לדלג לתוכן

ויקיטקסט:ספר החוקים הפתוח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
ספר החוקים הפתוח
להרחבה: [ויקיפדיה] הערך ספר החוקים הפתוח; [ויקיטקסט] מאמר אודות הפרויקט

אנו חיים במדינת חוק, בה כל מעשינו כפופים לחוקי המדינה. החוקים הם 'המערכת הפורמלית', המגדירה את יחסי הגומלין בין אדם לחברו ובין אדם למוסדות השלטון. מערכת החוקים מסדירה את זכויותיהם וחובותיהם של אזרחי המדינה, תושביה והשוהים בה, של חברות מסחריות והתאגדויות משפטיות אחרות ושל המדינה על רשויותיה ומוסדותיה.

כדי לקיים שלטון חוק, האזרח נדרש לדעת את החוק – שהרי לא ניתן לקיים את החוק ללא ידיעתו. תנאי בסיסי לידיעת החוק הוא פרסום נוסח החוק. מדינת ישראל מקיימת באופן פורמלי גרידא את דרישת הפומביות – כל חוק מתפרסם בספר החוקים ('רשומות') עם אישורו בכנסת. ברשומות מפורסמים נוסחי החוק, כפי שהתקבלו לראשונה בכנסת, ואוסף תיקונים מצטברים שיש להחיל על נוסח החוק. ברשומות לא מופיע נוסח החוק המלא על תיקוניו, והקורא נדרש להרכיב לבדו את נוסח החוק המלא מתוך הנוסח הראשוני ומתוך אוסף התיקונים.

לחלל זה נכנס פרויקט ספר החוקים הפתוח, במטרה למלא את החסר באמצעות פרסום נוסחי החוק המעודכנים, על שלל שינוייהם ורבדיהם.

פרויקט ספר החוקים הפתוח החל את דרכו ב-2004, מעט לאחר פתיחת הוויקיטקסט העברי. כיום המאגר כולל 5,566 חוקים ותקנות, ואם חוק נמצא במאגר החוקים, לרוב חיפוש החוק בגוגל יספק הפנייה אל נוסח החוק במאגר בין אחת מהתוצאות הראשונות של החיפוש. המטרה היא שכל החוקים המשמעותיים, יופיעו במאגר בנוסחם המעודכן והמלא, בצורה קלה לקריאה וקלה לניווט. שמנו דגש מיוחד על עיצוב של החוקים, מכיוון שלא די שעל החוק להיראות, על החוק להיראות ברור וקריא.

הכנסת מפעילה את מאגר החקיקה הלאומי, המציג מידע אודות הליך החקיקה וכן את התיקונים כפי שפורסמו ברשומות. מאז יולי 2018 שני הפרויקטים פועלים יחדיו בהצלחה מרשימה. מאגר החקיקה הלאומי מפנה אל הנוסח המשולב של ספר החוקים הפתוח, וספר החוקים הפתוח מפנה אל קבצי החקיקה ואל דפי החוקים של מאגר החקיקה הלאומי.

החוקים נאספים מתוך נוסחים רשמיים של משרדי הממשלה או מנוסחי 'רשומות', ומרוכזים יחדיו. פלטפורמת הוויקי מאפשרת להוסיף בקלות קישורים בין החוקים השונים, וכך הקורא יכול לעיין בנוסח החוק ולקפוץ לחוקים המוזכרים בנוסח בלחיצת עכבר. אין הערות פרשניות, אבל מדי פעם הוספו הערות לגבי תקנות המתייחסות לסעיף מסוים או לגבי כניסה לתוקף. כמובן, אין לראות בנוסח ייעוץ משפטי או קביעה כי הנוסח כאן הוא הנוסח המלא, הנכון והמעודכן.

ספר החוקים הפתוח הוא פרויקט משותף של ויקימדיה ישראל ושל הסדנא לידע ציבורי.

להרחבה ויקיטקסט:חקיקה

עריכת החוקים נעשית בפורמט "מקור" – פורמט המיועד לסימון יעיל של הטקסט אך לא לתצוגה מעוצבת. מערכת אוטומטית יודעת להמיר את החוק לפורמט תצוגה, כלומר החוק כפי שמוצג בפני הקורא בסופו של דבר. פורמט המקור נמצא תמיד במרחב מקור. לדוגמה, מקור:חוק זכות יוצרים מומר לדף חוק זכות יוצרים.

מאחורי הקלעים יש מערכת אוטומטית שעוברת על כל התיקונים שהכנסת מחוקקת, ואוספת "רשימת משימות" של שילוב חוקים (במסגרת משמאל ). ההרכבה או השילוב של התיקון לחוק לתוך הטקסט המלא של החוק דורשת תשומת לב, ולכן אינה נעשית בצורה אוטומטית. המערכת אוספת עבור העורך את כל המידע הדרוש, וממירה את נוסח הרשומות (ה-pdf של הכנסת) לטקסט נקי, כך שקל מאוד לשלבו לתוך נוסח החוק.

איך משלבים?

[עריכה]

בכל דף שיחה תופיע רשימה משימות, כלומר רשימת התיקונים שטרם שולבו בנוסח החוק. למשל, עבור חוק הביטוח הלאומי, הרשימה כללה שתי משימות עדכון:

רשימת מטלות עבור חוק הביטוח הלאומי (מקור) (שיחה):

כל שורה כוללת את שם התיקון (תיאור של התיקון) ושלושה קישורים:

הקישור הראשון הוא לדף המקור של החוק, הקישור השני הוא לנוסח התיקון כטקסט ניתן להעתקה ולעריכה, והקישור השלישי הוא לנוסח התיקון כקובץ pdf כפי שפורסם ברשומות. בעזרת קישורים אלו עדכון החוק נעשה בצורה פשוטה ומהירה:

  • ודאו שאתם לא בוחרים משימה שכבר בוצעה (כלומר, משימה המסומנת עם ).
  • פותחים את קובץ ה-pdf‏ [3] בחלונית נפרדת, כדי להבין מה צריך לעשות.
  • פותחים את הטקסט של המקור [1], ומעתיקים אותו לעורך טקסט נורמלי, כמו למשל Google Docs (אם נודה על האמת, עורך הטקסט הפנימי של מדיהויקי בינוני למדי).
  • פותחים את הקישור של הטקסט [2] שניתן להעתקה ולעריכה.
  • משלבים את הטקסט בהתאם להוראות המחוקק.
  • מחזירים את הטקסט המשולב, בודקים ב"הצגת שינויים" שהשילוב נראה בסדר, ושומרים.
  • מסמנים שהמשימה בוצעה ע"י הוספת (תבנית {{v}}) בשורה המתאימה.
  • אם סיימנו את כל התיקונים לחוק, מוחקים את החוק מהדף ספר החוקים הפתוח/משימות.

למי שרוצה להתנסות בלי חשש, הכנו כמה משימות לימודיות: תרגיל ראשון, תרגיל שני, תרגיל שלישי, תרגיל רביעי.

משימות תרגול
תרגיל ראשון, שני, שלישי, רביעי.
משימות קלות למתנדבים חדשים
משימות עריכה למתנדבים מנוסים
משימות רגילות