ביאור:קשר בין שיפוט לבין מלחמה בספר שופטים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.




בספר שופטים, רבים ממנהיגי ישראל היו גם נביאים, גם שופטים וגם לוחמים. מה קדם למה? זה לא לגמרי ברור.

א. המנהיג הראשון שנזכר, אחרי מות יהושע, היה עתניאל בן קנז. הוא היה קודם נביא (ותהי עליו רוח ה'), אחר-כך התחיל לשפוט את ישראל, ורק אז יצא למלחמה, (שופטים ג ז): "וַיַּעֲשׂוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הָרַע בְּעֵינֵי ה', וַיִּשְׁכְּחוּ אֶת ה' אֱלֹהֵיהֶם, וַיַּעַבְדוּ אֶת הַבְּעָלִים וְאֶת הָאֲשֵׁרוֹת. וַיִּחַר אַף ה' בְּיִשְׂרָאֵל, וַיִּמְכְּרֵם בְּיַד כּוּשַׁן רִשְׁעָתַיִם מֶלֶךְ אֲרָם נַהֲרָיִם, וַיַּעַבְדוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֵת כּוּשַׁן רִשְׁעָתַיִם שְׁמֹנֶה שָׁנִים. וַיִּזְעֲקוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶל יְהוָה, וַיָּקֶם ה' מוֹשִׁיעַ לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל וַיּוֹשִׁיעֵם, אֶת עָתְנִיאֵל בֶּן קְנַז אֲחִי כָלֵב הַקָּטֹן מִמֶּנּוּ. וַתְּהִי עָלָיו רוּחַ ה',וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל, וַיֵּצֵא לַמִּלְחָמָה וַיִּתֵּן ה' בְּיָדוֹ אֶת כּוּשַׁן רִשְׁעָתַיִם מֶלֶךְ אֲרַם וַתָּעָז יָדוֹ עַל כּוּשַׁן רִשְׁעָתָיִם. ותשקט הארץ ארבעים שנה, וימת עָתְנִיאֵל בֶּן קְנַז".

ב. המנהיג הבא היה אהוד בן גרא. עליו כלל לא נזכר שהוא שפט את ישראל, אלא רק שהושיע אותם, (שופטים ג טו): "וַיִּזְעֲקוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶל ה', וַיָּקֶם ה' לָהֶם מוֹשִׁיעַ , אֶת אֵהוּד בֶּן גֵּרָא בֶּן הַיְמִינִי, אִישׁ אִטֵּר יַד יְמִינוֹ; וַיִּשְׁלְחוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּיָדוֹ מִנְחָה לְעֶגְלוֹן מֶלֶךְ מוֹאָב".

ג. גם המנהיג הבא, שמגר בן ענת, כלל לא היה שופט, אלא רק מושיע, (שופטים ג לא): "וְאַחֲרָיו הָיָה שַׁמְגַּר בֶּן עֲנָת, וַיַּךְ אֶת פְּלִשְׁתִּים שֵׁשׁ מֵאוֹת אִישׁ בְּמַלְמַד הַבָּקָר, וַיֹּשַׁע גַּם הוּא אֶת יִשְׂרָאֵל".

ד. אחריו היתה דבורה, שהיתה קודם כל נביאה ושופטת, (שופטים ד ד): "וּדְבוֹרָה אִשָּׁה נְבִיאָה אֵשֶׁת לַפִּידוֹת, הִיא שֹׁפְטָה אֶת יִשְׂרָאֵל בָּעֵת הַהִיא. והִיא יושבת תחת תמר דבורה, בין הרמה ובין בית אל בהר אפרים; ויעלו אליה בני יִשְׂרָאֵל למשפט". היא מינתה את ברק, שלא היה שופט כלל, למנהיג צבאי, (שופטים ד ו): "וַתִּשְׁלַח וַתִּקְרָא לְבָרָק בֶּן אֲבִינֹעַם מִקֶּדֶשׁ נַפְתָּלִי וַתֹּאמֶר אֵלָיו הֲלֹא צִוָּה ה' אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל לֵךְ וּמָשַׁכְתָּ בְּהַר תָּבוֹר וְלָקַחְתָּ עִמְּךָ עֲשֶׂרֶת אֲלָפִים אִישׁ מִבְּנֵי נַפְתָּלִי וּמִבְּנֵי זְבֻלוּן". לאחר מכן, לפי בקשתו, היא הצטרפה אליו למלחמה.

