ביאור:בראשית כ א

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בראשית כ א: "וַיִּסַּע מִשָּׁם אַבְרָהָם אַרְצָה הַנֶּגֶב וַיֵּשֶׁב בֵּין קָדֵשׁ וּבֵין שׁוּר וַיָּגָר בִּגְרָר."



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית כ א.


וַיָּגָר בִּגְרָר[עריכה]

וַיִּסַּע מִשָּׁם אַבְרָהָם אַרְצָה הַנֶּגֶב[עריכה]

מתי אברהם בא לגרר?
בהנחה שסיפורי המקרא מתקדמים לפי הסדר הכרונולוגי של הפרקים, ראינו שבפרק הקודם אברהם ישב באלוני ממרא אשר ליד חברון. לפני כן הוא ישב ליד באר לחי רואי, בין קדש וברד (ביאור:בראשית טז יד), שהיתה על הדרך לשור אשר במצרים (ביאור:בראשית טז ז). ושם נולד וגדל ישמעאל ועבר את המילה בגיל 13.

עתה אברהם עובר להתגורר בגרר, ייתכן משום שהוא מעוניין להעניק לשרה תנאים נוחים יותר בעיר במהלך הריונה. ברגע שאבימלך מלך גרר לקח את שרה נוצרה האפשרות שליצני הדור ישאלו מי הוא אביו האמיתי של יצחק, ויעלו את האפשרות שיצחק היה בנו של מלך גרר.

לפי הכתוב:

בסיפור גרר שמותיהם של אברם ושרי כבר שונו לאברהם ושרה (ביאור:בראשית יז טו), ועורך התורה פונה לשרה ואברהם בשמותיהם החדשים, ככתוב: "ויַֹּאמֶר אַבְרָהָם אֶל שָׂרָה אִשְׁתּוֹ, אֲחֹתִי הִוא" (ביאור:בראשית כ ב). מכאן שמלאך האלוהים כבר הבטיח לשרה בן בעוד כשנה (ביאור:בראשית יח י), ושרה כבר הצהירה שהיא כבר בלויה ולא נראית כאישה יפה שמלך ירצה לקחתה לו, ככתוב: "אַחֲרֵי בְלֹתִי הָיְתָה לִּי עֶדְנָה" (ביאור:בראשית יח יב). אולם שרה עוד לא בהריון מתקדם ויצחק עדיין לא נולד, אחרת מלך גרר היה רואה שהיא אשת איש. בנוסף, לאברהם היה כבר ילד כבן 13, ואם שרה היא רק אחותו, אזי לא ברור מי היא אשתו של אברהם, הלוא הגר חזרה להיות שפחתה של שרה. לכן סביר שהסיפור הזה קרה לפני שישמעאל נולד.

כלומר, בתקופה שבה שרה עומדת להיכנס להריון או שהיא כבר בהריון, היא מרשה לאבימלך מלך גרר לקחת אותה, ולפי דבריו של אבימלך היא עוד משקרת לו באומרה: "אָחִי הואּ" (ביאור:בראשית כ ה).

יותר מתקבל על הדעת שהסיפור הזה התרחש לפני או אחרי הסיפור הדומה שקרה לשרי במצרים. במטרה לשכנע את אברם לצאת לכנען אלוהים הבטיח לעשותו לגוי גדול (ביאור:בראשית יב ב). מכאן אברם הסיק שלמרות ששרי היא עקרה (ביאור:בראשית יא ל), בכל זאת יהיה לו זרע ממנה, ואלוהים ישמור עליו ועליה. הסיפור הזה מציג את השיטה של אברם מתחילת מסעותיו להציג את שרה כאחותו כדי להציל את חייו ממלכים רוצחים, ואת הביטחון שלו שאלוהים יציל אותו ואת שרי, אשתו היפה. ייתכן שבגלל ששרה היתה עקרה, אברהם לא חשש שהיא תיכנס להריון אפילו אם יקחו אותה ממנו לזמן מה. קשה לדעת מתי בדיוק קרה הסיפור הזה, אבל לבטח הסיפור קרה לפני ששמה של שרי שונה לשרה.

הַנֶּגֶב[עריכה]

כאשר אברם יצא ממצרים נכתב: "ויַַּעַל אַבְרָם מִמִּצְרַיִם הואּ וְאִשְׁתּוֹ וְכָל אֲשֶׁר לוֹ, וְלוֹט עִמּוֹ הַנֶּגְבָּה" (ביאור:בראשית יג א). אם כך, הרי זהו המשך הסיפור: "וַיִּסַּע מִשָּׁם אַבְרָהָם אַרְצָה הַנֶּגֶב". אברם עזב את ממצרים וחזר לנגב, שם הוא התיישב בעיר גרר.

וַיֵּשֶׁב בֵּין קָדֵשׁ וּבֵין שׁוּר וַיָּגָר בִּגְרָר[עריכה]

גרר היתה מחוז ועיר שבה שלט מלך. העיר שכנה בקרבת הים התיכון, אולי באזור עזה. מחוז גרר היה באזור שבה נחל גרר ונחל באר שבע נשפכים לנחל הבשור. גם יצחק בא לגור בגרר כאברהם אביו, "ויֵַּלֶךְ יִצְחָק אֶל אֲבִימֶלֶךְ מֶלֶךְ פְּלִשְׁתִּים, גְּרָרָה" (ביאור:בראשית כו א), וגם הוא נדחף חזרה למדבר הנגב, לאזור באר שבע, ולשם מלך גרר בא לעשות איתו הסכם שלום (ביאור:בראשית כו כג).

סביר להניח שהיה רעב מסוים בארץ, ושאברם התקרב לעיר גרר. הוא כנראה פחד לחזור למצרים לאחר שגורש משם, ככתוב: "ויְַצַו עָלָיו פַּרְעֹה, אֲנָשִׁים; ויְַשַׁלְּחו אֹּתוֹ וְאֶת אִשְׁתּוֹ, וְאֶת כָּל אֲשֶׁר לוֹ" (ביאור:בראשית יב כ).

  • "וַיֵּשֶׁב" – הפועל מתייחס לצאן, לבקר וליתר הרכוש של אברהם שנותר לשבת באזור שבין קדש ושור, מחוץ לעיר גרר.
  • "וַיָּגָר" – הפעול מתייחס לאברהם ומשפחתו שלא ישבו במאהל שבנגב, אלא באו לגור כגרים בעיר גרר, ככתוב: "ויַָּגָר בִּגְרָר".