (תהלים ד' ה'), ר"ל שיותר הוא ראוי לעיין בקרוב להשגה ממה שראוי לעיין ברחוק: ... ( cache )
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2006-09-28.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "תהלים ד ה"
קטגוריה זו מכילה את 14 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 14 דפים.