ה-ו. המנהיג הבא היה גדעון בן יואש. גם הוא לא היה שופט, אלא בן של איכר פשוט המגדל חיטה. מלאך ה' נראה אליו ומינה אותו למושיע, (שופטים ו יד): "וַיִּפֶן אֵלָיו ה', וַיֹּאמֶר 'לֵךְ בְּכֹחֲךָ זֶה וְהוֹשַׁעְתָּ אֶת יִשְׂרָאֵל מִכַּף מִדְיָן, הֲלֹא שְׁלַחְתִּיךָ'". אחרי המלחמה רצו בני ישראל למנות אותו למושל, אך הוא סירב. לעומת זאת, בנו החורג - אבימלך - דווקא כן רצה למשול, והצליח להיות מלך במשך שלוש שנים, עד שנהרג במרד.

ז. המנהיג הבא היה תולע בן פואה. עליו מסופר שהוא קודם-כל קם להושיע את ישראל, ואחר-כך שפט את ישראל, (שופטים י ב): "ויקם אחרי אבימלך להושיע אֶת יִשְׂרָאֵל תולע בן פואה בן דודו איש יששכר, והוא ישב בְּשָׁמִיר בהר אפרים. וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל עֶשְׂרִים וְשָׁלֹשׁ שָׁנָה, וַיָּמָת וַיִּקָּבֵר בְּשָׁמִיר".

ח. אחריו בא יאיר הגלעדי. עליו נאמר רק שהיה שופט - לא נאמר שנלחם כלל, (שופטים י ג): "וַיָּקָם אַחֲרָיו יָאִיר הַגִּלְעָדִי וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל עֶשְׂרִים וּשְׁתַּיִם שָׁנָה"

ט. המנהיג הבא היה יפתח הגלעדי. הוא התמנה קודם-כל למנהיג צבאי, (שופטים יא יא): "וַיֵּלֶךְ יִפְתָּח עִם זִקְנֵי גִלְעָד, וַיָּשִׂימוּ הָעָם אוֹתוֹ עֲלֵיהֶם לְרֹאשׁ וּלְקָצִין וַיְדַבֵּר יִפְתָּח אֶת כָּל דְּבָרָיו לִפְנֵי ה' בַּמִּצְפָּה"; אחר-כך נביא, (שופטים יא כט): "וַתְּהִי עַל יִפְתָּח רוּחַ ה' , וַיַּעֲבֹר אֶת הַגִּלְעָד וְאֶת מְנַשֶּׁה וַיַּעֲבֹר אֶת מִצְפֵּה גִלְעָד וּמִמִּצְפֵּה גִלְעָד עָבַר בְּנֵי עַמּוֹן"; ובסוף ימיו היה שופט, (שופטים יב ז): "וַיִּשְׁפֹּט יִפְתָּח אֶת יִשְׂרָאֵל שֵׁשׁ שָׁנִים, וַיָּמָת יִפְתָּח הַגִּלְעָדִי וַיִּקָּבֵר בְּעָרֵי גִלְעָד".

י-יב. שלושת המנהיגים הבאים היו שלושתם שופטים בלבד, (שופטים יב ח): "וַיִּשְׁפֹּט אַחֲרָיו אֶת יִשְׂרָאֵל אִבְצָן מִבֵּית לָחֶם. ויהי לו שלשים בנים ושלשים בנות שלח החוצה ושלשים בנות הביא לבניו מן החוץ וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל שבע שנים", (שופטים יב יא): "וַיִּשְׁפֹּט אַחֲרָיו אֶת יִשְׂרָאֵל אֵילוֹן הַזְּבוּלֹנִי וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל עֶשֶׂר שָׁנִים", (שופטים יב יג): "וַיִּשְׁפֹּט אַחֲרָיו אֶת יִשְׂרָאֵל עַבְדּוֹן בֶּן הִלֵּל הַפִּרְעָתוֹנִי. ויהי לו ארבעים בנים ושלשים בני בנים רכבים על שבעים עירם וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל שמנה שנים".

יג. שמשון היה קודם-כל נביא, (שופטים יג כה): "וַתָּחֶל רוּחַ ה' לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל"; אחר-כך נלחם בפלשתים, ובעקבות כך (כנראה) התמנה לשופט,  (שופטים טו כ): "וַיִּשְׁפֹּט אֶת יִשְׂרָאֵל בִּימֵי פְלִשְׁתִּים עֶשְׂרִים שָׁנָה", (שופטים טז לא): "וַיֵּרְדוּ אֶחָיו וְכָל בֵּית אָבִיהוּ וַיִּשְׂאוּ אֹתוֹ וַיַּעֲלוּ וַיִּקְבְּרוּ אוֹתוֹ בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל בְּקֶבֶר מָנוֹחַ אָבִיו וְהוּא שָׁפַט אֶת יִשְׂרָאֵל עֶשְׂרִים שָׁנָה".

