קטגוריה:מלכים א ז כח
נוסח המקרא
וזה מעשה המכונה מסגרת להם ומסגרת בין השלבים
וְזֶה מַעֲשֵׂה הַמְּכוֹנָה מִסְגְּרֹת לָהֶם וּמִסְגְּרֹת בֵּין הַשְׁלַבִּים.
וְזֶ֛ה מַעֲשֵׂ֥ה הַמְּכוֹנָ֖ה מִסְגְּרֹ֣ת לָהֶ֑ם וּמִסְגְּרֹ֖ת בֵּ֥ין הַשְׁלַבִּֽים׃
וְ/זֶ֛ה מַעֲשֵׂ֥ה הַ/מְּכוֹנָ֖ה מִסְגְּרֹ֣ת לָ/הֶ֑ם וּ/מִסְגְּרֹ֖ת בֵּ֥ין הַ/שְׁלַבִּֽים׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"מסגרות להם" - המסגרות מיד אופן ליד אופן ויד אופן הוא עץ התחוב בתוך האופן בנקב וקרוי איישי"ל בלע"ז וארבעה האופנים במכונה מסגרות מכאן ומסגרות מכאן מארבע צדדין ובין זו לזו ארבע אמות רוחב ומלמעלה סרנים כמו נסרים מול המסגרות והשלבים מן התחתונה לעליונה
"ומסגרות" - אחרות
"בין השלבים" - כעין מלאכת כרעי המטה של בני כפר שאינן עגולים אלא בולט לצור בהם אריות וכרובים ואומר אני שהשלבים הללו כעין שליבות סולם כמין מקלות נחושת זקופין על המסגרות התחתונה כשנים ושלשה בין מקל למקל מסגרות קבועות משליבה לשליבה ויונתן תרגם שליביאמצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"השלבים" - כעין יתדות וכן (שמות כו יז)שתי ידות לקרש האחד משלבות
מצודת דוד
"ומסגרות בין השלבים" - לקומת המכונה עמדו כעין שליבי סולם עשויים מנחושת ובראשיהם היו נכפפים זה מול זה להיות לגג על המכונה עשויה ככיפת כובע ולמטה בענין קרויה כותרת לרוחב השליבות ההם עשו כמין לבזבזין סוגרות ומסבבות ארבעת הפאות סביב לחבר את השליבות זה לזה
"מסגרות להם" - בתחתיות כל מכונה אצל שוליו היה מחיצה נמוכה מקפת וסוגרת את המכונה מכל ארבעת הפאותמלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
לי דרך אחר מתישב כפי לשון הכתובים, הנה בפסוק ל"ח אמר ארבעים בת יכיל הכיור האחד ארבע באמה הכיור האחד, וא"א לומר שהיו ארבע אמות בארכו ורחבו, שא"כ לא היה גבהו מחזיק אף אמה אחת לפי החשבון דשיעור מקוה הוא אמה על אמה ברום ג' אמות, והכיור היה ארבעים בת שהם ג' מקואות, וזה א"א, וע"כ דשיעור זה בגובה, שקומת הכיור היה ד' אמות, ולפ"ז אם היה כולו עגול היה מחזיק בחללו אמה וחצי ורביע על אמה וחצי ורביע, שתחת שבמרובע היה די בג' אמות באה האמה הרביעית להשלים מה שמרובע יותר על העיגול רביע, ולפי מה שאפרש שאמה וחצי התחתונות של הכיור היו מרובעים צ"ל שהיה אמה וחצי ורביע על אמה וחצי ורביע מבחוץ והיה צריך להשלים מה שחסר ע"י עובי הדפנות, עכ"פ לא היה ארך ורחב הכיור יותר מאמה וחצי ורביע, והמכונה היה ארכה ורחבה ד' אמות והיתה עודפת על הכיור, והיה בה שתי חלוקות, א] חצונית המכונה שהיתה ד' על ד', ב] פנימית המכונה מקום מושב הכיור, ששם היה כן ובסיס, וכן היה שם מסגרת המקיף את הכיור שזה היה אמה וג' רביעי אמה על אמה וג' רביעי אמה. והודיע שהיו בה שני מיני מסגרות (כמו (שמות כה, כה) מסגרת טופח סביב, שהם לוחות ולבזבזין הסוגרים סביב). א] המסגרות שהיו בפנים במקום מושב הכיור, ועז"א "מסגרות להם", היינו להמכונות עצמם בפנימיותם שהיו המסגרות בשביל הכיורות. ב] "ומסגרות בין השלבים", שחצוניות המכונה היה מוקף שלבים שהם קנים ארוגים משולבים זה בזה כעין סורג, ובין הקנים וכן סביבם היו מסגרות לוחות עבים שאליהם חוברו השלבים:
- פרשנות מודרנית:
מסגרות ושלבים במכונות
בבית המקדש שבנה שלמה היו 10 עגלות שנקראו " מכונות " (מלשון כן, בסיס), שעליהן הובילו כיורים לרחצה והיטהרות. בצלעות העגלות היו מסגרות:
(מלכים א ז כח): "וזה מעשה המכונה: מסגרת להם, ומסגרת בין השלבים".
