קטגוריה:במדבר כה יג
נוסח המקרא
והיתה לו ולזרעו אחריו ברית כהנת עולם תחת אשר קנא לאלהיו ויכפר על בני ישראל
וְהָיְתָה לּוֹ וּלְזַרְעוֹ אַחֲרָיו בְּרִית כְּהֻנַּת עוֹלָם תַּחַת אֲשֶׁר קִנֵּא לֵאלֹהָיו וַיְכַפֵּר עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.
וְהָ֤יְתָה לּוֹ֙ וּלְזַרְע֣וֹ אַחֲרָ֔יו בְּרִ֖ית כְּהֻנַּ֣ת עוֹלָ֑ם תַּ֗חַת אֲשֶׁ֤ר קִנֵּא֙ לֵֽאלֹהָ֔יו וַיְכַפֵּ֖ר עַל־בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל׃
וְ/הָ֤יְתָה לּ/וֹ֙ וּ/לְ/זַרְע֣/וֹ אַחֲרָ֔י/ו בְּרִ֖ית כְּהֻנַּ֣ת עוֹלָ֑ם תַּ֗חַת אֲשֶׁ֤ר קִנֵּא֙ לֵֽ/אלֹהָ֔י/ו וַ/יְכַפֵּ֖ר עַל־בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
תרגום
אונקלוס (תאג'): | וּתְהֵי לֵיהּ וְלִבְנוֹהִי בָּתְרוֹהִי קְיָם כְּהוּנַּת עָלַם חֲלָף דְּקַנִּי קֳדָם אֱלָהֵיהּ וְכַפַּר עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל׃ |
ירושלמי (יונתן): | וְחוֹלַף דְחַסְדוֹהִי לְמֵימָר הֲלָא בַּר פּוּטִי מִדְיָנָאָה הוּא הָא אֲנָא מְיַחְסִינֵיהּ לִכְהוּנְתָּא רַבְּתָא וְחוֹלַף דְאָחַד רוּמְחָא בִּדְרָעֵיהּ וּמְחָא לְמִדְיָנֵיתָא לְבֵית בַּהֲתַת קֵיבְתָהּ וְצַלֵי בְּפוּמֵיהּ עַל עַמָא בֵּית יִשְרָאֵל יִזְכּוּן כַּהֲנַיָא לִתְלַת מַתְּנָן דְרוֹעָא וְלָעָא וְקֵיבְתָא וּתְהֵי לֵיהּ וְלִבְנוֹי בַּתְרוֹי קְיַים רְבוּת עֲלָם חוֹלַף דְקַנֵי לֶאֱלָהֵיהּ וְכַפֵּר עַל בְּנֵי יִשְרָאֵל: |
רש"י
"ברית כהנת עולם" - שאע"פ שכבר נתנה כהונה לזרעו של אהרן לא נתנה אלא לאהרן ולבניו שנמשחו עמו ולתולדותיהם שיולידו אחר המשחתן אבל פינחס שנולד קודם לכן ולא נמשח לא בא לכלל כהונה עד כאן וכן שנינו בזבחים לא נתכהן פינחס עד שהרגו לזמרי
"לאלהיו" - בשביל אלהיו כמו (במדבר יא) המקנא אתה לי (זכריה א) וקנאתי לציון בשביל ציון
[טז] לא נתנה אלא לאהרן ובניו שנמשחו עמו. ואם תאמר, ולמה לא נמשח פנחס כמו שנמשחו אהרן ובניו. ויש לתרץ, שאין מושחין קטן, ופנחס באותו זמן קטן היה כשנמשחו אהרן ובניו (ויקרא ח', ל'), ולפיכך לא שייך למשוח אותו. וכשנעשה גדול לא שייך למשוח אותו, דלא נמשחו אהרן ובניו אלא כשנמשח המשכן (שם), אבל למשוח אותו אחר כך - לא יתכן. ועוד יש לומר, דמיעוט בהמשחה יותר עדיף, דלא נמשחו אלא אותן שהיו מוכרחין למשוח, ולפיכך אהרן ובניו, דלא אפשר בלאו הכי, שהרי אין למשוח אהרן בלחוד, דאם כן תהיה הכהונה בטילה, שלא נולדו לאהרן בנים אחר המשחו. ולפיכך משח אהרן ובניו. אבל בני אלעזר ואיתמר, דאפשר בלא הם, דהרי נולדו להם בנים אחר המשחו, ויותר עדיף כשנולד בקדושה, לכך לא נמשח פנחס:
[יז] בשביל אלקיו. לא כפשוטו, דהוי משמע כמו "ויקנאו למשה במחנה" (תהלים ק"ו, ט"ז), שפירושו שהכעיסו אותו (רש"י שם), וחס ושלום, שלא יתכן זה כאן:
רש"י מנוקד ומעוצב
• לפירוש "רש"י מנוקד ומעוצב" על כל הפרק •
בְּרִית כְּהֻנַּת עוֹלָם – שֶׁאַף עַל פִּי שֶׁכְּבָר נִתְּנָה כְּהֻנָּה לְזַרְעוֹ שֶׁל אַהֲרֹן, לֹא נִתְּנָה אֶלָּא לְאַהֲרֹן, וּלְבָנָיו שֶׁנִּמְשְׁחוּ עִמּוֹ, וּלְתוֹלְדוֹתֵיהֶם שֶׁיִּוָּלְדוּ אַחַר הַמְשָׁחָתָן; אֲבָל פִּינְחָס, שֶׁנּוֹלַד קֹדֶם לָכֵן וְלֹא נִמְשַׁח, לֹא בָּא לִכְלַל כְּהֻנָּה עַד כָּאן. וְכֵן שָׁנִינוּ בִּזְבָחִים (דף ק"א ע"ב): לֹא נִתְכַּהֵן פִּינְחָס עַד שֶׁהֲרָגוֹ לְזִמְרִי.