יד. בספר שמואל מסופר על עלי, שהיה כהן בשילה, והיה גם שופט. הוא לא עסק במלחמות, אם כי הוא מת באותו יום שבו שני בניו נהרגו במלחמה וארון ה' נשבה, (שמואל א ד יח): "וַיְהִי כְּהַזְכִּירוֹ אֶת אֲרוֹן הָאֱלֹהִים וַיִּפֹּל מֵעַל הַכִּסֵּא אֲחֹרַנִּית בְּעַד יַד הַשַּׁעַר וַתִּשָּׁבֵר מַפְרַקְתּוֹ וַיָּמֹת כִּי זָקֵן הָאִישׁ וְכָבֵד וְהוּא שָׁפַט אֶת יִשְׂרָאֵל אַרְבָּעִים שָׁנָה".

טו. האחרון שנאמר עליו ששפט את ישראל היה שמואל. גם הוא היה קודם כל נביא, (שמואל א ג יט): "וַיִּגְדַּל שְׁמוּאֵל וה' הָיָה עִמּוֹ וְלֹא הִפִּיל מִכָּל דְּבָרָיו אָרְצָה"; אחר-כך מנהיג צבאי שהוביל את ישראל לנצחון מול הפלשתים (שמ"א ז), ובסוף היה שופט, (שמואל א ז טו): "וַיִּשְׁפֹּט שְׁמוּאֵל אֵת יִשְׂרָאֵל כֹּל יְמֵי חַיָּיו. וְהָלַךְ מִדֵּי שָׁנָה בְּשָׁנָה וְסָבַב בֵּית אֵל וְהַגִּלְגָּל וְהַמִּצְפָּה וְשָׁפַט אֶת יִשְׂרָאֵל אֶת כָּל הַמְּקוֹמוֹת הָאֵלֶּה. וּתְשֻׁבָתוֹ הָרָמָתָה כִּי שָׁם בֵּיתוֹ וְשָׁם שָׁפָט אֶת יִשְׂרָאֵל וַיִּבֶן שָׁם מִזְבֵּחַ לה'".

אז מה הקשר בין שלושת התפקידים - נבואה, משפט ומלחמה?

נראה שרוב המנהיגים התחילו לפעול כאשר היתה עליהם רוח ה', כלומר נבואה. מתוך כך הם קיבלו כוח וגבורה להילחם ולהושיע את ישראל. לאחר שהצליחו, מינו אותם בני ישראל לשופטים, שהרי אחת הדרישות משופטים היא שיהיו אנשי חיל ( פירוט ). אולם סדר זה אינו מתאים לכל המנהיגים בספר. מה דעתכם?


תגובות[עריכה]

אז מה הקשר בין שלושת התפקידים - נבואה, משפט ומלחמה?

ספר שמות פרק 15 כתוב:

(ג) יְהֹוָה אִישׁ מִלְחָמָה יְהֹוָה שְׁמוֹ:

נביא הוא איש אלהים ואלהים שופט

-- daian moshe, 2011-10-03 15:06:47

חידוד יפה של הנושא!

יכול להיות שדוקא אי הסדר של השפיטה מול המלחמה, בספר שמתאר את התקופה הכי קשה בעם ישראל, הוא המסר שהנביא רצה חהעביר אלינו.

-- Omer Zeevi, 2018-09-16 07:54:34

לענ"ד 'רוח ה' אינה נבואה ! רוח ה' היא התעוררות לעשות מעשה , התעוררות נפשית שכוחה בא מאת ה' [ כעדות המקרא] לעשות מעשה עבור ישראל [ להושיע את ישראל] .

בדיוק כמו מנהיגים בעת החדשה שרוח ה' עוררה אותם לקבל החלטות הרות גורל גם כאשר ההגיון והסבירות להצלחה היו הפוכים. עיין ערך דוד בן גוריון בהחלטתו להקים את המדינה נגד כל הסיוכיים ובכפיה בכוח של שרי הממשלה להצביע עימו בעד הקמת מדינת ישראל.

הקב"ה מתגלה לא רק בדמויות שמקורם בבית המדרש אלא גם בדמויות אחרות. כך היה בימי השופטים וכך גם בימינו אנו.

שנזכה למשיח בן דוד המלשב באופן מלא את הקדש עם החול.

-- חגי לב, 2023-06-02 22:51:50

חגי לב

נא הבן כי רוח יהוה היא הנבואה

שים לב לפסוק הזה

במדבר יא כט: "וַיֹּאמֶר לוֹ מֹשֶׁה הַמְקַנֵּא אַתָּה לִי וּמִי יִתֵּן כָּל עַם יהוה נְבִיאִים כִּי יִתֵּן יהוה אֶת רוּחוֹ עֲלֵיהֶם"

-- DAIAN SHEM, 2023-06-04 04:20:50

בדמויות שמקורם בבית דמות זה נקבה. צריך לזכור שספר שופטים הוא אוסף אגדות יווניות שתורגמו לעברית והותאמו בערך לארץ ישראל

-- heinrich roth, 2023-06-14 17:01:27

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2011-10-05.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/nvir/joftim/loxmim