קטגוריה:ישעיהו ל י
נוסח המקרא
אשר אמרו לראים לא תראו ולחזים לא תחזו לנו נכחות דברו לנו חלקות חזו מהתלות
אֲשֶׁר אָמְרוּ לָרֹאִים לֹא תִרְאוּ וְלַחֹזִים לֹא תֶחֱזוּ לָנוּ נְכֹחוֹת דַּבְּרוּ לָנוּ חֲלָקוֹת חֲזוּ מַהֲתַלּוֹת.
אֲשֶׁ֨ר אָמְר֤וּ לָרֹאִים֙ לֹ֣א תִרְא֔וּ וְלַ֣חֹזִ֔ים לֹ֥א תֶחֱזוּ־לָ֖נוּ נְכֹח֑וֹת דַּבְּרוּ־לָ֣נוּ חֲלָק֔וֹת חֲז֖וּ מַהֲתַלּֽוֹת׃
אֲשֶׁ֨ר אָמְר֤וּ לָֽ/רֹאִים֙ לֹ֣א תִרְא֔וּ וְ/לַ֣/חֹזִ֔ים לֹ֥א תֶחֱזוּ־לָ֖/נוּ נְכֹח֑וֹת דַּבְּרוּ־לָ֣/נוּ חֲלָק֔וֹת חֲז֖וּ מַהֲתַלּֽוֹת׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"ולחוזים" - ולנביאים
"נכוחות" - ענין דברים ישרים כמו כולם נכוחים למבין (משלי ט)
"חלקות" - דברים רכים וחנופה
"מהתלות" - ענין לעג כמו ואיש ברעהו יהתלו (ירמיהו ט)
מצודת דוד
"חזו מהתלות" - הם אינם אומרים שהם מהתלות אבל הנביא קורא לדברי נביאי השקר מהתלות וכאלו הנביא אומר להם הנה תאמרו הנבאו לנו כדברי הנביאים האומרים שלום הלא דבריהם המה מהתלות ולא דברים ישרים
"דברו לנו חלקות" - דברו כמו נביאי הבעל שמחליקין דבריהם ומחניפין לומר שלום יהיה לכם
"לרואים" - לנביאי האמת יאמרו לא תראו נבואה למען הגיד לנו
"לא תחזו לנו" - לא תנבאו לנו נכוחותמלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
"ולחזים" המוכיחים על דברים שבין אדם למקום וצופים במראות אלהים אמרו "לא תחזו לנו נכחות", שהם דברים המקבילים נכח ה', עתה מבאר דבריו (והמאמרים מגבילים) "אל הראים אמרו דברו לנו חלקות", דברים חלקים וחנופה כהאי דבר חוזאי שא"ל פרע ליה בית השחיטה, "אל החזים אומרים חזו מהתלות", הם דברי צחוק כמו נביאי השקר שאמרו דברים שאין בהם ממש:
ביאור המילות
"ראים, חזים". פעל חזה, בא תמיד על ראיית הלב בעינים הפנימים, אם יצייר בנפשו תמונה דמיונית, או ציור שכלי, נאמר שחזה בעין הדמיון או השכל, ועקרו בא על ציור הבב"ת והבלתי גשמי בדרך מוגבל וגשמי ותמונה דמיונית, וע"כ בא על מחזה אלהים תמיד, כמ"ש ואנכי חזון הרביתי וביד הנביאים אדמה, מ"ש ביד הנביאים אדמה, מבאר מ"ש ואנכי חזון הרביתי, שהוא שהשיגו הנביאים דמיונות, ויהיה חזה משתתף עם שאול עשינו חוזה (למעלה כח), גבול בענינים הבלתי מוגבלים, ומצד זה יקרא הנביא הצופה במראות אלהים חוזה, והרואה בעיני בשר על עניני העם לישר מעשיהם בין אדם לחברו היה נקרא רואה, שמואל היה שופט ודן בין אדם לחברו, ונקרא רואה, וזה כונת הספור לפנים בישראל כה אמר האיש וכו' לכו עד הרואה, כי לנביא היום יקרא לפנים הרואה (ש"א ט'), ומובן במ"ש וחלקות הוא הפך התוכחה, מוכיח אדם אחרי חן ימצא ממחליק לשון (משלי כח כג).
