ביאור:תועבת ה' ורצון ה'
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
תועבה היא דבר שמרחיקים או דוחים.
כמה פסוקים בספר משלי מציגים ניגוד בין דבר שהוא תועבת ה', כלומר דבר שה' מרחיק ודוחה מעליו, לבין דבר שה' רוצה או אוהב. מתוך הניגוד שמוצג בפסוקים אנחנו יכולים ללמוד שקיים גם מצב ביניים, אולם - בניגוד לרוב התחומים בחיים - בתחומים אלה לא רצוי להישאר במצב הביניים, אלא יש לשאוף לקצה החיובי:
- (משלי יא א): "מֹאזְנֵי מִרְמָה תּוֹעֲבַת ה', וְאֶבֶן שְׁלֵמָה רְצוֹנוֹ"- ה' מרחיק ממנו אנשי עסקים שהמאזניים שלהם לא מאוזנים, ומקרב אליו אנשי עסקים שמקפידים על דיוק באבני המידה. מצב הביניים הוא אנשים שלא מרמים בכוונה אבל גם לא מקפידים על דיוק ( פירוט ).
- (משלי יא כ): "תּוֹעֲבַת ה' עִקְּשֵׁי לֵב, וּרְצוֹנוֹ תְּמִימֵי דָרֶךְ"- ה' מתעב אנשים שמתמידים בדרך רעה, ואוהב אנשים שמתמידים בדרך טובה. מצב הביניים הוא אנשים לא עקביים - פעם טובים ופעם רעים ( פירוט ).
- (משלי יב כב): "תּוֹעֲבַת ה' שִׂפְתֵי שָׁקֶר, וְעֹשֵׂי אֱמוּנָה רְצוֹנוֹ"- ה' מרחיק אנשים שמדברים שקר, ואוהב אנשים שעושים אמונה. מצב הביניים הוא אנשים שמדברים דברי אמונה אבל לא עושים אותם - לא מצליחים להגשים את הרעיונות שהם מטיפים להם ( פירוט ).
- (משלי טו ח): "זֶבַח רְשָׁעִים תּוֹעֲבַת ה', וּתְפִלַּת יְשָׁרִים רְצוֹנוֹ"- ה' מתעב קרבנות שמקריבים אנשים רשעים, ורוצה בתפילות שמתפללים אנשים ישרים. מצב הביניים הוא תפילות של רשעים או קרבנות של ישרים, כי תפילות רצויות לה' יותר מקרבנות ( פירוט ).
- (משלי טו ט): "תּוֹעֲבַת ה' דֶּרֶךְ רָשָׁע, וּמְרַדֵּף צְדָקָה יֶאֱהָב"- ה' מתעב אנשים שמצטרפים לרשעים ואוהב אנשים שמצטרפים לצדיקים. מצב הביניים הוא אנשים שהולכים בדרך שלהם, ואינם מצטרפים לרשעים או לצדיקים ( פירוט ).
פסוקים נוספים
[עריכה]פסוקים נוספים על תועבה:
- (משלי ג לב): "כִּי תוֹעֲבַת ה' נָלוֹז, וְאֶת יְשָׁרִים סוֹדוֹ"- ה' מרחיק ממנו אנשים עקומים ורמאים, ומתחבר עם אנשים ישרים.
- (משלי ח ז): "כִּי אֱמֶת יֶהְגֶּה חִכִּי, וְתוֹעֲבַת שְׂפָתַי רֶשַׁע"- החכמה אוהבת אמת ומתעבת רשע ( פירוט ).
- (משלי טו כו): "תּוֹעֲבַת ה' מַחְשְׁבוֹת רָע, וּטְהֹרִים אִמְרֵי נֹעַם"- ה' מתעב אנשים שחושבים רע על הזולת, ואנשים שמחשבותיהם טהורות - אמריהם נעימים ואהובים לה' ( פירוט ).
- (משלי טז ה): "תּוֹעֲבַת ה' כָּל גְּבַהּ לֵב, יָד לְיָד לֹא יִנָּקֶה"( פירוט ).
- (משלי טז יב): "תּוֹעֲבַת מְלָכִים עֲשׂוֹת רֶשַׁע, כִּי בִצְדָקָה יִכּוֹן כִּסֵּא"( פירוט ).
- (משלי יז טו): "מַצְדִּיק רָשָׁע וּמַרְשִׁיעַ צַדִּיק, תּוֹעֲבַת ה' גַּם שְׁנֵיהֶם"( פירוט ).
- (משלי כ י): "אֶבֶן וָאֶבֶן אֵיפָה וְאֵיפָה, תּוֹעֲבַת ה' גַּם שְׁנֵיהֶם"( פירוט ).
- (משלי כ כג): "תּוֹעֲבַת ה' אֶבֶן וָאָבֶן, וּמֹאזְנֵי מִרְמָה לֹא טוֹב"( פירוט ).
- (משלי כא כז): "זֶבַח רְשָׁעִים תּוֹעֵבָה, אַף כִּי בְזִמָּה יְבִיאֶנּוּ"( פירוט ).
- (משלי כח ט): "מֵסִיר אָזְנוֹ מִשְּׁמֹעַ תּוֹרָה, גַּם תְּפִלָּתוֹ תּוֹעֵבָה"( פירוט ).
ראו גם פסוקים נוספים על רצון = חפץ-לב או אהבה או פיוס .
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה בסגלות משלי וגם ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2002-11-10.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/ktuv/mjly/toevt1_wrcon1