מסגרות הן, כמו בלשון ימינו, לוחות ריבועיים סגורים: " "המסגרות כמין טבלאות" " (רש"י) , " "מחיצה נמוכה מקפת וסוגרת המכונה מכל ארבעת הפאות" " (מצודת דוד) , " "מעין דפנות היורדות משפתה העליונה וסוגרות עליה" " (דעת מקרא) , כמו בשולחן שהיה במשכן: (שמות כה כה): "ועשית לו מסגרת , טפח סביב; ועשית זר זהב למסגרתו סביב".
שלבים הם, כמו בלשון ימינו, מקלות מחברים, כמו המקלות שדורכים עליהם כשעולים על סולם: " "כעין שליבות סולם, כמין מקלות נחושת זקופין על המסגרות" " (רש"י) , " "בדים וסמוכות... הבאות לחיזוק גוף המכונה מזה, ולחלק את המסגרות למדורות-מדורות מזה" " (דעת מקרא) .
הדפנות היו באורך של 4 אמות (ראו מלכים א ז כז), ובגובה של 1.5 אמות (ראו שם ברש"י), וזה כנראה היה גם גודלן של המסגרות החיצוניות: " מסגרות להם ". השלבים חילקו את המסגרות החיצוניות לתאים ריבועיים, ובכל תא היתה מסגרת פנימית: " ומסגרות בין השלבים ". הציור שלמטה מראה דופן אחת של המכונה במבט מהצד, כל משבצת מציינת עשירית אמה:
ססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססס
ססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססס
סס שש שש סס
סס ססססססססס שש ססססססססס שש ססססססססס סס
סס ססססססססס שש ססססססססס שש ססססססססס סס
סס סס סס שש סס סס שש סס סס סס
סס סס סס שש סס סס שש סס סס סס
סס סס סס שש סס סס שש סס סס סס
סס סס סס שש סס סס שש סס סס סס
סס סס סס שש סס סס שש סס סס סס
סס ססססססססס שש ססססססססס שש ססססססססס סס
סס ססססססססס שש ססססססססס שש ססססססססס סס
סס שש שש סס
ססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססס
סססססססססססססססססססססססססססססססססססססססססהאות ס מציינת מסגרת, והאות ש מציינת שלב.
מדוע היה צורך במסגרות בין השלבים? אולי כדי לשים בהן ציורים:
(מלכים א ז כט): "ועל המסגרות אשר בין השלבים - אריות, בקר, וכרובים; ועל השלבים כן ממעל; ומתחת לאריות ולבקר - ליות מעשה מורד"
על כל מסגרת היה ציור אחר - ציורים של אריות, בקר וכרובים.
מקורות ופירושים נוספים
1. פירושנו מסתמך על פירוש רש"י, שמדבריו משתמע שהיו שני סוגים של מסגרות: " "מסגרות מכאן ומסגרות מכאן מארבעה צדדין... ומסגרות אחרות בין השלבים... לצור בהן אריות וכרובים." "
2. ויש שפירשו שמדובר באותן מסגרות - "מסגרות להן, ו[אותן ה]מסגרות היו נתונות בין שלבים": " "כאן פירש, שאותן המסגרות היו נתונות בין השלבים" " (דעת מקרא) .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-09-14.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "מלכים א ז כח"
קטגוריה זו מכילה את 5 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 5 דפים.