קטגוריה:יחזקאל מד ב
נוסח המקרא
ויאמר אלי יהוה השער הזה סגור יהיה לא יפתח ואיש לא יבא בו כי יהוה אלהי ישראל בא בו והיה סגור
וַיֹּאמֶר אֵלַי יְהוָה הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא יָבֹא בוֹ כִּי יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בָּא בוֹ וְהָיָה סָגוּר.
וַיֹּ֨אמֶר אֵלַ֜י יְהֹוָ֗ה הַשַּׁ֣עַר הַזֶּה֩ סָג֨וּר יִֽהְיֶ֜ה לֹ֣א יִפָּתֵ֗חַ וְאִישׁ֙ לֹא־יָ֣בֹא ב֔וֹ כִּ֛י יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֵֽי־יִשְׂרָאֵ֖ל בָּ֣א ב֑וֹ וְהָיָ֖ה סָגֽוּר׃
וַ/יֹּ֨אמֶר אֵלַ֜/י יְהוָ֗ה הַ/שַּׁ֣עַר הַ/זֶּה֩ סָג֨וּר יִהְיֶ֜ה לֹ֣א יִפָּתֵ֗חַ וְ/אִישׁ֙ לֹא־יָ֣בֹא ב֔/וֹ כִּ֛י יְהוָ֥ה אֱלֹהֵֽי־יִשְׂרָאֵ֖ל בָּ֣א ב֑/וֹ וְ/הָיָ֖ה סָגֽוּר׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום יונתן
רש"י
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת דוד
"בא בו" - דרך השער ההוא
"והיה סגור" - לכן יהיה סגור הואיל ואין מי בא בו בעבור שהמקום ב"ה בא בומלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
ה' בא אל המקדש וסוגר את הדלת אחריו
(יחזקאל מד א): "וַיָּשֶׁב אֹתִי דֶּרֶךְ שַׁעַר הַמִּקְדָּשׁ הַחִיצוֹן הַפֹּנֶה קָדִים, וְהוּא סָגוּר"
(יחזקאל מד ב): "וַיֹּאמֶר אֵלַי ה': הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה, לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא יָבֹא בוֹ, כִּי ה' אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בָּא בוֹ, וְהָיָה סָגוּר"
יחזקאל מד ג: "אֶת הַנָּשִׂיא נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב בּוֹ לאכול[לֶאֱכָל] לֶחֶם לִפְנֵי ה' מִדֶּרֶךְ, אֻלָם הַשַּׁעַר יָבוֹא וּמִדַּרְכּוֹ יֵצֵא"
(יחזקאל מד ד): "וַיְבִיאֵנִי דֶּרֶךְ שַׁעַר הַצָּפוֹן אֶל פְּנֵי הַבַּיִת, וָאֵרֶא וְהִנֵּה מָלֵא כְבוֹד ה' אֶת בֵּית ה' וָאֶפֹּל אֶל פָּנָי"
ה' לוקח את יחזקאל לסיור בבית-המקדש העתידי. אחרי שהוא מראה לו את כל החדרים, התאים והלשכות, הוא מראה לו שהשער החיצוני, הפונה מזרחה, סגור. הוא אומר לו שבעתיד, ה' ייכנס לבית-המקדש דרך השער הזה, ומאותו רגע והלאה, השער הזה יישאר סגור.
מדוע נסגר השער?
1. מתוך כבוד לה': ה' השתמש בשער הזה, ולכן לא ראוי שאדם פשוט ישתמש בו: "לכן יהיה סגור הואיל ואין מי בא בו, בעבור שהמקום ב"ה בא בו" ( מצודות )
2. "זה בא להורות שהשכינה לא תצא עוד משם לעולם, ואחר שבא ונכנס למקדש דרך השער הזה נסגר השער שלא יצא משם עוד חוץ למקדש כי ישכון שם לעולם" ( מלבי"ם ) .
3. הקשר בין ה' לבין האומה הישראלית נמשל לנישואין. במשל זה, בית המקדש מסמל את הבית המשותף של החתן והכלה. כידוע, אחרי החופה נכנסים החתן והכלה לבית שלהם (בימינו זה נעשה ב"חדר ייחוד"). סגירת הדלת היא הפעולה הסמלית שחותמת את הקשר ביניהם לתמיד. גם כאן, אחרי שה' נכנס אל ביתו, הוא סוגר את הדלת כדי שיוכל מעתה להתייחד עם האומה הישראלית.
מי ישב בשער?
רק אדם אחד יהיה רשאי לשבת בחלל השער ולאכול שם - הנשיא, "שהוא המלך המשיח" (מלבי"ם, מצודות) . מדוע?
1. לפי רוב המפרשים, זה בגלל כבודו של הנשיא: "נשיא הוא, וחשוב, ואין דרכו לישב ולאכול עם שאר הכהנים בלשכות" ( רש"י , מצודות , מלבי"ם ) .