לֵאלֹהָיו – בִּשְׁבִיל אֱלֹהָיו, כְּמוֹ: "הַמְקַנֵּא אַתָּה לִי" (במדבר יא,כט), [בִּשְׁבִילִי]; "קִנֵּאתִי לְצִיּוֹן" (זכריה ח,ב), בִּשְׁבִיל צִיּוֹן.
רשב"ם
רמב"ן
רבינו בחיי בן אשר
• לפירוש "רבינו בחיי בן אשר" על כל הפרק •
וכתב החכם ר' אברהם ז"ל כי הכהנים הגדולים היו מבני פינחס, ומלת אחריו לאות שמת ואינו אליהו, עד כאן. אבל האמת הוא כדעת רז"ל כי פינחס הוא אליהו, ובאור מלת אחריו אחר הסתלקותו.
ברית כהונת עולם. לא הזכיר בו מלח כשם שהזכיר באהרן ובכל זרעו, לפי שהם הובטחו בשני עולמות שהם זמן הברית והקיום להיותן נזונין בעוה"ז משלחן גבוה והם המתנות, ושיהיו לעולם הבא נחלת ה', וכן כתיב (במדבר יח) אני חלקך ונחלתך, אני חלקך בעוה"ז ונחלתך לעוה"ב, ולכך הזכיר בהם מלח שהוא כולל הברית והקיום, אבל כאן בפינחס המושך כח מן החסד והנרמז בשמו פני חסד שהיא מדתו של כהן לא הזכיר בו מלח, כי הבטיחו בקיום נצחי ושלא תשלוט עליו מיתה.
ויכפר על בני ישראל. ללמדך שהשופך דמן של רשעים כאלו הקריב קרבן, וכן כתיב (שמות כא) מעם מזבחי תקחנו למות, אפילו כהן ועובד עבודה על גבי המזבח משם תקחנו למות.ספורנו
• לפירוש "ספורנו" על כל הפרק •
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
אור החיים
• לפירוש "אור החיים" על כל הפרק •
מדרש ספרי
• לפירוש "מדרש ספרי" על כל הפרק •
בעל הטורים
• לפירוש "בעל הטורים" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:במדבר כה יג.
כהונת פינחס בן אלעזר
(במדבר כה יג): "וְהָיְתָה לּוֹ וּלְזַרְעוֹ אַחֲרָיו בְּרִית כְּהֻנַּת עוֹלָם, תַּחַת אֲשֶׁר קִנֵּא לֵאלֹהָיו וַיְכַפֵּר עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל"
בקריאה ראשונה נראה, שפינחס זכה בכהונה כשכר על מעשה-הקנאות שלו (הביטוי תחת אשר מציין שכר או עונש ).
אולם, פינחס היה בן אלעזר בנו של אהרן הכהן, ואהרן וצאצאיו זכו בכהונת עולם כבר ב (שמות מ טו): "וּמָשַׁחְתָּ אֹתָם כַּאֲשֶׁר מָשַׁחְתָּ אֶת אֲבִיהֶם וְכִהֲנוּ לִי, וְהָיְתָה לִהְיֹת לָהֶם מָשְׁחָתָם לִכְהֻנַּת עוֹלָם לְדֹרֹתָם". אם כך, מה מיוחד בכהונה של פינחס? כמה פירושים:
1. הכהונה בספר שמות הובטחה רק לאותם אנשים שנמשחו אז - אהרן אלעזר ואיתמר, ולצאצאיהם שיוולדו לאחר מכן. אבל פינחס נולד עוד קודם, ולכן פורמאלית המינוי לא חל עליו. בזכות מסירות-הנפש שלו, זכה גם הוא לכהונה ( רש"י ) .
2. לכהן אסור להיטמא למת, ופינחס לא רק נטמא למת - הוא גם הרג, ולכן נפסל מהכהונה. אולם, כיוון שהמעשה שלו בסופו של דבר הציל חיים רבים, ולמעשה הציל את עם ישראל כולו מ המגפה המואבית-מדיינית , ה' חידש את כהונתו: "הכהונה ראויה אליו, אם בבחינת הקב"ה - תחת אשר קינא לאלהיו , והקנאה ההיא היתה עבודה משובחת לפניו יתברך, ולכן ראוי שיהיה כהן לאל עליון וקדוש לאלהיו. ואם בבחינת ישראל גם כן, כי הוא כיפר על בני ישראל , וכיוון שכיפר עליהם ביום ההוא, ראוי שתמיד יהיה כהן מכפר עליהם בעבודת המקדש" (אברבנאל פירוש ראשון) .
