ספר מכלול (רד"ק)/לפי דפים/ז ב

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

מלרע, זולתי הו"ו ועם הו"ו.

ומצאנוה להורות על נקבות נמצאות – "כַּאֲשֶׁר עֲשִׂיתֶם עִם הַמֵּתִים וְעִמָּדִי" (רות א, ח), "וּבִידֵיכֶם מִלֵּאתֶם" (ירמיהו מד, כה).

ונקדו פ”א פְּעַלְתֶּם ופְעַלְתֶּן בשוא שלא עשו כן בשאר העוברים, שלא להרבות התנועות בהרגשת חמשה תנועות (צ"ל: אותיות) ושלשה מהן בתנועה, והקלו המלה ואמרו הפ"א בשוא.

אבן ו'[עריכה]

והששית בת חמש אותיות עם הנו"ן והו"ו הנוספות להורות על רבים זכרים או על נקבות מדברים-בעדם שפעֻלתם לזמן עבר. והנמשל פָּעַלְנוּ – הפ"א קמוצה והעי"ן פתוחה. והוא לעולם מלעיל, בלתי הו"ו ועם הו"ו. ואם בהפסק תהיה העי"ן קמוצה, וכן כל פָּעַלְנוּ והִפְעַלְנוּ ונִפְעַלְנוּ כֻלם משפט אחד להם.

ובאו מהם בהפסק בפתח – "וַאֲמַרְתֶּם נִצַּ֑לְנוּ" (ירמיהו ז, י), "מֵהַשָּׁלָל אֲשֶׁר הִצַּ֑לְנוּ" (ש"א ל, כב), "וְאֶת הַיּוֹתֵר הֶחֱרַֽמְנוּ" (ש"א טו, טו).

אבן ז'[עריכה]

והשביעית בת ארבע אותיות עם הה"א הנוספת בסופה להורות על יחידה נסתרת שפעֻלתה בזמן עבר. והנמשל פָּעֲלָה – הפ"א קמוצה והעי"ן בשוא-ופתח. ואם בהפסק כֻלו קמוץ – "חָלָב נָתָ֑נָה" (שופטים ה, כה).

ואם לגזרת פָּעֵל בצרי – "צָהֲלָה וְשָׂמֵֽחָה" (אסתר ח, טו).

ובאה עם התי"ו להורות על הנקבה. כמו "כִּי אָזְלַת יָד" (דברים לב, לו); "וְנִשְׁכַּחַת צֹר" (ישעיהו כג, טו); "וְאֵת כֹּל וְנֹכָחַת" (בראשית כ, טז); "וְקָרָאת אֶתְכֶם" (דברים לא, כט); "הִיא נִפְלָאת בְּעֵינֵינוּ" (תהלים קיח, כג); "אֲשֶׁר הֻבָאת לָךְ" (בראשית לג, יא); "וְעָשָׂת אֶת הַתְּבוּאָה" (ויקרא כה, כא); "וְשָׁבַת לַנָּשִׂיא" (יחזקאל מו, יז). והאות שלפני התי"ו קמוצה כאשר נכתב אחריה נח כמו "וְקָרָאת" וחבריו, וכאשר לא נכתב אחריה נח – פתח.