2. כשהחתן והכלה יושבים בחדר ייחוד, הם אוכלים ביחד סעודה ראשונה כזוג נשוי. הנשיא מייצג את האומה הישראלית, והאכילה שלו בשער מסמלת סעודה זוגית של ה' עם כלתו האומה הישראלית.
איזה שער יהיה סגור?
הפסוק שלנו מדבר על "שַׁעַר הַמִּקְדָּשׁ הַחִיצוֹן הַפֹּנֶה קָדִים", שיהיה סגור תמיד. בהמשך, (יחזקאל מו א): "כֹּה אָמַר ד' ה': שַׁעַר הֶחָצֵר הַפְּנִימִית הַפֹּנֶה קָדִים יִהְיֶה סָגוּר שֵׁשֶׁת יְמֵי הַמַּעֲשֶׂה, וּבְיוֹם הַשַּׁבָּת יִפָּתֵחַ וּבְיוֹם הַחֹדֶשׁ יִפָּתֵחַ". אפשר לפרש בשתי דרכים:
1. לפי המפרשים, בפרק מד הכוונה לשער המזרחי החיצוני, ובפרק מו הכוונה לשער המזרחי הפנימי יותר (הגר"א, מלבי"ם) .
2. אך ע"פ ההשוואה לנישואין, נראה שההיפך הוא הנכון. בפרק מד הכוונה לשער המזרחי של המקדש - המבנה המסמל את בית הכלולות, ובפרק מו הכוונה לשער המזרחי של החצר - המקיפה את המקדש מבחוץ. שער המקדש סגור כדי שלא להפריע להתייחדות של ה' עם האומה הישראלית, אבל שער החצר פתוח כדי לאפשר לאורחים להיכנס אל מסיבת הנישואין.
3. אגב, בימי הבית השני, השער שהיה סגור היה רק הפשפש הדרומי של השער המזרחי. "כך שנינו במסכת מדות: שני פשפשין היו לו לשער הגדול: אחד בדרום ואחד בצפון. שבדרום לא נכנס בו אדם מעולם, עליו מפורש ע"י יחזקאל השער הזה יהיה סגור." ( רש"י ) . אולם ייתכן שזה יהיה שונה בימי הבית השלישי.
תגובות
2015-02-16 17:03:56
Daian Moshe
https://www.youtube.com/watch?v=_j-Tji1DueU
ואתה אראל דע כי הדלת סגורה רק לרשעים
האל לא סוגר את הדלת אלא רק הציב מכשולים ומסננים כמבחן לאדם
ומי שיעבור בשלום וידע את הקוד של הדלת יוכל להכנס לבוא אל המקדש
מי שידע את הקוד של הדלת של דלת-הארץ
זה המלך המשיח צַדִּיק וְנוֹשָׁע ועָנִי
זכריה ט ט: "גִּילִי מְאֹד בַּת צִיּוֹן הָרִיעִי בַּת יְרוּשָׁלַים הִנֵּה מַלְכֵּךְ יָבוֹא לָךְ צַדִּיק וְנוֹשָׁע הוּא עָנִי וְרֹכֵב עַל חֲמוֹר וְעַל עַיִר בֶּן אֲתֹנוֹת"
ישעיהו כב כב: "וְנָתַתִּי מַפְתֵּחַ בֵּית דָּוִד עַל שִׁכְמוֹ וּפָתַח וְאֵין סֹגֵר וְסָגַר וְאֵין פֹּתֵחַ"
- -- Daian Moshe, 2015-04-06 22:28:30
יחזקאל מד ב: "וַיֹּאמֶר אֵלַי יהוה הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא יָבֹא בוֹ כִּי יהוה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בָּא בוֹ וְהָיָה סָגוּר"
אם השער היה סגור לאלהים הן לא יפתח לאדם
כי אם איש אלהים הוא המשל [המושל] והאדם הוא הנמשל
ישעיהו כ ג: "וַיֹּאמֶר יהוה כַּאֲשֶׁר הָלַךְ עַבְדִּי יְשַׁעְיָהוּ עָרוֹם וְיָחֵף שָׁלֹשׁ שָׁנִים אוֹת וּמוֹפֵת עַל מִצְרַיִם וְעַל כּוּשׁ"
ישעיהו כ ד: "כֵּן יִנְהַג מֶלֶךְ אַשּׁוּר אֶת שְׁבִי מִצְרַיִם וְאֶת גָּלוּת כּוּשׁ נְעָרִים וּזְקֵנִים עָרוֹם וְיָחֵף וַחֲשׂוּפַי שֵׁת עֶרְוַת מִצְרַיִם"
- -- Daian Moshe, 2015-04-06 23:49:22
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2015-04-14.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "יחזקאל מד ב"
קטגוריה זו מכילה את 12 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 12 דפים.