"ונכחת", נגד המקום ע"ל (נט יד):
- פרשנות מודרנית:
דברו לנו חלקות, חזו מהתלות
(ישעיהו ל י): "אֲשֶׁר אָמְרוּ לָרֹאִים 'לֹא תִרְאוּ', וְלַחֹזִים 'לֹא תֶחֱזוּ לָנוּ נְכֹחוֹת', 'דַּבְּרוּ לָנוּ חֲלָקוֹת', 'חֲזוּ מַהֲתַלּוֹת'"
כך אמרו בני ישראל בזמן הנביא ישעיהו:
הרואים - הנביאים, כמו ב (שמואל א ט ט): "כִּי לַנָּבִיא הַיּוֹם, יִקָּרֵא לְפָנִים הָרֹאֶה"; הם נקראו כך כי תפקידם היה לראות ולהראות את המציאות כפי שהיא. אולם בני ישראל בימי ישעיהו לא רצו לראות את המציאות, ולכן אמרו לרואים - 'לא תראו!' כלל.
החוזים - גם הם נביאים, והם נקראו כך כי תפקידם היה לחזות את המציאות כפי שהיא אמורה להיות (ראו חזון ) - מציאות נכוחה ( ראויה ), של צדק ויושר. אולם בני ישראל בימי ישעיהו לא רצו לתקן את המציאות בכיוון של צדק ויושר, זה לא עניין אותם, ולכן הם אמרו לחוזים: לא תחזו לנו נכוחות.
בני ישראל גם אמרו לנביאים בדיוק הם רוצים לשמוע:
חלק = נעים למגע ולשמיעה, ללא חספוס ופגם ; דברו לנו חלקות - אתם, הרואים, תארו לנו את המציאות בצורה חלקה ונעימה, הסתירו את כל הפגמים הבעיות והעוולות שבמציאות חיינו; אמרו לנו שאנחנו אנשים טובים ושהמצב נפלא; התחנפו אלינו ( רש"י ) .
התל = עשה הצגה דמיונית ומבדרת ; חזו מהתלות - אתם, החוזים, תארו לנו עולמות משעשעים ומבדרים, בלי שום קשר למה שראוי ונכון שיהיה; אל תטרידו אותנו עם תוכניות לעולם צודק יותר.
אמרו - לא דווקא בדיבור; ייתכן שהם אמרו במעשה - הם פשוט לא הקשיבו לנביאים שדיברו על המציאות ועל תיקונה, אלא רק לאנשים ש דיברו חלקות וחזו מהתלות.
גם בימינו ישנם אנשים, שאינם רוצים לשמוע רבנים שפוסקים הלכה באמת, אלא רק רבנים שמקלים ומתירים - דברו לנו חלקות, או רבנים שמתבדחים ומתלוצצים - חזו מהתלות.
דקויות
מה ההבדל בין רואים לבין חוזים? -
1. הרואים מתייחסים להווה והחוזים מתייחסים לעתיד - ראו פירושנו למעלה.
2."הרואים, הם הנביאים המוכיחים על דברים שבין אדם לאדם, להם אמרו לא תראו ותביטו על ענינים אלה להוכיח עליהם. ולחזים, המוכיחים על דברים שבין אדם למקום וצופים במראות אלהים, אמרו לא תחזו לנו נכחות, שהם דברים המקבילים נכח ה', עתה מבאר דבריו (והמאמרים מגבילים) אל הראים אמרו דברו לנו חלקות, דברים חלקים וחנופה כהאי דבר חוזאי שא"ל פרע ליה בית השחיטה, אל החזים אומרים חזו מהתלות, הם דברי צחוק, כמו נביאי השקר שאמרו דברים שאין בהם ממש:" ( מלבי"ם )
"דברו לנו חלקות" - דברו כמו נביאי הבעל שמחליקין דבריהם ומחניפין לומר שלום יהיה לכם. "חזו מהתלות" - הם אינם אומרים שהם מהתלות אבל הנביא קורא לדברי נביאי השקר מהתלות וכאלו הנביא אומר להם הנה תאמרו הנבאו לנו כדברי הנביאים האומרים שלום הלא דבריהם המה מהתלות ולא דברים ישרים". "לרואים" - לנביאי האמת יאמרו לא תראו נבואה למען הגיד לנו. "לא תחזו לנו" - לא תנבאו לנו נכוחות" ( מצודות ) .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2013-02-06.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "ישעיהו ל י"
קטגוריה זו מכילה את 10 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 10 דפים.