ביאור:משלי ב ה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
(הופנה מהדף Tnk1/ktuv/mjly/mj-02-15)

משלי ב ה: "אָז תָּבִין יִרְאַת ה', וְדַעַת אֱלֹהִים תִּמְצָא."

תרגום מצודות: אז תבין יראת ה', ודעת אלהים (הם רזי התורה) תמצא.

תרגום ויקיטקסט: - אז תזכה להבין את פלאי הבריאה המעוררים את הלב ליראת ה', ותדע איך למצוא את נוכחות אלהים בכל מקום.


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי ב ה.


דקויות[עריכה]

הקטע מלמד, שמי שישקיע ויעורר את כוחות הבינה שבליבו, יצליח להבין את "יראת ה'" ואת "דעת אלהים". מדוע דווקא נושאים אלה? והרי מי שיש לו בינה, יוכל להבין דברים רבים, לא רק את יראת ה' ודעת אלהים?

1. דעת היא היכרות קרובה שיש בה גם חיבה.מכאן, דעת אלהים היא ההיכרות הקרובה עם ה', אהבת ה'. הפסוק מדבר על יראה ואהבה - שתי הדרכים העיקריות שבהן האדם יוצר קשר עם ה'.

רבים מחכמי ישראל כתבו על ההתבוננות הדרושה כדי להגיע ליראת ה' ולאהבת ה' - כל אחד התייחס להתבוננות מסוג אחר:

- הרמב"ם כתב, שהדרך להגיע ליראת ה' ואהבתו היא התבוננות בפלאי הטבע (יד חזקה, הלכות יסודי התורה ב א-ב);


- הרש"ז מלאדי כתב, שהדרך להגיע ליראת ה' ואהבתו היא התבוננות בגדולת ה' שמעל הטבע (תניא א ג, וראו גם תניא א כג);

- והרמח"ל כתב, שהדרך להגיע ליראת ה' ואהבתו היא התבוננות בפרקי התורה העוסקים במידות אלו. הוא גם הסיק מפסוקנו, שזהו הלימוד החשוב ביותר בעולם התורה: "הוא מה שאמר שלמה אם תבקשנה ככסף וכמטמונים תחפשנה, אז תבין יראת ה'" "- אינו אומר "אז תבין פילוסופיה", "אז תבין תכונה", "אז תבין רפואה", "אז תבין דינים", "אז תבין הלכות", אלא אז תבין יראת ה'! הרי לך," "שלהבין היראה צריך לבקש אותה ככסף ולחפש אותה כמטמונים!" (מסילת ישרים - הקדמה).

2. על-פי הטעמים, יש לקרוא את הפסוק ודעת - אלהים תמצא, כלומר: אם תהיה לך תבונה רבה, תדע איך למצוא את אלהים בכל פרט ופרט בבריאה: "אם אדם מתפלל הרבה שייפתח לו המוח, ומתחיל להבין מה זה יראת השם, אז הוא מוצא את הקדוש-ברוך-הוא בתוך הבריאה,""שזה אז תבין יראת הוי"ה, ודעת אלקים תמצא, ""שמוצא את הקדוש-ברוך-הוא אפילו בטבע, שזה גודל הפלגת מעלת גדולת הצדיק האמת, הדבוק תמיד ביראת השם יתברך..." (קונטרס "יראת השם", מופץ ע"י קרן "ישמח צדיק" של חסידי ברסלב ביבנאל). פירוש זה מתאים יותר לטעמים - הטעם על המילה דעת הוא מפריד, והטעם על המילה אלקים מחבר אותה למילה הבאה תמצא.

מי שישקיע ויעורר את כוחות הבינה שבליבו, יידע איך למצוא את אלהים בכל פרט בבריאה - איך לזהות את אותו כוח נסתר שמניע את הכל.

הקבלות[עריכה]

בפסוק שלנו, הבינה קודמת ליראת ה'; אך בפסוקים אחרים, לכאורה, יראת ה' קודמת לחכמה ולדעת; לדיון מפורט בנושא ראו (משלי א ז): "יִרְאַת ה' רֵאשִׁית דָּעַת חָכְמָה וּמוּסָר אֱוִילִים בָּזוּ"*.




דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mj/02-05