קטגוריה:שמואל ב א כ
נוסח המקרא
אל תגידו בגת אל תבשרו בחוצת אשקלון פן תשמחנה בנות פלשתים פן תעלזנה בנות הערלים
אַל תַּגִּידוּ בְגַת אַל תְּבַשְּׂרוּ בְּחוּצֹת אַשְׁקְלוֹן פֶּן תִּשְׂמַחְנָה בְּנוֹת פְּלִשְׁתִּים פֶּן תַּעֲלֹזְנָה בְּנוֹת הָעֲרֵלִים.
אַל־תַּגִּ֣ידֽוּ בְגַ֔ת אַֽל־תְּבַשְּׂר֖וּ בְּחוּצֹ֣ת אַשְׁקְל֑וֹן פֶּן־תִּשְׂמַ֙חְנָה֙ בְּנ֣וֹת פְּלִשְׁתִּ֔ים פֶּֽן־תַּעֲלֹ֖זְנָה בְּנ֥וֹת הָעֲרֵלִֽים׃
אַל־תַּגִּ֣ידוּ בְ/גַ֔ת אַֽל־תְּבַשְּׂר֖וּ בְּ/חוּצֹ֣ת אַשְׁקְל֑וֹן פֶּן־תִּשְׂמַ֙חְנָה֙ בְּנ֣וֹת פְּלִשְׁתִּ֔ים פֶּֽן־תַּעֲלֹ֖זְנָה בְּנ֥וֹת הָ/עֲרֵלִֽים׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
מצודות
• לפירוש "מצודות" על כל הפרק •
מצודת ציון
"תעלזנה" - אף הוא ענין שמחה כמו (תהלים צו ב)יעלוז שדי וכפל הדבר במלות שונות כדרך המקונן
מצודת דוד
מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
שהמבשר הוא המכוין לפרסם הדבר כדי שיעשו משתה וששון בפרהסיא, אבל המגיד אינו מיוחד לבשר ולהודיע, והוא או שלא ראה הדבר בעיניו רק שמע, או שמגיד שלא על הכוונה לבשר ולפרסם. והנה בגת שהיא עיר המלוכה שם הגיד המגיד את הדבר ומשם שלחו לבשר בכל הערים כדי שיעשו משתה וששון, והשלוחים האלה היו מבשרים, כי יצאו בכוונה כדי לבשר ולפרסם. ויש הבדל בין "שמח" ובין "עלז", שה"עלז" הוא המרקד מרוב השמחה, וה"שמח" הוא בלב. והמאמרים מקבילים, "אל תגידו בגת פן תשמחנה בנות פלשתים", וגם אחר שהגיד המגיד בעיר המלוכה, על כל פנים "אל תבשרו בחוצות אשקלון", אל תשלחו מבשרים לבשר את העם: "פן תעלוזנה". ברקוד ומחול ויעשו משתה וששון:
- פרשנות מודרנית:
האם יש לפרסם פיגועים?
בכל פעם שיש פיגוע טרור או פגיעה קטלנית של טיל, לפחות בתוך "הקו הירוק", התקשורת מסקרת את הפיגוע בהרחבה. דבריו של דוד המלך, בקינתו על שאול ויהונתן, רומזים שאולי לא כדאי לסקר בהרחבה רבה מדי את האבל והצער של הנפגעים ומשפחותיהם:
(שמואל ב א כ): "אל תגידו בגת, אל תבשרו בחוצת אשקלון; פן תשמחנה בנות פלשתים, פן תעלזנה בנות הערלים"
הפלשתים כמובן ידעו מה היו תוצאות המלחמה; דבריו של דוד "אל תגידו בגת" מתייחסים לא לתוצאות אלא לאבל שפקד את עם ישראל כתוצאה מהתבוסה. הוא טוען, שצריך להימנע מלפרסם את האבל הזה באזני הפלשתים, כי הדבר יכול להגדיל את המוראל שלהם עוד יותר.
הדבר נכון במיוחד לגבי ארגוני טרור, שהמטרה העיקרית שלהם היא לפגוע במוראל ולגרום לאבל בעם ישראל; ככל שהאבל גדול יותר, המוטיבציה שלהם להמשיך בפעילותם גדולה יותר.
לעיון נוסף
פרסום פיגועים
- הרב אליעזר מלמד הסיק מהפסוק שלנו מסקנה דומה;
- צחי צויג , טוען שיש לצמצם את הסיקור של פיגועים בתקשורת.
מה הטעם "לא להגיד בגת", הרי הם ממילא ידעו?
1. פירשנו שהכוונה לא לפרסם את האבל.
2. ויש שפירשו שהכוונה לא לפרסם את מותם של שאול ויהונתן: " "אל תגידו בגת - ממיתת שאול ויהונתן, ועם כי בוודאי יידעו בלא הם, אמר כן למליצת הקינה" " (מצודת דוד ע"פ רד"ק) .
3. ויש שפירשו שהכוונה לא לפרסם את אופן מותם, המראה על התערבות אלהית: " "אל תודיעו דבר זה, שהיה מפלתם השגחיית, פן ישמחו על שעזב ה' את עמו" " (מלבי"ם) .
גת ואשקלון
בפסוקנו נזכרו שתיים מתוך חמש ערי פלשתים: גת ו אשקלון .
גת נזכרה ראשונה, כי באותו זמן היא היתה העיר החשובה ביותר, עירו של המלך אכיש: " "בגת , שהיא עיר המלוכה, שם הגיד המגיד את הדבר, ומשם שלחו לבשר בכל הערים כדי שיעשו משתה וששון" " (מלבי"ם) . גת גם היתה עירו של גלית.
גת ואשקלון הן בדיוק שתי הערים שלא הוזכרו בתיאור נחלת יהודה בספר יהושע: (יהושע טו מה): "עקרון ובנתיה וחצריה. מעקרון וימה, כל אשר על יד אשדוד וחצריהן. אשדוד בנותיה וחצריה, עזה בנותיה וחצריה, עד נחל מצרים והים הגבול וגבול". לא ברור לי מה המשמעות של זה.
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2008-07-06.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • Sefaria • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "שמואל ב א כ"
קטגוריה זו מכילה את 5 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 5 דפים.