3. פינחס כבר היה כהן, אולם בפסוק זה הובטחה לו ולצאצאיו משרת הכהן הגדול (אברבנאל פירוש שני, וכן תרגום יונתן) . אמנם היו תקופות שבהן הכהנים הגדולים היו מצאצאי איתמר (כגון עלי הכהן), אולם בבית המקדש, הכהנים הגדולים היו צאצאי צדוק בן אחיטוב שהיה צאצא של פינחס (ראו דברי הימים א ה ל-מא) .
4. על-דרך הדרש, פסוקנו מתייחס לא לכהונה עצמה אלא לחלק ממתנות-כהונה, (דברים יח ג): "וְנָתַן לַכֹּהֵן הַזְּרֹעַ וְהַלְּחָיַיִם וְהַקֵּבָה", המסמלות את המעשה של פינחס: "וְחוֹלַף דְאָחַד רוּמְחָא בִּדְרָעֵיהּ , וּמְחָא לְמִדְיָנֵיתָא לְבֵית בַּהֲתַת קֵיבְתָהּ , וְצַלֵי בְּפוּמֵיהּ עַל עַמָא בֵּית יִשְרָאֵל, יִזְכּוּן כַּהֲנַיָא לִתְלַת מַתְּנָן: דְרוֹעָא וְלָעָא וְקֵיבְתָא , וּתְהֵי לֵיהּ וְלִבְנוֹי בַּתְרוֹי קְיַים רְבוּת עֲלָם חוֹלַף דְקַנֵי לֶאֱלָהֵיהּ וְכַפֵּר עַל בְּנֵי יִשְרָאֵל" (יונתן) .
5. ועל-דרך הסוד: "ולא אמר הכתוב... כהונת עולם כמו שאמר באהרן, אבל אמר ברית כהונת עולם , ואמר את בריתי שלום , שיתן לו ברית עם השלום דבק בו. ובאהרן נאמר לכבוד ולתפארת , ולכך אמר אשר קנא לאלהיו , והמשכיל יבין" ( רמב"ן ) .
תגובות
[ציטוט של אראל] :אולם, פינחס היה בן אלעזר בנו של אהרן הכהן, ואהרן וצאצאיו זכו בכהונת עולם כבר ב שמות מ טו: " וּמָשַׁחְתָּ אֹתָם כַּאֲשֶׁר מָשַׁחְתָּ אֶת אֲבִיהֶם וְכִהֲנוּ לִי, וְהָיְתָה לִהְיֹת לָהֶם מָשְׁחָתָם לִכְהֻנַּת עוֹלָם לְדֹרֹתָם ". אם כך, מה מיוחד בכהונה של פינחס? [סוף ציטוט]
כהונת פנחס בן אלעזר הייתה לזרעו ארבעה דורות עד ניתנה הכהונה הגדולה לבני אִיתָמָר בֶּן אַהֲרֹן הַכֹּהֵן [למשפחת עלי הכהן]
כהונת בני אהרן הלוי -- לעולם
כהונת פנחס - לעולם= במשמעות של ארבעה דורות - כִּי אָנֹכִי יהוה אֱלֹהֶיךָ אֵל קַנָּא פֹּקֵד עון אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשֹׂנְאָי
שמות לד ז: "נֹצֵר חֶסֶד לָאֲלָפִים נֹשֵׂא עון וָפֶשַׁע וְחַטָּאָה וְנַקֵּה לֹא יְנַקֶּה פֹּקֵד עון אָבוֹת עַל בָּנִים וְעַל בְּנֵי בָנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים"
מלכים ב טו יב: "הוּא דְבַר יהוה אֲשֶׁר דִּבֶּר אֶל יֵהוּא לֵאמֹר ****בְּנֵי רְבִיעִים**** יֵשְׁבוּ לְךָ עַל כִּסֵּא יִשְׂרָאֵל וַיְהִי כֵן"
ובימי דוד ושלמה בראשית ימי בית המקדש היו בני אהרן הלוי לכהנים גם מבני אלעזר וגם מבני איתמר
כאשר היו צדוק הכהן ואחימלך בן אביתר --- שני כהנים ראשיים [כמו שייש שני רבנים ראשים]
דברי הימים א כד ג: "וַיֶּחָלְקֵם דָּוִיד וְצָדוֹק מִן בְּנֵי אֶלְעָזָר וַאֲחִימֶלֶךְ מִן בְּנֵי אִיתָמָר לִפְקֻדָּתָם בַּעֲבֹדָתָם"
- -- DAIAN SHEM, 2019-07-19 22:38:30
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2019-07-25.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "במדבר כה יג"
קטגוריה זו מכילה את 24 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 24 דפים.